ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Να γιατί δεν καταλάβαμε στην τσέπη μας τον χαμηλό πληθωρισμό…

Διάβαζα χτες σε όλες σχεδόν τις ενημερωτικές ιστοσελίδες ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Εurostat ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούλιο φέτος έπεσε στο 2.1 % σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, από 3.1% που ήταν τον Ιούνιο.  Μάλιστα, σε σχέση με τις  υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα έχει τον τρίτο μικρότερο πληθωρισμό, όπως βλέπετε στον παρακάτω πίνακα!!!

image

Παραξενεύτηκα πολύ βέβαια, γιατί εγώ στην τσέπη μου έχω καταλάβει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις. Αν και θα ήταν λογικό, λόγω ύφεσης, να μην έχουν ανέβει οι τιμές, αλλά να έχουν πέσει!!! Ψάχνοντας λίγο παραπάνω, βρήκα την απάντηση γιατί ο μέσος Έλληνας δεν κατάλαβε στην τσέπη του αυτό το χαμηλό πληθωρισμό:

Μπορεί ο  ετήσιος πληθωρισμός στην χώρα μας να κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, και κάτω από το μέσο όρου της Ευρωζώνης (2,5%), καθώς διαμορφώθηκε στο 2,1% έναντι 2,5%, οι αυξήσεις τιμών στην ομάδα των ειδών διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών έτρεχαν με ρυθμό 3,8% στη χώρα μας έναντι 2,6% του μέσου όρου της Ευρωζώνης! Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη στέγαση, όπου οι τιμές αυξήθηκαν 8,7% έναντι 5% στην Ευρωζώνη!

Δηλαδή σε δύο βασικές κατηγορίες αγαθών είχαμε σημαντική αύξηση των τιμών!! Κι επειδή ο μέσος Έλληνας δεν έχει δυνατότητα για πολλές π.χ. διακοπές ή εξόδους σε εστιατόρια, αναψυχή, που είναι μερικές από τις κατηγορίες που ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός, η αποκλιμάκωση αυτή της 1 μονάδας από τον Ιούνιο στον Ιούλιο δεν έγινε αισθητή.

Θέλω να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε μεγαλύτερη ακόμα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία φυσικά δε θα οφείλεται σε ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά… στο νόμο προσφοράς και ζήτησης!!! Επειδή η ζήτηση θα μειωθεί από το Σεπτέμβρη πολύ περισσότερο (τα νομοσχέδια παίρνουν σειρά και τα μπιλιετάκια είναι έτοιμα για αποστολή) , ευελπιστώ να επικρατήσει λογική και να δούμε πιο λογικές τιμές και σε είδη πρώτης ανάγκης. Μια καλή αρχή έχει ήδη γίνει σε ένδυση και υπόδηση, με πτώση τιμών –4% τον Ιούλιο φέτος (πάντα σε σχέση με πέρσι) από –2,9 τον Ιούνιο.

Ίδωμεν…

Υ.Γ.: Αφήστε που οι μισθοί στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν σταθεροί, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις συνεχώς μειώνονται, με αποτέλεσμα και μία αύξηση της τάξης του 2% σε προϊόντα και υπηρεσίες γίνεται αρκετά αισθητή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου