Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επανακαθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας, αναμένεται να αλλάξει το υπουργείο Εργασίας, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο μνημόνιο με το οποίο ενεργοποιείται ο μηχανισμός χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη και πιθανότατα τελευταία συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη, σημερινή συνάντηση, δεν πρόκειται να γίνει άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος θα ζητήσει από τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά και τη ΓΣΕΕ εφόσον το επιθυμεί, να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους.
Το χάσμα που χωρίζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εργασίας με την ΓΣΕΕ είναι μεγάλο, καθώς τόσο το εργασιακό όσο και το ασφαλιστικό έχουν εντείνει τις σχέσεις του κ. Λοβέρδου με τα συνδικάτα.
Έτσι, οι αλλαγές στα εργασιακά αναμένονται χωρίς τη διεξαγωγή διαλόγου, μέσα από την υπογραφή Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας αλλά και σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δικαστήριο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις καθώς και για παραβίαση συνθηκών και νόμων.
Μάλιστα, πλέον, τίθεται έντονα πιεστικό, το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ακόμη κι αν δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν, αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς. Αυτό φαίνεται πως είναι το ανάχωμα της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, αφού τόσο οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για μείωση των κατώτατων μισθών ή στην καλύτερη περίπτωση τριετές πάγωμα στα ισχύοντα σημερινά επίπεδα, όσο και η σκληρή στάση των εργοδοτικών φορέων, δυσκολεύουν πολύ τις ήδη επιβαρημένες από την υψηλή ανεργία, συνθήκες.
Η ΓΣΕΕ καλεί με επιστολή της τους εργοδοτικούς φορείς, να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση και να μην αποδεχθούν την κρατική παρέμβαση στα εργασιακά.
Παράλληλα, βέβαια, καταγγέλλει τους εκπροσώπους των εργοδοτών που αποχωρούν από τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με το επιχείρημα της σημερινής συνάντησης, αφού μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα λειτουργίας του Οργανισμού και κυρίως, οι διαδικασίες προσφυγής σε αυτόν.
Στο «καυτό» θέμα των απολύσεων, εκτός από την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, από 2% το μήνα σε 4% σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται αποφασισμένο (ή πιεσμένο) να προχωρήσει σε αύξηση και των απολύσεων σε επιχειρήσεις από 20 έως 200 εργαζόμενους. Σήμερα, επιτρέπονται έως 4 απολύσεις το μήνα, και σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο, σε 5.
Στο μνημόνιο πάντως, οι αλλαγές και στα εργασιακά έχουν προεξοφληθεί. Προβλέπεται αναλυτικά:
- παράταση της περιόδου μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος
- μείωση του συνολικού επιπέδου αποζημιώσεων το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου για όλους τους εργαζόμενους. (blue and white collar workers)
- αύξηση του ελάχιστου ορίου ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις
- εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια
- διευκόλυνση της χρήσης συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης και μερικής απασχόλησης
- έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς εισάγοντας ειδική σχετική πρόβλεψη για ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι
- υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανόμενων των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, με στόχο την αύξηση μισθών σε κατώτερο των κλαδικών συμβάσεων επίπεδο
- εφαρμογή μεταβλητών απολαβών έτσι ώστε οι μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης
- τροποποίηση των ρυθμίσεων του συστήματος διαιτησίας
- προσαρμογή της νομοθεσίας για την εισαγωγή ετήσιου υπολογισμού χρόνου εργασίας και μείωση στις υπερωριακές αμοιβές.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου