ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εurostat: Πρώτη η Ελλάδα στις μειώσεις μισθών

Πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχτηκε η Ελλάδα στην περιστολή του κόστους εργασίας το τελευταίο τρίμηνο του 2010, καθώς και στη μείωση των δαπανών που αφορούν τις αποδοχές των εργαζoμένων σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Λες και περιμέναμε τη Eurostat όλοι εμείς οι Έλληνες να μας το πει! Το έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό, στο πορτοφόλι μας! Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη, οι μισθοί ανεβαίνουν!!

Ο σχετικός δείκτης λοιπόν  στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% ενώ στην Ευρώπη των 27 η ετήσια αύξηση ήταν στο 2%. Αναλυτικότερα, ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ κατά 2%. Ακολουθούν η Ουγγαρία και η Ιρλανδία με -2,3% και -1,2% αντίστοιχα. Στα μη μισθολογικά κόστη σημειώθηκε μείωση κατά 10,2%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9%. 

image

Η Πολωνία, περιέκοψε τα μη μισθολογικά κόστη κατά 11%, ενώ αύξησε τις αποδοχές κατά 4%. Η Δανία σημείωσε μειώσεις κατά 8,2% με αυξήσεις αποδοχών 5,4%.

Σε επίπεδο κλάδων τώρα, η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών κατά 5% στη βιομηχανία, κατά 9,4% στις κατασκευές και κατά 5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα κατά 8,9%, κατά 13,6% και κατά 10%. Επισημαίνεται ότι η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας των 15 μεγάλων ΔΕΚΟ μειώθηκε κατά -31%.

Όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στις χώρες μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται. Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά 5,5%, έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ. θα μου πείτε, οι άλλες χώρες δεν έχουν το δικό μας χρέος!! Σωστά, αλλά στις άλλες χώρες, δεν την πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι για όλα τα κακά που συμβαίνουν εκεί. Υπάρχει ένα κράτος, που επιμερίζει τις ευθύνες και το οικονομικό κόστος.

Προς το παρόν στην Ελλάδα, είμαστε Ευρωπαίοι μόνο στις τιμές των αγαθών (και από τους πρωτοπόρους μάλιστα). Στους μισθούς όπως αποδεικνύεται, είμαστε ακόμα Βαλκάνιοι!!

Που θα φτάσει πια αυτό το καλάθι της νοικοκυράς;

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου Ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2225,39 ευρώ τον Φεβρουάριο 2011 σε σχέση με πέρυσι το Φεβρουάριο,που κόστιζε 2131,79 ευρώ. Δηλαδή προκύπτει αύξηση 93,60 ευρώ και ποσοστό 4,4% .

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες παρουσίασαν κατά 19,2% τα προϊόντα της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός" και κατά 12% της ομάδας "μεταφορές" και 9,9% της ομάδας "στέγαση".

Που θα φτάσει πια αυτό το καλάθι δεν ξέρω… Ή μάλλον ξέρω… Ξέρω ότι λίγα είναι τα νοικοκυριά που μπορούν να διαθέσουν σήμερα 2225,39 ευρώ το μήνα για τα έξοδά τους. Και στο παραπάνω ποσό φυσικά δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα στεγαστικών δανείων, που αν τα συμπεριλάβουμε, το συνολικό ποσό ξεπερνά τις 3000 ευρώ…

Πολύ απλά λοιπόν, αυτό που κάνουν οι..νοικοκυραίοι, είναι να αδειάζουν συνεχώς το καλάθι!!! Να αγοράζουν ολοένα και λιγότερα προϊόντα, με τα χρήματα που διαθέτουν, και που έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 25% τον τελευταίο χρόνο. Αυτό βέβαια, εκτός τη μείωση του βιοτικού μας επιπέδου, οδηγεί και σε ύφεση την αγορά, όπως έχει πάμπολες φορές ειπωθεί.

Ίσως πρέπει λοιπόν οι έρευνες αυτές να αλλάξουν προσανατολισμό. Να ερευνάται τι αγοράζει πλέον το κάθε νοικοκυριό, και πόσα μπορεί να ξοδεύει το μήνα. Με άλλα λόγια, όχι πόσο κοστίζει το οικογενειακό καλάθι, αλλά πόσο συρρικνώνεται μήνα με το μήνα!!

Δ.Τ: Συνάντηση μελών κίνησης “Πολίτες για την Κοινωνία και το περιβάλλον” με το δήμαρχο Χερσονήσου

image

Μέλη της κίνησης    “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον” συναντήθηκαν σήμερα με το Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη από τον οποίο ζήτησαν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί και να εμποδιστεί το ξεπούλημα της έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών και η παράδοσή του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον” παρέδωσαν στο δήμαρχο το “ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΑΤΥ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΗΣ ΓΟΥΡΝΩΝ” που υπογράφεται από πολίτες της περιοχής, υπόμνημα με τα συμπεράσματα της ημερίδας που οργάνωσαν πρόσφατα για το θέμα καθώς και ψηφίσματα και ανακοινώσεις φορέων και ζήτησαν να ενημερωθούν για τις απόψεις και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

Ανέδειξαν τη σημασία της στήριξης του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Γουβών εκ μέρους του Δήμου Χερσονήσου, ένα σχέδιο που προφυλάσσει την κοινωφέλεια του χώρου και πρότειναν στον κ. Δοξαστάκη την εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης για τον χώρο της πρώην βάσης ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση για το δημόσιο χαρακτήρα της.

Ο Δήμαρχος αναγνώρισε τη χρησιμότητα του ΣΧΟΟΑΠ αλλά δε δεσμεύθηκε για την προκήρυξη πολεοδομικής μελέτης. Τόνισε ότι σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε διερεύνηση των προθέσεων των κυβερνητικών παραγόντων (υπουργεία – ΚΕΔ), σε συζήτηση με θεσμικούς και τοπικούς φορείς, ενημερώνεται για τις απόψεις τους και τις δυνατότητες αξιοποίησης του χώρου και θα είναι σε θέση να υποβάλει τη συνολική και ολοκληρωμένη του πρόταση εντός του Απριλίου σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον” υπογράμμισαν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής. Ζήτησαν ο Δήμος να μπει μπροστάρης στην προσπάθεια υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, τονίζοντας ότι με τις ατέρμονες συζητήσεις και την αναμονή ελλοχεύει ο κίνδυνος η τοπική κοινωνία να βρεθεί προ τετελεσμένων και ο χώρος να παραδοθεί στα ελληνικά και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα. Μια τέτοια εξέλιξη είπαν θα είναι καταστροφική για τον τόπο, οι ευθύνες της δημοτικής αρχής θα είναι τεράστιες και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις και την καταδίκη της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος οι “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον” έθεσαν υπόψη του δημάρχου και άλλα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν την τοπική κοινωνία, τα οποία ήδη ομάδες εργασίας των ΠΟ.ΚΟΙ.ΠΕ διερευνούν και επεξεργάζονται, μελετούν και διαμορφώνουν προτάσεις, τις οποίες πρόκειται να κοινοποιήσουν και στη Δημοτικής αρχή σε επόμενη συνάντησή τους

Διαμαρτυρία πριν τη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα

Άρχισαν τα όργανα στις παρελάσεις, και δη στη μεγαλύτερη μαθητικη παρέλαση της χώρας, στο κέντρο της Αθήνας.

Ένταση επικράτησε πριν τις 11:00 στο Σύνταγμα μεταξύ ωρομίσθιων καθηγητών, καλλιτεχνών και ανδρών της αστυνομίας, λίγο πριν ξεκινήσει η μαθητική παρέλαση, αφού οι πρώτοι προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για το μνημόνιο, κρατώντας κούκλες οι οποίες ήταν καλυμμένες με μαύρες σακούλες. Αστυνομικοί των ΜΑΤ ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν κάτι το οποίο δεν δέχτηκαν, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε προσαγωγές .

Πολύ φοβάμαι ότι ανάλογα επεισόδια θα υπάρξουν και στις υπόλοιπες μαθητικές παρελάσεις της επαρχίας αύριο..

Δείτε πως περιγράφηκαν τα επεισόδια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου.

Κι άλλη αυτοκτονία στο Ηράκλειο…. Δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα..

image Άλλη μια απίστευτη τραγωδία έλαβε χώρα χτες στο Ηράκλειο. Ένας 45άχρονος, άνεργος το τελευταίο διάστημα, που μεγάλωνε μόνος του 2 ανήλικα παιδιά, έβαλε τέλος στη ζωή του υπό το βάρος των χρεών, καρφώνοντας στο σώμα του ένα μαχαίρι.

Μάλιστα, λίγο πριν είχε ειδοποιήσει συγγενικό του πρόσωπο,  λέγοντας  « εδώ τελειώνουν όλα». Η συγγενής του τηλεφώνησε στην αστυνομία, αλλά όταν κατέφτασαν οι αστυνομικοί, βρήκαν τον 45χρονο μέσα σε μία λίμνη αίματος. Ήταν ακόμη ζωντανός και πρόλαβε μονάχα να ψελλίσει στον αστυνομικό που τον είδε πρώτος, την τελευταία του επιθυμία. Φέρεται να τον παρακάλεσε να τον «τελειώσει», γιατί εκείνος δεν τα είχε καταφέρει.

