Από την 1η Ιουλίου που ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα, είχαμε ακούσει φοβερά επιχειρήματα από την κυβέρνηση, για να μας πείσει για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του. Μεταξύ αυτών, ήταν και η κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο είχε επιβαρυνθεί τα μέγιστα από τους χρόνιους καπνιστές. Και φυσικά, η προστασία της δικής μας υγείας!
Χθες, μόλις 6 μήνες μετά, και αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού υγείας τύπου “η Ελληνική Πολιτεία γελοιοποιείται και ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί με λογική”, αλλά και εκστρατεία από καταστηματάρχες που αρνούνταν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο νόμο, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα τον τροποποιήσει. Τι αλλαγές θα επέλθουν με την τροποποίηση αυτή; Μπορούν όλες να συνοψιστούν σε μία φράση:
ΟΠΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ !
Σύµφωνα µε όσα µελετά η κυβέρνηση, το κάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνα.
Ο φόρος θα επιβάλλεται µε βάση τα τετραγωνικά µέτρα που καταλαµβάνουν τα συγκεκριµένα κέντρα διασκέδασης και όχι µε βάση τον τζίρο των καταστηµάτων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις συναλλαγής µε τους ελεγκτικούς µηχανισµούς που θα αναλάβουν την τήρηση του νόµου. Κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθµιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ηµέρες λειτουργίας του.
Ξαφνικά λοιπόν, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, αφού παραδέχεται την πλήρη αποτυχία της στο θέμα της εφαρμογής του νόμου, δεν ανησυχεί πλέον για την υγεία των πολιτών, ούτε για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας που προκαλείται από τις συνέπειες του καπνίσματος. Δεν την νοιάζει πια ότι το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 μέρες νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα κοστίζουν 2,14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ούτε ότι το κάπνισμα θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα καθώς οι καπνιστές, πέρα από τη μεγαλύτερη νοσηρότητα, εμφανίζουν μειωμένη παραγωγικότητα, απουσίες από την εργασία και πρόωρη αποχώρηση από την εργασία. Φτάνει να πληρώνουν το “τσιγαρόσημο” οι καταστηματάρχες, με το οποίο υπολογίζεται ότι θα μπουν στα ταμεία του κράτους 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συν άλλα 40 αν επιτραπεί και σε καφετέριες. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της υποκρισίας, τότε τι είναι;
Η όλη ιστορία μου θυμίζει τη φράση “δε γαμ…με που δε γαμ…με, δεν πάμε για ψάρεμα”; Εν προκειμένω, “αφού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το νόμο, δε βάζουμε και μερικά εκατομμύρια στα ταμεία”; Είναι αυτή λογική κυβέρνησης; Τόσο εύκολα κάνει πίσω σε νόμο που ψήφισε μόλις πριν λίγους μήνες; Γιατί δεν έκανε πίσω π.χ. στους νόμους για τα εργασιακά, ή τις περικοπές των συντάξεων και των δώρων, για τους οποίους υπήρχαν πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις; Μα για τον απλό λόγο ότι από την απόσυρσή τους δεν προσέβλεπε σε έσοδα, αλλά το αντίθετο μάλιστα.
Όλα για το χρήμα λοιπόν, και η υγεία μας σε δεύτερη μοίρα. Θυμίζω ότι το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στη χώρα μας , και η πρώτη αιτία θανάτου στις πιο παραγωγικές ηλικίες, ενώ 600 χιλ. Έλληνες πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου