ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Επιτέλους δημοπρατείται η ενίσχυση του 6ου και 44ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου!

Μετά τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος του σχολείου και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου, τον ξεσηκωμό των γονιών των οποίων τα παιδιά φιλοξενούνται για 2ο χρόνο σε λυόμενες αίθουσες στην παραλιακή λεωφόρο, την προσωρινή απόρριψη της πρότασης του δήμου Ηρακλείου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την προγραμματική σύμβαση δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτης για την ολοκλήρωση της μελέτης και την επανυποβολή πρότασης για χρηματοδότηση, ήρθε επιτέλους η ώρα το πολύπαθο αυτό της αποκατάστασης του 6ου και 44ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου να δημοπρατηθεί.

Στην ιστοσελίδα του δήμου φιλοξενείται η προκήρυξη για τη δημοπράτηση του έργου με τίτλο “ΕΝΙΣΧΥΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ’ ΕΚΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΤΡΙΩΡΟΦΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΙ ΤΟ 6Ο ΚΑΙ 44ΟΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ” . Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.260.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, πράγμα που σημαίνει “σίγουρα λεφτά” άρα και μεγάλο ενδιαφέρον από εργολάβους.

image

Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 20η Δεκεμβρίου 2011. Το έργο αφορά στην ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και στην αντικατάσταση της στέγης του υφιστάμενου τριώροφου κτιρίου, συνολικού εμβαδού 938,49m2 καθώς και στην προσθήκη κατ’ έκταση τριώροφου τμήματος εμβαδού 213,15m2 και ισογείου λεβητοστασίου εμβαδού 21,06m2. Το έργο περιλαμβάνει ακόμα και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Μετά την έγκριση του αποτελέσματος του διαγωνισμού της 2οης Δεκεμβρίου και την υπογραφή της σύμβασης, ο ανάδοχος που θα προκύψει θα έχει στη διάθεσή του 540 ημέρες να ολοκληρώσει το έργο, δηλαδή 18 μήνες.  Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημοπρατηθεί νέο έργο, το ποίο θα αφορά στην αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κτηρίου και στην προμήθεια ηλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού , προκειμένου να μπορέσει το κτήριο να λειτουργήσει ως “σχολείο”.

Αυτό κατά την εκτίμησή μου όμως σημαίνει ότι για 4 τουλάχιστον ακόμα χρόνια, τα παιδιά του 6ου και του 44ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται στις λυόμενες αίθουσες της παραλιακής…

Δ.Τ: Αγώνας διαρκείας μέχρι την αναστολή του νέου ΚΕΒΑ - Προκρούστη!

image Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)  δηλώνει ότι σταματά να μετέχει  σε οποιαδήποτε συζήτηση που γίνεται στο Υπουργείο σχετική με τον Ενιαίο Κανονισμό Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο οποίος είναι ο Προκρούστης  της αναπηρίας και όλων των προνοιακών κοινωνικών παροχών!

Το αναπηρικό κίνημα καταγγέλλει αυτό τον Κανονισμό που βρίθει από αντιφάσεις, λάθη και αντιεπιστημονικές ορολογίες και δεν είναι μέτρο πιστοποίησης της αναπηρίας, αλλά ψυχρό και ανάλγητο μέτρο, που μόνο σκοπό έχει να σφαγιάσει τα άτομα με αναπηρία. Θα αποτελέσει τον Προκρούστη οποιονδήποτε κοινωνικών - προνοιακών παροχών έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, για την οποία οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι τα άτομα με αναπηρία.  Η αναπηρική οικογένεια δεν μπορεί να δεχτεί έναν Κανονισμό που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της. Είναι φανερό ότι ο  Κανονισμός αυτός αποτελεί μόνο ένα ψυχρό δημοσιονομικό εργαλείο  περικοπής ή κατάργησης παροχών απαραίτητων για την επιβίωση των ατόμων με αναπηρία.

  • Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητούσε ένα ΚΕΒΑ που θα έθετε τέλος στην αντιεπιστημονικότητα του έως σήμερα ισχύοντος και τελικά παρέλαβε έναν νέο ΚΕΒΑ με περισσότερα και εμφανώς σκόπιμα αντιεπιστημονικά λάθη.
  • Ζητούσε ένα Κανονισμό, ο οποίος δεν θα έδινε τη δυνατότητα ευελιξίας στις κρίσεις και αποφάσεις των μελών των Υγειονομικών Επιτροπών και αντικρίζει ένα Κανονισμό ο οποίος αφήνει περιθώρια αποφάσεων κατά το δοκούν και σύμφωνα με τα δημοσιονομικά μεγέθη.
  • Ζητούσε ένα ΚΕΒΑ που θα σταματούσε την εκτεταμένη και βολική χρήση του φαινομένου «αναπήρων μαϊμού» και θα εξυγίαινε το σάπιο σύστημα που βόλευε τους πάντες εκτός από τα άτομα με αναπηρία και παραλαμβάνει έναν ΚΕΒΑ με τον οποίο εξαφανίζονται τα ίδια τα άτομα με σοβαρές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις. 

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν έχουν πλέον άλλο δρόμο παρά μόνο των δρόμο των καθημερινών αγωνιστικών διεκδικήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε κάθε πόλη της χώρας, σε κάθε Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπου και αν βρίσκεται αυτό, μέχρι να ανασταλεί ο Κανονισμός.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές μας δεν θα δεχθούν καμία αίτηση αξιολόγησης και πιστοποίησης να εξεταστεί με αυτό τον Κανονισμό. Καλούν το Ειδικό Σώμα των Ιατρών του ΚΕΠΑ, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Επιστημονικούς Φορείς, τους Κοινωνικούς φορείς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα θέματα αναπηρίας να πάρουν θέση και να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα!

Η επιστολή επισυνάπτεται (πατήστε εδώ)

Μήνυση κατά των εκπροσώπων 5.955 οφειλετριών εταιριών και κατά των υπευθύνων δημοσίων λειτουργών

Μήνυση κατά των εκπροσώπων των 5.955 εταιριών που αναφέρονται στον κατάλογο των ληξιπρόθεσμων οφειλετών που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 και κατά παντός άλλου υπεύθυνου δημοσίου λειτουργού, κατέθεσε σήμερα το πρωί, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ.

image

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, οι μηνυτές ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των φυσικών προσώπων που είναι συνυπόχρεα για την την καταβολή των ποσών που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος των εταιριών, λόγω της ιδιότητάς τους ως εκπροσώπων τους, για τις αξιόποινες πράξεις της φοροδιαφυγής, της μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης του Φ.Π.Α., ή της παράλειψης υποβολής δήλωσης ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τους νόμους 2523/1997 και 3943/2011.
(Δείτε τη μήνυση σε μορφή PDF)
Επίσης, ζητούν από τον Εισαγγελέα να ερευνήσει εάν υπάρχουν περιπτώσεις συνέργειας από πλευράς υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. στη διευκόλυνση της λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων (θεώρηση βιβλίων, έκδοση βεβαιώσεων φορολογικής ενημερότητας κλπ) κατά το διάστημα που οι εταιρίες αυτές ήδη είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τέλος, ζητούν να ερευνηθούν οι λόγοι και η ενδεχόμενη ύπαρξη ποινικών ευθυνών στο πρόσωπο υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. που όντας επιφορτισμένοι με την αναγκαστική είσπραξη των αναφερόμενων στον κατάλογο βεβαιωμένων ποσών, επί σειρά ετών, με πράξεις ή με παραλείψεις τους, δεν πέτυχαν ή απέφυγαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του δημοσίου.
Η κατάθεση της μήνυσης από το Σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ και ατομικά από τον Πρόεδρό του, έχει πολλαπλή σημασία και επιχειρεί να στείλει διάφορα μηνύματα:
- Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και η μεγάλη έκταση του φαινομένου αυτού στην Ελλάδα, έχει συμβάλει σημαντικά στη σημερινή τραγική κατάσταση της χώρας.
- Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ευαίσθητοι απέναντι σε φαινόμενα φοροδιαφυγής και θα πρέπει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες αντίστασης προς αυτά.
- Όσοι φοροδιέφυγαν και φοροέκλεψαν, θα πρέπει να καταβάλουν προς το Δημόσιο τα οφειλόμενα ποσά.
- Οι υπάλληλοι του κρατικού μηχανισμού οι οποίοι ανέχθηκαν, ή ακόμη και διευκόλυναν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να λογοδοτήσουν απέναντι στη δικαιοσύνη και το λαό.
Υπενθυμίζεται ότι, από την έναρξη της λειτουργίας του (Απρίλιος 2011) έως και σήμερα, ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ έχει αναπτύξει σειρά δράσεων με στόχο τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης (κατέθεσε πρώτος αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους επιτηδεύματος και του ειδικού τέλους ακινήτων της ΔΕΗ), έχει υποβάλλει προτάσεις στην Κυβέρνηση και τα κόμματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έχει οργανώσει μαζικές (νόμιμες) αντιδράσεις για το τέλος επιτηδεύματος και της απειλής διακοπής του ρεύματος από τη ΔΕΗ και συμμετέχει σε προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών για τα δικαιώματά τους.

