ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μαζί το μαγειρέψαμε κε Πάγκαλε το χρέος;;;

τσικάλι copy Φτάνει σήμερα στην Αθήνα το δεύτερο κλιμάκιο της Eurostat, που θα διερευνήσει το πόσο ακριβώς είναι το έλλειμμα του 2009… Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δώδεκα άτομα αποτελούν το κλιμάκιο αυτό… Πριν δύο εβδομάδες  βέβαια ήταν ένα άλλο κλιμάκιο εδώ, αλλά άκρη δεν έβγαλε πόσο ακριβώς είναι αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 12,7 όπως είχε δηλωθεί από την Ελληνική κυβέρνηση, αλλά ούτε και 13,4% , όπως το είχε αναθεωρήσει η Eurostat τον περασμένο Απρίλιο…
Αυτή τη φορά όμως, οι ελεγκτές έχουν έρθει με την ( επικίνδυνη ) αποστολή να εξαλείψουν όλους τους “αστερίσκους” από τις προηγούμενες εκθέσεις τους για το έλλειμμα της χώρας μας . Πως θα γίνε αυτό; Με τον πιο απλό τρόπο που υπάρχει: 
για ότι υπάρχει αβεβαιότητα, και ότι δεν έχει καταγραφεί επαρκώς αυτή τη φορά απλώς θα χρεώνεται στο έλλειμμα και στο χρέος των προηγούμενων ετών!!!
Κλασικό παράδειγμα ελλείμματος που δεν έχει καταγραφεί, είναι αυτό της λεγόμενης “ανταλλαγής χρέους” ή swap με την Goldman Sachs επί εποχής Σιμήτη, το 2001. Τι είχε γίνει τότε; Από μια «σύνθετη συναλλαγή»  η Goldman Sachs δάνεισε την Ελλάδα 2,4 δισ. ευρώ, με δομή τέτοια που η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει το χρέος της. Το 2001 ελληνικό χρέος ύψους 10 δισ. σε δολάρια και γιεν μετατράπηκε σε ευρώ από τον επενδυτικό οίκο. Ενώ η ισοτιμία του ευρώ τότε όμως ήταν 0,85 δολάρια, η Goldman Sachs το αγόρασε με ισοτιμία 1,30 δολάρια «μικραίνοντας» το ελληνικό χρέος κατά περίπου 2,4 δισ. ευρώ, κερδίζοντας η ίδια από προμήθειες 300 εκατ. Το δε χρέος της Ελλάδας, ως δια μαγείας, εμφανίστηκε κατά 1,6 % του ΑΕΠ μειωμένο!!
Η Eurostat λοιπόν, έχοντας ανακαλύψει τα παραπάνω, επιμένει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες τέτοιες πράξεις οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν πριν υπάρξει τελικό αποτέλεσμα για τα έτη 2006 - 2009. Ποιος μπορεί να τους πει με σιγουριά ότι δεν υπάρχουν; Μάλλον κανένας…
Υπάρχει λοιπόν πλέον ορατός ο κίνδυνος, ή μάλλον η βεβαιότητα αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του 2009, άρα και του 2010. Αυτό θα επηρεάσει σίγουρα τους στόχους που έθετε το μνημόνιο για το 2010, και πιθανότατα και το 2011, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών κου Παπακωνσταντίνου ότι δε θα εκτροχιαστεί  το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Πάμε γι’ άλλα , νέα μέτρα λοιπόν, αφού κάθε 1% του ΑΕΠ απαιτεί πρόσθετα μέτρα ύψους 2,35 δισ. ευρώ!!! Και αυτά δεν πρόκειται ν’ ανακοινωθούν πριν τις εκλογές όπως καταλαβαίνετε, παρ’ ότι η Eurostat θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για το έλλειμμα στις 22 Οκτωβρίου. Το Νοέμβριο λοιπόν, και ανάλογα με το πόσο θα είναι το αναθεωρημένο έλλειμμα, θα  ληφθούν τελικές αποφάσεις τόσο για την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αλλά και την τρίτη κατά σειρά -έστω και μερική- αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Και μην ξεχνάμε και τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι ποίες θα αναπροσαρμοστούν…
Στον κο Πάγκαλο όμως, ο οποίος αυτές τις μέρες έχει κρυφτεί, θα ήθελα ν’ απευθύνω ένα ερώτημα: ΜΑΖΙ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΜΕ ΚΕ ΠΑΓΚΑΛΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ; Γιατί να πληρώσουμε εμείς τώρα τα πρόσθετα μέτρα από την αναπροσαρμογή του;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου