ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Γιατί η απορρόφηση στο ΕΣΠΑ είναι χαμηλή

Ακούσαμε χτες το Περιφερειάρχη Κρήτης κο Αρναουτάκη, στη συνάντηση που είχε με τη Ντόρα Μπακογιάννη, να παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες για να ενταχθούν έργα στο ΕΣΠΑ. Και, ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξαν το βάρος και οι δύο, που αλλού, στο δημόσιο τομέα και στη γραφειοκρατία! Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Αυτοί είναι οι λόγοι που η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει με το ρυθμό που θα ήθελε κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την εκτέλεση έργων, που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. Η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική.

Για να ενταχθεί ένα έργο στο ΕΣΠΑ, και να εκτελεστεί, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 20% επί του προϋπολογισμού του έργου ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Αυτά τα χρήματα, είτε δίνονται ως συμμετοχή στην κατασκευή του έργου, είτε ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ, που θα είναι αμέσως σε τέτοιο βαθμό ώριμες, ώστε να υπάρξει άμεσα η έγκριση της χρηματοδότησης και η δημοπράτησή τους. Αυτό το ποσοστό του 20% λοιπόν, η Ελλάδα αδυνατεί να το δώσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, καθώς το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙ μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Στην περίπτωση δε που οι μελέτες συντάσσονται από στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών των φορέων της χώρας, τη συγκεκριμένη ειδικά χρονική περίοδο της μετάβασης στην “Καλλικράτειο” εποχή τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά σε αυτές, με αρμοδιότητες να μην έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, με μετατάξεις να πλανώνται στον αέρα, αλλά και με μειωμένο στο σύνολό του προσωπικό λόγω της καθιέρωσης του γνωστού 1:5 στις προσλήψεις.  Και σε αυτό τον τομέα τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν, αφού το 1:5 μπορεί να γίνει 1:7.

Ακόμα όμως και για έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, και ήδη εκτελούνται, υπάρχουν προβλήματα στην απορρόφηση των χρημάτων, γιατί οι περισσότεροι Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας δεν είχαν μέχρι πρόσφατα εγκρίνει τους προϋπολογισμούς τους, και δεν μπορούσαν να πληρωθούν οι λογαριασμοί τους!! Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Περιφέρεια Κρήτης, ο προϋπολογισμός της οποίας εγκρίθηκε στις  30 Μαρτίου 2011, και ο δήμος Ηρακλείου,  με τον προϋπολογισμός του να έχει εγκριθεί στις  28 Μαρτίου 2011!  Με τη σημείωση ότι για να πληρωθούν έργα που έχουν ξεκινήσει το 2010, θα πρέπει να εγκριθεί από τα αντίστοιχα συμβούλια και το πρόγραμμα των συνεχιζόμενων έργων, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα στο δήμο Ηρακλείου!!!

Φυσικά και το θέμα της γραφειοκρατίας είναι υπαρκτό. Δεν μπορεί δηλαδή για έργα της Κρήτης, και για κάθε επιμέρους θέμα που τα αφορά, να απαιτείται έγκριση από την Αθήνα. Βασική αρχή του Καλλικράτη άλλωστε, είναι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί λοιπόν δε μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες για τα έργα της Κρήτης στις Τεχνικές Υπηρεσίες του νησιού, να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα; Η ΚΡΗΤΗ Α.Ε. που πολυδιαφημίστηκε, και που υποτίθεται θα έλυνε τέτοια προβλήματα, δεν έχει συσταθεί ακόμα. Ευτυχώς βέβαια, γιατί είμαι αντίθετος στη δημιουργία της, καθώς πιστεύω ότι δεν πρέπει συνεχώς να απαξιώνουμε το δημόσιο τομέα, παίρνοντας από αυτόν αρμοδιότητες και δίνοντάς τις σε Α.Ε.,  αλλά να αξιοποιούμε στο έπακρο τα στελέχη του, έτσι ώστε να μην παραπονιόμαστε μετά ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν δουλειά και πληρώνονται “τσάμπα”.

Υπάρχουν λοιπόν κατά την άποψή μου και μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη μη αναμενόμενη απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Επειδή πολιτική απόφαση ήταν η μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, και η μείωση του προσωπικού. Και πολιτικοί ήταν οι λόγοι που καθυστέρησαν να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί των φορέων. Αλλά πολιτική απόφαση είναι να μη μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες για τις εγκρίσεις των έργων στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, αλλά να μείνουν στο Υπουργείο Υποδομών. Και γι’ αυτά δε φταίει ούτε το δημόσιο, ούτε η γραφειοκρατία…

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

No money, no honey!

image Έχω επανειλημμένα αναφερθεί στο γεγονός ότι η πολιτική της άκρατης φορολόγησης και της μείωσης μισθών και συντάξεων δεν βγάζει πουθενά. Αντίθετα, οδηγεί σε μεγάλη ύφεση την αγορά, με αποτέλεσμα και την αύξηση της ανεργίας, και τη μείωση των εσόδων της κυβέρνησης από ΦΠΑ. Και, αν το έλεγα μόνο εγώ, που στο κάτω- κάτω δεν έχω και φοβερές γνώσεις οικονομικών, θα ήταν λογικό να μην ακουστεί. Το λένε όμως όχι μόνο κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και επιφανείς οικονομολόγοι, Έλληνες; και ξένοι.

Η απόδειξη τούτου του γεγονότος όμως, είναι μια απλή πράξη αριθμητικής, με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ από το 2010:

  • Με τις περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, τη μείωση συντάξεων και την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας σε μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους , εξοικονομήθηκε το ποσό των 1,2 δις ευρώ για το 2010.
  • Η μείωση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων το έτος 2010 ήταν 7,5 δις ευρώ. Από αυτά τα 7,5 δις ευρώ, στα ταμεία του κράτους θα έμπαιναν υπό τη μορφή ΦΠΑ 23%περίπου 1,8δις ευρώ! Ή αν θέλετε, με ένα μέσο όρο ΦΠΑ 17% , το ποσό αυτό θα ήταν περίπου 1,3 δις ευρώ!

Τι κατάφερε λοιπόν η κυβέρνηση με τις περικοπές, και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων; ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!  Ή μάλλον κατάφερε να κάνει ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι ήθελε! Αντί να εξοικονομήσει στην ουσία χρήματα, οδήγησε σε μαρασμό την αγορά, με τα γνωστά σε  όλους μας αποτελέσματα. Και το χειρότερο είναι ότι, για να υπάρξει αναστροφή του κλίματος αυτού, το φάρμακο είναι απλό, αλλά δεν το βλέπουν και πάλι: πρέπει ο Έλληνας να ανακτήσει το χαμένο του εισόδημα. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσει να προβεί σε αγορές, και να κινηθεί και πάλι η οικονομία.

Γιατί, όπως λένε και οι φίλοι μας (ή μάλλον οι φίλοι τους)  οι Αμερικάνοι: no money, no honey!

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Όταν ο δήμος δίνει το παράδειγμα…

Το θέμα της παράνομης στάθμευσης στο Ηράκλειο είναι ανεξάντλητο. Εκεί που λέω ότι το έχω θίξει αρκετά, έχω δώσει πολλά παραδείγματα και με φωτογραφίες και δε θα ασχοληθώ άλλο, πάντα κάτι καινούριο βλέπω και με κάνει έξω φρενών!

Όπως σήμερα που κατέβηκα κέντρο, όπως και πάρα πολύς κόσμος, για να κάνω τα άκρως απαραίτητα ψώνια για το Πάσχα. Περνώντας έξω από το δημαρχείο, στον πεζόδρομο της οδού Αγίου Τίτου, ήταν σταθμευμένα δύο (2) υπηρεσιακά αυτοκίνητα του δήμου Ηρακλείου! 

lotzia parkarismena 2

Κατά τ’ άλλα, γίνονται συνεχώς συσκέψεις μέσα στο κτίριο, για το πως θα αντιμετωπιστεί η παράνομη στάθμευση στο Ηράκλειο! Αφού δεν μπορεί όπως φαίνεται να αντιμετωπίσετε η παράνομη στάθμευση ακριβώς έξω από το Δημαρχείο, και μάλιστα από υπηρεσιακά αυτοκίνητα!

Καταλαβαίνω να υπάρχει μία ανάγκη φορτοεκφόρτωσης , και να σταματήσει το όχημα του δήμου έξω από το δημαρχείο ΜΟΝΟ γι’ αυτό το λόγο, και ΜΟΝΟ για όσο χρόνο διαρκεί η φορτοεκφόρτωση. Αλλά να σταματάνε έξω από το δημαρχείο, για να μην κάνουν 10 βήματα με τα πόδια οι υπάλληλοι, αυτό πάει πολύ! Ας τους τραβήξει το αυτί κάποιος, γιατί τους βλέπουν οι δημότες και οι περαστικοί! Και ως γνωστόν, δε θέλει και πολύ ο Ηρακλειώτης να μιμηθεί την λάθος οδική συμπεριφορά. Και αυτή τη φορά, θα έχει και μια πολύ καλή δικαιολογία!

Διακόσιες Τέσσερις Χιλιάδες Ευρώ (204.000,00 €) θα πληρώσει ο δήμος Ηρακλείου το 2011 σε … συμβούλους!

Είναι απίστευτα τα ποσά που ξοδεύονται σε καιρό οικονομικής κρίσης από το δήμο Ηρακλείου! Τις προάλλες πρώτο το ιστολόγιο “Αντίπαλοι” είχε αποκαλύψει ότι ο πρώτος δήμος της Κρήτης ξοδεύει 635.000 ευρώ για ενοίκια των υπηρεσιών του. Σήμερα, αποκαλύπτουμε  άλλο ένα υπέρογκο κονδύλι που αποφασίστηκε να ξοδευτεί το 2011.

Διακόσιες Τέσσερις Χιλιάδες Ευρώ (204.000 €)  θα ξοδέψει ο Δήμος Ηρακλείου, προκειμένου να προσφέρουν της υπηρεσίες τους στο δήμαρχο διάφοροι “Ειδικοί Σύμβουλοι” και “Ειδικοί Συνεργάτες” ! Το απίστευτο αυτό ποσό αφορά μισθούς και εργοδοτικές εισφορές μόνο για το έτος 2011! Τις αποφάσεις για την έγκριση των παραπάνω δαπανών τις βλέπετε παρακάτω:

 image

image

Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι ο δήμαρχος έχει κάθε δικαίωμα να προσλάβει τους συμβούλους αυτούς, και η διαδικασία είναι καθ’ όλα νόμιμη. Όμως, σε μια περίοδο που ο δήμος Ηρακλείου έχει να πληρώσει τουλάχιστον 4 μήνες προμηθευτές και εργολάβους, και χρωστάει όπως αποκαλύφθηκε πριν μερικούς μήνες 13 εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσε να κάνει μια σχετική οικονομία, και να μην προσλάβει όλους τους ειδικούς συμβούλους που δικαιούται ο δήμαρχος.

Όμως τίθεται και το θέμα του τι δουλειά ακριβώς κάνουν αυτοί οι σύμβουλοι. Γιατί, όπως το λέει η λέξη, θα έπρεπε απλά να “συμβουλεύουν” το δήμαρχο για τα ζητήματα του γνωστικού τους αντικειμένου, και ο δήμαρχος να παίρνει τις αποφάσεις. Όμως, αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα, είναι να αποκτά ο δήμος και άλλους…αντιδημάρχους, αφού οι κύριοι αυτοί οργώνουν τις υπηρεσίες, δίνουν εντολές στους υπαλλήλους και σχεδιάζουν μέχρι και … έργα!!

Φαίνεται στην Ελλάδα και στο Ηράκλειο, όσο μεγάλη και να είναι η οικονομική κρίση, οι “Ειδικοί Σύμβουλοι” πάντα θα έχουν την τιμητική τους. Και αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι “Λεφτά Υπάρχουν” , αλλά μόνο για τους συμβουλάτορες αυτών που εκλέχτηκαν να διαχειριστούν τα ζητήματα της χώρας ή της πόλης μας, είτε ότι εκλεγμένοι άρχοντες δεν μπορούν να αποφασίσουν τίποτα μόνοι τους χωρίς την “ειδική συμβουλή” τρίτων. Όποιο και από τα δύο να ισχύει, είναι εξίσου απογοητευτικό…  

Οι “αισιόδοξες” εκτιμήσεις του Προβόπουλου, και η μεγάλη αλήθεια..

image Δημοσιεύτηκε χτες η έκθεση για την Οικονομία της Τράπεζας της Ελλάδος. Και, παρά το γεγονός ότι τις χρονιές πριν την κρίση τα στοιχεία που παρουσιάζονταν π.χ. για το έλλειμμα, την ανεργία, τις “αυξήσεις μισθών” (ναι, τότε δίνονταν αυξήσεις!!), ήταν πολύ πιο “σφιχτές” από τις κυβερνητικές, χτες είδαμε μερικές πολύ “αισιόδοξες” εκτιμήσεις από τον κο Προβόπουλο!

Και όταν λέω αισιόδοξες, μη φανταστείτε ότι τα είδε όλα ρόδινα…Απλά έχω την εντύπωση ότι δεν τα είδε όσο μαύρα είναι… Παρακάτω δίνω μερικά παραδείγματα.

- Με την εκτίμηση ότι οι μισθοί στο δημόσιο το 2010 μειώθηκαν 13,5%,  στον ιδιωτικό τομέα 14% , ενώ οι συντάξεις μειώθηκαν 11,5 %, η έκθεση αναφέρει ότι η αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2003, ενώ του συνόλου των ελλήνων στο 2006! Και τα ποσοστά αυτά που έδωσε ο κος Προβόπουλος, περιέχουν λέει και την αύξηση του πληθωρισμού, που έφτασε το 5% !!!

Όχι μόνο στα επίπεδα του 2003, αλλά προ του 2000 έχει φτάσει η οπισθοδρόμηση του εισοδήματός όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όλων ! Γιατί πολύ απλά στο δημόσιο οι μειώσεις είναι γύρω στο 15% - 20% χωρίς τον πληθωρισμό,  στον ιδιωτικό τομέα, εκτός από τις μειώσεις του 10% , έχουν αλλάξει οι εργασιακές σχέσεις, με την μερική απασχόληση  να καθιερώνεται πλέον ως η συνηθέστερη μορφή εργασίας, και με τις συντάξεις να έχουν μειωθεί αρκετά.

_ Η πρόβλεψη για την περαιτέρω μείωση μισθών το 2011 είναι της τάξης του 5 % , ποσοστό υπέρ του δέοντος αισιόδοξο! Μάλλον ο κος Προβόπουλος δεν έχει μιλήσει τελευταία με Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση, ούτε έχει λάβει υπόψη του τον “οδικό χάρτη” 2012-2015 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ανακοινώθηκε, και προβλέπει πολύ μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και επικουρικές συντάξεις. Ένα “οδικό χάρτη” εξόδου από την κρίση, που πολύ εύστοχα κατά τη γνώμη μου ονομάστηκε έτσι, αφού έχει τα ίδια χάλια με το οδικό μας δίκτυο!

