ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Μήπως θα πρέπει να θεσπίσουμε αυστηρότερες ποινές για τη στάθμευση σε διαβάσεις πεζών;

Η σημερινή μέρα ήταν χαρά θεού από άποψη καιρού, και όλος ο κόσμος του Ηρακλείου είχε κατέβει στο κέντρο για βόλτα, καφέ, ίσως και ψώνια. Συνάντησα στους δρόμους πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, και μωρά σε καροτσάκια.

Δυστυχώς όμως, για άλλη μια φορά, υπήρχαν και οι κύριοι που σκέφτονταν μόνο τον εαυτό τους, κάνοντας τη ζωή των άλλων δυσκολότερη. Όπως ο ιδιοκτήτης του οχήματος της φωτογραφίας, που είχε παρκάρει πάνω στη διάβαση στη Λ. Καλοκαιρινού, εμποδίζοντας πεζούς και γονείς με παιδιά να διασχίσουν το δρόμο. Μάλιστα, πίσω από το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένα και μηχανάκια στη σειρά, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη διάβαση των πεζών. 

kalokairinoy

Να υπάρχει ένας δημοτικός αστυνομικός σε κάθε διάβαση πεζών είναι αδύνατον. Όσο όμως υπάρχουν οδηγοί όπως ο συγκεκριμένος, που δε δίνουν δεκάρα για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους, ίσως θα πρέπει και οι ποινές για τέτοιου είδους παραβάσεις να αυστηροποιηθούν.

Η στάθμευση σε διάβαση πεζών δε θα πρέπει να αποτελεί απλή παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας (απαγόρευσης στάθμευσης δηλαδή, με πρόστιμο 80 ευρώ), αλλά να εξομοιωθεί ως παράβαση με τη στάθμευση σε αναπηρική θέση, που έχει ποινή 200 ευρώ και 10 ημέρες αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων. Ίσως έτσι κάποιοι το σκεφτούν διπλά πριν κλείσουν το δρόμος σε πεζούς, γονείς με καροτσάκια, παιδιά και άτομα με δυσκολία κίνησης.

Είναι χιλιογραμμένο ότι το θέμα της παράνομης στάθμευσης, και της  οδικής συμπεριφοράς γενικότερα, είναι θέμα παιδείας. Όμως επίσης έχει αποδειχτεί πάμπολλες φορές ότι… όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος!! Και ορισμένοι, μόνο ράβδος τους αξίζει!

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η ανεργία σε πίνακες. Η μεταβολή της ανεργίας ανά νομό της Κρήτης από το 2004 έως το 2010.

Κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2010 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.299.045 άτομα και των ανέργων σε 712.065. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 14,2%, έναντι 12,4% του προηγούμενου τριμήνου και 10,3% του αντίστοιχου τριμήνου 2009, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,0% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2009. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 38,4% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2009.

image

image

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (17,9%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (11,5%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (28,0%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 33,0% (Πίνακας 1).

image

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (23,0%). Ακολουθούν οι απόφοιτοι ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (16,5%) και οι απόφοιτοι τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (16,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (8,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (9,7%) (Πίνακας 2).

image

Όσον αφορά τώρα την ετήσια μεταβολή της ανεργίας από το 2004 έως σήμερα, υπήρχε πτωτική πορεία μέχρι και το 2008, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξε μεγάλη άνοδος, με αποκορύφωμα το 2010που  έφτασε στο 12,5 %.

Για τους νομούς της Κρήτης τώρα, ισχύει το ίδιο ως προς τις μεταβολές ανά έτος, με το νομό Ρεθύμνης να κρατεί τα “πρωτεία” το 2010 με ποσοστό 13,6%, το Ηράκλειο να ακολουθεί από κοντά με 13,0%. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται Χανιά και Λασίθι με ποσοστά 9,3% και 8,5% αντίστοιχα.

Μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας κατά νομό, για τα έτη 2004 - 2010

Γεωγραφική Περιφέρεια ΝΟΜΟΣ 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
ΚΡΗΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 8,2 7,6 7,3 5,1 6,7 8,9 13,0
  ΛΑΣΙΘΙΟΥ 6,3 5,5 6,5 5,4 3,8 7,6 8,5
  ΡΕΘΥΜΝΗΣ 11,6 7,4 6,8 7,6 10,3 12,9 13,6
  ΧΑΝΙΩΝ 5,3 6,6 6,9 4,2 4,6 7,0 9,3
ΣΥΝΟΛΟ
ΧΩΡΑΣ
  10,5 9,9 8,9 8,3 7,6 9,5 12,5

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση “Ποδόσφαιρο και Κοινωνικά Κινήματα”

Ο πολυχώρος Ξαστεριά διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα ποδόσφαιρο και κοινωνικά κινήματα το Σάββατο 19 Μαρτίου του 2011. Ομιλητές θα είναι οι:

  • Διονύσης Ελευθεράτος, δημοσιογράφος του  sport fm και συγγραφέας του "εξουσία τι μπάλα παίζεις"
  • Γίαννης Ζαιμάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο τμήμα Κοινωνιολογίας και συγγραφέα του βιβλίου "Εργοτέλης 1929-2009".