πηγή:image

Κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με κοινοτική οδηγία για τις απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων

imageΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να μεριμνήσει για την πλήρη συμμόρφωσή της με τους κανόνες της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων όσον αφορά τις εξαιρέσεις στην ελληνική νομοθεσία για την προκήρυξη των δημοσίων έργων. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της επειδή θεωρεί ότι οι εξαιρέσεις αυτές επιτρέπουν στις ελληνικές αρχές την απευθείας ανάθεση συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων, όπως η κατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων έργων υποδομής, χωρίς διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές μπορούν να δηλώνουν ότι τα σχέδια αυτά είναι «ειδικού χαρακτήρα» - χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση. Το αίτημα της Επιτροπής προς την Ελλάδα διατυπώθηκε με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός δύο μηνών, η Επιτροπή δύναται να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ιστορικό:

Η ελληνική νομοθεσία περί δημοσίων έργων, επιτρέπει τη χρήση διαπραγματευτικής διαδικασίας, χωρίς δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, για τα έργα «ειδικού χαρακτήρα», εφόσον έχουν καταταχθεί σε αυτή την κατηγορία από την αναθέτουσα αρχή μετά από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η διαδικασία αυτή ουσιαστικά ισοδυναμεί με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαφανείς και ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών.

Η σχετική οδηγία της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις (2004/18/ΕΚ) ορίζει αυστηρούς όρους και σενάρια για την εξαίρεση από τη γενική αρχή της διαφάνειας και του ανταγωνισμού, για παράδειγμα, σε επείγουσες και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές. Λόγω της ευρύτητας του πεδίου εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων στο ελληνικό δίκαιο, επιτρέπεται η χρήση αυτής της κατ' εξαίρεση διαδικασίας σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις απ’ ό,τι ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ελληνικές αρχές αναγνώρισαν τη μη συμμόρφωση της σχετικής εθνικής διάταξης με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ωστόσο, η εν λόγω διάταξη δεν έχει ακόμη αλλάξει και βάσει του νόμου αυτού υπάρχει κίνδυνος να συνεχίζονται οι αναθέσεις χωρίς ανταγωνιστικές προκηρύξεις υποβολής προσφορών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει το δεύτερο στάδιο της επίσημης διαδικασίας επί παραβάσει εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Πρώτη συγκέντρωση της συντονιστικής του Μασταμπά ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ

Με πρωτοβουλία των “Πολιτών κατά του Χρέους” συνήλθε σήμερα στις 5:00 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο Παναγίτσας η πρώτη συγκέντρωση της συντονιστικής επιτροπής του Μασταμπά αποτελούμενη από 30 άτομα.

Σε αυτήν έγινε επί μέρους γεωγραφικός καταμερισμός της περιοχής σε 3 μέρη και δημιουργήθηκαν έτσι 3 υποομάδες, με σκοπό:

  1. να ενημερωθεί όλος ο πληθυσμός  του Μασταμπά για το άδικο χαράτσι
  2. να δημιουργηθούν ομάδες αλληλεγγύης  και απόκρουσης προσπαθειών διακοπής ρευματοδότησης από τα συνεργεία της ΔΕΗ στις γειτονιές του
  3. τη δημιουργία κέντρου συσσιτίσμου και αλληλεγγύης σε ευπαθείς ομάδες
  4. τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας κ με άλλες γειτονιές όπως Καμίνια και Πόρος.

Αποφασίστηκε ακόμα να υπάρξει δυναμική παρουσία στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε ο δήμος Ηρακλείου να πάρει ξεκάθαρη θέση για το άδικο και αντισυνταγματικό χαράτσι.

image Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που γίνεται από τους Πολίτες κατά του Χρέους να δημιουργηθούν δημιουργούν πυρήνες αντίστασης σε όλες τις γειτονιές του Ηρακλείου ενάντια στο χαράτσι.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για τη συντονιστική του Μασταμπά: 6947.736126

Ανοικτή επιστολή προς τους Δημάρχους του νομού Ηρακλείου για μείωση των δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες

Κυρίες και κύριοι δήμαρχοι,

τα δύο τελευταία χρόνια οι Έλληνες πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν υποστεί σοβαρότατες μειώσεις στο εισόδημά τους. Επιπλέον, η αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, και μια σειρά φοροαπαλλαγών και κοινωνικών παροχών έχουν μειωθεί στο μισό. Την ίδια στιγμή, η ανεργία καλπάζει.

Οι πρώτοι που αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στην άκρατη φορολογία των τελευταίων ετών είναι τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες “ευπαθείς ομάδες”.  Άτομα με αναπηρία,  άποροι, πολύτεκνοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες. 

Μέρος της έμμεσης φορολογίας είναι τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, τα οποία εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/06) σας δίνει το δικαίωμα να μειώσετε ή να απαλλάξετε εντελώς τις κοινωνικές αυτές ομάδες από τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη.

image

Κάποιοι από εσάς το έχετε ήδη κάνει, ή το έχουν κάνει για εσάς οι προκάτοχοί σας. Παράδειγμα ο πρώτος δήμος του νομού, ο δήμος Ηρακλείου, που με την απόφαση 828/2007 παρέχει μείωση 25% σε πολύτεκνες οικογένειες και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό δεν είναι όμως αρκετό, καθώς από τη μια δεν καλύπτει όλες τις ευπαθείς ομάδες, αφού άνεργοι, τρίτεκνοι, νεφροπαθείς κλπ δεν δικαιούνται την έκπτωση, και από την άλλη η έκπτωση αυτή είναι μικρή, και δεν εξαντλείται η δυνατότητα που σας δίνει ο νόμος.

Με την παρούσα ανοικτή επιστολή σας προτείνω να δείξετε στην πράξη την κοινωνική ευαισθησία που διαθέτετε. Να σταθείτε στο πλευρό των δημοτών σας που ανήκουν στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων.

Σας προτείνω με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να μειώσετε στο 50%  τα  τέλη νεκροταφείου, φωτισμού, καθαριότητας και ύδρευσης για Άτομα με Αναπηρίες (ΑΜΕΑ) που το ποσοστό αναπηρίας είναι μεγαλύτερο του 67%, οικογένειες που έχουν μέλη ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% , πολύτεκνους, οικονομικά αδύνατους (άπορους), μακροχρόνια άνεργους,  τρίτεκνες  οικογένειες,  μονογονεϊκές οικογένειες και νεφροπαθείς.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβασή σας η  μείωση των συνολικών εσόδων των δήμων θα είναι πολύ μικρή. Η οικονομική ανάσα που θα πάρουν όμως οι δημότες που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες θα είναι σημαντική.

Ο ορισμός της παρακμής

Διαβάζω διάφορες ειδήσεις τελευταία, που με προβληματίζουν πάρα πολύ:

Οι ειδήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε πολλές παρόμοιες, αλλά και σε άλλες τύπου “μειώσεις μισθών στο δημόσιο για να εξισωθούν με αυτούς του ιδιωτικού τομέα”, ενώ μερικές μέρες μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου διάβασα για “μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα για να εξισωθούν με αυτούς του δημοσίου”.

imageΌλα τα παραπάνω, και πολλά άλλα που δε χωρούν στις σειρές ενός μόνο άρθρου, δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχουμε μπει ως κράτος και ως πολίτες σε μια περίοδο βαθιάς παρακμής. Που ο καθένας νοιάζεται μόνο για την πάρτη του, πολλές φορές δε επιθυμεί και την κατάντια του άλλου προκειμένου να  νιώσει αυτός καλύτερα. Που η μια αυτοκτονία ακολουθεί την άλλη στη διπλανή μας πόρτα, κι εμείς μένουμε ατάραχοι. Που ο αγρότης τα βάζει με το λιμενεργάτη και ο έμπορος με τον αγρότη.  Που ο αστυνομικός γίνεται κουκουλοφόρος, και ο γιατρός εισπράκτορας πεντάευρων. Που ο πολίτης πληρώνει ενοίκιο στο ίδιο του το σπίτι. Που ο δήμος κόβει το νερό σε ένα κτίριο που φιλοξενεί δημότες του, την ίδια στιγμή που επαίρεται για το κοινωνικό του προφίλ. Που το κράτος έχει γίνει επιχείρηση και διέπεται πρωτίστως από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, την ίδια στιγμή που την κατηγορεί για παιχνίδια σε βάρος του. Που ο σοσιαλισμός έχει γίνει ένα με το φασισμό, και η δημοκρατία έχει χάσει την αρχική της έννοια.

Μπροστά σε αυτά, το οικονομικό θα έπρεπε να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και, παρόλο που πολλά  είναι συνέπεια της κακής οικονομικής κατάστασης, σε μια υγιή κοινωνία δε θα τα παρατηρούσαμε. Και αυτό που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας είναι δυστυχώς ο ορισμός της παρακμής, και η απόδειξη ότι η πολιτική της κυβέρνησης, που είχε ως πρωταρχικό εργαλείο το “διαίρει και βασίλευε” για να επιβάλει τα πιο αντιλαϊκά και άδικα μέτρα που έχουν ποτέ εφαρμοστεί στη χώρα μας , έχει στεφθεί μέχρι στιγμής με “επιτυχία”.

Μοναδικά ψήγματα αισιοδοξίας κάποιες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που αντιτίθενται στους άδικους φόρους, κάποιες αποφάσεις ειρηνοδικείων που απαλλάσσουν οφειλέτες από τα υπέρογκα χρέη, και κάποιες ομάδες συμπαράστασης και προστασίας ανήμπορων πολιτών  από τις ανάλγητες κοινωφελείς επιχειρήσεις…

Κάτι είναι κι αυτό, μέχρι να βρει τη δύναμη η κοινωνία να συνέλθει από τα απανωτά χτυπήματα που έχει δεχτεί, να ανασυνταχθεί και να ανασύρει από τα σπλάχνα της ξεχασμένες αξίες.

Συλλογή ρούχων και παιγνιδιών για την Στέγη Ανηλίκων Ηρακλείου από τους minoistas

image Την Κυριακή 27/11/2011 από τις 10 π.μ. μέχρι τις 1 μ.μ. η ομάδα των Minoistas θα βρίσκεται στα Νεώρια της παραλιακής λεωφόρου Ηρακλείου (απέναντι ακριβώς από το δημοτικό καφέ ΜΑΡΙΝΑ) και σας καλεί να συμμετέχετε όλοι προκειμένου να συγκεντρώσουμε ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση, παιδικά DVD και παραμύθια, παιγνίδια (επιτραπέζια, παζλ, κατασκευές κ.λ.π.), καθώς και χριστουγεννιάτικα στολίδια για τα παιδιά που φιλοξενεί η Στέγη Ανηλίκων Ηρακλείου. Όλα τα παιδιά είναι αγόρια και είναι ηλικίας από 7-17 ετών. Στόχος της ομάδας των Minoistas είναι η υποστήριξη του κοινωνικού έργου της Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου μέσω των εθελοντών της. Οι ανάγκες της Στέγης, λόγω και της οικονομικής κρίσης, δυστυχώς είναι αρκετές γι αυτό κι οι Minoistas άλλαξαν για λίγο τα πλάνα τους προκειμένου να βοηθήσουν άμεσα και να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες αυτών των παιδιών.
Σας περιμένουμε όλους
Υ.Γ. Όσοι έλθετε με το αυτοκίνητό σας μπορείτε να το σταθμεύσετε ΔΩΡΕΑΝ στο Parking του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (Ο.Λ.Η.).

H ομάδα των minoistas

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μικρό εγχειρίδιο για τη νομική αντιμετώπιση καυτών ενεργειακών ζητημάτων

[έκδοση 1.0.1 / 11 Νοεμβρίου 2011]
mpriza.jpg
1. Για να μην παρεξηγιόμαστε
Στις γραμμές που ακολουθούν μην περιμένετε να βρείτε κάποιο έξυπνο τερτίπι για να ξεγελάσετε τη ΔΕΗ, ούτε κάποιο μαγικό κόλπο που θα σας απαλλάξει από την υποχρέωση πληρωμής χωρίς συνέπειες. Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν, παρά μόνο σε γνωστά παραμύθια ύποπτης πολιτικής προέλευσης, με πριγκιπόπουλα που αγαπάνε το λαό τους και μαγικές φασολιές που καθαρίζουν για πάρτη μας ενώ εμείς αράζουμε στον καναπέ μας.
Αντιθέτως, αυτό που θα βρείτε στο φυλλάδιο αυτό είναι κάποιες (χρήσιμες ελπίζουμε) πληροφορίες για το νομικό καθεστώς που διέπει τη σχέση μας με τη ΔΕΗ και για το πώς αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από το νομικό οπλοστάσιο του κράτους το ζήτημα της “αυθαίρετης” επανασύνδεσης του ρεύματος. Πληροφορίες δηλαδή που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν στην οργάνωση του αγώνα για την πρόσβαση στην ενέργεια στην πολυκατοικία σας ή στη γειτονιά σας. Ενός αγώνα που στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο επιτακτικός, καθώς το απίστευτα υψηλό κόστος της ενέργειας σε συνδυασμό με τον εκβιαστικό μηχανισμό είσπραξης νέων φόρων μέσω της ΔΕΗ, απειλεί να βυθίσει χιλιάδες κατοικίες στο σκοτάδι.
Σημείωση: Καθώς το θέμα είναι καυτό και οι εξελίξεις καταιγιστικές, τα νομικά δεδομένα μεταβάλλονται πολύ γρήγορα. Θα προσπαθούμε κατά το δυνατό να κρατάμε αυτόν τον οδηγό ενημερωμένο από τη σελίδα mhxanh.org/reyma (ήδη η τελευταία απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εμποδίζει την κατάθεση στο Παρακαταθηκών και Δανείων, μας οδήγησε στην έκδοση 1.0.1)
2) Απαντώντας σε βασικά ερωτήματα
α. Ποια είναι η σχέση μας με τη ΔΕΗ και τι δικαιώματα έχει απέναντί μας;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι με τη ΔΕΗ υπογράφουμε μία σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, μία συμφωνία δηλαδή μεταξύ ιδιωτών. Αυτό μη σας φαίνεται παράξενο, η ΔΕΗ μπορεί να είναι εταιρία του ευρύτερου δημοσίου τομέα αλλά η νομική της μορφή είναι αυτή της ανώνυμης εταιρίας (ΑΕ). Επομένως, το συμβόλαιο που υπογράφουμε, γεννά κατ’ αρχάς μόνο αστικές αξιώσεις, δηλαδή αξιώσεις που αποτιμώνται σε χρήμα και μπορούν να εισπραχθούν με το στανιό μόνο μετά από την έκδοση συγκεκριμένης για την κάθε οφειλή δικαστικής απόφασης [αναλυτικά το συμβόλαιο οικιακής χρήσης θα το βρείτε στη διεύθυνση mhxanh.org/reyma/symbolaio ]
Επίσης, το γεγονός ότι κάποια δημοτικά τέλη και λοιποί φόροι εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ, ούτε αυτό αλλάζει τον χαρακτήρα της σχέσης μας με τη ΔΕΗ. Και σ΄αυτές τις περιπτώσεις η μη καταβολή των τελών δεν αποτελεί παρά απλή φορολογική παράβαση, παρόμοια με τη μη καταβολή για παράδειγμα των τελών κυκλοφορίας. Άλλωστε η ΔΕΗ δεν είναι καν δικαιούχος αυτών των τελών, αλλά ένας απλός εισπράκτορας, οπότε η βεβαίωση των απλήρωτων τελών γίνεται σε δεύτερο χρόνο, από την αρμόδια ΔΟΥ [έτσι π.χ. ορίζει ο νόμος 1080/1980, ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο πληρωμής των δημοτικών τελών μέσω ΔΕΗ - δείτε τον στο mhxanh.org/reyma/dimotika-teli ].
Κατά συνέπεια, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ δεν αποτελούν κάποια “δημόσια αρχή”, στην οποία οφείλουμε να υπακούσουμε. Άρα κάθε παρεμπόδιση του έργου των ΔΕΗτζήδων δεν αποτελεί “αντίσταση κατά της αρχής” ούτε βέβαια και κάποια άλλη αξιόποινη πράξη (αλλάζει βέβαια το πράγμα αν μόλις έρθει ο υπάλληλος να κόψει το ρεύμα, τον αρχίσουμε στις φάπες). Η μόνη “ποινή” που μπορεί να μας επιβάλει η ΔΕΗ είναι να εκδώσει εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης και σε δεύτερο χρόνο, αν δεν συμμορφωθούμε, να καταγγείλει τη μεταξύ μας σύμβαση για να μας αφαιρέσει το μετρητή.
β. Μπορώ όμως να εμποδίσω τον ΔΕΗτζή που έρχεται να πάρει την ένδειξη του μετρητή ή να κόψει το ρεύμα;

Ποινικοποίηση αγώνων ή ανάρμοστη συμπεριφορά φοιτητών η υπόθεση του Φυσικού Κρήτης;

Ένα σημαντικό θέμα έχει ανακύψει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα Φυσικής, το οποίο πλέον ξεφεύγει από τα όρια της σχολής, και αποκτά σοβαρότερες διαστάσεις.

12 φοιτητές του τμήματος έχουν κληθεί “να καταθέσουν τις απόψεις τους” στα πλαίσια διοικητικής έρευνας που διεξάγεται σχετικά με το γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Γενική Συνέλευση Τμήματος στις 10/10/2011. Οι φοιτητές αυτοί κατηγορούνται από 17 μέλη του Διδακτικού Προσωπικού του τμήματος ότι άσκησαν βία εναντίον τους και ότι τους κρατούσαν όμηρους σε αμφιθέατρο για 13 ώρες, απαιτώντας την παράταση της εξεταστικής για να μη χαθούν μαθήματα εξαιτίας των καταλήψεων. Οι καθηγητές μάλιστα, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του τμήματος, ζητώντας του να εξετάσει τις πιθανή τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων από την πλευρά των φοιτητών, και πιο συγκεκριμένα για παραβίαση των κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να διέπουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και για εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος.

Παρακάτω βλέπετε το κείμενο που έστειλαν οι 17 καθηγητές στον πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ζητώντας τη διενέργεια έρευνας και τον καταλογισμό ευθυνών στους φοιτητές:

Ο σύλλογος φοιτητών Φυσικού, συντασσόμενος με τους 12 φοιτητές, εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο τους συμπαραστέκεται. Όμως προχωρά και παραπέρα, κατηγορώντας τους συγκεκριμένους καθηγητές αφενός για αδιαλλαξία που οδήγησε στη μη αναπλήρωση των χαμένων ημερών της εξεταστικής, αφετέρου για ποινικοποίηση του συλλόγου των φοιτητών και των αποφάσεών του. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι το διάστημα που μεσολάβησε από τις 10/10 μέχρι και σήμερα οι καθηγητές δημιούργησαν ένα κλίμα τρομοκρατίας στο σύλλογο καθώς δεν έμπαιναν σε μαθήματα, έσκιζαν λίστες εργαστηρίων, απειλούσαν προσωπικά φοιτητές σε διαδρόμους και αλλά πολλά.

Το ψήφισμα του συλλόγου έχει σταλεί σε Γενικές Συνελεύσεις Σχολών Πανελλαδικά προς επικύρωση, καθώς οι φοιτητές θεωρούν ότι η ενέργεια των καθηγητών εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο ποινικοποίησης των αγώνων γενικότερα, και συνδέεται με τις διώξεις αγωνιστών στη Θεσ/κη για την 28η Οκτ. και με την εισβολή ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο στις 17/11.

Που βρίσκεται η αλήθεια δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι καθηγητές θα μπορούσαν, χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος γι’ αυτούς, να αναπληρώσουν τη μια εβδομάδα που χάθηκε από τις καταλήψεις, όπως έγινε σε πάρα πολλές σχολές της χώρας, και να είχε λήξει το θέμα εκεί. Όπως ξέρω και ότι υπάρχουν και θερμόαιμοι φοιτητές, που πολλές φορές υπερβαίνουν τα όρια.

Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως η υπόθεση αυτή δεν τιμά ούτε τους φοιτητές, ούτε τους καθηγητές, ούτε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αναστάτωση στις Βασιλειές από την προειδοποίηση της… Δημοτικής Αστυνομίας!

Κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε στη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, ότι κάθε μεσημέρι εμείς κλείνουμε το δρόμο για να πάρουμε τα παιδιά μας με συνέπεια ο ίδιος να μην μπορεί να περάσει για να πάει στο σπίτι του. Δεν αντιδικούμε με κανέναν συντοπίτη μας. Τον καλούμε όμως, αντί να προβαίνει σε καταγγελίες εναντίον μας, να δει αντικειμενικά ποιο είναι το πρόβλημα με το δρόμο - καρμανιόλα, που πέρυσι βάφτηκε με αίμα δύο ηλικιωμένων ανθρώπων οι οποίοι παρασύρθηκαν και τραυματίστηκαν από το αυτοκίνητο μίας μητέρας, που λίγο έλειψε να σκοτωθεί  με το παιδάκι της, όταν το αυτοκίνητο της άρχισε να φεύγει προς τα κάτω, από άγνωστη αιτία. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που τελικά ο δρόμος αυτός (που υποτίθεται ότι λόγω μεγάλης κλίσης δεν μπορούσε να ασφαλτοστρωθεί με αντιολισθητικό υλικό εδώ και δεκαετίες), στρώθηκε, αλλά και πάλι εξακολουθεί να είναι άκρως επικίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών μας.

sxoleio vasileies1

Δεν αντιδικούμε με τον κάτοικο της περιοχής μας. Αλλά θεωρούμε λανθασμένη την ενέργεια του αυτή και ξέρουμε ότι ο ίδιος, προ ημερών, παραβίασε το δρόμο που μετά το περυσινό ατύχημα έχει μονοδρομηθεί, παραβιάζοντας το απαγορευτικό, αφού τον ανέβηκε προς τα πάνω. Πώς λοιπόν ο ίδιος επικαλείται το νόμο, ζητώντας από τη Δημοτική Αστυνομία να τον εφαρμόσει; Τον καλούμε να βρεθεί κι εκείνος στο πλευρό μας, αφού αύριο θα είναι και αυτός μέλος του συλλόγου μας, όταν θα έχει το παιδί του στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών.

Η διοίκηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βασιλειών, καλεί τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου πράγματι να εφαρμόσει το νόμο, αλλά να τον εφαρμόσει εξ ολοκλήρου και όχι γράφοντας τα αυτοκίνητα μας, επιβάλλοντας πρόστιμα και αφαιρώντας τις πινακίδες μας. Να μονοδρομήσει ολόκληρο το δρόμο. Να φτιάξει σκαλοπάτια εκατέρωθεν αυτού και να βάλει προστατευτικές μπάρες κατά το μήκος των σκαλοπατιών. Το ίδιο να γίνει και στον άλλο δρόμο, που οδηγεί προς την οδό Μάνου Κατράκη και που προς τα μέσα αυτού, επικρατεί όταν βρέχει μία κολύμπα λάσπης και νερού, με συνέπεια τα αυτοκίνητα να λασπώνονται, πόσο μάλλον τα παιδάκια που χρειάζεται να τον περάσουν με τα πόδια. Να μείνουν ανοιχτές μόνο οι είσοδοι προς τα σπίτια των συνανθρώπων μας και να είναι το μήκος τόσο όσο χρειάζεται να μπορεί να περάσει ένα ασθενοφόρο ή ένα πυροσβεστικό όχημα σε περίπτωση ανάγκης. Να έρθει η αρμόδια υπηρεσία και να μαζέψει τα αδέσποτα. Ας αφήσουν τις δικαιολογίες περί στειρωμένων ζώων. Στειρωμένα ή όχι, εδώ μιλάμε για σχολείο που κάθε πρωί δέχεται αγέλες έξω από την πόρτα του και πολλά σκυλιά μπαίνουν μέσα στην αυλή, ενίοτε και στις τάξεις λόγω της μεγάλης απόστασης που έχουν τα κάγκελα μεταξύ τους.

Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Αλλά ζητάμε να κατανοήσουν οι πάντες, ότι όσο τα παιδιά μας θα πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε στη δεκαετία του 1930 και σήμερα φιλοξενεί με μία λυόμενη αίθουσα απ’ έξω που έχει χωριστεί στα δυο, λες και στεγάζει ποντίκια και όχι ανθρώπινες ψυχές, συνολικά 90 παιδιά... Όσο θα υπάρχουν «λύσεις» όπως αυτή της δημιουργίας (εντός των ημερών) μιας δεύτερης λυόμενης...  Όσο καθυστερούν οι αναγκαίες διαδικασίες παρά το γεγονός ότι οι Βασιλειές αναπτύσσονται ραγδαία και συνέχεια και χρειάζονται επειγόντως ένα νέο σχολικό συγκρότημα… Όσο θα εμπλεκόμαστε σε διαδικασίες γραφειοκρατίας, με τα ΕΣΠΑ και τα… ΞΕΣΠΑ, λες και δεν δικαιούμαστε ως σκληρά φορολογούμενοι πολίτες ένα ανθρώπινο σχολείο για τα παιδιά μας με χρήματα από το δήμο και το κράτος μας, όλα αυτά τα προβλήματα θα οξύνονται διαρκώς.

Επομένως, ζητάμε να προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στις Βασιλείες. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νίκο Σμαραγδάκη και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Νίκο Γιαλιτάκη για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους μαζί μας και τους θέλουμε συμπαραστάτες μας, στον μεγάλο μας αγώνα. Ευχαριστούμε όμως και τους δασκάλους και τη διευθύντρια που αγωνίζονται να μάθουν γράμματα στα παιδιά μας κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, για ένα καλύτερο αύριο και χρειαζόμαστε συμπαραστάτες και όχι εχθρούς.

Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βασιλειών      

    Ο πρόεδρος                                        Η Γραμματέας  

Χριστόφορος Παπαδάκης                   Γεωργία Μπαγιουρούκη

Απόφαση της Ενιαίας Γενικής Συνέλευσης εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για την παραχώρηση κλινών σε ιδ. ασφαλιστικές εταιρίες

Την Τετάρτη 23/11/11 έγινε ενιαία γενική συνέλευση όλου του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού, διοικητικού) που συγκάλεσε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου σε συνεργασία με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ). 

Η συνέλευση είχε πρωτοφανή μαζικότητα και για το θέμα της παραχώρησης από τη διοίκηση του Νοσοκομείου κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αποφάσισε τα παρακάτω:

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου  αποφάσισε να προχωρήσει  στην  υλοποίηση της σύμβασης  μεταξύ Υπουργείου και ιδιωτικών ασφαλιστικών    εταιρειών και να ορίσει συγκεκριμένες κλίνες  ανά κλινική που θα εκχωρηθούν στους πελάτες των τελευταίων (σύνολο 6 κλίνες).  
Εκφράζουμε τη κατηγορηματική μας αντίθεση,  θεωρώντας ότι το μέτρο αυτό διαμορφώνει συνθήκες ασθενών  «δύο ταχυτήτων»,  πράγμα απαράδεκτο για δημόσιο νοσοκομείο, πέρα από τα άλλα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στην καθημερινότητα της λειτουργίας του  (προσαρμογή της ιατρικής πρακτικής στις προδιαγραφές των ασφαλιστικών),  προβλήματα που θα πάρουν ιδιαίτερα οξυμένη μορφή μέσα στις συνθήκες πληρότητας που επικρατούν σε συγκεκριμένες κλινικές και το απαράδεκτο φαινόμενο των «ράντζων» στους διαδρόμους .
Καλούμε τους Διευθυντές των τμημάτων,  όλους τους γιατρούς, τις προϊσταμένες των κλινικών και το νοσηλευτικό προσωπικό να ακυρώσουν στη πράξη την απόφαση της διοίκησης.
Κανένα κενό κρεβάτι για πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών.
Κανένα κενό κρεβάτι όταν υπάρχει άρρωστος σε διάδρομο.
Νοσηλεία σε δίκλινους θαλάμους μόνο με ιατρικά κριτήρια.
Καλούμε επίσης το Επιστημονικό Συμβούλιο και όλους τους εργαζόμενους σε κοινές ενέργειες,  προκειμένου η απόφαση της διοίκησης να παραμείνει κενό γράμμα.

Είναι ηθική υποχρέωση όλων όσων υπερασπιζόμαστε το δημόσιο νοσοκομείο,  όλων όσων πιστεύουμε πως η υγεία είναι δικαίωμα.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε την νέα λίστα των ΒΑΕ στην οποία πλέον θα υπάγονται περίπου 365.000 εργαζόμενοι από τους 531.000 εργαζόμενους που εντάσσονταν στο - μέχρι πρότινος - ισχύον καθεστώς.

Η νέα λίστα θα ισχύσει από 1.11.2011, έτσι ώστε οι κρατήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου να προσαρμοστούν αναλόγως.

Όλες οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ_23_11

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πως παραμένουν στο νέο καθεστώς και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2015 δώδεκα έτη ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή 3.600 βαρέα ένσημα.

Τουλάχιστον η νέα λίστα δε θα επιφέρει και περικοπές σε αυτούς που απεντάσσονται. Όπως δήλωσε ο υπουργός, «τα ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν επηρεάζονται από την απόφαση για τυχόν εξαίρεση της ειδικότητας από τη λίστα» .

Κε Κουράκη, και ο Χανιώτης δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ έβγαλε ψήφισμα για το χαράτσι. Εσείς θα μείνετε στην ανακοίνωση;

image Και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων εξέδωσε σήμερα ψήφισμα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΔΕΗ. Κι εκεί δήμαρχος είναι ο επί χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κος Μανώλης Σκουλάκης. Το ψήφισμα είναι ιδιαίτερα σκληρό, και τάσσεται σαφώς κατά της επιβολής του φόρου αυτού, αλλά και κατά της πολιτικής της ανεξέλεγκτης επιβολής φόρων και περικοπών. Ζητά από το υπουργείο την άμεση ανάκληση του νόμου και προαναγγέλλει  παρέμβαση  στην εκδίκαση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη δικάσιμο της 2ας Δεκεμβρίου 2011 για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου. Τέλος, προτείνει στα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης να συντονίσουν τις προσπάθειες, ώστε όλοι οι Δήμοι να παραμείνουν κλειστοί την 2α Δεκεμβρίου, ημέρα εκδίκασης στο ΣτΕ και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

ΕΣΕΙΣ ΚΕ ΚΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ; ΣΑΣ ΑΡΚΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΔΟΣΑΤΕ; ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΣΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ!!!