Το τραγικό αυτό γεγονός, πολύ φοβάμαι ότι δε θα είναι το τελευταίο. Και αυτό γιατί στη θέση που βρίσκονταν ο 45χρονος, βρίσκονται σήμερα πάρα πολλοί Έλληνες. Άνθρωποι που πριν 5, 6, ή 10 χρόνια είχαν λάβει μεγάλα ποσά για να αποκτήσουν μια μόνιμη κατοικία, και σήμερα δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, όπως είχε κάνει ο 45άχρονος. Άνθρωποι χωρισμένοι που μεγαλώνουν μόνοι τους παιδιά, όπως ο 45χρονος. Άνθρωποι άνεργοι, όπως ο 45χρονος. Άνθρωποι επιχειρηματίες, με χρέη από τις επενδύσεις που έχουν κάνει και δεν μπορούν υπό τις παρούσες συνθήκες να αποδώσουν κέρδη. Και πάρα μα πάρα πολλοί άλλοι…

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι απάνθρωποι… Άνθρωποι που τους νοιάζουν μόνο τα νούμερα… Άνθρωποι που διοικούν επιχειρήσεις με σκοπό όχι απλά το κέρδος (αυτό θα ήταν θεμιτό), αλλά τη διατήρηση υψηλών ποσοστών κέρδους με μειώσεις μισθών ή, ακόμα χειρότερα, με μειώσεις προσωπικού.

Άνθρωποι που κυβερνάνε με γνώμονα μόνο τη μείωση του χρέους, και την ικανοποίηση της Τρόικα, αγνοώντας εσκεμμένα τις κοινωνικές επιπτώσεις. Βλέποντας τον Έλληνα απλά ως φορολογούμενο και οφειλέτη του κράτους, και όχι ως άνθρωπο με ανάγκες και άλλες οικονομικές και οικογενειακές υποχρεώσεις.

Και στη χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συναντιούνται καθημερινά με τους άλλους, τους απάνθρωπους… Και ο κατάλογος με τα θύματα της οικονομικής κρίσης ολοένα και αυξάνεται..

Σε καμία περίπτωση βέβαια η αυτοκτονία δεν είναι η λύση. Και αυτό πολύ απλά επειδή δε λύνει κανένα από τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, απλά τα επιδεινώνει και τα μεταθέτει σε άλλους. Ο μόνος που γλυτώνει είναι ο αυτόχειρας, αλλά κι αυτό δεν είναι σίγουρο. Γιατί η ψυχή του εκεί που θα πάει, όπου κι αν είναι αυτό, αμφιβάλλω αν θα έχει ηρεμία, έχοντας αφήσει δύο  ορφανά παιδιά στην τύχη τους…

Δ.Τ. για συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επέμβαση στη Λιβύη

Πέμπτη 24/3, 17.30 στα Λιοντάρια

Καλούμε τον ηρακλειώτικο λαό στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για να καταδικάσουμε τη φονική ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στο Λιβυκό λαό από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η επέμβαση αυτή δε γίνεται για την προστασία του Λιβυκού λαού από τη στρατιωτική καταστολή του δικτατορικού καθεστώτος του Καντάφι, ούτε για ανθρωπιστικούς ή δημοκρατικούς λόγους. Γίνεται για να επιβληθεί η κυριαρχία και ο έλεγχος στην πετρελαιοπαραγωγό Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους λαούς που εξεγείρονται.

Η ελληνική κυβέρνηση σε αυτόν τον εγκληματικό και βρώμικο πόλεμο τάσσεται ανοιχτά και προκλητικά υπέρ της επέμβασης. Προσφέρει όχι μόνο τις βάσεις της Σούδας, του Αράξου και του Ακτίου, αλλά και τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, καθώς και αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, προσδοκώντας να αναβαθμίσει τη θέση της. Σε μία περίοδο που κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία και καλείται ο ελληνικό λαός να πληρώσει το χρέος με μέτρα που αποφασίζει η τρόικα, είναι προκλητική η σπατάλη του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ/ημέρα για τη συμμετοχή μας στην επέμβαση. Το ποσό αυτό θα ξεπεράσει το δισεκατομμύριο αν χρησιμοποιηθούν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την πρόθυμη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν και απαιτούμε:

Να σταματήσει η επέμβαση στη Λιβύη
Να μην εμπλακούν με κανέναν τρόπο ελληνικές δυνάμεις στη σφαγή του Λιβυκού λαού
Να κλείσουν οι Νατοϊκές βάσεις της Σούδας, του Αράξου και το Ακτίου
Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες της επέμβασης

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο Λιβυκό λαό, που είναι και ο μόνος αρμόδιος να λύσει τα προβλήματα στον τόπο του.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, ΚΚΕ (μ-λ), κ.ο.ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, ΚΟΕ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΝΑΡ, ΣΕΚ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Και επίσημα η παραχώρηση μέρους του κτηρίου της πλατείας Δασκαλογιάννη για το Εφετείο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Δευτέρας 21-3-2011, και μάλιστα εκτός ημερησίας διατάξεως ως…επείγον (;) πέρασε το θέμα της παραχώρησης τμήματος του δημοτικού κτηρίου της πλατείας Δασκαλογιάννη για τη στέγαση του εφετείου ανατολικής Κρήτης. Την απόφαση τη βλέπετε παρακάτω:

image

image

Με έκπληξή μου παρατηρώ ότι κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν καταψήφισε την πρόταση αυτή του Δημάρχου, ούτε καν ψήφισε λευκό ή παρόν!! Ούτε η Ανθρώπινη Πόλη, ούτε η παράταξη του κου Ηλιαδάκη, ούτε καν η Λαϊκή Συσπείρωση , που στην πλειοψηφία των αποφάσεων ψηφίζει κατά! Η απόφαση ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ, κάτι σπανιότατο για το δήμο Ηρακλείου!!!