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τα οπαδικά κινήματα με προοδευτικό χαρακτήρα που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των χρόνων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

image

Γιαούρτωσαν τον Πάγκαλο στα Καλύβια Αττικής. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος

Άλλο ένα επεισόδιο μεταξύ πολιτών και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης έλαβε χώρα χτες βράδυ. Ο κ. Πάγκαλος δειπνούσε με τη σύζυγό του, 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άλλα άτομα σε ταβέρνα στα Καλύβια Αττικής, όταν οργισμένοι κάτοικοι εισήλθαν εντός της ταβέρνας και επιτέθηκαν εναντίον του φραστικά, φωνάζοντάς του «δεν τα φάγαμε μαζί».
Οι πολίτες, οι οποίοι ήταν πολίτες της Κερατέας, που ανιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή τους, ζήτησαν εξηγήσεις σε πολύ έντονο ύφος από τον κο Παγκαλο για το φλέγον θέμα του ΧΥΤΥ. Ο κ. Πάγκαλος αντέδρασε με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι. Τελικά η κουβέντα κατέληξε σε αψιμαχία και …γιαούρτωμα του κ. Πάγκαλου!
Αφού ο κος Πάγκαλος μπήκε ξανά μέσα στην Ταβέρνα, στη συνέχεια βγήκε για να συνομίλησε με τους κατοίκους και εξέθεσε τις απόψεις του, συνοδευόμενος βέβαια και…από μια διμοιρία των ΜΑΤ!
«Δε μου κάνει κακό το γιαούρτι, ούτε το φοβάμαι, αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε σχετικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος και συνέχισε πως «Οι Κερατιώτες που με βρίζουν δεν είναι οι μόνοι, υπάρχουν κι άλλοι», καταλήγοντας πως στις τελευταίες εκλογές ήρθε τρίτος σε σταυρούς στην περιοχή και δεύτερος στις προηγούμενες.
Δείτε το βίντεο με τη συνομιλία:
Τελικά ο κος Πάγκαλος και η παρέα του αποχώρησαν με τη βοήθεια των ΜΑΤ πάντα γύρω στη 01.00 τα ξημερώματα.
Από το γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως εκδόθηκε ανακοίνωση για τα όσα διαδραματίστηκαν χθες το βράδυ, στην οποία καταγγέλονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση που δέχθηκε.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Διοργανωτής των επεισοδίων όπως και όλων των προηγουμένων τραμπουκισμών στα μπλόκα της Κερατέας είναι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μελέτης Πόγκας και ο πρώην Δήμαρχος Κερατέας κ.Σταύρος Ιατρού», ενώ στη συνέχεια τονίζεται πως: «Ένας τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε μία σπασμένη καρέκλα με στόχο τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον χτύπησε στον δεξί ώμο προκαλώντας του μώλωπες».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του γραφείου του κου Πάγκαλου, πατώντας παρακάτω (διαβάστε περισσότερα):

Πέντε τελικά οι υποψήφιοι “πατέρες” του e-mail της χρεοκοπίας!

image Τελικά δεν είναι ένας, αλλά πέντε οι υποψήφιοι συντάκτες το email που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο στις 9 Μαρτίου, και έσπειρε τον πανικό σε καταθέτες και τράπεζες!!

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, εκτός από τον φανοποιό από τα Χανιά που έγινε γνωστό από χτες ότι συμμετείχε στην όλη υπόθεση,  ένας ψαράς από το Μεσολόγγι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας από την Αθήνα και δύο ακόμη άτομα αγνώστων λοιπόν στοιχείων βρίσκονται στο στόχαστρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος προκειµένου να διαπιστωθεί ποιος από αυτούς αποτελεί τον συντάκτη του email της χρεοκοπίας.

Παρά την χτεσινή παρουσία στην Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Χανίων του 43χρονος φανοποιού, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν αυτός ο οποίος έστειλε το επίµαχο email , και τις δηλώσεις μεταμέλειάς του - «Αν ήξερα τον πανικό που θα προκαλούσε το κείµενό µου δεν θα το έστελνα ποτέ» – , η ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος  συνεχίζει να αναζητεί τον πραγµατικό συντάκτη του κειµένου. Και αυτό γιατί από την έρευνα προέκυψε πως το κείµενο στάλθηκε σχεδόν ταυτόχρονα από internet καφέ στα δυτικά προάστια της Αθήνας, από το Μεσολόγγι, τα Χανιά, το κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και από περιοχή των βορείων προαστίων, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Οι αρχές πάντως δεν αποκλείουν να υπήρξε ακόµη και συντονισµένη προσπάθεια για τη δηµιουργία πλασµατικών εντυπώσεων όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονοµίας.

Αυτά όμως που εγώ έχω κρατήσει απ’ όλη αυτή την ιστορία, είναι δύο πράγματα: το πρώτο είναι πως μπορεί το διαδίκτυο να αποτελέσει εύκολα μέσο εξαπάτησης, με διασπορά ψευδών email και ειδήσεων. Και δυστυχώς τα blogs είναι ένας εύκολος τρόπος να γίνει αυτό, και πολύ φοβάμαι ότι αυτό το γεγονός θα επαναφέρει και πάλι το θέμα της άρσης της ανωνυμίας των bloggers.

Tο δεύτερο είναι πόσο αφελής είμαστε ως λαός, που χωρίς καμία σκέψη, και ενώ οι απόψεις ειδικών περί του αντιθέτου είναι υπερπληθέστερες,  πιστεύουμε έναν άγνωστο και προβαίνουμε σε κινήσεις πανικού.

Ας βάζουμε λίγο το μυαλουδάκι μας να δουλέψει, και ας ενημερωνόμαστε καλύτερα. Έτσι θα γλυτώνουμε από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, και από μεγάλη ταλαιπωρία!

Ήρθε η σειρά των τραπεζοϋπαλλήλων. Ποιοι ακολουθούν μετά;

image Όποιος νομίζει ότι ο κλάδος του θα μείνει απ’ έξω από την κρίση, ή ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν τον αφορούν, είναι πολύ γελασμένος. Και το λέω αυτό, γιατί έχει παρατηρηθεί πολλές φορές διάφορες κοινωνικές ή κλαδικές ομάδες να επικροτούν μέτρα που λαμβάνονται για άλλες, με κορυφαίο παράδειγμα τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, που επικροτεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Μετά λοιπόν τους ιδιοκτήτες Δ.Χ. οχημάτων, τους ναυτεργάτες, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, τους φαρμακοποιούς, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Αυτοί είναι που με μαθηματική ακρίβεια θα πληρώσουν το μερίδιο των τραπεζών στην κρίση. Εξηγώ:

Οι τράπεζες, θέλοντας και μη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το χρέος τους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα λάβουν αναγκαστικά μια σειρά από μέτρα. Και οι συγχωνεύσεις δε θα αποφευχθούν, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια Εθνικής- Αlpha Bank που είδαμε πριν λίγες ημέρες. Αυτές οι συγχωνεύσεις όμως, μεταξύ άλλων, θα φέρουν μοιραία και απολύσεις προσωπικού… Μάλιστα, σε κάποιες έγκριτες ιστοσελίδες οικονομικής ενημέρωσης, υπολογίζουν ότι οι απολύσεις μπορεί να φτάσουν το 30%!

Θα μου πείτε, σωστό και πιο δίκαιο δεν είναι να υπάρξει ισοκατανομή του κόστους της κρίσης σε όλους του κλάδους; Πιθανότατα. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι όταν βάλλεται ένας κλάδος, και οι υπόλοιποι επικροτούν τα μέτρα που λαμβάνονται εις βάρος του, θα πρέπει να το σκεφτούν διπλά πριν το κάνουν. Γιατί η κρίση αφορά όλους μας ή μάλλον όλους τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, και στην κατηφόρα που έχει πάρει η χώρα μας, λίγο πολύ όλοι θα ακολουθήσουμε, και θα βάλουμε πλάτη (κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού)  για να έρθει στα ίσια της η Ελλάδα.

Μόνο που φοβάμαι ότι η προσπάθεια γίνεται μερικώς προς λάθος κατεύθυνση, και ίσως να πάνε οι θυσίες μας στο βρόντο!!

Με παραινέσεις για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η εκταμίευση της 4ης δόσης από το ΔΝΤ

“Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει μία μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική έως το Μάιο ώστε να θέσει ισχυρότερα θεμέλια την προσαρμογή της οικονομίας”. Αυτό επισημαίνεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, John Lipsky, μετά την έγκριση της εκταμίευσης της 4ης δόσης από το Ταμείο ύψους 4.1 δις ευρώ.

Οι γραπτές δηλώσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τις απόψεις ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας μας. Τα σκληρά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από το Δεκέμβριο (κατά την εκταμίευση της προηγούμενης δόσης) θα εφαρμοστούν χωρίς καμία αλλαγή.

Στη χτεσινή  έκθεση του ΔΝΤ που “συνόδευε” κατά κάποιο τρόπο την εκταμίευση της  4ης δόσης, αναφέρονται οι παρακάτω κίνδυνοι:

  • Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαιτούμενων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να οφείλονται είτε σε πολιτικούς, είτε σε διοικητικούς λόγους. Η καθυστέρηση ενδέχεται να ακινητοποιήσει το έλλειμμα σε μη βιώσιμο επίπεδο, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη και να παρεμποδίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές.
  • Αδυναμία επιστροφής στις αγορές ομολόγων ακόμα και εάν η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται και από τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, και ίσως αποδειχτεί δύσκολο να πειστούν οι αγορές προτού η ελληνική οικονομία και η δυναμική του χρέους πραγματοποιήσουν σημαντική στροφή. Η δημιουργία ενός μόνιμου πλαισίου κανόνων για τη διαχείριση κρίσεων στην Ευρωζώνη, θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο.
  • Υπερβολικά γρήγορη διαδικασία απομόχλευσης των τραπεζών. Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες, υπονομεύοντας τελικά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Οι περιορισμοί που τίθενται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσαρμογής θα βοηθούσαν να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος. 

