Δεν ξέρω αν είναι μόδα, αν μας πείραξε το σύνθημα που ακούστηκε χτες στις γεμάτες πλατείες της Ισπανίας που έλεγε "Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουν οι Έλληνες", ή αν μας πόνεσαν τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Ότι και να συμβαίνει από τα παραπάνω, σημασία έχει ότι κάτι πάει να ξεκινήσει και στην Ελλάδα…
Σε πολλές πόλεις της χώρας μας οργανώνονται πλέον συγκεντρώσεις πολιτών, που θέλουν να δηλώσουν ειρηνικά την αγανάκτησή τους για την οικονομία, την πολιτική και τις κοινωνικές ανισότητες που ζουν καθημερινά. Για την πόλη του Ηρακλείου, οι “αγανακτισμένοι” έχουμε δώσει ραντεβού σήμερα στις 6:00μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας. Ειρηνικά θα διαδηλώσουμε την αγανάκτησή μας. Και κυρίως, θα δείξουμε ότι και οι Ηρακλειώτες δε μένουμε αμέτοχοι σε ότι σχεδιάζουν για εμάς , χωρίς εμάς!
Η διοργάνωση της συγκέντρωσης γίνεται μέσω facebook. Επειδή όμως κάποιες σελίδες γεγονότων που αφορούν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις (π.χ. στην Αθήνα στο Σύνταγμα) έχουν ήδη “καταργηθεί”, καλό είναι να το διαδώσουμε και με ηλεκτρονικά μηνύματα, ή με ανάρτηση στον τοίχο μας στο facebook.
Ραντεβού σε λίγο στην πλατεία Ελευθερίας. Χωρίς βία, χωρίς κομματικά συνθήματα, αλλά με όση αγανάκτηση έχετε κρατήσει μέσα σας τόσο καιρό, και θέλετε να την εκφράσετε δημόσια!
Αντίστοιχη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στα Χανιά (δείτε εδώ) στην πλατεία Αγοράς στις 6:00, ενώ την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και στο Ρέθυμνο, στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη (δείτε εδώ).
Δεν κατάλαβες . ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκε αυτή η ρήση περι ύπνου. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή. Απλά αναπαρήχθει με ταχύτητα φωτός.
ΑπάντησηΔιαγραφήKolo Pasokia-De3ioi prota bgazete autes tis a8lies kiberniseis kai meta aganaktite. Otan ginontan to parti kai eseis sinenenousate se autes tis politikes. Pou isaste stis pories? Pou pate ore xoris ideologiko ipobathro? Apla aganaktismenoi? Pou einai i politiki i skeyi?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν κατάλαβα φίλε Ανώνυμε 11:23, έχετε εσείς οι (πρωφανώς) Αριστεροί αποκλειστικότητα στην αγανάκτηση και στη διαμαρτυρία; Νομίζεις ότι ΔΕΝ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ τον απλό κόσμο που τους ψήφισε; Ή μήπως συμφωνείς με τον Πάγκαλο ότι μαζί τα φάγαμε, οπότε να κάνουν τουμπεκί όλοι ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος είπε ότι δεν υπάρχει πολιτική σκέψη ή πολιτικό μήνυμα από τις συγκεντρώσεις αυτές; ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ! ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑ ΑΚΡΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΑΜΠΕΛΑ!
Αφήστε λοιπόν αυτά που ξέρετε και που κάνετε τόσα χρόνια, και ενωθείτε με τον υπόλοιπο κόσμο το απόγευμα, να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί! Κανείς δεν έχει αποκλειστικά δικαιώματα στη διαμαρτυρία και στην αγανάκτηση! Όταν όλοι καταλάβουν ότι το πρόβλημα είναι ΕΘΝΙΚΟ και όχι κομματικό, τότε μπορεί κάτι να πετύχουμε.
Όσο υπάρχουν όμως άτομα που προσπαθούν να εκμεταλευτούν ή να διχάσουν τέτοιες κινήσεις, βάζοντας στην πραγματικότητα βούτυρο στο ψωμί των εκάστοτε κυβερνήσεων, θα μένουμε μια ζωή στη μιζέρια με σκυμμένο το κεφάλι...
Δε βοηθάει κι ο καιρός σήμερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλε αντίπαλε, δυστυχώς επειδή οι οικονομικές συνθήκες είναι αυτές που καθορίζουν και τις πολιτικές, οι κυβερνώντες αυτήν τη στιγμή επιλεγουν απόλυτα συνειδητά να υπηρετήσουν το μεγάλο κεφαλαιο, την άρχουσα τάξη. Απέναντι σε αυτό πρέπει να υπάρχει απάντηση πολιτική. Ο ρόλος της αριστεράς για μένα τουλάχιστον δεν είναι να διχάζει ούτε να εκμεταλλευταί τέτοιες κινητοποιήσεις (κι νομίζω ότι και το θέμα της αριστεράς είναι τεράστιο γιατί αριστερό λέγεται και το πασοκ) αλλα να βάζει ιδεολογικά ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Για να αλλάξει η κατάσταση δεν χρειάζεται να κυβερνήσει η αριστερά. Αλλα δες τώρα ποιοι κυβερνούνε. Κυβερνούνε οι εκφραστές αυτής της άρχουσας τάξης, χάρη της οποιας παίρνονται τα πιο σκληρά μετρα. Η απάντηση που οφείλει να δώσει η αριστερά λοιπόν είναι ότι για να ανατραπεί αυτό δεν γίνεται με συγκεντρώσεις με γενικό και αόριστο περιεχόμενο χωρίς συγκεκριμένο πολιτικο σχέδιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι επαναλαμβάνω αυτό το πολιτικο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα αιτήματα για την ανακούφιση του λαου που είναι σε θέση να τα προσφέρει μια κυβέρνηση εργατική φτιαγμένη στους χώρους δουλειάς και με την επίβλεψη ενός δυνατού συνδικαλιστικού κινήματος.
Ο κόσμος ο αγανακτισμένος γιατί δεν κατεβαίνει στις απεργιακές κινητοποιήσεις, γιατί δεν γράφεται στα σωματεία να δείξει την αγανάκτηση του στον πραγματικό αντίπαλο και μας βγήκε η αριστερά ξαφνικά που της αρέσει να διαμαρτύρεται και να διχάζει.
Θεωρώ λοιπόν ότι έχει αυταπάτες οποιος θεωρεί ότι όντας ανεξάρτητος μακρυά από επιρροές κομματων οργανώσεων και πολιτικών απόψεων θα καταφέρει να βελτιώσει τους ορους ζωής του μονο με την αγανάκτηση tου.
Η αγανάκτηση πρέπει να έχει συγκεκριμένη προοπτική, να ξέρουμε πως θέλουμε να ζήσουμε και πως θα το καταφέρουμε. Υπάρχουν άνθρωποι, μικροϊδιοκτήτες για παράδειγμα που θέλουν να γυρίσουν στις παλιές καλές εποχές. Όμως αυτό είναι αδύνατο, δεν λέω ότι δεν πρέπει να είναι σύμμαχοι με τον κόσμο που δεν έχει τίποτα, που είτε αισθάνεται το πλήγμα της ανεργίας είτε δουλεύει με τους χειρότερους ορους αλλα θα πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση για το που βρισκόμαστε ακριβώς και που μπορούμε να πάμε και με ποιον τρόπο. Η αριστερά νομίζω αυτό έχει χρέος να κάνει, να αποκαλύπτει την πραγματικότητα και να βάζει τα θεμέλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τη ριζα.
Εγώ είμαι από αυτούς που έχω κομματική ταμπέλα όπως λες μιλάω παντού για τις θέσεις μου και μέσα από τον χώρο δουλειάς μου παλεύω έχοντας πλήρη συνείδηση ότι εκεί που βαράει η άρχουσα τάξη, αυτό θα πρέπει να είναι και το χέρι που θα την ρίξει από την την πολιτική εξουσία για μια καλύτερη οργάνωση της κοινωνίας.
Συμφωνώ μαζί σου ότι το θέμα είναι εθνικό, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς εθνικιστικές φανφάρες αλλα με πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να ανατραπεί η άρχουσα τάξη της χώρας μας αρχικά . Εκεί τουλάχιστον τοποθετώ εγώ το εθνικό θέμα. Γιατί και μέσα στο έθνος εγώ και εσύ αντίπαλε διαφέρουμε κατά πολύ από τον κύριο aegean, τον κύριο krititv, τον κύριο πλαστικά κριτής (αναφέρω ντόπιους κεφαλαιούχους) και έχουμε εντελώς διαφορετικά συμφέροντα.
Όσο για τον ανώνυμο που σχολίασες θα πρέπει να του διαφεύγει ότι οι εκλογές δεν είναι μια ζωντανή διαδικασία, γίνονται κάθε 4 χρονια δίνοντας την αίσθηση ότι συμμετέχεις στην επιλογή πολιτικής που είναι μια αυταπάτη αφού δεν είναι τίποτα άλλο από μια fiesta εργαλείο των πολιτικών εκφραστών της άρχουσας τάξης που νομιμοποιεί απλά την εξουσία τους. Είναι λάθος να ρίχνεις ευθύνες στον κόσμο που τους έφερε στην εξουσία. Απλά οι εκλογές είναι δείγμα της ωριμότητας τους όσων αφορά την αντίληψη τους σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν γύρω τους.
Συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. Καλή συνεχεια στη δουλειά σου.