Τι δείχνει αυτό; Φυσικά το ότι καμία μα καμία παράταξη δε θέλει να πάει κόντρα σ’ ένα θέμα που κάποιοι έχουν αναδείξει ως μείζον για το νομό Ηρακλείου και την πόλη μας, σκεφτόμενη φυσικά το πολιτικό κόστος!

Κανένας όμως δεν έλαβε υπόψη του ότι ο δήμος Ηρακλείου έχει δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση και την αποκατάσταση του κτηρίου της πλατείας Δασκαλογιάννη, από ιδίους πόρους μάλιστα. Ούτε ότι η πολεοδομία που πρόκειται να στεγαστεί στο κτήριο αυτό, ενοικιάζει το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια έναντι ενοικίου των 14.850 *** ευρώ το μήνα!  

Δε νοιάζει κανένα ότι ένας ολόκληρος όροφος από το κτήριο που προορίζεται για να στεγάσει την πολεοδομία και τη φιλαρμονική παραχωρείται δωρεάν σε τρίτο φορέα; Εξέτασε κανείς αν η πολεοδομία, με τα στελέχη που έχουν ενσωματωθεί σε αυτήν και από τη νομαρχία, χωράει στο τμήμα που απομένει; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! Μάλιστα, η απόφαση αναφέρει ότι μια επιτροπή αποτελούμενη από αντιδημάρχους θα εξετάσει την παραχώρηση και άλλου χώρου του ιδίου κτηρίου για το εφετείο!!!

Νομίζω ότι δεν είναι καιρός ο δήμος να παραχωρεί κτήρια, τη στιγμή που πληρώνει αρκετά μεγάλα ποσά σε ενοίκια για να στεγάσει τις δικές του υπηρεσίες. Και μάλιστα, όταν, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος έχει επανειλημμένα δηλώσει, η κεντρική διοίκηση περικόπτει πόρους από τους δήμους λόγω μνημονίου.

Δεν περίμενα βέβαια και ξεσηκωμό για το συγκεκριμένο θέμα, όπως έγινε με τα Αχτάρικα . Μια αντιδρασούλα όμως από αυτούς που συχνά πυκνά δείχνουν ότι κόπτονται για τις οικονομικές επιβαρύνσεις των δημοτών, και κατακρίνουν κάθε έξοδο του δήμου, την περίμενα… Μπροστά στο πολιτικό κόστος όμως, το οικονομικό πάει περίπατο!    

                  ---------------------------------------------------

***Διόρθωση 24-3-2011, 08:10 π.μ

Φίλος του  ιστολογίου με ενημέρωσε επώνυμα ότι το ενοίκιο για το Εσπέρια δεν είναι 26.000 ευρώ που είχα γράψει αρχικά, αλλά 14.850 ευρώ ανά μήνα. Πιθανότατα η πληροφόρηση που είχα δεν ήταν σωστή, και οφείλω να προβώ στη συγκεκριμένη διόρθωση.

Παρέλαση μαθητών, βουλευτών, αστυνομικών και… γιαουρτιών;

image Πολλές άδειες αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ή Αστυνομικά Τμήματα περιοχών που θα γίνουν παρελάσεις ή άλλες εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου έχουν ανακληθεί. Ο λόγος; Μα, ο φόβος του…γιαουρτιού!!

Το τελευταίο επεισόδιο στα καλύβια με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τα επεισόδια κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύρο,  αλλά και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι πολιτικοί θα βγαίνουν στους δρόμους πλέον μαζικά, για να “καταστείλουν” το φαινόμενο των “αγανακτισμένων πολιτών”, κάνουν προφανώς τους υπεύθυνους της αστυνομίας να πιστεύουν ότι κατά τις παρελάσεις θα εμφανιστούν και άλλα παρόμοια φαινόμενα. Αφήστε που και το θέμα του σχολικού Καλλικράτη με τις πρόσφατα ανακοινωθείσες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων έχει εξοργίσει και τη μαθητική και την εκπαιδευτική κοινότητα!

Η αστυνομική καταστολή όμως είναι η λύση στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού; Προφανώς όχι. Αυτό ίσως να εξοργίσει ακόμα περισσότερο κάποιους. Ούτε φυσικά όμως είναι και δυνατόν να μην ξανακυκλοφορήσει πολιτικός στο δρόμο.