Υπάρχει όμως και αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας μας στην έκθεση αυτή, αλλά και παρότρυνση για περεταίρω προσπάθεια: “ η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων της, ενώ οι δημοσιονομικές αλλά και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή. Ωστόσο, χρειάζεται να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις, απαραίτητες για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η οικονομική ανάκαμψη”.

Μία φράση όμως του εκπροσώπου του ταμείου, είναι αυτή στην οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να δώσει μεγάλη βάση η κυβέρνηση:

Η κυβέρνηση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δαπανών και ειδικά σε τοπικό επίπεδο,” αναφέρει ο Lipsky.

Και αφού δεν ακούνε στην κυβέρνηση όλους εμάς που το φωνάζουμε 1 χρόνο τώρα, ας ακούσουν τουλάχιστον αυτή τη φορά τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, μήπως αλλάξει κάτι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε αυτό τον τομέα…

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Απίστευτα σχόλια στη σελίδα του πρωθυπουργού στο facebook!

Είναι ψυχάρα τελικά αυτός ο ΓΑΠ, και πολύ ανώτερος άνθρωπος! Στη σελίδα του στο facebook, κάτω από την ανάρτηση για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γίνεται χαμός από απαξιωτικά, υβριστικά, και … πολύ πρωτότυπα σχόλια από τους επισκέπτες, και δεν τα έχει σβήσει ο διαχειριστής!

Πάρτε μια γεύση στην παρακάτω εικόνα:

gap1

gap

gap3

Για… περισσότερα σχόλια, επισκεφτείτε τη σελίδα του Πρωθυπουργού! Προσφέρεται είτε για εκτόνωση, είτε για συμπαράσταση!

http://www.facebook.com/george.a.papandreou#!/george.a.papandreou/posts/189803667721774

Η πρώτη απόφαση που αναρτάται στη “Διαύγεια” στο δήμο Ηρακλείου, είναι η… πρόσληψη συμβούλου!

Είπα σήμερα το πρωί να μπω στην ιστοσελίδα του προγράμματος “Διαύγεια” του δήμου Ηρακλείου, να δω αν έχει αναρτηθεί κάποια απόφαση.  Η πρώτη λοιπόν απόφαση που αναρτήθηκε, αφορά στην πρόσληψη “ειδικού συμβούλου” του δημάρχου για θέματα προφανώς αθλητισμού, αφού θα πρέπει να είναι απόφοιτος ΑΕΙ-ΤΕΦΑ (γυμναστικής ακαδημίας). Καθόλα νόμιμη φυσικά απόφαση, αλλά μάλλον λίγο φωτογραφική. Διαβάστε και θα δείτε:

image

Πρέπει λοιπόν σύμφωνα με την απόφαση ο ειδικός σύμβουλος να έχει μόνο διδακτορικό. Στο άρθρο 163 όμως του Ν. 3584/2007 αναφέρεται ότι “Ειδικά για τους Επιστημονικούς Συνεργάτες, απαιτούνται επιπλέον και διδακτορικό δίπλωμα ή τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών Ανώτατης Σχολής της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή αξιόλογες ειδικές μελέτες, σχετιζόμενα με το αντικείμενο της απασχόλησης τους”. Αυτά τα “ή” δεν υπάρχουν στην απόφαση αυτή, οπότε αμέσως αποκλείονται αρκετοί υποψήφιοι.

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα, αφού στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η πρόσληψη του ειδικού συμβούλου γίνεται με απόφαση δημάρχου, “ο οποίος και προσλαμβάνει τα πρόσωπα που είναι, κατά την κρίση του, κατάλληλα”. Οπότε όσοι και να πάνε, ο δήμαρχος έχει υπόψη του από πριν ποιον θα προσλάβει.

Προφανώς έχει λήξει η θητεία του προηγούμενου συμβούλου του δημάρχου με το τέλος της προηγούμενης δημοτικής περιόδου (είναι υποχρεωτικό από το νόμο), και θέλει απλά να την ανανεώσει. Και υποχρεωτικά βγάζει προκήρυξη, ενώ στην ουσία είναι ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΤΟΜΟΥ.

Το άλλο που παρατηρώ στην απόφαση αυτή, είναι ότι δεν αναφέρονται οι εφημερίδες στις οποίες δημοσιεύεται, επί πληρωμή φυσικά. Ο χώρος αυτός είναι κενός!! Δεν είναι και πολύ “διαυγής” λοιπόν η απόφαση. Δεν πρέπει να μαθαίνουμε σε ποιες εφημερίδες πηγαίνουν οι αποφάσεις του δήμου; Να δούμε πόσες πάνε στη Νέα Κρήτη, πόσες στην Πατρίδα, πόσες στη Μεσόγειο, πόσες στην Τόλμη, κ.ο.κ.; Με χρήματα των δημοτών δημοσιεύονται…

