ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Η μάχη της Κρήτης

      Τση Κρήτης τ’ Άγια Χώματα, όπου κι ανέν τα σκάψεις,       Αίμα παλικαριών θα βρεις, κόκκαλα θα ξεθάψεις..."

5 Ως μάχη της Κρήτης έχει επικρατήσει να ονομάζεται η εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στη Κρήτη και η κατάληψη της, κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η μάχη της Κρήτης αποτέλεσε ένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός και κράτησε 11 μέρες από τις 20-31 Μαΐου του 1941. Στους Γερμανούς εισβολείς εκτός από τις Ελληνικές και συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις (βρετανοί, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί) αντιστάθηκαν με ότι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι της Κρήτης. Αυτή η αντίσταση των κατοίκων είναι από μόνη της ξεχωριστή για τα στρατιωτικά δεδομένα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποποιία του Στάλινγκράντ.

Το σχέδιο που οργάνωσε το Γερμανικό επιτελείο για την κατάληψη της Κρήτης είχε το κωδικό όνομα Merkur (Ερμής) και ήταν ένα προχωρημένο για την εποχή σχέδιο καθώς στηρίζονταν στην χρησιμοποίηση ενός επίλεκτου σώματος 14.000 αλεξιπτωτιστών σαν πρώτη δύναμη κρούσης, με επικεφαλής τον αντιπτέραρχο Στούντεντ αλλά και δυνάμεων τεθωρακισμένων και πεζικού που μεταφέρθηκαν στο νησί με μεταγωγικά αεροπλάνα. Γενικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων είχε οριστεί ο Νεοζηλανδός Στρατηγός Φράιμπεργκ. Πρίν από την επιχείρηση της κατάληψης, η γερμανική αεροπορία είχε εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμούς των κρητικών πόλεων και των στρατηγικών σημείων του νησιού.

Η επιχείρηση της κατάληψης ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαΐου 1941. Η βασική επιδίωξη των επιτιθέμενων ήταν η κατάληψη των αεροδρομίων του νησιού και η δημιουργία προγεφυρωμάτων για την μεταφορά μεγαλύτερου όγκου στρατευμάτων και εξοπλισμού. Αυτό που έγινε από την πρώτη στιγμή που φάνηκε ο πρώτος Γερμανός αλεξιπτωτιστής στο κρητικό ουρανό είναι απίστευτο. Οι κρητικοί χωρίς να υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο που να τους συμπεριλαμβάνει στον αμυντικό σχεδιασμό και σχεδόν άοπλοι, αυθόρμητα, όπως έκαναν για αιώνες απέναντι στον οποιοδήποτε κατακτητή, ξεκινούν μια πεισματική άμυνα με αποτέλεσμα από το πρώτο κύμα των 3000 αλεξιπτωτιστών να μη μπορέσουν να φτάσουν στους αντικειμενικούς στόχους τους παρά ελάχιστοι.

Οι επιτιθέμενοι καταφέρνουν να κερδίζουν κάθε βήμα με σφοδρές μάχες και τεράστιες απώλειες. Στις 27 Μαΐου καταλαμβάνονται τα Χανιά και οι συμμαχικές δυνάμεις αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το νησί. Μια αποχώρηση που ολοκληρώθηκε από τις 28 Μαίου - 1 Ιούνιου χάρη και στη βοήθεια των κατοίκων που συνέχισαν τη πεισματική άμυνα και προσέφεραν κάθε δυνατή βοήθεια στα συμμαχικά στρατεύματα κατά την αποχώρηση τους από το νησί. Η Μάχη της Κρήτης τελείωσε ουσιαστικά στις 31 Μαΐου. Οι γερμανοί αναγκάστηκαν να δώσουν πολύνεκρες μάχες με τους υπερασπιστές της Κρήτης πράγμα που τους κόστισε 15000 νεκρούς από τα πιο επίλεκτα στρατιωτικά τους σώματα. Οι Κρητικοί συνέργησαν αποφασιστικά στην εξουδετέρωση των γερμανών αλεξιπτωτιστών την πρώτη μέρα της εισβολής αλλά και σε κάθε επιχείρηση που έκαναν οι γερμανοί για να καταλάβουν οποιοδήποτε τμήμα του νησιού. Η εκδικητική μανία των γερμανών για την αντίσταση που συνάντησαν ξέσπασε σε ομαδικές εκτελέσεις Κρητικών αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού. Στην Κρήτη τα γερμανικά στρατεύματα συνάντησαν για πρώτη φορά μια συγκλονιστική λαϊκή αντίσταση, αυτή την αντίσταση που θα συναντούσαν έκτοτε μπροστά τους σε αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα καταλάμβαναν. Η αντίσταση των Κρητικών ήταν ο προάγγελος της Ελληνικής Εθνικής αντίστασης, αλλά και της Γαλλικής και της αντίστασης των Γιουγκοσλάβων και των Ρώσων.