Ο κόσμος θα σταματήσει να αγανακτεί και να επιτίθεται στους πολιτικούς είτε λεκτικά είτε με διάφορους άλλους τρόπους και… προϊόντα(!), όταν οι τελευταίοι με τη στάση τους ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ότι ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ το μεγάλο μερίδιο ευθύνης που έχουν για την κατρακύλα της χώρας μας, και για τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν φέρει τον ελληνικό λαό. Όταν σταματήσουν να συγκαλύπτουν τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει. Όταν τα μέτρα που ψηφίζουν στη βουλή ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ και ΙΣΟΚΑΤΑΝΕΜΟΥΝ το βάρος της οικονομικής κρίσης χρέους ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών. Και όταν επιτέλους αποκτήσουν ένα πιο προσγειωμένο προφίλ, δείξουν ότι πατάνε στην ίδια γη με εμάς τους υπολοίπους, διάγουν τον ίδιο βίο με εμάς και δε ζουν σ’ ένα δικό τους, χλιδάτο κόσμο. 

Μέχρι να γίνει όμως αυτό, και επειδή είμαστε ακόμα μακριά, απ’ ότι φαίνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ας μένουν πιο συχνά στα σπίτια τους και στα σπίτια φίλων τους. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να γλυτώσει και μερικά χρήματα το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης…

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πρόταση για Λιβύη από την “Ανθρώπινη Πόλη”

Αγαπητοί φίλοι
Σας διαβιβάζω προς δημοσίευση την πρόταση που κατατέθηκε από του δημοτικούς συμβούλους της "Ανθρώπινης Πόλης" στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.
Παράλληλα και με την ευκαιρία σας ενημερώνω ότι η πρόταση αυτή, αποτελεί αρχικά συνέχεια σχετικής απόφασης του ΔΣ στην προηγούμενη συνεδρίασή του, στη βάση της οποίας συντάχθηκε ψήφισμα με συμφωνία όλων των δημοτικών παρατάξεων, το οποίο όμως δεν είδε το φώς της δημοσιότητας, με ευθύνη των εφημερίδων - σύμφωνα με σχετική δήλωση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στη χθεσινή του συνεδρίαση.  Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε την ειλικρίνεια της δήλωσης αυτής του κ. προέδρου.
Με δεδομένη όμως τη μη δημοσίευση του ψηφίσματος, αλλά κυρίως λόγω της κλιμάκωσης των εξελίξεων στη Λιβύη και των άμεσων συνεπειών που αυτή έχει αντικειμενικά για την  Κρήτη, εμείς καταθέσαμε την πρόταση αυτή, γιατί θεωρούμε πως ένα ψήφισμα - που δεν δημοσιεύτηκε μάλιστα - δεν είναι πλέον αρκετό για να εκφράσει τις ανησυχίες της πόλης του Ηρακλείου κατ' αρχήν αλλά και της Κρήτης στη συνέχεια. Η πρόταση επομένως του κ. Δημάρχου για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος δεν μας είναι αρκετή. Παρά ταύτα θα πάρουμε μέρος στη συνάντηση των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, όταν αυτή συγκλιθεί, οχι όμως μόνο για ένα νέο ψήφισμα, αλλά  για να συμβάλουμε θετικά σε μια διαδικασία ικανή να αναδείξει και διατυπώσει με τη μεγαλύτερη δυνατή εγκυρότητα τις ανησυχίες της κρητικής κοινωνίας για έναν πόλεμο στην αυλή μας, που μας επηρεάζει άμεσα και στον οποίο μετέχουμε  ενεργά χωρίς να ρωτηθούμε.
Κωστής Καμπιτάκης
clip_image002
Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Η    Κ Ι Ν Η Σ Η
Η Ρ Α Κ Λ Ε Ι Ο    Α Ν Θ Ρ Ω Π Ι Ν Η   Π Ο Λ Η

Ηράκλειο 21/03/11

ΠΡΟΤΑΣΗ
Κύριε Δήμαρχε                                                                                                 Κύριε Πρόεδρε                                                                                                  Κύριοι Συνάδελφοι.
Στη προηγούμενη συνεδρίασή μας συμφωνήσαμε όλοι στην έκδοση ψηφίσματος για τη Λιβύη, με το οποίο πέραν της συμπαράστασης στο λιβυκό λαό, δηλώναμε τη διαφωνία μας για κάθε εξωτερική επέμβαση εκεί και ζητούσαμε τη μη συμμετοχή της χώρας μας στο τελευταίο αυτό ενδεχόμενο. Δυστυχώς οι εξελίξεις δεν μας δικαίωσαν. Η εξωτερική επέμβαση ξεκίνησε και η χώρα μας δήλωσε την ενεργή συμμετοχή της. Η φωτιά άναψε και άναψε στο σπίτι του γείτονά μας. Και «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σου, το καλύτερο που οφείλεις να κάμεις είναι να σπεύσεις να βοηθήσεις στο σβήσιμο της φωτιάς, αν δεν θες να καείς ο ίδιος».
Επί εκατοντάδες χρόνια στήνεται και εδραιώνεται μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας του ελληνικού με τον αραβικό κόσμο. Φιλία που δοκιμάστηκε πολλές φορές και σε δύσκολες εποχές και άντεξε. Αυτή η πολύχρονη διαδικασία έχει τεθεί ήδη σε κίνδυνο.

