ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ο χρόνος και ο τόπος που επιλέγεται για τους αγώνες παίζει καθοριστικό ρόλο για την έκβασή τους

Σήμερα, 25η Μαρτίου, απουσίαζα από το Ηράκλειο. Ενημερώθηκα από το διαδίκτυο για τα γεγονότα που αφορούσαν στην παρέλαση. Για την ακρίβεια, στη ματαίωσή της. Και λυπάμαι που θα το πω, αλλά δε με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η στάση του κόσμου σήμερα.
image
Αλλά ας ξεκινήσω από λίγες μέρες πριν. Που κυβέρνηση και κανάλια όλη τη βδομάδα που μας πέρασε είχαν στην κορυφή της ατζέντας πως θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις με κάθε κόστος. Και πως οι “επίσημοι” θα σταθούν καμαρωτοί πάνω στις εξέδρες δίχως να δεχτούν γιαούρτια και… νεράτζια! Αυτό ήταν το στοίχημα για την κυβέρνηση. Και το κέρδισε στην Αθήνα, με μια μικρή λεπτομέρεια: την παρουσία κιγκλιδωμάτων, τον αποκλεισμό του κόσμου και την παρουσία 5000 αστυνομικών!! Τώρα, αν αυτό λέγεται παρέλαση, και αν οι κυβερνώντες θεωρούν ότι σήμερα “νίκησε” η δημοκρατία, τότε μάλλον χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση!
Και στο Ηράκλειο η εβδομάδα κύλισε με συσκέψεις επί συσκέψεων για το πως θα γίνει η παρέλαση, που θα είναι οι επίσημοι, αν θα υπάρχει εξέδρα, από που θα φυγαδευτούν, κλπ. Σα να ήταν δεδομένο ότι θα γίνουν επεισόδια. Και στις γειτονιές, αλλά και στα σωματεία, γίνονταν συσκέψεις για το ποια θα είναι η στάση τους τη σημερινή ημέρα.
Κι έφτασε η 25η Μαρτίου 2012.  Με τον...
Άγιο Μηνά να έχει το λιγότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά στη δοξολογία, τη λ. Δικαιοσύνης να είναι περιφραγμένη με κάγκελα και μεγάλη αστυνομική δύναμη παραταγμένη κατά μήκος, και τους αγανακτισμένους πολίτες, είτε ανήκαν σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό , είτε σε κάποιο σωματείο, είτε σε κάποιο σύλλογο, να διαδηλώνει από την πλατεία την αντίθεσή του στην εφαρμοζόμενη πολιτική και στην παρουσία επισήμων. Με μια επίσης λεπτομέρεια: ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ!
Καταλαβαίνω ότι η ύπαρξη κιγκλιδωμάτων αλλά και της αστυνομικής δύναμης ίσως να εξόργισαν κάποιους. Αλλά όλη την εβδομάδα το αίτημα ήταν να μην υπάρχουν βουλευτές στην παρέλαση. Και αυτό έγινε! Άρα, δεν υπήρχε λόγος να ματαιωθεί η παρέλαση! Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν υπήρχε λόγος να γίνει και πορεία στους δρόμους ΠΡΙΝ την παρέλαση! Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση κανονικά, και στο τέλος αυτής να ακολουθήσει η πορεία στους δρόμους της πόλης! Έτσι, και η σημερινή επέτειος θα γιορτάζονταν, και ο κόσμος θα εξέφραζε την άποψή του. Αλλά το κυριότερο, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ να κατηγορήσει και πάλι τις δήθεν μειοψηφίες ότι αμαύρωσαν τη σημερινή ιστορική μέρα. Τέλος, τα καημένα τα παιδάκια που βρέθηκαν στο κέντρο με τους γονείς τους, δε θα έφευγαν πανικόβλητα για να μην πάθουν αναπνευστικό από τα χημικά, και οι γονείς τους θα τα καμάρωναν να τιμούν αυτούς που κάποτε πολέμησαν για τη δική μας ελευθερία.
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Το αντιμνημονιακό κίνημα είναι ισχυρό και σίγουρα δεν είναι μειοψηφικό. Η δημοκρατία έχει σχεδόν καταλυθεί. Και τα παπαγαλάκια του μνημονίου είναι πολλά. Θα πρέπει λοιπόν οι πρεσβευτές της αντιμνημονιακής άποψης να φέρονται με την ανάλογη υπευθυνότητα και να μη δίνουν πατήματα για τη συκοφάντησή τους. 
Η δημοκρατία και η ελευθερία κερδίζεται με αγώνες. Όμως ο χρόνος και ο τόπος που επιλέγεται για τους αγώνες αυτούς παίζει καθοριστικό ρόλο για την έκβασή τους.
Υ.Γ: Την 28η Οκτωβρίου 2011 το Ηράκλειο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων . Η στάση του κόσμου τότε ήταν άψογη.