Αυτά τα ολίγα για την πρώτη ανάρτηση του δήμου Ηρακλείου στη “Διαύγεια”. Καλορίζική λοιπόν… Καλορίζικος και ο σύμβουλος.  Και επειδή είμαι fun της Διαύγειας, θα επισκέπτομαι συχνά τη σελίδα και θα σας ενημερώνω.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το “Αχτάρικα” και τη Βικελαία

Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για το τι χώρους έχει το κτίριο Αχτάρικα, και ποια θα είναι η χρήση τους, κρίνω σκόπιμο να σας παρουσιάσω ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που αφορά στην έγκριση της μελέτης αποκατάστασης του κτηρίου, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Ορισμένοι όμως έπεσαν από τα σύννεφα μόλις χτες, όταν ανακάλυψαν αυτά που δεν ήταν καθόλου κρυφά, αλλά ξεκάθαρα γράφονταν σε αυτή την απόφαση 3 χρόνια πριν. Και όλες οι δημοτικές παρατάξεις τα γνώριζαν, αφού είχαν ψηφίσει γι’ αυτά, είτε υπέρ, είτε κατά, είτε παρόν, όπως θα διαβάσετε στην απόφαση.  Κι έτσι θα μάθετε και ποιοι συμφωνούσαν να διαμορφωθεί έτσι το κτίριο, ποιοι διαφωνούσαν συνολικά, ποιοι διαφωνούσαν μόνο για το ισόγειο, ποιοι ψήφισαν λευκό μη θέλοντας να πάνε κόντρα στο ρεύμα και..ποιος ήταν απλός παρατηρητής της όλης υπόθεσης, ψηφίζοντας ΠΑΡΟΝ !

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΟ ΑΧΤΑΡΙΚΑ 182_2008

Στην απόφαση 1832 / 2008 του Δ.Σ. λοιπόν, υπάρχει το κτιριολογικό πρόγραμμα του κτηρίου, στο οποίο αναφέρονται ακριβώς οι χώροι ανά όροφο, τα τετραγωνικά τους και οι χρήσεις τους. Σας το παρουσιάζω και αυτό ξεχωριστά:

ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΤΙΡΙΟΥ “ΑΧΤΑΡΙΚΑ”

Οι παρακάτω επιφάνειες είναι τα μεικτά τετραγωνικά των χώρων.

ΙΣΟΓΕΙΟ     ΗΜΙΟΡΟΦΟΣ  
Κατάστημα 1 129,73τ.μ.   Κατάστημα 1 72,34 τ.μ
Κατάστημα 2(γωνία) 150,04 τμ.   Κατάστημα 2(γωνία) 140,2 τ.μ
Κατάστημα 3 29,3 τ.μ.   Κατάστημα 3 31,1 τ.μ
Παιδική Βιβλιοθήκη 186,4 τ.μ.   Παιδική Βιβλιοθήκη 69,71 τ.μ.
Υποδοχή - είσοδος 116 τ.μ.      
         
Α ΟΡΟΦΟΣ     Β ΟΡΟΦΟΣ  
Αναγνωστήριο- Βιβλιοστάσια 510,43 τ.μ   Αίθουσα 170 ατόμων 205,67τ.μ
Καταλογογράφηση 66,3 τ.μ   Υποδοχή αίθουσας 70 τ.μ.
      Βοηθητικά αίθουσας 43,78 τ.μ.
      Βιβλιοθήκη Σεφέρη-Βικέλα 110,5 τ.μ.
      Αρχείο Τζεδάκη-Σπανάκη 6ό,3 τ.μ.
      Γραφείο 52,53 τ.μ.
      Χώρος Περιοδικών 23 τ.μ.
         
Γ ΟΡΟΦΟΣ     ΥΠΟΓΕΙΟ  
Εντευκτήριο 84,66 τ.μ.   Αρχεία ΤΑΗ 315 τ.μ.
Οπτικοακουστικά Μέσα 110,65τ.μ   Εργαστήριο 90 τ.μ.
      Μικροφωτογράφηση 65,.0τ.μ.
      Μηχανολογικοί χώροι 180 τ.μ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι  ο 1ος, ο 2ος, ο 3ος όροφος, και μεγάλο τμήμα του υπογείου, θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα μικρό συνεδριακό κέντρο (Αίθουσα 170 ατόμων στον 2ο και 3ο όροφο – έχει ύψος 2 ορόφων).

Το εντευκτήριο του 3ου ορόφου που έχει εμβαδόν 84 τ.μ., δεν είναι εκτός των εγκαταστάσεων της Βιβλιοθήκης. Άρα εντάσσεται στη λειτουργία της βιβλιοθήκης, και μάλιστα βρίσκεται στον ίδιο όροφο με αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων. Θεωρώ ότι ένα εντευκτήριο, ένα αναψυκτήριο μέσα σε μια βιβλιοθήκη, που μάλιστα διαθέτει και συνεδριακή αίθουσα, είναι απαραίτητο.