Δ.Τ. της ομάδας “ΔΙΚΑΙΩΜΑ” για τις απολύσεις στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης των οικονομικών και πολιτικών ελίτ στα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, μια μόλις εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας , η ηγεσία της ΓΣΕΕ ευθυγραμμίζεται πλήρως με την μνημονιακή πολιτική. Αντί να οργανώνει την εργατική αντίσταση απέναντι στην επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας προβαίνει σε στοχευμένες απολύσεις με στόχο την ολοκλήρωση της υποβάθμισης και της απαξίωσης του ερευνητικού της φορέα (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).

Δ.Τ.: Πρόσκληση σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις

afisa_MAA

Σας προσκαλούμε στην συνέλευση-συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» που θα γίνει την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011 στις 8μ.μ. στον πολυχώρο του Δήμου Ηρακλείου στην παλιά λαχαναγορά.

Θα παρευρεθούν ο Χρήστος Καπάταης και ο Χρήστος Καραμάνος

 

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ο Πάγκαλος είναι η ζωντανή απόδειξη ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία των βουλευτών ΑΜΕΣΑ!

Ήθελα να ήξερα, αυτός ο άνθρωπος πως γίνεται να είναι ΑΚΟΜΑ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει πρωθυπουργός να τον μαζέψει; Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ σημερινές του δηλώσεις στην εκπομπή του mega.

Είναι δυνατόν οποιοσδήποτε πολιτικός, και πολύ περισσότερο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να βγαίνει στα κανάλια, και δημόσια να κατηγορεί πολιτικό αρχηγό ότι τον υποδεικνύει ως στόχο τρομοκρατικής επίθεσης; ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΤΕΣ;

Αν ζούσαμε σε ένα άλλο κράτος, όπου οι πολιτικοί είχαν τις συνέπειες των λόγων τους και πολύ περισσότερο των πράξεών τους, εκτός του ότι πολλοί θα ήταν σήμερα φυλακή, ο κος Πάγκαλος θα εγκαλούνταν άμεσα από κάποιο εισαγγελέα να αποδείξει τα λεγόμενά του, ή αλλιώς θα του ασκούνταν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και από τον κάτοικο της Κερατέας, τον οποίο υπέδειξε ως υποκινητή των επεισοδίων εναντίον του, και από τον κο Τσίπρα. Όμως η βουλευτική ασυλία τον προστατεύει απ’ όλα τα παραπάνω, κι έτσι μπορεί να γυρνάει ελεύθερος να κατηγορεί όποιον γουστάρει, χωρίς να τρέχει τίποτα!

Και δε φτάνει αυτό, θεωρεί καθήκον του πλέον εκτός του να τρομοκρατεί τους πολίτες με κατηγορίες και μηνύσεις, να τρομοκρατεί και τον Τύπο, επειδή φιλοξενεί συνέντευξη αυτού που φέρεται να του πέταξε το γιαούρτι στα Καλύβια!

Ο κος Πάγκαλος είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η άρση της βουλευτικής ασυλίας πρέπει να αρθεί το συντομότερο δυνατόν. Να σταματήσει επιτέλους ο κάθε κος Πάγκαλος να κατηγορεί χωρίς καμία απόδειξη πολίτες, και να τους στέλνει στα κρατητήρια κουνώντας  το δάχτυλό του, επειδή κούνησαν απλώς το κεφάλι τους κατά το πέρασμά του.

Όσο για τις δηλώσεις που διάβασα σήμερα, ότι οι πολιτικοί θα βγαίνουν στους δρόμους πλέον μαζικά, για να “καταστείλουν” το φαινόμενο των “αγανακτισμένων πολιτών”, έχω να κάνω μία πρόβλεψη: η τιμή του γιαουρτιού θα εκτοξευτεί στα ύψη τις επόμενες ημέρες, από την αυξημένη ζήτηση!!!

Απέδωσε η πίεση για την προστασία του αρχείου της Βικελαίας βιβλιοθήκης.

image Μετά από αρκετή καθυστέρηση, και πολλά αρνητικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, ο δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να λάβει μέτρα για τη διαφύλαξη του αρχείου της Βικελαίας βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πατρίς", με εντολή του δημάρχου, Γιάννη Κουράκη, ξεκίνησαν εργασίες στα υπόγεια της λεωφόρου Αντιστάσεως, εκεί όπου παραμένει το 90% των βιβλίων και των εφημερίδων, όλες οι σημαντικές βιβλιοθήκες του Βικέλα, του Σεφέρη, της Έλλης Αλεξίου. Θα γίνουν ειδικές κατασκευές ώστε τα βιβλία και οι εφημερίδες να μην είναι προσβάσιμα από τον κάθε επισκέπτη του κτηρίου, αλλά θα ληφθεί μέριμνα και για τους…επισκέπτες εκ των έσω, τα ποντίκια δηλαδή!! Τέλος, θα ληφθούν μέτρα και για την προστασία των αρχείων από τις υγρασίες .