Ακολουθεί το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου:

23/11/2011, Ψήφισμα για το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών: Από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την υπ΄ αριθμ. 989 απόφασή του, εξέδωσε χθες, Τρίτη 22/11/2011, το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών:

1)      Καταδικάζει την πολιτική της ανεξέλεγκτης επιβολής φόρων και περικοπών

2)      Εκφράζει τη σαφή αντίθεση του και στην επιβολή του εκτάκτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών αλλά και στην είσπραξή του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ με την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

3)      Ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών την άμεση ανάκληση του νόμου που σε κάθε περίπτωση είναι δυσβάσταχτος και κοινωνικά άδικος, ειδικά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

4)      Συντασσόμενο με την πλειοψηφία της Ελληνικής Κοινωνίας, προτείνει στα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης να συντονίσουν τις προσπάθειες, ώστε όλοι οι Δήμοι να παραμείνουν κλειστοί την 2α Δεκεμβρίου, ημέρα εκδίκασης στο ΣτΕ και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την 2α Δεκεμβρίου

5)      Αποφασίζει να παρέμβει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη δικάσιμο της 2ας Δεκεμβρίου 2011 και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο, προκειμένου να ακυρωθεί ο σχετικός νόμος ως παράνομος και αντισυνταγματικός και εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου ή αυτόν τον δικηγόρο που θα ορίσει ο Πρόεδρος, να  παραστεί στο ΣτΕ και να ασκήσει την παρέμβαση

6)      Ο Δήμος Χανίων συμπαριστάμενος στους δημότες και με σκοπό να αποφευχθεί η διακοπή ρεύματος, διαθέτει τη νομική υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων να παράσχει νομική βοήθεια σε όποιο δημότη έχει ανάγκη και ζητά από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε καμιά διακοπή

7)      Αποφασίζει το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία, τη διοίκηση της ΔΕΗ, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Κρήτης, τους κοινωνικούς φορείς και να δημοσιοποιηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

“Μέρκελ και Σαρκοζί θέλουν να υπογράψει ο Σαμαράς για την εξασφάλιση πωλήσεων τανκς Leopard και φρεγατών Rafale που είχε συμφωνήσει ο Παπανδρέου”

Με τον παραπάνω τίτλο φιλοξενείται άρθρο στην ιστοσελίδα NewEuropeOnline, και αναφέρεται σε μυστική συμφωνία των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για παραχώρηση δανείου 110 δις ευρώ στη χώρα μας , με αντάλλαγμα την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ύψους 10,5 δις ευρώ!

 image

Το κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

Όταν, στα τέλη Οκτωβρίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να χορηγηθεί στην Ελλάδα το τεράστι δάνειο των € 110 δις, το Συμβούλιο συμφώνησε, σε αντάλλαγμα για το δάνειο, για την αγορά στρατιωτικών προμηθειών από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αξίας € 10.5 δις.

Οι αγορές που θα γίνονταν θα ήταν σε ίσα μέρη μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το υλικό που θα αγοράζονταν, σύμφωνα με πηγές από την Αθήνα πηγές που πρόσκεινται στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, περιελάμβανε πολεμικά πλοία (φρεγάτες), Leopard τανκς από τη Γερμανία και το Rafale μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία.

Εκείνη την εποχή, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός και (θεωρητικά) είχε το δικαίωμα να αναλάβει τη δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας, καθώς οι προοπτικές ήταν ότι το κόμμα του θα έμενε στην εξουσία για δύο ακόμη χρόνια τουλάχιστον, και αυτό ήταν αρκετό για να νομιμοποιήσει η συμφωνία με την υπογραφή των  σωστών συμφωνητικών.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τρεις ημέρες πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου , μετά την ξαφνική του απόφαση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής Οκτώβριος 26 - 27 της ΕΕ για να διασώσει την Ελλάδα, ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ανακοίνωσε την άμεση αποχώρηση όλων των αρχηγών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων », χωρίς να δίνεται καμία εξήγηση.

Ανεπίσημη διαρροές κατά τη χρονική στιγμή έδιναν μια ασαφή εικόνα ενός πιθανού πραξικοπήματος, αλλά καμία επίσημη εξήγηση δε δόθηκε ποτέ. Το θέμα είχε ξεχαστεί καθώς ο Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφασή του δημοψηφίσματος το οποίο απορρίφθηκε από το Eurogroup, ο Λουκάς Παπαδήμος διορίστηκε πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας είχε επίσης αλλάξει - ο υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μη έχοντας υπογραφή από την κ. Παπανδρέου ή οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση από την Ελλάδα στα χέρια τους μετά την αποπομπή του κ. Παπανδρέου και με τη συμφωνία για τα € 110 δισ. δάνειο, το οποίο αποτελεί το σκληρό πυρήνα του σχεδίου διάσωσης στην Ελλάδα και που έχει προαναγγελθεί επισήμως από το Eurogroup, η εντολή αγοράς του υλικού άμυνας € 10.5 δις παραμένει εντελώς στον αέρα.

Πράγματι, κανείς δεν αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές Φεβρουαρίου, το πιθανότερο με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, θα εξετάσει ακόμη και αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού, όταν γίνονται μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που είναι πιθανό να φθάσουν σε πρωτοφανή επίπεδα, οι συντάξεις θα μειωθούν σε επίπεδο χαμηλότερο από τα επίπεδα διαβίωσης και τα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης θα σταματήσουν να πληρώνουν για τα φάρμακα.

Η υπογραφή, την οποία η Γερμανία και η Γαλλία επίμονα ζητούν από τον Σαμαρά ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για τους Μέρκελ και Σαρκοζί ότι ο Σαμαράς θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του Παπανδρέου για τις στρατιωτικές αγορές, η οποία ήταν μέρος της μυστικής συμφωνίας τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι δύσκολο να αναμένει κανείς ο Σαμαράς να υπογράψει οποιαδήποτε εγγυητική επιστολή , όσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (διάβαζε ΗΠΑ) παραμένει διακριτικά έξω από αυτή τη διαφορά και δεν ζητά καμία υπογραφή από κανέναν.

Η πιο λογική εξέλιξη να περιμένουμε, αν η Γερμανία και η Γαλλία επιμένουν, θα είναι για τον Σαμαρά να αποσύρει τους υπουργούς του από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου και να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 2012.”

Ο σύλλογος φοιτητών Φυσικού για την κλήση σε απολογία 12 Φοιτητών

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ,ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ , ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ 12, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

image

Τη Δευτέρα 21/11/2011, ενημερωθήκαμε ότι 12 άτομα του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής καλούνται να «εκθέσουν τη γνώμη τους» στη Διοικητική έρευνα που διεξάγεται σχετικά με το γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Γενική Συνέλευση Τμήματος στις 10/10/2011. Μετά από συζητήσεις με καθηγητές, καταλάβαμε ότι πρόκειται για στοχοποίηση συγκεκριμένων φοιτητών οι οποίοι καλούνται ουσιαστικά να περάσουν πειθαρχικό και να απολογηθούν για την συγκεκριμένη κινητοποίηση του Συλλόγου.

Πιάνοντας, όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Σεπτέμβρη γίνονται Πανελλαδικές Φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντία στο νέο νόμο διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά από τη ψήφιση μιας σειράς μέτρων, μνημονίων και πολίτικων από κυβέρνηση και Tρόικα που οδηγούν στην εξαθλίωση της κοινωνίας. Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων ο Σ.Φ. Φυσικού αποφασίζει να συμμετάσχει με κατάληψη μιας εβδομάδας και έτσι δεν δίνονται κάποια απ’ τα μαθήματα της εξεταστικής . Από τη λήξη της κατάληψης ο σύλλογος κινήθηκε με στόχο να αναπληρωθούν τα μαθήματα μέσα στην κενή εβδομάδα πριν την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου με συζητήσεις με την επιτροπή σπουδών, με τον πρόεδρο του τμήματος και με τους καθηγητές των οποίων τα μαθήματα χάθηκαν. Αυτό όμως δεν επετεύχθητε από τη στιγμή που οι καθηγητές αρνήθηκαν να αναπληρώσουν τα μαθήματα που χάθηκαν εμπαίζοντας επί ένα μηνά τους φοιτητές που απαιτούσαν την εξεταστική τους. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες τις υπόλοιπες σχολές της Ελλάδας οι καθηγητές σε συνεννόηση με τους φοιτητές όρισαν και πραγματοποίησαν κανονικά τις εξεταστικές μετά το τέλος των καταλήψεων.

Επομένως ο σύλλογος (το σώμα του συλλόγου) πήρε την απόφαση να πραγματοποιήσει κινητοποίηση και να παραμείνει στην γενική Συνέλευση του Τμήματος όπου θα συζητιόταν αυτό το θέμα, μέχρι να παρθεί απόφαση. Οι καθηγητές όμως αντί να πάρουν απόφαση για την εξεταστική, κάλεσαν την Αστυνομία , έδιναν ονόματα φοιτητών στην Ασφάλεια , απειλούσαν με διαγραφές κ μηνύσεις.

Ένα μήνα μετά η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Όλο αυτό το διάστημα οι καθηγητές δημιούργησαν ένα κλίμα τρομοκρατίας στο σύλλογο καθώς δεν έμπαιναν σε μαθήματα, έσκιζαν λίστες εργαστηρίων, απειλούσαν προσωπικά φοιτητές σε διαδρόμους και αλλά πολλά. Έτσι φτάνουμε στο χθεσινό γεγονός (σ.σ. της Δευτέρας 21/11/11) όπου έκαναν πράξη τις απειλές τους ποινικοποιώντας το σύλλογο και τις αποφάσεις του. Αυτό έχει γίνει επανειλημμένα στο τμήμα μας, με τρανταχτό παράδειγμα την απόρριψη από μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος των 2 καλύτερων φοιτητών του έτους λόγω πολιτικών φρονημάτων πριν από 1 χρόνο. Είναι καταδικαστέο το να ποινικοποιούνται με αυτό τον τρόπο συλλογικοί αγώνες. Η όλη κατάσταση δείχνει ουσιαστικά την εφαρμογή του αυταρχικού νέου νόμου. Οι πρακτικές αυτές μας θυμίζουν τις εποχές της χούντας και μας κάνουν να αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχουν πια δημοκρατικές ελευθερίες στο πανεπιστήμιο.

Απέναντι σε όλα αυτά λοιπόν εμείς δηλώνουμε:

Ο σύλλογος μας αγωνιζόταν και θα αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, των εργαζομένων και της κοινωνίας!

ΖΗΤΑΜΕ την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση όλων για να μην διωχθούν φοιτητές

και να δικαιωθούν οι αγώνες μας!

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2011

image

Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου 2011 ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ. Η παράταση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς οι πρόσφατες τροπολογίες στο σχετικό νόμο (περισσότερες δόσεις, υπολογισμός με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης του νομού όπου δεν υπάρχει τιμή ζώνης, κλπ) αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της προσέλευσης των ενδιαφερομένων στις πολεοδομίες.

Κάθε εξάμηνο και απάνω το τιμολόγιο της ΔΕΗ !

image Κι ενώ όλος ο κόσμος ασχολείται (και δίκαια) με την αναστολή των διακοπών ρεύματος λόγω μη πληρωμής του έκτακτου τέλους, η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι εξετάζει αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο!

Η αναπροσαρμογή θα βασίζεται στα αναθεωρούμενα ανά εξάμηνο στοιχεία κόστους των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, δηλαδή ανάλογα με την άνοδο ή μείωση του κόστους παραγωγής που εξαρτάται άμεσα από τις τιμές φυσικού αερίου, υγρών καυσίμων, τις αμοιβές εργασίας, το κόστος αγοράς ρύπων κλπ.

Η αναπροσαρμογή αυτή , αναφέρει η ΡΑΕ, ότι θα είναι είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε καλά ότι οι τιμές των καυσίμων τα τελευταία χρόνια όλο και ανεβαίνουν, οπότε το “προς τα κάτω” μοιάζει σχεδόν απίθανο…

Κι έτσι, στο κοντινό μέλλον,  ο προνομιούχος  Έλληνας καταναλωτής που ακόμα θα διαθέτει σύνδεση με τη ΔΕΗ στο σπίτι που θα νοικιάζει, αφού θα έχει πουλήσει το δικό του ή θα του το έχει πάρει η τράπεζα λόγω χρεών, θα πληρώνει ολοένα και πιο ακριβό το κοινωνικό αυτό αγαθό που λέγεται “ηλεκτρισμός”.

Δ.Τ.: Συνάντηση - συζήτηση με τον Νότη Μαριά και απολογισμός της συζήτησης με τον Μανόλη Γλέζο

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου οι Πολίτες κατά του Χρέους συζητάμε με τον καθηγητή Ευρωπαϊκών θεσμών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης Νότη Μαριά, στο Εργατικό Κέντρο ηρακλείου στις 7 το απόγευμα. Λέμε όχι στην ευρω-αποικιοκρατία, συγκροτούμε το ευρύ λαϊκό μέτωπο της νέας Αντίστασης.

---------------------

Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο κινηματοθέατρο ΑΣΤΟΡΙΑ μίλησε –προσκεκλημένος των ΠΟΛΙΤΩΝ κατά του ΧΡΕΟΥΣ- το Σάββατο 19/11/11, ο Μανόλης Γλέζος.

image

Ο ομιλητής ζήτησε από όλες τις δυνάμεις του έθνους και της κοινωνίας, όλους όσους καταπιέζονται και υφίστανται τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα να συνεργαστούν ισότιμα για να βγάλουν το λαό και τη χώρα από την καταστροφή στην οποία μας οδηγούν οι τροϊκανοί και η κυβερνήσεις τους.

«Βρισκόμαστε σε εποχές που ο πανικός του συστήματος είναι έκδηλος. Φοβάται τις λαϊκές αντιδράσεις και ελίσσεται. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι αυτοί είτε με την τυραννία, τη δικτατορία, τη μοναρχία, την κοινοβουλευτική βασιλεία ή με τη σημερινή κουτσουρεμένη δημοκρατία ,αυτοί επιβάλλουν τις πολιτικές τους. Χρησιμοποιούν όλες τις μεθόδους, προσαρμόζονται, συνασπίζονται. Έχουν μια απόλυτη πλαστικότητα στις ενέργειές τους. Ακόμα και η δυστοκία που εμφανίστηκε στο σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν ένας ακόμα ελιγμός. Για να επιβάλουν τον εκλεκτό των τραπεζών», ανέφερε ο κ. Γλέζος

Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να ενταθούν οι λαϊκοί αγώνες. Όμως οι αγώνες κατά του χρέους και των χαρατσιών, τα κινήματα υπεράσπισης της δημόσιας και κοινωνικής περιουσίας, πρέπει έντονα να αντιπαρατίθενται με την προσπάθεια των υπερασπιστών των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων να κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο. Όλοι οι αγώνες πρέπει να αναδεικνύουν την ανάγκη για Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία.

Επισήμανε πως κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Ακόμα και ο μάταιος. Όμως σήμερα, το έλλειμμα της ενότητας της αριστεράς και των αντιμνημονιακών δυνάμεων αδυνατίζουν τη δυνατότητα του λαού να επιβάλλει τη θέλησή του.

image

Την 28η Οκτώβρη –είπε- κάτω από την πίεση του λαού το κράτος για λίγες ώρες αποσύρθηκε. Αυτοκαταργήθηκε. Και αυτόβουλα ο λαός το αντικατέστησε. Και μάλιστα επιτυχημένα, αφού σε πολλές πόλεις οι παρελάσεις έγιναν με την εποπτεία του λαού και με υποδειγματική τάξη. «Εκείνη την ημέρα ο λαός πήρε για λίγο την εξουσία αλλά δεν την κράτησε. Δεν ήταν ως φάνηκε έτοιμος για κάτι τέτοιο. Είναι για τούτο ανάγκη όλες αυτές οι δυνάμεις του αντιμνημονιακού μετώπου να συνεννοηθούν, να αποκτήσουν κοινή γραμμή και να συνεργαστούν. Οι ευκαιρίες που τους δίνονται σήμερα δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένες» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Π. Κουρουμπλής .

Αύριο η κατάθεση του εξωδίκου στη ΔΕΗ από τους Πολίτες κατά του Χρέους

Παραδόθηκαν ήδη στο δήμο οι πρώτοι 350 λογαριασμοί

image Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βραδάκης και αντιπροσωπεία της κίνησης «Πολίτες κατά του χρεόυς» με τους κκ. Βασιλείου Αντώνη, Χριστοδούλου Γιώργο και Δρανδάκη Νίκο παρέδωσαν στο Δήμο Ηρακλείου τα πρώτα 350 δικαιολογητικά των δημοτών του Ηρακλείου, που μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ. Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον αντιδήμαρχο κ. Περισυνάκη παρουσία και του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» κ. Κώστα Καμπιτάκη. Στη σύσκεψη αυτή εκτιμήθηκε πως η προσωρινή αναστολή της διακοπής της ηλεκτροδότησης που ανακοινώθηκε ήδη από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, αποτελεί την πρώτη σημαντική επιτυχία της όλης προσπάθειας.

Οι Πολίτες κατά του χρέους τονίζουν πως αυτή η προσωρινή αναστολή της διακοπής της ηλεκτροδότησης είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων του συνόλου του ελληνικού λαού. Μεγάλη ήταν και η συμβολή του λαού του Ηρακλείου. Η σημαντική αυτή πρώτη επιτυχία δείχνει, πως η θέληση του λαού μπορεί να ακυρώσει κάθε αντιλαϊκή επιλογή.

Δεν χρειάζεται όμως καμιά επανάπαυση. Ήδη η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για τα κοινωνικά κριτήρια που επιτρέπουν την εξαίρεση από το χαράτσι, είναι ένα ακόμα μνημείο εμπαιγμού της κοινωνίας από αυτή την πανικόβλητη συγκυβέρνηση. Κανένα φτιασίδωμα δεν μπορεί να ακυρώσει τον βάρβαρο, άγριο, ανήθικο και αντισυνταγματικό χαρακτήρα του χαρατσιού. Η προσωρινή αναστολή της διακοπής ηλεκτροδότησης πρέπει να γίνει μόνιμη, μέχρι την τελική ακύρωση του χαρατσιού. Ο αγώνας και η προσπάθεια πρέπει να ενταθούν. Καλούμε τους Ηρακλειώτες να προχωρήσουν πλέον σε μαζική άρνηση της πληρωμής του χαρατσιού, να συνεχίσουν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στο Εργατικό Κέντρο και στο κιόσκι της πλατείας Ελευθερίας, ώστε να ενημερώνεται και ο Δήμος. Η λεηλασία της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας δεν πρέπει να περάσει. Ο δημοκρατικός λαός του Ηρακλείου, δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει η παραβίαση του Συντάγματος και η υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας. Καλούμε το σύνολο των φορέων του Ηρακλείου (Συλλόγους, Επιμελητήρια κλπ), να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Εργατικού Κέντρου, να στρατευτούν στον δίκαιο αυτό αγώνα. Κανείς σ΄ αυτή τη φάση δεν δικαιούται να σιωπά. Καλούμε και το Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Οι Πολίτες κατά του χρέους συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα. Αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί, 40 μέλη της κίνησης μας θα καταθέσουν εξώδικη πρόσκληση – δήλωση και διαμαρτυρία κατά της ΔΕΗ, στα γραφεία της στου Τσαλικάκη, με την οποία επισημαίνονται οι ευθύνες της ΔΕΗ για το χαράτσι και καλείται η επιχείρηση να αποφύγει κάθε προσπάθεια για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης με αφορμή τη μη πληρωμή του χαρατσιού, με επιφύλαξη παντός δικαιώματος στην περίπτωση που η ΔΕΗ αρνηθεί.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Κε Κουράκη, έτσι είναι τα ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων για το Χαράτσι της ΔΕΗ!

Θα θυμάστε ότι σε προηγούμενη ανάρτηση είχα αναφέρει σχετικά με τη θέση του δήμου Ηρακλείου για την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών μέσω της ΔΕΗ, ότι δεν είναι καθόλου καθαρή θέση. Και αυτό δείχνει ουσιαστικά ότι η δημοτική αρχή Ηρακλείου είναι σύμφωνη επί της αρχής αλλά και επί της ουσίας με την επιβολή αυτού του μέτρου με τη μορφή που έχει, δηλαδή με την καταναγκαστική είσπραξη ενός επιπλέον φόρου στην κατοικία.

Επιπλέον, Ο κος ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΑΠΕΦΥΓΕ ΕΞΙΣΟΥ ΕΝΤΕΧΝΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ, και απλά προχώρησε στη γνωστή ανακοίνωση (υποτίθεται) στήριξης των οικονομικά αδυνάτων.

Παρακάτω, σας παρουσιάζω το πρόσφατο ψήφισμα ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του δήμου ΠΑΤΡΕΩΝ σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου, για να δείτε τι ακριβώς εννοούσα όταν μιλούσα για  “ξεκάθαρη θέση”:

image

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου (ΠΑΤΡΑΣ) για το το ειδικό τέλος επί των ακινήτων

18/11/2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, στη συνεδρίασή του την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, συζήτησε διεξοδικά το μέτρο της επιβολής του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, τέλος που οι πολίτες καλούνται να το καταβάλλουν, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω συμπεράσματα – αποφάσεις:

«Θεωρεί το μέτρο άδικο και επιπλέον σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του νομικού κόσμου, το μέτρο αυτό είναι και παράνομο και αντισυνταγματικό.

Είναι συνέχεια της λεηλασίας που υπέστη το λαϊκό εισόδημα με τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και τις φοροεπιδρομές, ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο. Γίνεται απαιτητό και από το ένα εκατομμύριο των ανέργων, από όσους βρίσκονται σε πλήρη εισοδηματική αδυναμία χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι άνεργοι, το ίδιο και από μικροεπαγγελματίες με κλειστά μαγαζιά και επιχειρήσεις με ελάχιστο ή μηδενικό τζίρο και εισόδημα.

Ο τρόπος είσπραξης έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής βαρβαρότητας, που συνοδεύει την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της. Θα κόβουν το ρεύμα, αγαθό πρώτης και ζωτικής ανάγκης για την επιβίωση, σε οικογένειες με αρρώστους, μικρά παιδιά, υπερήλικες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτόν τον σύγχρονο καιάδα.

Η κοινωνία της πόλης μας, έχοντας δεχτεί ανελέητα πλήγματα εδώ και δύο δεκαετίες με την πλήρη αποδιάρθρωση της παραγωγικής της βάσης, βιώνει την σημερινή κρίση έχοντας ποσοστά ανεργίας και φτώχειας διπλάσια από τους πανελλαδικούς μέσους όρους. Ήδη πολλές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τώρα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, του νερού, του τηλεφώνου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν με απόγνωση ένα μεροκάματο για να εξασφαλίσουν την διατροφή των παιδιών τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει:

Καλεί τους δημότες σε ανυπακοή, σε άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και καταδικάζει την πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- ΝΔ -ΛΑΟΣ.

Απαιτεί την άμεση ανάκληση του ειδικού χαρατσιού.

Δίνει εντολή για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να προβεί σε επανασύνδεση με το τμήμα ηλεκτροφωτισμού, όπου γίνει διακοπή ρεύματος, της νομικής υπηρεσίας για αντιμετώπιση νομικών κυρώσεων κλπ.

Στηρίζει κάθε συλλογική δράση ενάντια στα φοροχαράτσια και σε υποστήριξη όσων αρνούνται να τα πληρώσουν. Καλεί όλους τους κοινωνικούς φορείς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα και στην έμπρακτη συμπαράσταση στον κάθε δημότη. Να συντονίσει την δράση του με άλλους δήμους.

Η απόφαση να κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς και τη Διοίκηση της ΔΕΗ και να δημοσιοποιηθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης».

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΡΑΚΗ ΟΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ! Όχι ότι δεν το ξέρετε βέβαια, κάθε άλλο. Είστε χρόνια στην πολιτική, και κάτι τέτοια τα παίζετε στα δάχτυλά σας. Ουσιαστικά δεν απευθύνομαι σ’ εσάς, αλλά στον κόσμο, μήπως και ξυπνήσει από το λήθαργο που έχει πέσει, και σταματήσει να τρώει οτιδήποτε του σερβίρουν “ως στήριξη”…