3 σχόλια:

  1. Από ποιους συκοφαντήθηκε ακριβώς η στάση του κόσμου σήμερα, δεν μας εξηγείς. Γιατί η στάση των ΜΜΕ είναι γνωστή και δεν τίθεται θέμα για το πως παρουσιάζουν μια είδηση και τι θέσεις προπαγανδίζουν.

    Ο κόσμος όμως, σήμερα εδώ στο Ηράκλειο δεν αντέδρασε παράλογα μπροστά στην τεράστια αστυνομική παρουσία. Και για να είμαι πιο ακριβής : Υπήρχε μια μερίδα κόσμου η οποία έδρασε αυθόρμητα στο κλείσιμο του δρόμου από τα ΜΑΤ, απαίτησε να φύγουν από τη μέση, μέχρι που σχηματίστηκε μια ουρά με πανό, συνθήματα και διάθεση για πορεία.Οπότε η παρέλαση,λόγω της αποδιοργάνωσης πήγε σε δεύτερη μοίρα.

    Τώρα, κάποιοι σαφώς αντέδρασαν και δικαίωμά τους και με την οπτική τους -την οποία κατακρίνω- μπορεί να είχαν και δίκιο. Τα παιδιά τους θέλανε να δούνε, άσχετα με τη μεταφυσική διάσταση που παίρνει το ζήτημα της τιμής των ηρώων κτλπ. Η διάθεση τους αυτή όμως καλύφθηκε από την διάθεση του κόσμου που συμμετείχε δυναμικά, άλλοι στην πορεία, άλλοι χειροκροτώντας και επιδοκιμάζοντας.

    Επιπλέον, αυτό που έμεινε είναι πως με τόση αστυνομία,δεν γιόρτασε η δημοκρατία σίγουρα. Αυτό μεταφέρθηκε καιαπό τα τοπικά ΜΜΕ, όπου κάποιοι στεναχωρήθηκαν με την αναβολή της παρέλασης αλλά το απέδωσαν στην αστυνομοκρατία και όχι σε ΄΄μειοψηφίες΄΄!

    Και κάτι τελευταίο, να ξέρουμε πως αν καταλυθεί εντελώς η αστική δημοκρατία και πάρει τη θέση της η αστική χούντα τότε δεν θα βλέπουμε επισήμους τόσο εύκολα αλλά κυρίως θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αστυνομοκρατία. Και επί χούντας, υπήρχαν φωνές που ενοχλούνταν από τις δράσεις των αντιδιδακτορικών. Το θέμα φυσικά είναι να μην φτάσουμε μέχρι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαφώς και εννοώ τα ΜΜΕ, αλλά και βουλευτές και τοπικούς παράγοντες που οι δηλώσεις τους θα αναπαραχθούν σήμερα και θα προβληθούν στο πανελλήνιο. Όσο για την παρουσία της αστυνομίας, συμφωνώ (το έγραψα άλλωστε) ότι προκαλεί, αλλά μην ξεχνάμε ότι είχε προηγηθεί και ανακοίνωση του συνδικαλιστικού τους οργάνου που σαφώς έλεγε ότι διαφωνούν με το να γίνει παρέλαση με την παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. …λίγη ιστορία των μαθητικών παρελάσεων: Σε περιόδους πολέμων ή δικτατορικών καθεστώτων, από τη δεκαετία του ’30, στις στρατιωτικές παρελάσεις σύρονταν υποχρεωτικά και οι μαθητές των σχολείων, ακόμη και των δημοτικών, με σκοπό να αναπτυχθεί στους μαθητές το θρησκευτικό και εθνικό-πατριωτικό τους φρόνημα. Οι εθνικιστές ηγέτες τούς ανάγκαζαν να παραμερίσουν την παιδική ανεμελιά τους και να εκπαιδευτούν σε στρατιωτικό βηματισμό, ασκήσεις ακριβείας και αυστηρή πειθαρχία ταΐζοντάς τους τα συνήθη παραμύθια περί ηρωισμού. Βέβαια στον πόλεμο οι ήρωες για τους ομοεθνείς είναι εγκληματίες για τους αντιπάλους, όπως τόσο καλά απεικονίζεται στα σχολικά βιβλία της ιστορίας. Οι μαθητικές παρελάσεις στην ελλάδα επιβλήθηκαν από τo δικτάτορα Μεταξά εμπνευσμένες από τη γερμανική και ιταλική δικτατορία. Έτσι το Μάρτιο του ‘36 παρελαύνουν τα σχολεία πρώτα και ακολουθεί η στρατιωτική πομπή μπροστά από το Μεταξά και το βασιλιά με βάδισμα αντίστοιχο του “βαδίσματος χήνας” των ναζιστικών στρατευμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή