ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Κάτω τα χέρια από το χαμάμ!!!

image Μα που θα πάει πια αυτή η κατάσταση; Μέχρι που θα φτάσουν οι περικοπές των βουλευτών; Μετά τις περσινές περικοπές κατά 5 % στην αποζημίωσή τους και 10% σε κάποια επιδόματά τους, τη μείωση για συμμετοχή σε επιτροπές από 300 ευρώ ανά συνεδρίαση σε 245 αρχικά, και σε 150 στη συνέχεια, μετά την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, και την κατάργηση του επιδόματος αδείας, μετά την εισφορά αλληλεγγύης που τους επιβλήθηκε, πάνε να τους μειώσουν κι άλλο, ή να καταργήσουν την αποζημίωση για τη συμμετοχή σε επιτροπές, και … να τους κόψουν το ΧΑΜΑΜ!!!

Ε όχι βρε παιδιά! Αυτό είναι η κόκκινη γραμμή! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΑΜ! 

Κόψτε τους αν θέλετε τα έξοδα μετακίνησης και τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια! Κόψτε τους τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού! Κόψτε τους το ένα από τα δύο iphone και τη μία από τις τηλεφωνικές συνδέσεις! Κόψτε τους τον ένα ή τους 2 από τους 4 μετακλητούς υπαλλήλους, ή τον αστυνομικό που τους φυλάει, ή τον ειδικό σύμβουλο! Κόψτε τους τη σύνταξη μετά από δύο θητείες! Κόψτε τους την αυτοτελή φορολόγηση του 50% της αποζημίωσής τους!

Αλλά, προς θεού, αφήστε τους το χαμάμ! Εκεί θα τρέχουν να χαλαρώσουν, όταν κυνηγημένοι από τους εξαγριωμένος πολίτες θα καταφέρνουν μες στον ιδρώτα να εισέρχονται στο κτίριο της Βουλής!!!

Ανάστατοι οι γονείς στις Βασιλειές. Για εμπαιγμό καταγγέλλουν το δήμο Ηρακλείου και ετοιμάζονται να αντιδράσουν για το σχολείο της ντροπής!

Μία λυόμενη αίθουσα χωρίστηκε σε δύο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλιτάκης καθησύχαζε τους γονείς ότι θα φέρει σύντομα και δεύτερη...λυόμενη. Στη συνέχεια τους διεμήνυσε ότι ο δήμος θα χτίσει μια δίπλα από την υπάρχουσα και όλα αυτά προσωρινά, μέχρι να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το νέο σχολικό συγκρότημα των Βασιλειών, που η τοπική κοινωνία το ακούει χρόνια τώρα, αλλά δεν βλέπει να γίνεται απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση!
image
Όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία, οι γονείς δεν πίστευαν την ημέρα του αγιασμού, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011 (έχει σημασία η χρονολογία για να μην νομίσουμε ξαφνικά ότι είμαστε στο...1970), ακούγοντας τη νέα διευθύντρια να τους ανακοινώνει ότι τελικά η μία λυόμενη που με χίλια βάσανα χωρούσε πέρυσι μία τάξη του δημοτικού, φέτος θα μοιραστεί στα δύο και θα "φιλοξενήσει" την τετάρτη και την πέμπτη τάξη, αφού η...παλιά ξυλαποθήκη που θα ενοικιαζόταν λίγα μέτρα παραπάνω για τον σκοπό αυτό (!), κρίθηκε ακατάλληλη από τον Οργανισμό Σχολικής Στέγης...
Δεν έλειψαν εκείνοι, που ξέσπασαν τότε, λέγοντας "δεν πρέπει να το δεχτούμε. Να κάνουμε κατάληψη του σχολείου"... Όμως, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλειών Νίκος Σμαραγδάκης, στην προσπάθεια του να βοηθήσει την κατάσταση, έφερε την άλλη μέρα τον κ. Γιαλτάκη. Ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε απέναντι στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ότι σε λίγες μέρες θα προσπαθούσε να φέρει δεύτερη λυόμενη, προσωρινά. Είπε μάλιστα ότι ντρέπεται βλέποντας αυτές τις καταστάσεις...
image
Όταν οι εκπαιδευτικοί τον ενημέρωσαν, ότι η αίθουσα θα χωριστεί στα δύο με γυψοσανίδα, για να "φιλοξενήσει" ταυτόχρονα δύο τάξεις από 14 παιδιά η καθεμιά, κούνησε με απογοήτευση το κεφάλι του και ανέλαβε εκ μέρους του δήμου το κόστος και τις εργασίες για να γίνει αυτό. Ήταν το μόνο στο οποίο, μέχρι στιγμής, φάνηκε συνεπής.
 Έτσι, από τότε πέρασε σχεδόν ένας μήνας. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ο αντιδήμαρχος ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Και σε αυτό, οι γονείς που επικοινώνησαν με τους "Αντίπαλους" κυριολεκτούν, λέγοντας: "Μας είπε ότι επειδή ο κατηφορικός δρόμος έξω από το σχολείο είναι επικίνδυνος, δεν θα μεταφερθεί λυόμενη. Θα χτιστεί όμως μία  ακριβώς δίπλα. Στη συνέχεια δεν ξανακούσαμε τη φωνή του. Δεν μας σηκώνει πλέον το τηλέφωνο"...
Να σημειωθεί, ότι το σχολείο αυτό χτίστηκε τη δεκαετία του '30 και λειτουργεί μέχρι και σήμερα και μάλιστα ως εξαθέσιο, με τη λυόμενη που προστέθηκε απ' έξω, φιλοξενώντας συνολικά 90 παιδιά και έχοντας "διώξει" και αρκετά άλλα, λόγω της στενότητας. Μάλιστα όλες οι αίθουσες έχουν χωριστεί με γυψοσανίδα... Λένε όμως οι γονείς επίσης, ότι για να φτιαχτεί ο ιδιαίτερα κατηφορικός δρόμος έξω από το σχολείο, "έπρεπε" να γίνει πέρυσι ατύχημα με τρακάρισμα δύο αυτοκινήτων, τραυματισμό δύο ηλικιωμένων, διάσωση από θαύμα μία μαμάς κι ενός παιδιού και υλικές ζημιές σε δύο αυτοκίνητα... Για να φτιαχτεί ένα νέο σχολικό συγκρότημα στις Βασιλειές, "πρέπει να περιμένουμε να γίνει τίποτα χειρότερο"; Αξιοσημείωτο είναι, ότι σύντομα θα μεταφερθεί και το νηπιαγωγείο σε ενοικιαζόμενη αίθουσα στον κεντρικό δρόμο των Βασιλειών... Ένα παλιό ξυλουργείο που τις τελευταίες μέρες βάφεται για τις ανάγκες του σχολείου (!)...
Οι γονείς καλούν προσωπικά το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη να ασχοληθεί με το σχολείο αλλά και γενικότερα τις Βασιλειές. "Πάνω από 65% του δίνουμε σε κάθε εκλογική μάχη. Τίποτα δεν έχει κάνει για την περιοχή μας όμως. Ούτε δρόμους έχουμε. Ούτε σχολεία έχουμε. Μες στα σκουπίδια και τα αδέσποτα ζούμε. Ο κεντρικός δρόμος είναι σκοτώστρα και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις υποδομές που πρέπει να γίνουν. Όλοι οι δρόμοι το χειμώνα μετατρέπονται σε ποτάμια. Αποχετεύσεις δεν υπάρχουν στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Και από την άλλη μας λένε και..."το Κολωνάκι" του Ηρακλείου, επειδή έχουν χτίσει εδώ, πέντε-έξι γιατροί και δικηγόροι τις βίλες τους...Φτάνει πια"...
Ήδη, στους χώρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ενώ σκοπεύουν να βγουν στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να αναδείξουν τον εμπαιγμό σε βάρος των Βασιλειών, από το δήμο Ηρακλείου που είναι πλέον αρμόδιος για τα σχολεία της περιοχής, αλλά και την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και φυσικά τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Αφού αντέχεις, πάρε και τούτη, πάρε και κείνη…

image Είδαμε τον ουρανό σφοντύλι για άλλη μια φορά χτες βράδυ, με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για για το ενιαίο βαθμολόγιο-μισθολόγιο στο Δημόσιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις μειώσεις στις κύριες, αλλά και σε ορισμένες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, καθώς και τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και δεν τη γλυτώνει κανένας μα κανένας!!!

Βέβαια το μεγάλο μαχαίρι (τσεκούρι θα το έλεγα) γίνεται στους δημοσίους υπαλλήλους. Ξέρω ότι υπάρχουν απόψεις που λένε ότι καλώς γίνεται, αλλά θα μου επιτρέψετε να μη συμφωνήσω καθόλου. Με το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Και αυτό πολύ απλά γιατί συγκρίνει βασικό μισθό πριν με βασικό μισθό μετά, ξεχνώντας σκόπιμα τα επιδόματα που λαμβάνουν έως σήμερα ΟΛΟΙ, και που κατά καιρούς δόθηκαν ΑΝΤΙ ΑΥΞΗΣΕΩΝ, και αυξάνουν κατά πολύ τις αποδοχές. Οι μειώσεις λοιπόν κυμαίνονται από 200 ευρώ στους χαμηλόμισθους, μέχρι και 1500 ευρώ στους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών. Και σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Και όταν έστω και ο υψηλά αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος έχει π.χ ένα στεγαστικό δάνειο 800-1000 ευρώ το μήνα, ή ένα παιδί να σπουδάζει, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα βγάλει πέρα. Στην περίπτωση δε που μπει και σε εφεδρεία, το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι!

Δεν μένουν όμως στο απυρόβλητο και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, αφού κατ’ αρχήν μειώνεται το αφορολόγητο στις 5000 ευρώ, που σημαίνει πρόσθετος φόρος 700 ευρώ για τον άγαμο και  αυξάνει για τους έγγαμους με παιδιά αντί να είναι λιγότερο έως και 820 ευρώ, μειώνεται η έκπτωση φόρου από όλες τις μέχρι σήμερα  φοροαπαλλαγές στο μισό (από 20% στο 10% ) ανεξαρτήτου εισοδήματος (τόκοι στεγαστικών, ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, φροντιστήρια κλπ), παγώνει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για 2 χρόνια. Ακόμα αποφασίσθηκε η επέκταση και διευκόλυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ακόμη και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα, που πρακτικά θα σημάνει τη μείωση αποδοχών κάτω από τα προβλεπόμενα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για μεγάλη μερίδα εργαζομένων.

Στο πολυνομοσχέδιο όμως υπάρχουν και ρυθμίσεις που αφορούν τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και του εφάπαξ. Συγκεκριμένα για την κύρια σύνταξη γίνεται 20% μείωση για ποσό άνω των 1.200 ευρώ και 40% μείωση για ποσό άνω των 1.500 ευρώ (για τους κάτω των 55 ετών, με επάνοδο μετά τα 55). Για το Ταμείο Σύνταξης Δημοσίων υπαλλήλων η μείωση είναι 25% μείωση για τους αιτούντες σύνταξη το 2010 και 20% μείωση για τους αιτούντες σύνταξη το 2011.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φυσικά πρόσωπα, ισχύουν οι παραπάνω ρυθμίσεις για τη μείωση του αφορολόγητου και η μείωση του ποσού των φοροαπαλλαγών στο 10%. 

Και όλα τα παραπάνω, μόλις λίγε μέρες μετά την υπερψήφιση της τροπολογία για το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που αφορά όλες τις κατηγορίες πολιτών, και που πρακτικά σημαίνει 1-3 μισθούς μείον το χρόνο!

Αλλά και αυτό είχε έρθει μόλις μερικούς μήνες μετά την θέσπιση έκτακτης εισφοράς υπέρ ανέργων και του τέλους επιτηδεύματος!

Οι έλληνες πολίτες τρώνε το ένα χαστούκι μετά το άλλο. Και αυτό το πράγμα δείχνει να μην έχει σταματημό. Τουλάχιστον οι κυβερνόντες δε δείχνουν ότι σκοπεύουν να σταματήσουν σε κάποιο σημείο. Κάθε φορά το όριο κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά, και τα χαστούκια γίνονται ολοένα και πιο δυνατά.