_ Η ανεργία σύμφωνα με την έκθεση θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 15%΄. Μα, 15% είναι ήδη το 1ο τρίμηνο του 2011! Αν όπως λέει η ίδια έκθεση, το τελευταίο τρίμηνο φτάσει πάνω από 18%, καταλαβαίνετε αμέσως ότι ο μέσος όρος είναι κοντά στο 17%, και όχι στο 15% !! Και το να γίνουν 1.00.000 οι άνεργοι είναι πιο κοντά από το τέλος του 2011, πιστέψτε με!

Για να μην αδικούμε όμως τον κο Προβόπουλο, είπε και μια μεγάλη αλήθεια: Ο κίνδυνος της φτώχειας μετατοπίζεται πλέον από την ομάδα των ηλικιωμένων ατόμων στα νεότερα ζευγάρια με παιδιά αλλά και στους νέους εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 3.000.000 άτομα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν έκτακτη δαπάνη ύψους 500 ευρώ!

Για 500 ευρώ λοιπόν θα χάνουμε τον ύπνο μας πλέον! Αν και πολλοί από εμάς, τον έχουμε χάσει προ πολλού, αφού τα ποσά που πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα σε δάνεια και άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις, ξεπερνάνε πλέον το μισό μισθό μας (όσοι και όσο έχουμε ακόμα  μισθό).

Πάντως ο κος Προβόπουλος έκανε για άλλη μια το χρέος του: στήριξε την κυβέρνηση και τα μέτρα που εκείνη λαμβάνει, και δικαιολόγησε τον παχυλό μισθό του.

Άντε, και του χρόνου!

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Καπελέρης: “Δε βελτιώνεται από τη μια μέρα στην άλλη ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός”

imageΧρειάζεται χρόνος για την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού”,  “Αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη” και “Χρειάζεται χρόνος και νομοθετικό πλαίσιο”, ήταν μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Γ.Καπελέρης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την υστέρηση των εσόδων σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών .

Πόσος χρόνος δηλαδή σας χρειάζεται κε Καπελέρη; Από τον Οκτώβριο του 2009 που κυβερνάτε, έχουν περάσει 18 μήνες. Πόσο παραπάνω χρειάζεστε;

Για να κατακρεουργήσετε όμως μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χρειάστηκαν μόλις μερικοί μήνες. Και πάνω σε αυτά τα θέματα, έχετε ως κυβέρνηση ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΕΣ ΙΔΕΕΣ.  Δε χρησιμοποιείτε την ευρηματικότητα σας και στον τομέα της φοροδιαφυγής επιτέλους ; Ή μήπως νομίζεται ότι αφού βάλατε πρόστιμα στη Τζούλια και στη Ντούβλη, θα σας πει μπράβο ο κόσμος;

Η φοροδιαφυγή είναι, αν όχι η μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής οικονομίας, μία από τις μεγαλύτερες , και θα έπρεπε η καταπολέμησή της να είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνησης. Και όχι στα λόγια , γιατί συνεχώς μας λένε ότι είναι, αλλά στην πράξη. Και αυτό δεν το βλέπουμε, τουλάχιστον ακόμα.

Τα τεκμήρια διαβίωσης που θεσπίστηκαν, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και θα πλήξουν μάλλον και πάλι τη μεσαία τάξη, παρά τους έχοντες. Πρέπει να γίνουν γενναία βήματα, με πραγματική σύγκρουση συμφερόντων, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Λεφτά υπάρχουν άλλωστε, αλλά..στο εξωτερικό, και μάλιστα διπλάσια του χρέους της χώρας μας!