Πάρα πολλοί ιστορικοί αναφέρονται στα λάθη της συμμαχικής ηγεσίας που δεν μπόρεσε να οργανώσει αποτελεσματικότερα την άμυνα της Κρήτης ώστε να αποτελέσει ένα απόρθητο φρούριο, αλλά πιθανά αυτό δεν ήταν στα συμμαχικά επιτελικά σχέδια και απλώς χρησιμοποίησαν την Κρήτη για να καθυστερήσουν μόνο τα γερμανικά στρατεύματα. Η σημασία της Μάχης της Κρήτης ήταν πολύ μεγάλη καθώς εξαιτίας της οι γερμανοί ματαίωσαν τα σχέδια για αντίστοιχη κατάληψη της Κύπρου και της μέσης Ανατολής, αλλά καθυστέρησαν και την εφαρμογή των σχεδίων για την κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης. Οι μεγάλες απώλειες του επίλεκτου σώματος των αλεξιπτωτιστών έπεισαν το γερμανικό επιτελείο ότι δεν έπρεπε να το ξαναχρησιμοποιήσουν σε άλλη μεγάλη επιχείρηση. Από την άλλη μεριά η μάχη της Κρήτης έδειξε ότι η τρομερή πολεμική μηχανή που σάρωνε με μεγάλη ευκολία όλους τους ευρωπαϊκούς στρατούς, τα βρήκε δύσκολα μπροστά σε μερικούς αποφασισμένους Κρητικούς. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα από ριζίτικα τραγούδια εμπνευσμένα από τη μάχη της Κρήτης.

 

"...Χίτλερ να μην το καυχηστείς πώς πάτησες στην Κρήτη ξαρμάτωτη την ήβρηκες και τα παιδιά τση 'λειπαν στα ξένα πολεμούσανε πάνω στην Αλβανία..."

"... Κρήτη μ’ η Μεραρχία σου, αν ήτανε κοντά σου, το Γερμανό θα ν’ έθαφτες μέσα στα χώματά σου.

Κρήτη μου όμορφο νησί, που ‘γραψες Ιστορία, Δίχως στρατό πολέμησες μιαν αυτοκρατορία!

"...Οι Άγγλοι και οι Αυστραλοί, και Ζηλανδοί ομάδι, αντάμα με τους Έλληνες πηγαίνουνε στον Άδη. Τέτοια ψυχή, τέτοια καρδιά, και λεβεντιά δεν είδα. Η Κρήτη σαν να ήτονε δικήτωνε πατρίδα. Και πολεμούσανε κι αυτοί ως ότου σκοτωθήκαν, Κι όσοι δεν αποθάνασι αιχμάλωτοι πιαστήκαν..."

πηγή

The Heresy of the Greeks Offers Hope

Αs Britain's political class pretends that its arranged marriage of Tweedledee to Tweedledum is democracy, the inspiration for the rest of us is Greece. It is hardly surprising that Greece is presented not as a beacon, but as a "junk country" getting its comeuppance for its "bloated public sector" and "culture of cutting corners" (the Observer). The heresy of Greece is that the uprising of its ordinary people provides an authentic hope unlike that lavished upon the warlord in the White House.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ


ΑΡΚΑΣ - ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ

Υπογραφουμε για την άρση της Βουλευτικής Ασυλίας….

image Την άρση ασυλίας δύο βουλευτών και την απόρριψη για άλλους δύο, αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής. Και για να μην αρχίσετε να πανηγυρίζετε, σας ενημερώνω ότι οι δύο βουλευτές το ζήτησαν οι ίδιοι, προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως οι υποθέσεις τους από τη Δικαιοσύνη. Για τους άλλους δύο, που κατηγορούνταν ο ένας για απειλή και εξύβριση, και ο άλλος για συκοφαντική δυσφήμηση, δεν άρθηκε η ασυλία…Μόνο 5 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης!!!! Οπότε κύριοι Βουλευτές, μπορείτε να απειλείτε, να βρίζετε και να δυσφημίζετε τους πολίτες ελεύθερα, χωρίς φόβο, αλλά με όσο πάθος θέλετε!!! Δε θα σας πειράξει κανείς!!

Κατά τ’ άλλα, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος προανήγγειλε αλλαγή του κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με την πρόταση, που θα εισηγηθεί, θα διερευνάται αν η δίωξη του βουλευτή συνδέεται με την πολιτική του δράση και σε αντίθετη περίπτωση η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα εισηγείται την άρση της βουλευτικής ασυλίας . Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή…Απ’ το ολότελα όμως, κάτι είναι κι αυτό…

Εμείς όμως δεν το βάζουμε κάτω…Υπογράφουμε για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Ελλάδα στο http://www.gopetition.com/online/36021.html   . Αφού διαβάσετε το κείμενο, πατήστε "sign the petition" . Θα εμφανιστεί στην οθόνη σας μια φόρμα, στην οποία συμπληρώνετε κάποια στοιχεία, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε να μην εμφανίζονται κιόλας… Πατήστε “sign”. Θα εμφανιστεί μήνυμα επιβεβαίωσης…Μέχρι αυτή την ώρα έχουν υπογράψει 26.762 Έλληνες. Γίνε ο επόμενος….

 

“Άκυρο η spetsi…θα πάρω μία σουβλάκι!!”

"Η Ελλάδα είναι η “DISNEYLAND' του Θεού”…. αυτό ανέφερε η καταπληκτική μας Δήμητρα Παπαδοπούλου στην πολύ αξιόλογη εκπομπή του ΣΚΑΙ “Ι LOVE GR”, που όπως και οι παρεμφερείς "Μένουμε Ελλάδα" και "Γυρίσματα" μας θυμίζουν ότι στην ταλαιπωρημένη μας και πολυκουρασμένη μας Ελλαδίτσα υπάρχουν ακόμα τοπία, γεύσεις, απολαύσεις που μας επιτρέπουν να ξεκουράσουμε ψυχές και σώματα και να πάρουμε δύναμη και κουράγιο για να παλεύουμε τα δύσκολα.