Είναι σαφές ότι ο δήμος “σύρθηκε” ουσιαστικά σε αυτή του την απόφαση και από τις αντιδράσεις του κόσμου, που από την αρχή έδειξε να ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τη διαφύλαξη του πολιτιστικού θησαυρού της Βικελαίας βιβλιοθήκης, αλλά και από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου. Και, αν και έχω δηλώσει την αντίθεσή μου σε βαρύγδουπους και ψευδής τίτλους, η συμβολή του τύπου στην ανάδειξη της κατάστασης που επικρατεί έως σήμερα στους χώρους που φυλάσσονται τα αρχεία ήταν παραπάνω από σημαντική.

Αυτός θεωρώ ότι είναι (μεταξύ άλλων) ο ρόλος των ΜΜΕ: η ενημέρωση της κοινής γνώμης με αντικειμενικότητα, ώστε ο κάθε πολίτης να διαμορφώνει τη δική του άποψη, και η πίεση προς τους διοικούντες για λήψη μέτρων.

Ας ελπίσουμε μόνο στην περίπτωση του αρχείου της Βικελαίας βιβλιοθήκης, να μην είναι ήδη αργά… 

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Πολίτης: “Μια βιβλιοθήκη σώζεται από τους αναγνώστες της”

Μια βιβλιοθήκη σώζεται από τους αναγνώστες τηςΤις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την ελλιπή επίσημη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη μελλοντική διάθεση και χρήση των χώρων στο κτίριο Αχτάρικα, πολλοί Ηρακλειώτες (ανάμεσά τους κι εγώ) διατυπώνουν αγωνιώδη ερωτήματα για την τύχη που επιφυλάσσεται στη Βικελαία Βιβλιοθήκη. Ερωτήματα καίρια, στα οποία πρέπει να δοθούν οπωσδήποτε οι αναγκαίες απαντήσεις από τα αρμόδια χείλη, με σαφήνεια και χωρίς χρονοτριβή, ώστε να τελειώνουμε μ’ αυτό το ζήτημα και να μας μείνει καιρός να βρούμε απαντήσεις και σε ένα άλλο ερώτημα, εξίσου σημαντικό: Πώς θα αξιοποιήσουμε (ο πληθυντικός περιλαμβάνει όλους μας) τη Βικελαία - και ως χώρο και ως περιεχόμενο - προς όφελος του αναγνωστικού κοινού και ιδίως των νέων;

«Ο μόνος τρόπος να συμμετέχουμε στις γνώσεις και τις εμπειρίες που συσσωρεύτηκαν από τις προηγούμενες γενιές και να γίνουμε έτσι καλλιεργημένοι άνθρωποι, είναι η ανάγνωση. Τίποτα δεν μπορεί να την αντικαταστήσει». Αυτά τα λόγια του κορυφαίου Γάλλου διανοούμενου Αντρέ Μωρουά, από την έκδοση της ΟΥΝΕΣΚΟ με τίτλο «Η Δημόσια Βιβλιοθήκη και η αποστολή της» , έρχονται στο νου μου κάθε φορά που γίνεται λόγος για βιβλία και βιβλιοθήκες. Έρχονται και τώρα, που μιλούμε πάλι -όπως το 1960- για το αβέβαιο μέλλον της Βικελαίας.

Είναι χρέος όλων μας να δώσουμε στους θησαυρούς της Βικελαίας τον αρχοντικό τόπο που τους ταιριάζει. Αλλά είναι εξίσου χρέος όλων εμάς να της δώσουμε τους αναγνώστες που της αξίζουν. Το δεύτερο είναι πολύ πιο δύσκολο από το πρώτο. Γιατί δεν κανονίζεται με αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, αν και επηρεάζεται σημαντικά από αυτές.

Εξηγούμαι: Σε μια πόλη σαν το Ηράκλειο, με έντονο εμπορικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα, με οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται κυρίως με το υλική πλευρά του «ευ ζήν», σε μια πόλη όπου τα βιβλιοπωλεία είναι ασυγκρίτως λιγότερα από τις ταβέρνες, σε μια πόλη όπου οι επιχειρηματίες δε ρισκάρουν να επενδύσουν σε μια σύγχρονη θεατρική στέγη (για να περιοριστώ μόνο σ’ αυτά), είναι δύσκολο να βρεθούν όσοι αναγνώστες αξίζουν στους θησαυρούς της Δημόσιας Βιβλιοθήκη της πόλης τους. Πολύ περισσότερο σήμερα που η τηλεόραση και το διαδίκτυο έχουν γίνει οι κύριες πηγές πληροφόρησης (και παραπληροφόρησης, ορισμένες φορές), ιδίως για τους νέους.

