Κατά της διαπιστωτικής πράξης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης (6658/2-12-2010), που μετακινεί όλους τους υπαλλήλους από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) της Περιφέρειας Κρήτης στους δήμους της έδρας του αντίστοιχου νομού ετοιμάζονται να προσφύγουν οι υπάλληλοι της ΤΥΔΚ Περιφέρειας Κρήτης. Μάλιστα, οι υπάλληλοι αρνούνται να μετακινηθούν στις νέες τους (σύμφωνα με τη διαπιστωτική πράξη) υπηρεσίες, δηλαδή στους δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης και Αγίου Νικολάου. Τα επιχειρήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στην προσφυγή τους είναι τα παρακάτω:
- Η μετακίνησή τους είναι αποτέλεσμα μονομερούς απόφασης από την πλευρά του εργοδότη τους, δηλαδή της Περιφέρειας Κρήτης, που γίνεται χωρίς τη δική τους συμφωνία.
- Ο Νόμος “Καλλικράτης” που ουσιαστικά εφαρμόζεται με την παραπάνω διαπιστωτική πράξη, δε δίνει κανένα δικαίωμα στους υπαλλήλους της ΤΥΔΚ να επιλέξουν σε ποια υπηρεσία θέλουν να πάνε. Μάλιστα, ως παράδειγμα δίνουν αυτό των υπαλλήλων των Νομαρχιών, οι οποίοι επέλεξαν σε ποιο φορέα επιθυμούν να μετακινηθούν. Αντίθετα, οι υπάλληλοι των ΤΥΔΚ μετατάσσονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στους δήμους της έδρας των αντίστοιχων νομών.
- Με τη μετάταξή τους, αλλάζουν ουσιαστικά εργοδότη, αφού πριν εργοδότης τους ήταν ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ενώ με τη μετάταξή τους εργοδότης τους θα είναι Ο ΔΗΜΟΣ. Αυτή η ουσιαστικότατη διαφορά, δημιουργεί διάφορα προβλήματα, όπως μεγάλη μείωση μισθού, αλλά και περιορισμό στη δυνατότητα μετάθεσης των υπαλλήλων, αφού τώρα μπορούν να μετακινηθούν εύκολα μόνο εντός δήμου, ενώ πριν μπορούσαν να μετακινηθούν εντός της περιφέρειας, που είναι πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή.
- το τελευταίο επιχείρημα έχει να κάνει με το συνταγματικό δικαίωμα του “εκλέγεσθαι”, το οποίο στερείται πλέον από τους (πρώην;) υπαλλήλους της ΤΥΔΚ όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, αφού δεν επιτρέπεται ένας εργαζόμενος στο δήμο να είναι και υποψήφιος δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος.
Δεν ξέρω κατά πόσο βέβαια θα έχει τύχη η συγκεκριμένη προσφυγή στα αρμόδια όργανα και δικαστήρια, μιας και η διαπιστωτική πράξη του Γ.Γ. της Περιφέρειας απλά εφαρμόζει τον Καλλικράτη. Τα θέματα όμως που θα τεθούν με αυτή είναι ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ, και δείχνουν την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί πλέον το Ελληνικό Κράτος, υπό το “ζυγό” και την πίεση της ΤΡΟΙΚΑ.
Μέχρι όμως να εκδικαστεί αυτή η προσφυγή (η οποία ακόμα δεν έχει κατατεθεί, αλλά ετοιμάζεται), αλλά και οι υπόλοιπες από όλες τις ΤΥΔΚ σε ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, και εφόσον κατατεθούν και ασφαλιστικά μέτρα, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν ανωμαλίες στη λειτουργία των υπηρεσιών και στους δήμους αλλά και στην ΤΥΔΚ…