Ας έρθουμε τώρα στα καταστήματα:

Το κατάστημα 1 που έχει εμβαδόν 130 τ.μ. με πατάρι 72 τ.μ. αναφέρεται ρητά στην τεχνική έκθεση της μελέτης ότι θα χρησιμοποιηθεί από τις εκδόσεις της Βικελαίας Βιβλιοθήκης για να πουλάει τα διάφορα συγγράμματά της, ψηφιακούς δίσκους, ή ότι άλλο εκδίδει. Αν τώρα ο δήμος Ηρακλείου αποφασίσει κάτι διαφορετικό, είναι άλλο καπέλο, και θα το δούμε τότε…

Το κατάστημα 3 είναι μόλις 29 τ.μ. με πατάρι 30 τ.μ. και είσοδο από τη στοά στη Δαιδάλου. Λίγο δύσκολο να γίνει καφετέρια, αφού μόνο η κουζίνα, ο πάγκος και η τουαλέτα της απαιτούν το μισό χώρο.

Το επίφοβο λοιπόν να γίνει καφετέρια (όπως δημοσιεύτηκε χτες) κατάστημα,  είναι το κατάστημα 2, με εμβαδόν 150 τ.μ. και πατάρι άλλα 140 τ.μ.  Γι’ αυτό δεν αναφέρεται ΤΙΠΟΤΑ στην τεχνική έκθεση της μελέτης. Υπάρχει βέβαια πρόβλεψη για αυτόνομες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επομένως μπορεί άνετα είτε να ενοικιαστεί, είτε να χρησιμοποιηθεί από τη Βικελαία.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΧΤΑΡΙΚΑ. ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ‘Η ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ.

Το τι κρύβεται στο μυαλό του Κουράκη, και τι σχέδια έχει για το κατάστημα του ισογείου του κτιρίου Αχτάρικα, δεν μπορώ να το γνωρίζω εγώ. Όμως δε θα είμαι αυτός που θα βγάλει συμπεράσματα χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις. Αν η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ έχει κάποια στοιχεία για  το θέμα, είναι υποχρέωσή της να τα δημοσιεύσει, για να υποστηρίξει το άρθρο της, που για μένα στερείται τεκμηρίωσης.

Τώρα, αν πρέπει ο χώρος αυτός του καταστήματος 2 να αποδοθεί και αυτός στη Βικελαία, πιθανότατα να είναι έτσι. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ότι ο υπόλοιπος χώρος που προβλέπεται γι’ αυτήν δεν επαρκεί. Δεν “τσιμπάω” με δηλώσεις τύπου “αυξάνεται ο χώρος της Βικελαίας από 1400 τ.μ. που ήταν, σε 2.800 τ.μ.” που θα διαβάσετε ή θα ακούσετε αύριο, γιατί αφενός υπάρχουν και άλλες χρήσεις π.χ. αίθουσα συνεδριάσεων και αφετέρου ο χώρος του κτηρίου έχει περιοριστεί από τις τεραστίων διαστάσεων (μετά την ενίσχυσή τους) κολώνες. Όμως σίγουρα ο χώρος που θα αποδοθεί στη Βικελαία θα είναι και μεγαλύτερος και πιο λειτουργικός από πριν.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΙ ΑΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ. Αυτή είναι η άποψή μου, και δεν έχει ούτε πράσινο, ούτε μπλε, ούτε κόκκινο χρώμα. Και σίγουρα δεν έχει ΚΙΤΡΙΝΟ, όπως ο τύπος της πόλης μας ή της χώρας μας. Τώρα, όσοι εκπλαγήκατε από το άρθρο μου αυτό, αλλά και το χτεσινό για το θέμα της Βικελαίας , ίσως να σας διαφεύγει ότι όσες φορές έχω κάνει κριτική στο δήμαρχο, το έχω κάνει με στοιχεία και με συλλογισμούς απόλυτα λογικούς. Ίσως επίσης σας διαφεύγει ότι ΔΕΝ είμαι πολιτικός για να λαμβάνω μέρος σε πολιτικά παιχνίδια, αλλά άτομο με ενδιαφέρον για τα κοινά.

Δεν έχω καμία ανάγκη να υπερασπιστώ το δήμαρχο Ηρακλείου. Και σίγουρα αυτός δεν έχει καμία ανάγκη να τον υπερασπιστώ εγώ! Έχω όμως ανάγκη όπου βλέπω ανακρίβειες και ψέματα, να προσπαθώ να τις διορθώσω και να φωτίσω λίγο παραπάνω την αλήθεια με όποιες γνώσεις και πληροφορίες έχω. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέσα από αυτό το ιστολόγιο. Είτε αυτό αποβαίνει υπέρ του Κουράκη, είτε κατά.

Όσο για εσάς τους λίγους,  που όταν αποκαλύπτω τα παιχνίδια του Κουράκη είμαι σωστός, αλλά όταν γράφω κάτι θετικό γι’ αυτόν αμέσως “κρύβονται σκοπιμότητες” πίσω από τα άρθρα μου, μάλλον βρισκόσαστε σε λάθος ιστολόγιο. ΤΟ ΜΠΛΕ  ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ του Ηρακλείου θα το βρείτε σε άλλα ηρακλειώτικα στέκια.  ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ λίγο παραπέρα. Το κουβαδάκι σας λοιπόν, και σ’ άλλη παραλία!!

