Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά για την ευαισθησία των δημάρχων για τα άτομα αυτά. Θα τους δείτε να διοργανώνουν και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, να κάνουν δηλώσεις και πιθανότατα να κατακρίνουν και με το δίκιο τους και τους πολίτες, ότι δε δείχνουν την ευαισθησία που πρέπει, ώστε τουλάχιστον να διευκολύνεται η καθημερινότητα των ατόμων που η ζωή τους έφερε σε μια διαφορετική θέση από εμάς.
Βέβαια, είναι αλήθεια ότι την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δίκαιο και της Οδηγίες της οποίας έχουμε ενσωματώσει στην Εθνική μας νομοθεσία, υπάρχει μεγάλη βελτίωση στα θέματα προσβασιμότητας των ΑμΕΑ σε κοινόχρηστους χώρους και δημόσια κτίρια. Όμως, εν έτει 2011, υπάρχουν ακόμα δήμοι που αποκλείουν την πρόσβαση σε πάρκα από Άτομα με Αναπηρία, αλλά και από μητέρες με καροτσάκια!
Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από το πάρκο στην πλατεία Μαγγανίτη στις Αρχάνες. Το μοναδικό πάρκο που διαθέτει η κωμόπολη (την κεντρική πλατεία δεν τη λες πλέον πάρκο), την οποία όλοι οι Ηρακλειώτες έχουμε επισκεφτεί, και που κατά τεκμήριο αποτελεί ένα ευχάριστο, κοντινό προορισμό για τα Σαββατοκύριακα μας. Σε αυτή λοιπόν την κωμόπολη, που θέλει να λέγεται σύγχρονη, που θέλει να λέγεται “έξυπνο χωριό” επειδή απλά διαθέτει ασύρματο δίκτυο internet, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΡΟΤΣΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΠΕΖΟΥΣ!
Τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα από την πραμάτεια κάθε καταστήματος, αφού άλλωστε “είναι του μαγαζιού το πεζοδρόμιο”! Η κεντρική πλατεία δε είναι μια τεράστια ταβέρνα, που για να περάσεις ανάμεσα από τα τραπέζια τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να σκουντήσεις τουλάχιστον τους μισούς πελάτες!
Αλλά αυτό που έγινε πριν λίγο καιρό, ξεπερνά κάθε προηγούμενο! Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΚΟΛΟΝΑΚΙΑ ΑΝΑ 30 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΜΑΓΓΑΝΙΤΗ, ΚΑΙ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ! Ακόμα κι ένα άτομο χωρίς αναπηρία, για να μπει πλέον μέσα στο πάρκο, πρέπει να περπατήσει με το πλάι! Μοναδική είσοδος χωρίς κολονάκια είναι πλέον αυτή που… έχει 5 σκαλοπάτια!
Δεν ξέρω ποιος εγκέφαλος σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο, και ποιος εγκέφαλος το ενέκρινε. Και ελπίζω να μην απαίτησε κάτι τέτοιο η Εκκλησία, για να διατηρείται ο χώρος “εντάξει” για τα υπαίθρια μυστήρια. Είναι πάντως αδιανόητο στην εποχή μας, αντί να κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά να διευκολύνουμε τους συνανθρώπους μας, να τους αποκλείουμε από τους κοινόχρηστους χώρους.
Εκτός των παραπάνω, ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 50907 / 2009 ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ που αφορά στην “εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών”. Στο άρθρο 1 η απόφαση αναφέρει ότι “οι κοινόχρηστοι χώροι εντός των πόλεων και οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών όπως πλατείες, άλση, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, εν γένει στάσεις και αποβάθρες μέσων μαζικής μεταφοράς διαμορφώνονται ή ανακατασκευάζονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτούς η δυνατότητα πρόσβασης και ατόμων με αναπηρία”. Στο άρθρο δε 6 που γίνεται αναφορά στον αστικό εξοπλισμό, αναφέρεται: “Ο εξοπλισμός των κοινοχρήστων χώρων που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών όπως παγκάκια, κάλαθοι αχρήστων, κάδοι απορριμμάτων, περίπτερα, πινακίδες πληροφόρησης, επίστυλα φωτιστικά, τηλέφωνα, στάσεις λεωφορείων, γραμματοκιβώτια, προστατευτικά εμπόδια, αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων, τοποθετούνται υποχρεωτικά εκτός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και κατασκευάζονται πάντα με στρογγυλεμένες ακμές”. Στο ίδιο άρθρο επίσης αναφέρεται: “Απαγορεύεται η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, στύλων και πάσης φύσεως εμποδίων κάθετα προς την πορεία κίνησης των πεζών”.
Η δημοτική αρχή Αρχανών – Αστερουσίων θα πρέπει να επανεξετάσει το συγκεκριμένο θέμα άμεσα και να εφαρμόσει το νόμο. Μπορεί με τον τρόπο που επέλεξε να απέκλεισε την είσοδο σε διάφορα οχήματα που πιθανόν μπαίνανε μέσα στο πάρκο, π.χ. μηχανάκια, αλλά μαζί με αυτά απέκλεισε και τις μητέρες και τα παιδιά αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Και σε τελική ανάλυση, είναι κρίμα σε ένα πραγματικά όμορφο οικισμό να αντικρίζει ο επισκέπτης τέτοιες εικόνες, με μπάρες να αποκλείουν τις εισόδους σε πάρκα, που αδικούν το έργο που έχει γίνει τόσα χρόνια στις Αρχάνες, και πιθανότατα και την ίδια τη δημοτική Αρχή.