Αλλά είναι διατεθειμένη η σημερινή κυβέρνηση, και η κάθε κυβέρνηση, να δαγκώσει το χέρι που την ταΐζει; Η ιστορία λέει όχι, η σημερινή κυβέρνηση λέει ναι.. μένει να αποδειχτεί στο άμεσο μέλλον ποιος έχει δίκιο…

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Εσπερίδα μνήμης για τα θύματα από τροχαία, με αλλαγή στην τοποθεσία

Με στόχο την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση των οδηγών του νομού Ηρακλείου ενόψει της εξόδου του Πάσχα, το Σωματείο των Εκπαιδευτών Οδηγών Ηρακλείου,  με  τη συμβολή της ΕΛΜΕ Ηρακλείου,  του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Νομού Ηρακλείου και του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.) διοργανώνουν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης μια…διαφορετική εκδήλωση: Μια Εσπερίδα για τα θύματα από τροχαίες συγκρούσεις. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2011, στις 6.00 το απόγευμα, στην Εθνική οδό Ηρακλείου – Λασιθίου, στο ύψος του κρατικού ΚΤΕΟ .

«Θα προσφέρουμε στους επισκέπτες αντί κρασί και τσικουδιά ένα φλιτζάνι έρωντα, το κρητικό αφέψημα δίκταμο, στέλνοντας μήνυμα για την αποτροπή κατανάλωσης αλκοόλ όταν πρόκειται να πιάσουμε το τιμόνι», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Ηρακλείου Λευτέρης Μιχελάκης, δίνοντας τον στίγμα της εκδήλωσης, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι “ο δρόμος είναι χαρά, είναι ταξίδι, είναι κοινωνία, επικοινωνία και συν-κοινωνία”.

Η εκδήλωση, που έχει στόχο να συμβάλλει όσο γίνεται στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, δεν μπορεί παρά να έχει τη στήριξη όλων μας. Όχι μόνο των φορέων του νομού, αλλά και όλων των πολιτών και οδηγών. Γιατί στην άσφαλτο της Κρήτης χάνονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 150 άνθρωποι, και τραυματίζονται σοβαρά πολλοί περισσότεροι.

Πέρα όμως από τις εκδηλώσεις μνήμης και την ευαισθητοποίηση των οδηγών, καλό είναι να υπάρξει επιτέλους πίεση στην Περιφέρεια (που συνδιοργανώνει την εκδήλωση) και την Κυβέρνηση, ώστε να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο του νησιού μας, με προτεραιότητα τον ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΑΚ. Γιατί, όταν έχεις το χειρότερο εθνικό οδικό δίκτυο στην Ευρώπη, αναπόφευκτα έχεις και την πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Σημείωση: Συμφωνώ με την απόφαση του Αστυνομικού Δ/ντη να μη δεχτεί ως τόπο για την εκδήλωση αυτόν που πρώτα είχε οριστεί, δηλαδή το σημείο 300 μέτρα μετά τη γέφυρα της Παντάνασσας (προς Ρέθυμνο), καθώς η εθνική οδός στο σημείο αυτό έχει συνεχείς και επικίνδυνες στροφές, και δεν μπορεί να φιλοξενήσει με απόλυτη ασφάλεια πολύ κόσμο.  Και είναι κρίμα, και δεν πρέπει, μια εκδήλωση για την οδική ασφάλεια, να μην λαμβάνει υπόψη της τέτοιους παράγοντες.

Έγκριση για 100 προσλήψεις στην καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου μετά τη λήξη της προθεσμίας από το ΥΠ.ΕΣ.;;

Στον τοπικό τύπο τις τελευταίες ημέρες, με δεδομένη τη μεγάλη ανεργία στην πόλη του Ηρακλείου, βασικό  θέμα είναι η έγκριση από το αυριανό δημοτικό συμβούλιο πρόσληψης 100 εργατών καθαριότητας (75 συνοδών απορριμματοφόρων και 25 οδοκαθαριστών). Στη σχετική εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επισημαίνει ότι θα προβλεφθεί ανάλογο κονδύλι για την πληρωμή των συγκεκριμένων υπαλλήλων καθαριότητας.