Ο Δήμος Ηρακλείου στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Από την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 ο Δήμος Ηρακλείου εφαρμόζει τη διαδικασία δημοσίευσης αποφάσεων και διοικητικών πράξεων που προβλέπει το πρόγραμμα «Διαύγεια» σύμφωνα με τον Nόμο 3861/2010 για την ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο.

Η σελίδα ειδικού σκοπού ανάρτησης αποφάσεων για το Δήμο Ηρακλείου είναι:

http://sites.diavgeia.gov.gr/heraklion

Η ενημερωτική σελίδα του υπουργείου είναι:

http://diavgeia.gov.gr/

ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Το σχόλιό μας: Ετοιμαστείτε για τρελά γλέντια!!!

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η αλήθεια και τα ψέματα πίσω από το άρθρο της Πατρίδας για τη Βικελαία

TITLE

Βλέπετε στη δίπλα φωτογραφία το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας  ΠΑΤΡΙΣ,  στο οποίο δεσπόζει ο τίτλος “Μπαρ στα Αχτάρικα αντί της Βικελαίας. Τι καταλαβαίνει όποιος δει αυτό τον τίτλο; Ότι αντί να φιλοξενηθεί η Βικελαία Βιβλιοθήκη στο κτίριο Αχτάρικα όταν ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του, θα γίνει κάποιο μπαρ. ΤΙΠΟΤΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Στο κυρίως κείμενο του άρθρου, που υπογράφει ο κατά τ’ άλλα πολύ σοβαρός δημοσιογράφος κος Ανδρικάκης, αναφέρεται:

"Στα ισόγεια, στον ημιώροφο και στον τελευταίο όροφο θα λειτουργήσουν τέσσερα καταστήματα, μπαρ, καφετέριες, ή εντευκτήρια, όπως ονομάζονται επισήμως στα σχέδια! ”  Αυτό είναι συμπέρασμα του κυρίου Ανδρικάκη προφανώς, αφού πιο κάτω, ερμηνεύοντας ως μηχανικός τα σχέδια, αναφέρει:

“-Στο ισόγειο και στον ημιώροφο προβλέπονται τρία καταστήματα γενικής χρήσης, όπως χαρακτηρίστηκαν επίσημα, και η παιδική βιβλιοθήκη. Στη βιτρίνα, πάντως, του κτιρίου θα είναι τα ιδιωτικά καταστήματα και στην πίσω πλευρά, που έχει είσοδο από τη στοά, η παιδική βιβλιοθήκη.

-Στον πρώτο όροφο θα είναι οι βιβλιοθήκες και το αναγνωστήριο.

-Στον δεύτερο όροφο προβλέπεται να λειτουργήσει η αίθουσα εκδηλώσεων, η γνωστή αίθουσα «Θεοτοκόπουλος», μέσα στην οποία θα υπάρχει το οπτικοακουστικό τμήμα, η βιβλιοθήκη Σεφέρη ενώ θα υπάρχουν και γραφεία.

-Στο τελευταίο επίπεδο, εκεί όπου κάποτε λειτουργούσε ο σκακιστικός όμιλος, δημιουργείται μπαρ, εντευκτήριο όπως επίσημα ονομάζεται, ενώ θα υπάρχουν σ’ όλο το χώρο τραπεζοκαθίσματα για… ένα ποτό…”

Απ’ όλα τα παραπάνω λοιπόν, κρατήστε μόνο τα γεγονότα, κι όχι τα συμπεράσματα του δημοσιογράφου. Και ποια είναι αυτά;

  • Στο ισόγειο μαζί με τα πατάρια, όντως δημιουργούνται 3 καταστήματα γενικής χρήσης. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται ότι είναι καφετέριες. Εξάλλου αν δεν κάνω λάθος, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να έχουν χρήση που να συνάδει με τη λειτουργία της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Από που έβγαλε το συμπέρασμα ο δημοσιογράφος ότι θα γίνουν καφετέριες; ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΦΥΣΙΚΑ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει, επειδή είχε γίνει στο παρελθόν.
  • Το υπόγειο, ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος θα φιλοξενήσει τη Βικελαία βιβλιοθήκη. Στο παρελθόν, η Βικελαία φιλοξενούνταν μόνο στον πρώτο όροφο. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο ωφέλιμος χώρος για τη Βικελαία αυξάνεται κατά πολύ. Εξάλλου, η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια του κτιρίου αυξάνεται σε 3.800τμ από 2.500τμ, και αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε η ενίσχυση του κτηρίου αντί της κατεδάφισής του. Η κατεδάφιση θα στοίχιζε λιγότερα χρήματα, αλλά το νέο κτήριο θα χτίζονταν με τους όρους δόμησης της περιοχής, που αυτομάτως θα σήμαινε πολύ λιγότερα τετραγωνικά μέτρα.
  • Για το εντευκτήριο στο τελευταίο επίπεδο δεν παίρνω όρκο. Αλλά σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες βιβλιοθήκες, υπάρχει ένας χώρος που μπορείς να καθίσεις και να πιεις κι έναν καφέ.

Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο αυτό, γνωρίζετε καλά ότι το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να υπερασπιστώ το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. Όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο σημερινό “δήθεν”  ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ, που είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΛΗΘΕΣ.

Πιθανολογώ ότι ο κος Ανδρικάκης ξεγελάστηκε από τις πηγές του, που ερμήνευσαν λάθος τα σχέδια του κτιρίου, ή όπως τους συνέφερε. Όμως έκανε και ο ίδιος ένα σοβαρό λάθος: Ρεπορτάζ σημαίνει να διασταυρώσεις τις πληροφορίες σου, πράγμα που δεν έκανε. Και αυτό το γνωρίζω, γιατί όταν διάβασα το άρθρο πήρα τηλέφωνο και μίλησα με ανθρώπους στο δήμο που μου το είπαν. Έπρεπε λοιπόν να ζητήσει πληροφορίες για το κτήριο από το δήμο, πριν γράψει οτιδήποτε.

Επίσης πιθανολογώ ότι ο τίτλος του άρθρου που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν επιλέχθηκε από τον ίδιο αλλά από τον εκδότη της εφημερίδας, με μοναδικό σκοπό την πώληση φύλλων, αφού το θέμα της Βικελαίας ενδιαφέρει πολύ τον Ηρακλειώτικο λαό.

Στο δήμο Ηρακλείου και στο δήμαρχο πρέπει να κάνουμε κριτική επειδή το έργο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, και τα αρχεία της Βικελαίας καταστρέφονται σε υπόγεια. Και δε χρειαζόμαστε πρόσθετους λόγους, αυτοί είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟΙ. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι να βάζουμε τη φαντασία μας να οργιάζει, παραπληροφορώντας τους αναγνώστες, απέχει πολύ.  Αυτό που εγώ προσωπικά αναγνωρίζω στο δήμο, είναι ότι ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ανακατασκευάζεται ένα κτήριο για να φιλοξενήσει τη Βικελαία. Και ο χώρος που θα αναλογεί στη βιβλιοθήκη θα είναι σχεδόν διπλάσιος από πριν. Τώρα, αν τα 3 καταστήματα του ισογείου ενοικιαστούν για να καλυφθούν κάποια έξοδα, αυτό για μένα δεν είναι κανένα έγκλημα, ΕΦΟΣΟΝ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Το “αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου” ισχύει για όλους, ακόμα και για το δήμαρχο Ηρακλείου, που έχει βεβαρυμμένο είναι η αλήθεια ιστορικό. Αλλά μέχρι να δω καφετέρια σε ένα από τα 3 αυτά μαγαζιά του ισογείου, και μπαρ στο τελευταίο επίπεδο, όπου οι “πελάτες” θα πίνουν αλκοόλ και θα χορεύουν, επιτρέψτε μου να ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ με τέτοιου είδους  δημοσιεύματα, που μόνο υποψίες μου δημιουργούν.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Μεγάλη συμμετοχή στην ποδηλατοδρομία των Minoistas

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Ηρακλειωτών στην ποδηλατοδρομία που διοργάνωσαν οι Minoistas, με σκοπό τη διαμαρτυρία για την έλλειψη ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Ηρακλείου.

Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από το Βενιζέλειο νοσοκομείο, κινήθηκαν στη Λεωφόρο Κνωσσού, όπου ο υποτιθέμενος ποδηλατόδρομος έχει μετατραπεί σε λωρίδα στάθμευσης και συνέχισαν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στην οποία, παρόλο που γίνεται ανακατασκευή των πεζοδρομίων, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ποδηλατόδρομο.  Μέσω της Πλατείας Ελευθερίας και της Λεωφόρου Δικαιοσύνης, έφτασαν στα Λιοντάρια και το Δημαρχείο, όπου και θυροκόλλησαν έγγραφη διαμαρτυρία προς το δήμαρχο Ηρακλείου για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη σχετικά με τους ποδηλατόδρομους. Στη συνέχεια, κατέβηκαν  την 25ης Αυγούστου, και μέσω της Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου (παραλιακή) τερμάτισαν στον κόλπο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με την ελπίδα ότι η δράση τους αυτή θα κινητοποιήσει τους φορείς του δήμου ώστε να εντάξουν τους ποδηλατόδρομους στον άμεσο σχεδιασμό τους για την πόλη.

Πολύ θα ήθελα να ακούσω την άποψη του δημάρχου για τον ποδηλατόδρομο της Λ. Κνωσσού. Γιατί άραγε, ενώ πήρε τα χρήματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον για την κατασκευή της οδού και του ποδηλατόδρομου, τελικά κατάργησε επί της ουσίας τον τελευταίο; Μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χαρτί της ενημέρωσης της αρχής χρηματοδότησης για το πως έχει καταντήσει ο “ποδηλατόδρομος”, μήπως και φοβηθούν στο δήμο ότι θα τους ζητήσουν πίσω τα χρήματα;

Δείτε το βίντεο με την 5η δράση των Minoistas