Το να κάνεις έναν νέο να αφήσει την καρέκλα του (και το φρέντο του) στο Ίντερνετ Καφέ και να σε ακολουθήσει στη Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι, πιστεύω, από τα πιο δύσκολα πράγματα σήμερα. Αλλά μήπως εδώ ακριβώς είναι το κλειδί που ψάχνουμε;

Η πρότασή μου είναι η εξής: Να δοθούν στη Βικελαία όλες οι υλικές προϋποθέσεις που χρειάζεται μια σύγχρονη δημόσια βιβλιοθήκη ώστε να γίνει ένας μοντέρνος τόπος μάθησης, έρευνας και συζήτησης, ικανός να προσελκύσει τη νεολαία μας. Αν στο σκοπό αυτό πρέπει να θυσιαστεί ένας χώρος για ένα καφενείο νέων, ας γίνει. Το μόνο πρόβλημα είναι πως πρέπει να δοθεί και ένας ανάλογος χώρος στους λιγότερο νέους … για να μη ζηλεύουν. Φυσικά τόσο η μορφή όσο και οι χρήσεις αλλά και το προσωπικό αυτών των χώρων θα πρέπει να έχουν άμεση σχέση με τον πνευματικό χαρακτήρα της Βικελαίας: Στόχος είναι να προσελκύσουμε τους νέους στη Βικελαία κι όχι να προστεθεί ένας ακόμη εμπορικός χώρος δημόσιας τέρψης και ευωχίας στο κέντρο της πόλης ∙ η Πλατεία των Λεόντων έχει δόξα τω Θεώ αρκετούς, και μάλιστα ευφήμως γνωστούς. (Προσωπικά τους τιμώ, ιδίως όταν έχω να περιποιηθώ κάποιον ξένο φίλο.)

Οι χώροι και οι εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν οι θησαυροί της Βικελαίας. Ο μοντέρνος χαρακτήρας τους είναι ένα αναγκαίο και θεμιτό δέλεαρ. Κι ίσως χρειαστούν κι άλλα, που θα τα προτείνουν άλλοι. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ο καταλυτικός παράγοντας θα είναι το παράδειγμα όλων εμάς που αγωνιούμε για την τύχη της Βικελαίας.

Αν θέλουμε να δώσουμε αξία στη Βιβλιοθήκη της πόλης μας, ας αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι να γεμίζουμε το αναγνωστήριό της. Τη Δευτέρα κιόλας. Κι όσοι έχουμε παιδιά ας τα πάρουμε μαζί μας. Τους έχουμε δώσει τα πάντα - τους το οφείλουμε κι αυτό. Κυρίως αυτό.

Υ.Γ. Μακάρι σύντομα να δυσκολεύομαι να βρίσκω θέση στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης μας.

Βασίλης Ορφανός Μέλος της Αναγνωστικής Λέσχης «ΙΤΑΝΟΣ»

πηγή: cretalive.gr

“Εγώ έριξα το γιαούρτι στον Πάγκαλο”

image «Ήταν ξέσπασμα οργής μου απέναντι σε έναν πολιτικό που όχι απλώς αποφεύγει να ασχοληθεί με το φλέγον ζήτημα του ΧΥΤΑ, αλλά πολλές φορές έχει τοποθετηθεί ενάντια στον αγώνα μας» ανέφερε ο κάτοικος της Κερατέας, πατέρας τριών παιδιών, που σύμφωνα με την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” πέταξε το γιαούρτι στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.  

Ο πολίτης,ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του (φαντάζομαι ότι τα στοιχεία του είναι γνωστά στην εφημερίδα, και δεν είναι άλλη μια “μαϊμουδιά” η όλη υπόθεση) τονίζει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι ψηφίζει Καρατζαφέρη, διαψεύδοντας τον κο Πάγκαλο και την ανακοίνωσή του για το θέμα. “Δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες σε αυτό τον αγώνα” , υποστηρίζει ο κάτοικος της Κερατέας που πέταξε ένα κιλό γιαούρτι, όπως αναφέρει, ενώ δηλώνει αμετανόητος για το γεγονός. Ωστόσο, θεωρεί την αντίδραση του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου προκλητική, καθώς "δεν πτοήθηκε από τις διαμαρτυρίες, ούτε καν από τη ρίψη γιαουρτιού. Έδειξε ότι δεν τον ενδιέφερε να μας ακούσει και συνέχισε το φαγητό του".

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη αν μη τι άλλο, που, έστω και χωρίς ονοματεπώνυμο του πρωταγωνιστή (αν δώσει όνομα, την επόμενη ώρα έχει μπει φυλακή), δείχνει ότι η οργή του κόσμου πλέον δε χρειάζεται κανένα υποκινητή, είναι αυθόρμητη, και δεν έχει καμία κομματική σκοπιμότητα. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο γεγονός, στις περισσότερες των περιπτώσεων που αυτή εκδηλώνεται.