Οι περισσότεροι Έλληνες περνάμε δύσκολες μέρες με μια ψυχολογία βαριά και μουντή, μια ψυχολογία που δεν έχει να κάνει μόνο με τα πρακτικά προβλήματα που η οικονομική κρίση και τα νέα μέτρα έχουν επιφέρει αλλά με την συνεχή καταπόνηση της ψυχής μας από όλους εκείνους που μας προσβάλλουν, που μας επιπλήττουν και μας τιμωρούν σαν λαό και σαν κοινωνία για “τις σπατάλες μας”, “για τα χρέη μας στο εξωτερικό”, “για την ανευθυνότητα μας”, που αφήσαμε τον τόπο να έρθει σε αυτό το σημείο.

Οι κυβερνώντες των χωρών της Ευρώπης με τους ανθρώπους ρομποτάκια-παραγωγικές μηχανές-(που αν δεν έρθουν στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι να βγάλουν από το καταπιεσμένο τους σύστημα τα απωθημένα τους θα ήταν όλοι σε άσυλο) , μας έχουν προσβάλλει με κάθε τρόπο (βλέπε εξώφυλλο FOCUS με Αφροδίτη της Μήλου κτλ), οι δικοί μας δε κυβερνώντες μας θυμίζουν πως έχουμε όλοι υποχρέωση “να μοιραστούμε το βάρος της δύσκολης αυτής ώρας” για το οποίο είμαστε όλοι υπεύθυνοι!!! Και βέβαια δεν ισχυρίζομαι πως σαν λαός δεν έχουμε καμιά ευθύνη για την κατάσταση μας αλλά σίγουρα δεν είμαστε ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ και σίγουρα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ/ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ!!

Όσο και να θέλουν όμως να μας σπάσουν το ηθικό και όσο και να το καταφέρνουν βραχυπρόθεσμα, δεν δέχομαι, ούτε πιστεύω πως η ελληνική ψυχή μπορεί να καμφθεί. Εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ περισσότερο από αυτό! Η ιστορία μας δεν μπορεί να είναι τόσο αποκομμένη από την σύγχρονη πραγματικότητα μας. Τα γονίδια και η ψυχή μεταφέρεται στους αιώνες και όσο και αν έχει δεχθεί μεταλλάξεις και αλλοιώσεις (που είναι και φυσικό), το βασικό υλικό παραμένει και είναι αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε.Ας μην ξεχνάμε τους Έλληνες παγκοσμίου κύρους σε όλους τους τομείς(τέχνες, επιστήμη, έρευνα), ας μην ξεχνάμε την επιτυχία των διοργανώσεων που έχουμε αναλάβει και που όλοι βιάζονταν να προκαταδικάσουν Ολυμπιακοί).

Είμαστε εμείς οι Έλληνες που παρά τα προβλήματα και την γκρίνια μπορούμε να απολαύσουμε το καφεδάκι μας με μια παρτίδα τάβλι το καλοκαίρι κάτω από τον παχύ ίσκιο ενός πλάτανου, τη βουτιά μας στις υπέροχες ελληνικές θάλασσες , το χταποδάκι στην πρόχειρα στημένη σχάρα με τη ρετσινούλα το βραδάκι με τους φίλους μας. Και μπορούμε να τα απολαύσουμε ακριβώς γιατί έχουμε ψυχή και χαρακτήρα ωραίο, ελληνικό με χιούμορ και με ασυμβίβαστη ελευθερία, χωρίς τη μιζέρια και την κατήφια εκείνων που μας 'σνομπάρουν' και που στην ουσία πεθαίνουν για “suvlaki” και “greek kamaki”!!!!

Εν όψει λοιπόν του υπέροχου μας καλοκαιριού, στην υπέροχη μας γεμάτη πνεύμα και θετική ενέργεια Ελλάδα, ας πούμε στους εαυτούς μας ότι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε παιδιά των αρχαίων και όπως εκείνοι πέρασαν επικές καταστροφές και ξαναγεννήθηκαν μέσα από τα συντρίμια για να γεννήσουν εμάς, έτσι και εμείς θα τα ξεπεράσουμε όλα, θα μάθουμε από τα λάθη, θα φτιάξουμε καλύτερα το τώρα μας και το αύριο μας. Καιρός να αρχίσουμε εμείς να σνομπάρουμε κάποιους από τα βόρεια γιατί δεν ξέρω πολλούς που πάνε για διακοπές στο Νταχάου, ούτε για να θαυμάσουν τα εργοστάσια της MERCEDES πίνοντας SPETSI(μείγμα COCA COLA με SPRITE!!! τι εφεύρεση!!) Και δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε στην Γαλλία γιατί εμείς έχουμε την δική μας φυσική και ακατάλυτη 'DISNEYLAND' που προτιμά και Ο ΘΕΟΣ!!!

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η απεργία, η ανεργία, η πορεία και η απορία…

20 Μάη σήμερα..Ημέρα γενικής απεργίας από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και πολλούς άλλους συνδικαλιστικούς φορείς.Η δεύτερη αυτό το μήνα..Κι έχει ακόμα άλλες 11 ημέρες ο Μάης. Που ξέρεις, μπορεί να προλάβουν να χώσουν και καμιά ακόμα οι συνδικαλιστές… Τι έχουμε καταφέρει όμως μέχρι σήμερα (από τότε που είχαν αρχίσει οι φήμες και οι διαρροές για μειώσεις μισθών κι επιδομάτων και για αυξήσεις φόρων) με τις κινητοποιήσεις μας; Δυστυχώς όχι και πολλά…για την ακρίβεια απολύτως τίποτα!!! Και αυτό γιατί οι αποφάσεις δυστυχώς ήταν ειλημμένες από πριν, και αμετάκλητες.