Η βεβαίωση βέβαια για την πρόβλεψη του κονδυλίου για την πληρωμή των υπό πρόσληψη ατόμων, είναι μόνο ένα από τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο Καλλικράτης, αλλά και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου αναφέρεται σαφώς ότι “ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ θα πρέπει να περιέλθουν στην υπηρεσία μας (Υπουργείο Εσωτερικών) ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΕΩΣ 3-3-2011” ! Μάλιστα, θα πρέπει να συνοδεύονται από τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή αυτή που .. θα ληφθεί αύριο!!

 image

Φαίνεται ότι ο δήμος Ηρακλείου έχει καθυστερήσει περισσότερο από 40 ημέρες την όλη διαδικασία. Και πολύ φοβάμαι ότι ο Γ.Γ. την Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης θα αναγκαστεί να ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ την πρόσληψη των 100 ατόμων, επειδή ο δήμος Ηρακλείου δεν υπέβαλλε έγκαιρα το αίτημα για τις προσλήψεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Εύχομαι να κάνω λάθος, και να υπάρχει κάτι άλλο που να επιτρέπει τις συγκεκριμένες προσλήψεις (όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό ας ενημερώσει), που είναι ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ. Πολύ φοβάμαι όμως, επειδή η εγκύκλιος είναι αρκετά σαφής, ότι δε θα αργήσουν και πάρα πολύ τα κακά μαντάτα από τη μεριά της Περιφέρειας…

Διαβάστε ολόκληρη της εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εδώ.

Αναγνώστης: Για την ποδηλατοβόλτα του δήμου Ηρακλείου

Από την ποδηλατοβόλτα

Είμαι ποδηλάτισσα κ συμμετέχω ενεργά στις ποδηλατοβόλτες της μιας εκ των δύο ομάδων (του Ηρακλείου). Πήγα την Πέμπτη στην υποτιθέμενη βόλτα του Δήμου. Ήταν σχεδόν φιάσκο. Αν κ δεν ξεκίνησα από την αφετηρία που έγινα οι γελοιότητες τύπου φωτογραφίες κ τα σχετικά, θεωρώ ότι ήταν πραγματικά αποτυχία. Καταρχήν ήταν ανοργάνωτη διότι έγινε μια μέρα όπου έχει φρικτή κίνηση στο Ηράκλειο πράγμα που σημαίνει ότι πηγαίναμε σημειωτόν πίσω από τα αμάξια κ τα λεωφορεία κ φυσικά εισπνεύσαμε όλο το καυσαέριο.. 2ον δεν υπήρχε κανένα σημάδι οδικής ασφάλειας για ποδηλάτες πχ ποδηλατικό κράνος. Κάναμε το γύρο του κέντρου δύο φορές γιατί απλά κανένας δεν είχε σχέδιο για το που ακριβώς θα πάμε.

Τεσπα πιστεύω ότι οι ομάδες έδωσαν μια ευκαιρία σε ένα καινούριο άνθρωπο που ανέλαβε τώρα κ υποτίθεται όπως λέει ο ίδιος πονάει το ποδήλατο. Καλό είναι από τη μια να δίνεις ευκαιρίες στους ανθρώπους κ όχι να τους καταδικάζεις εξαρχής για το έργο των προηγούμενων τους αλλά η ιστορία δυστυχώς έχει αποδείξει ότι όλοι αφού εκλεχθούν γίνονται τα ίδια σκ…τα!!! Πραγματικά το Ηράκλειο χρειάζεται έργα κ όχι μόνο όσον αφορά το ποδήλατο. Το θέμα ήταν να δει ο Δήμος ότι είμαστε αρκετοί έως πολλοί κ ότι απαιτούμε.. Ελπίζω να το κατάλαβε!!!

Αναγνώστης

------------------------------------------------

Στην ιστοσελίδα βέβαια του δήμου Ηρακλείου, η εκδήλωση χαρακτηρίζεται ως “πολύ επιτυχημένη δράση”, με “μαζική παρουσία” ποδηλατών…