Μη βιαστείτε να με κατακρίνετε…. Φυσικά και δε λέω ότι δεν πρέπει να γίνονται απεργίες….Απλά λέω τα πράγματα όπως τα βιώνω εγώ, και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το εισόδημα του κάθε Έλληνα, είτε είναι ιδιωτικός υπάλληλος ή επιχειρηματίας (έμμεσα), είτε είναι συνταξιούχος ή δημόσιος υπάλληλος (πολύ περισσότερο) έχει μειωθεί σημαντικά. Οι ανάγκες όμως εξακολουθούν να τρέχουν και να υφίστανται στο ακέραιο, σε κάποιους ίσως και αυξημένες.

Πως λοιπόν μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να κάνει 2 και 3 απεργίες κάθε μήνα; Ξέρετε τί χρήματα θα χάσει το μήνα αυτό; Κατά μέσο όρο 150 ευρώ (κάποιοι και παραπάνω). Αυτό όμως θα έρθει και θα προστεθεί στα υπόλοιπα χρήματα που έχει χάσει με τις περικοπές… Είναι δυνατόν να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του;

Ο ιδιωτικός υπάλληλος, μπορεί να πει στο αφεντικό του ότι δεν θα πάει στη δουλειά, γιατί θα συμμετάσχει στην απεργία; Δε νομίζω…Γιατί πολύ πιθανόν μετά την απεργία, να περάσει στην ανεργία…  Ο κάθε εργοδότης  μπορεί να θεωρήσει ότι ο υπάλληλός του δε νοιάζεται τόσο για την επιχείρησή του, αφού την εγκαταλείπει 2 – 3 φορές το μήνα για να πηγαίνει στις πορείες.

Ο επιχειρηματίας, μπορεί να κλείνει την επιχείρησή του 3 φορές το μήνα, τώρα που οι αγορές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο;

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι εύκολα..Δύσκολοι καιροί για απεργίες. Η απορία (= φτώχεια) είναι πλέον η ισχυρή πραγματικότητα στην Ελλάδα…Και στο κράτος, και στους πολίτες. Πως μπορούμε όμως να δείξουμε ότι δε συμφωνούμε με αυτά που μας επιβάλλουν; Πως θα τους πούμε ότι κάνουν λάθος, ότι δεν έχουν σχέδιο, ότι δεν ξέρουν που οδηγούν τη χώρα;

Η πρότασή μου είναι η εξής:

Να γίνονται πορείες και συγκεντρώσεις σε απογευματινές ώρες, που οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν ολοκληρώσει το ωράριό τους. Και να είναι πιο στοχευμένες, και όσον αφορά την επιλογή της ημέρας, αλλά και του τόπου συγκέντρωσης, ώστε να περνούν συγκεκριμένο μήνυμα. Να υπάρχει αντίδραση για συγκεκριμένα μέτρα (και όχι για όλα τα αιτήματα της 20ετίας) κάθε φορά, αλλά να υπάρχουν και προτάσεις, και όχι στείρα άρνηση.

Τέλος, για τα κλαδικά αιτήματα, να υπάρχουν επικουρικά και ξεχωριστές αντιδράσεις σε ημέρες και ώρες που μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία, ώστε τα αιτήματα αυτά να ακουστούν (π.χ. οι μηχανικοί να κάνουν στάσεις εργασίας για να αποτρέψουν δημοπρατήσεις έργων, οι γιατροί να απέχουν από εφημερίες, οι εφοριακοί από ελέγχους , και όλα αυτά σε συγκεκριμένες μέρες).

Με τους παραπάνω τρόπους πιστεύω θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή. Γιατί ο κόσμος θέλει ν’ αντιδράσει, θέλει να φωνάξει, θέλει να τους τα πει ένα χεράκι…Απλά δεν μπορεί ..Δεν τον παίρνει…Τουλάχιστον εμένα δε με παίρνει καθόλου…

Σχετικές αναρτήσεις: Τα κουκιά είναι μετρημένα....

Η σημερινή συγκέντρωση στη Βουλή

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ: ΠΩΣ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΛΒΙΣ!!!

Καταπληκτικό, ξεκαρδιστικό βίντεο από το χτεσινό Ράδιο Αρβύλα, στο οποίο αποκαλύπτεται η πραγματική αιτία θανάτου του ELVIS PRESLEY!!! 

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: "ΣΧΕΔΙΟ" ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Εάν χειρίζεται η κυβέρνηση τα θέματα τις οικονομίας όπως και το ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ । । । χαθήκαμε ।

Εκτός την οικονομία το άλλο σοβαρό θέμα των ημερών μας είναι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρείτε από την κυβέρνηση। Πρόκειτε για την αναδιάρθρωση ουσιαστικά της χώρας και των διοικητικών δομών της।
Κάτι πολύ χρήσιμο κατά την γνώμη μου॥

Η κυβέρνηση έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά κι έχει βαλθεί να λύσει μεγάλα, χρόνια και σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας:
Α) Υπερδανεισμός της ελληνικής Οικονομίας, Οριστική λύση με το να οδηγηθούμε στο ΔΝΤ, σχέδιο μελετημένο εξ αρχής (αν και υπήρχαν λεφτά… φανταστείτε να μην υπήρχαν)
β) Ασφαλιστικό… πρέπει να μπει μια τάξη στο απόλυτο μπάχαλο διότι περί αυτού πρόκειται.
Γ) Φοροδιαφυγή και Μαύρη οικονομία …προσπαθούν τα παιδιά …κάτι πάει να γίνει για να δούμε …μακάρι αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί δεν υπάρχει μια σταθερή πορεία και αποφασιστικότητα…κινούμαστε στο όπου πάει ο άνεμος και στο ναι μεν αλλά όπως και στο θέμα μας…
Δ) …. Καλλικράτης


Σαν πολλά δεν τους πέσανε; Μακάρι να τα καταφέρουν βέβαια οι άνθρωποι τι να πω γιατί τα περισσότερα ήταν αναγκαία … Δυστυχώς ίσως και το ΔΝΤ να ήταν αναγκαίο γιατί δεν είμαστε άνθρωποι και το έχει αντιληφθεί ο Γιωργάκης και γι’ αυτό μας έφερε τους ξένους διαφορετικά δεν θα βγάζε άκρη με τους Ιθαγενείς….
Σήμερα μιλούσα με ένα ξάδερφο μου με επαναστατικές διαθέσεις περί του σχεδίου διότι θεωρεί ότι ο τόπος του θίγεται και οδηγείτε σε αναπτυξιακό τέλμα, δεν ξέρω εάν συμφωνώ ή όχι... αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δημιούργησε πρόβλημα από εκεί που δεν υπήρχε। Στην περίπτωση του Νομού Ηρακλείου όπου στην αρχική ανακοίνωση για 5-6 δήμους κανείς δεν είχε προβλήματα (ή τουλάχιστον δεν το έδειχναν), μια και όλοι αντιλαμβάνονταν υποτίθεται την αναγκαιότητα μεγάλων δήμων με αναπτυξιακή προοπτική (ωραίο ακούγεται… σχεδόν ποιητικό άρα ουτοπικό) ξαφνικά ανακοινώνονται 8 και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος…,. Το απόλυτο μπάχαλο … δεν ξέρω αν φταίνε οι δήμαρχοι (…τόσο γλυκιά επιτέλους είναι αυτή οι εξουσία πια που όλοι θέλουν να είναι ηγέτες του τόπου τους εσαεί … αφήστε και κανένα άλλο να σώσει την χώρα ) ή οι βουλευτές του Νομού όπως λέγεται λόγω μονοεδρικών και ψηφοθηρικών τάσεων….


Για εμένα φταίει η κυβέρνηση εάν θέλεις να κάνεις τομές δεν μπορείς να τους έχεις και όλους ευχαριστημένους κύριε Ραγκούση μου. Δύο είναι οι μέθοδοι ή κάνεις διαβούλευση…δημοψήφισμα κτλ …πράγματα που γίνονται στις δημοκρατίες και όχι στην μπανανιά ή τους πετάς όλους έξω από το γραφείο σου και αποφασίζεις… Λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο, και τώρα έτσι και αύριο αλλιώς δεν γίνεται…

ΞΑΝΘΕΣ ΝΑΙ…ΧΑΖΕΣ;;; ΙΣΩΣ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ!

ntoybli Είμαι στη δουλειά, ακούω για το περίφημο νέο καυτό DVD της μάνας Μαριάννας, 'πόσο ξέφτίλα' και 'πόσο ψώνιο' και 'πόσο...(μπιμπ)' είναι. Πριν από κάμποσο καιρό είχαμε τα ανάλογα σχόλια για την πρώτη διδάξασα την Τζούλια που χάραξε το δρόμο για όλες τις επίδοξες "προσπαθώ (με κάθε τρόπο) να είμαι celebrity" κυρίες για τις οποίες οι κάμερες, τα φώτα και τα χρήματα είναι πιο σημαντικά ακόμα και από το οξυγόνο, ακόμα και από τα παιδιά τους!!! Ανοίγω την τηλεόραση και κατακλύζομαι από εικόνες τους με γυαλιά, με καπέλα, με δείγματα ανθρώπων που το παίζουν managers, και τρέχουν να 'ξεφύγουν" από τους paparazzi. Αλλάζω κανάλι και πέφτω πάλι σε παράθυρα με δηλώσεις τους, με αποσπάσματα των “έργων” τους.

Δεν αντέχω να τις βλέπω, να τις ακούω και περισσότερο δεν αντέχω τους δημοσιογράφους που τις κυνηγάνε να πάρουν μία δήλωση τους. Βέβαια οι άνθρωποι τη δουλειά τους κάνουν, παίρνουν εντολές να προμηθευτούν με υλικό για τις εκπομπές και τα περιοδικά τους. Άρα υπάρχει ζήτηση και την ζήτηση αυτή την προκαλούμε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ। ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝΕ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΦΟΡΑΝΕ, ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑ ΤΟΥΣ!!! Και φυσικά να σχολιάσουμε ανάλογα, να κρίνουμε, να βρίσουμε, να αγανακτήσουμε με την ανηθικότητα τους, την φτήνια τους, με την ηλιθιότητα τους κτλ κτλ.

Τελικά όμως ποιος είναι ο ηλίθιος και ο χαζός??? Αυτές καταφέρνουν μια χαρά στο να μας χρησιμοποιούν και να παίρνουν αυτό ακριβώς που θέλουν:φήμη, λεφτά ( με οποιοδήποτε τρόπο), δόξα (με όποια ερμηνεία αυτές τις δίνουν). Γιατί το κάνουμε αυτό?? Ίσως γιατί έχουμε μάθει στο γρήγορο, πρόχειρο τηλεοπτικό JUNKFOOD, ίσως γιατί προτιμάμε αυτό παρά να ακούμε την Τρέμη να μας λέει για το οικονομικό μας αδιέξοδο, ίσως γιατί η κρίση των αξιών έχει αγγίξει όλους μας τελικά (και όχι μόνο τις εν λόγω κυρίες) ασχέτως αν σε όλους μας αρέσει ο ρόλος του απόλυτου ηθικού κριτή.

Έλεος λοιπόν! Αν πραγματικά θέλουμε να μην τις βλέπουμε, να μην 'χτίζουν βίλες', να μην βγάζουν 'χιλιάδες ευρώ', να μην προκαλούν σε περιόδους δύσκολες για όλο τον κόσμο που παλεύει για τα πιο απλά, ας σταματήσουμε να τις σχολιάζουμε, να κυνηγάμε τις φάτσες τους στα κανάλια και τα περιοδικά και γενικά να ασχολούμαστε!!!! Γιατί τελικά αυτές είναι οι έξυπνες της υπόθεσης. Κι εγώ πολύ ασχολήθηκα και πολλή ενέργεια κατανάλωσα για να το γράψω όλο αυτό, αλλά τα είπα, ξαλάφρωσα, πρότεινα κάτι και δεν ξανασχολούμαι!

ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για άλλη μια Τρίτη, ο Λάκης Λαζόπουλος σχολίασε την επικαιρότητα με το δικό του τρόπο…Απολαύστε τι λέει για τον Πρωθυπουργό, τα Ελληνοτουρκικά, και το Βοσκόπουλο με την Άντζελα Γκερέκου…

 

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Διευκολύνσεις από τράπεζες; Ευχαριστώ δεν θα πάρω…

Σε διάφορα κανάλια, αλλά και σε εφημερίδες, προβλήθηκε χθες το θέμα των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων, και το ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε προγράμματα μείωσης δόσεων δανείων. Αυτό βέβαια που επίσης προβλήθηκε, είναι ότι η μείωση της δόσης κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Έστω δηλαδή ότι ένα ζευγάρι έλαβε το 2005 στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με διάρκεια 20 έτη και επιτόκιο 5%. Η μηνιαία δόση του ανερχόταν ως και σήμερα στα επίπεδα των 1.000 ευρώ, δηλ. συνολική οφειλή 1000*12*20 = 240.000 ευρώ. Σήμερα, μετά την περικοπή των μέσων μηνιαίων αποδοχών του από τις 3.000 ευρώ στις 2.600 ευρώ, θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους του. Το υπόλοιπο κεφαλαίου που χρωστάει στην τράπεζα φτάνει τις 125.000 ευρώ.
Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από τα 20 στα 25 χρόνια, η νέα μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 825 ευρώ. Έχει όμως ήδη πληρώσει 60.000 ευρώ, και θα πληρώσει ακόμα 20* 12* 825 = 198.000 ευρώ. Δηλαδή για τα αρχικά 150.000 ευρώ που πήρε, αντί των 240.000 ευρώ που θα πλήρωνε προ κρίσης, τώρα με αυτή τη ΔΗΘΕΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ της τράπεζας, θα πληρώσει 60.000+198.000 = 258.000 ευρώ, δηλαδή 18.000 ευρώ περισσότερα…

ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ; Στο ότι το νοικοκυριό αυτό θα χάσει ακόμα περισσότερο εισόδημα, από αυτό που του αφαίρεσε μονομερώς η κυβέρνηση με τα οικονομικά μετρά ; Και να βγάλουν ακόμα περισσότερα οι τράπεζες;

Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω….θα προσπεράσω…Θα κόψω ότι μπορώ από τα καθημερινά μου έξοδα, ακόμα και από τις βασικές μου ανάγκες και από τις ανάγκες της οικογένειάς μου, αλλά δε θα συμβάλλω στην μεγαλύτερη υποθήκευση του μέλλοντος μου και της περιουσίας μου, ούτε στην περεταίρω κερδοφορία των τραπεζών, που σαφώς γίνεται με τη στήριξη της κυβέρνησης.

Όχι κύριοι της κυβέρνησης…δεν είναι λύσεις αυτές…Θα πρέπει επιτέλους να πιέσετε τις τράπεζες, ώστε να χρεωθούν κι αυτές μέρος της κρίσης.Και υπάρχουν λύσεις. Μια από αυτές είναι η αύξηση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ούτως ώστε να μην αυξηθεί το συνολικό ποσό οφειλής. Δηλαδή στο παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω, η αποπληρωμή να γίνει σε 25 χρόνια, αλλά το τελικό ποσό να είναι και πάλι 240.000 ευρώ, και όχι 258.000.

Θα μου πείτε, γιατί να το κάνουν αυτό οι τράπεζες; Γιατί να υπακούσουν στο κράτος, και να χάσουν μέρος των κερδών τους; Μα, για τον παρακάτω πολύ απλό λόγο: γιατί το κράτος, δηλαδή ΕΜΕΙΣ, στηρίξαμε το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας με 28 δις ευρώ, και τώρα δημιουργείται και το ταμείο στήριξης των τραπεζών, από το οποίο ακόμα 15 δις θα πάνε σε αυτές. Και το τραγικό είναι ότι τα 15 αυτά δις θα προέλθουν από το πακέτο στήριξης που συναποφάσισαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δηλαδή από δανεικά!!! Ε, ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!

Χάθηκε το όνειρο της κας Γκερέκου…

“Στη μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική, ποτέ δεν διεκδίκησα την κατοχή του «αλάθητου». Ενδεχομένως να μπορεί κανείς να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με τις πολιτικές μου κρίσεις. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν και για τον οποιοδήποτε λόγο, να μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου, να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό, υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου.”

imageΑυτά είπε η κα Άντζελα Γκερέκου, μετά από το σκάνδαλο που προκάλεσε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, σχετικά με τη “φορολογική ασυλία” που απολάμβανε επί 17 χρόνια ο σύζυγός της, Τόλης Βοσκόπουλος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 1993 έχει να πληρώσει φόρους ο κος Βοσκόπουλος, αφού συνεχώς έκανε προσφυγές σε δικαστήρια. Και όταν τελεσιδίκησαν όλα τα δικαστήρια, ζήτησε (άκουσον άκουσον) τη διαγραφή του χρέους, λόγω ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ!!!

Βέβαια στην όλη υπόθεση βαρύτατες ευθύνες φέρουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αφού (σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα) δεν προχώρησε κανένας πλειστηριασμός ακινήτων μετά την εγγραφή κατάσχεσης και μετά το πέρας όλων των δικών και εξάντλησης τυχόν προθεσμιών, δεν έγινε κατάσχεση σε κανένα από τα 4 αυτοκίνητα του τραγουδιστή, ούτε εξασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του δημοσίου από ενοίκια που εισέπραττε ή από άλλα εισοδήματα που είχε. Ποτέ φυσικά δεν έγινε καμία κατάσχεση κινητών αξιων (π.χ. μετοχών, ομολόγων κλπ), αλλά δεν ελέγχθηκε  ούτε από ποιο λογαριασμό εκταμιεύτηκαν τα χρήματα για την αγορά διατηρητέας οικίας του ζεύγους στο Λιστόν της Κέρκυρας, η αντικειμενική αξία της οποίας πλησιάζει τις 400.000 ευρώ!!!

Βέβαια με ανακοίνωσή του ο κος Βοσκόπουλος θεωρεί ότι το δημοσίευμα αυτό δεν είναι αληθές, κι έχει σκοπό να πλήξει τόσο αυτόν, όσο και τη σύζυγό του..Δεν έχει λέει 4 αυτοκίνητα, αλλά μόνο ένα…

Πάντως το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η κα Γκερέκου παραιτήθηκε ΆΜΕΣΑ, για λόγους ευθιξίας..Κάτι που δεν είχαμε δει στην προηγούμενη κυβέρνηση (θυμάστε όλοι ότι ο Βουλγαράκης παραιτήθηκε αρκετές μέρες μετά που ξέσπασε το δικό του σκάνδαλο, αφού μάλιστα είχε κάνει και επαφές με βουλευτές του κόμματος για να δει αν τον στηρίζουν). Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει καθόλου την κα Γκερέκου από τις ευθύνες της. Φυσικά και γνώριζε τόσα χρόνια για τις οφειλές του συζύγου της, αφού το έντυπο της  φορολογικής της δήλωσής είναι ΚΟΙΝΟ με το δικό του, άσχετα αν οι οφειλές είχαν (ή δεν είχαν) δημιουργηθεί πριν το γάμο τους !! Δεν μπορείς λοιπόν να πολιτεύεσαι, και μάλιστα να είσαι και υφυπουργός σε μια κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι ήρθε στην εξουσία (και αυτή, όπως και η προηγούμενη) με σημαία την πάταξη της διαφθοράς, γνωρίζοντας ότι ο σύζυγός σου είναι από τους μεγαλύτερους φορο-οφειλέτες του δημοσίου!!!

image Άδοξα μας τελείωσε λοιπόν η κα Γκερέκου από την κυβέρνηση…Απαλλαγμένη τώρα από τα υπουργικά βάρη, μπορεί να αφεθεί στην αγκαλιά του μεγάλου αυτού φοροφυγά….συγνώμη, λαϊκού βάρδου εννοούσα, και να ακούσει από την ομολογουμένως μοναδική φωνή του τραγούδια, όπως το “ πριν χαθεί το όνειρό μας”..Γιατί μόνο στα όνειρά της θα ξαναδεί υπουργικό γραφείο…

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Έκλεψες στην Ελλάδα;

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Η ομιλία του στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996

Κάποιοι τα λέγανε από το ΄96. Τώρα το πόσοι άκουγαν είναι άλλο θέμα...

37' προφητικής ομιλίας πέρα από κομματικές σκοπιμότητες.

Επικοινωνιακές φούσκες

Σε λίγους μήνες θα περάσουμε όλοι μας ένα κρίσιμο τεστ σοβαρότητος και ωριμότητος. Παραπονιόμαστε συνεχώς για το επίπεδο των πολιτικών μας, για την ανεπάρκειά τους στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων. Το φθινόπωρο λοιπόν θα κληθούμε να ψηφίσουμε δημάρχους και περιφερειάρχες.

Η πολιτική είναι όπως το σεξ…*

“Εν τέλει και η πολιτική είναι κατά κάποιον τρόπο όπως το σεξ: λες πράγματα που, από ένα σημείο και μετά, ο παρτενέρ σου δεν έχει και την απαίτηση να τα εννοείς κιόλας….”

* Απόσπασμα από άρθρο του Κώστα Γιαννακίδη από το protagon.gr

Ο “κανένας” θα μας βγάλει από την κρίση…

Το τελευταίο διάστημα, κάθε Κυριακή, σχεδόν οι μισές εφημερίδες παρουσιάζουν κάποια δημοσκόπηση, με κεντρικό θέμα τα νέα μέτρα, την κρίση, αλλά και την πρόθεση ψήφου.

Το βασικό βέβαια με αυτές τις δημοσκοπήσεις είναι ότι, ανάλογα με το ποιος έχει «παραγγείλει» την κάθε δημοσκόπηση, οι ερωτήσεις είναι διατυπωμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων σε συγκεκριμένες απαντήσεις. Άσε που, επειδή οι περισσότερες δημοσκοπήσεις είναι τηλεφωνικές, μπορείς κατά κάποιο τρόπο να επιλέξεις ένα πιο πράσινο, πιο γαλάζιο ή πιο κόκκινο δείγμα (να επιμείνεις π.χ. σε συγκεκριμένες περιοχές που ξέρεις τι ψηφίζουν κατά πλειοψηφία, ή μπορείς εντέχνως να επαναλάβεις μερικά τηλεφωνήματα που δε σε βολεύουν οι απαντήσεις).

Πάντως ο περισσότερος κόσμος έχει πλέον καταλάβει ότι οι δημοσκοπήσεις είναι κατευθυνόμενες, και έχουν σκοπό να κατευθύνουν την κοινή γνώμη…Παρόλα αυτά , η δυσαρέσκεια του κόσμου αρχίζει να αποτυπώνεται και σε αυτές τις κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις : η ψήφος διαμαρτυρίας (Λευκό-Άκυρο-Αναποφάσιστοι) καταγράφεται ως «πρώτο κόμμα» στην πρόθεση ψήφου.

imageΓυρίσαμε λοιπόν και πάλι στην εποχή του κανένα. Και αυτό σημαίνει ότι αφενός δεν ικανοποιούν οι κυβερνητικές επιλογές, και αφετέρου δεν φαίνεται να πείθουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι μπορούν να διαχειριστούν αυτή την κρίση. Ποιος θα μας βγάλει λοιπόν από την κρίση; Δυστυχώς για εμάς, ο πολυμήχανος Οδυσσέας ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος “κανένας” που θα μπορούσε να μας βγάλει από τη σπηλιά του Κύκλωπα…

Σημείωση: η εικόνα είναι από το Εθνος της Κυριακής, 16/5/2010

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Η ΤΡΕΜΗ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΓΝΑΤΙΟΥ...

Δείτε σε αυτό το βίντεο τι λέει ο Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για το ποιος πρότεινε τα μέτρα αυτά που επιβλήθηκαν στους Έλληνες πολίτες για τη μείωση του ελλείματος. Βέβαια το τρομερό είναι, πως προσπαθεί η Τρέμη να υπερασπιστεί την κυβέρνηση…Ας της πει επιτέλους κάποιος ότι την έχουν πάρει χαμπάρι όλοι και την κράζουν!!!

ΤΡΕΜΗ, ΟΛΑ ΤΑ BLOGS Σ’ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ !!!

Να φύγουνε, να πάνε σπίτι τους (του Άρη Δαβαράκη)

“………….Άντε να τα μαζεύουνε τώρα να πάνε στην Άγκυρα γιατί εμείς εδώ έχουμε άλλους χαβάδες, όχι τους δικούς τους. Να σταθεροποιήσουμε τη σχέση μας με τα εθνικά μας κράτη (όλη η Ευρώπη εννοώ), να επαναπροσδιορίσουμε τις κατευθύνσεις μας, να ξεχωρίσουμε τις θέσεις μας από τους μαυραγορίτες και τους κερδοσκόπους και να βάλουμε στόχους. Να βάλουμε στόχους, ακούτε αδέρφια; Στόχους. Όχι να γκρεμίζουμε την, χρόνια τώρα, γκρεμισμένη «Φαντασία», ο Γ.Α.Π με σηκωμένα τα μανίκια, παρέα με τη Τίνα, δίπλα στην μπουλντόζα. Αυτά (διαφημισταράδες μου) εμείς οι παλιοί τα έχουμε ξαναδεί εφτά φορές με τον Λαλιώτη και τούς δικούς του από το ογδοντακάτι ακόμα. Θέλουμε στόχους σοβαρούς, πάρτε το είδηση, όχι ανοησίες επικοινωνιακές………….”

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Άρη Δαβαράκη, στο protagon.gr

Κατουράνε οι ανδρειωμένοι; της Ρίκας Βαγιάννη

Προχθές ταξίδεψα στην Κρήτη. Τούτο το καλοκαίρι, είναι άλλο καλοκαίρι… Της προσμονής. Της τελευταίας στιγμής, της τελευταίας ευκαιρίας… Μελαγχολικό. Λαχανιασμένο. Τώρα που έπεσε ο μπερντές όλα λογαριάζονται αλλιώς . Όλα πονάνε αλλιώς. Το «στερνή μου γνώση» βγάζει και ξαναβγάζει τη γλώσσα.
Προχθές ταξίδεψα αεροπορικώς για Κρήτη... Προσγείωση αεροδρόμιο Ηρακλείου. Προσγείωση ή απόλυτη γείωση; Αυτό λοιπόν είναι το αεροδρόμιο που υποδέχεται τα μιλιούνια των τουριστών που καταθέτουν το πολύτιμο συνάλλαγμά τους; Αυτό το αεροδρόμιο, απόλυτη εικονογράφηση του τραγουδιού «η Ελλάδα μια απέραντη παράγκα», αναλογεί στη λεβεντομάνα που κουβαλάει την ιστορία του Μινωικού πολιτισμού; Αυτό πρόσφεραν οι πολιτικοί όλων των χρωμάτων που έταζαν γην και ύδωρ για να πάρουν τη ψήφο του νησιού; Και καμάρωναν αν πρασίνισε ή αν μπλέδιασε…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Ρίκας Βαγιάνη, στο protagon.gr