Το θέμα είναι όμως μέχρι πότε θα αντέχουμε εμείς να τρώμε χαστούκια. Μέχρι τώρα πάντως φαίνεται ότι ο οργανισμός μας τα σηκώνει, μπορεί και σε κάποιους να αρέσει κιόλας. Και αυτά τα λέω κρίνοντας από τον ευρύτερο περίγυρό μου (εργασιακό και προσωπικό), που όλοι μουρμουρίζουν και γκρινιάζουν, αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που αντιδρούν έμπρακτα, συμμετέχοντας είτε σε απεργίες, είτε σε πορείες είτε σε συγκεντρώσεις, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Και στεναχωριέμαι γι’ αυτό. Όχι τόσο επειδή αυτοί δεν αντιδρούν. Αλλά επειδή όσοι αντιδρούμε, θα υποστούμε ακριβώς τα ίδια με τους άλλους. Τουλάχιστον θα πέσουμε έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μας… Αλλά δυστυχώς αυτό δε θα γεμίζει με φαγητό το πιάτο των παιδιών μας…

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των πεζοδρομίων στο κέντρο του Ηρακλείου

Αίτηση για συζήτηση σχετικά με το έργο κατασκευής πεζοδρομίων στην περιοχή του κέντρου του Ηρακλείου που περικλείεται από τις οδούς Κορωναίου, Σαπφούς, Επιμενίδου & 25ης Αυγούστου, κατέθεσαν σήμερα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 63 πολίτες. Οι πολίτες , με επιστολή τους ζητούν από το δήμο Ηρακλείου :

α) την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής των πεζοδρομίων, έως ότου ρυθμιστεί το θέμα της στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου σε εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη

Β) τον επανέλεγχο του σχεδιασμού των πεζοδρομίων και του πλάτους οδών, με κριτήριο την διευκόλυνση της κυκλοφορίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.”

image

image

Για τον κατάλογο των αιτούντων, δείτε εδώ

Πρόταση για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την προστασία των Ηρακλειωτών από τη φοροεπιδρομή

Πρόταση για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε η δημοτική κίνηση Ηράκλειο Ανθρώπινη πόλη στον πρόεδρο του Δ.Σ. με θέμα : “Πρωτοβουλίες του Δήμου Ηρακλείου για την προστασία των Ηρακλειωτών από τη φορομπηχτική επιδρομή κατά του Εισοδήματός τους (χαράτσια) και της εργασίας τους”.

Σκοπός του Δ.Σ. αυτού θα είναι, εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση από το δήμαρχο και τον πρόεδρο, η εξεύρεση τρόπων και μεθόδων για την αντιμετώπιση της εκρηχτικής κατάστασης που δημιουργείται στην κοινωνία του Ηρακλείου.

image

image

Ολόκληρο το προσχέδιο νόμου για το ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ στο δημόσιο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων του κέντρου για τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων

Αναγνώστης του ιστολογίου έστειλε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας, σχετικά με την κατασκευή πεζοδρομίων στην περιοχή γύρω από το σταθμό αυτοκινήτων «Central Parking». Την επιστολή υπογράφουν 63 κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου:

Επιστολή διαμαρτυρίας

“Ο Δήμος Ηρακλείου τις μέρες αυτές κατασκευάζει πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή που εσωκλείεται από τις οδούς Κορωναίου, Σαπφούς, Επιμενίδου & 25ης Αυγούστου.

Οι εν λόγω διαμορφώσεις περιλαμβάνονται σε μελέτη που υπέβαλε η εταιρεία «Central Parking – Servin Kritis AE», προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των αυτοκινήτων στον σταθμό αυτοκινήτων «Central Parking» επί της οδού Κορωναίου και η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (απόφαση 703/2010).

Με αυτές τις διαμορφώσεις θα βελτιωθεί η κυκλοφορία των πεζών στο κέντρο της πόλης, γεγονός που μας βρίσκει γενικά σύμφωνους. Η ένστασή μας αφορά στο πλάτος των οδών οι οποίες προτείνεται να διαμορφωθούν στα 3,20m, όταν η κυκλοφοριακή μελέτη προτείνει πλάτη 3,50 - 4,50m. Η μείωση του πλάτους των οδών θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην κυκλοφορία, κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όλοι θυμόμαστε την δυσκολία προσέγγισης των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πυρκαγιά που σημειώθηκε σε bar επί της οδού Αγίου Τίτου.

Παράλληλα, η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στην πόλη, που είχε ανακοινώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος από το φθινόπωρο του 2011, μεταφέρεται χρονικά τον Ιανουάριο του 2012 (καταρχήν), γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την επικείμενη διαμόρφωση πεζοδρομίων θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο, καθώς : α) αναβάλλονται οι ρυθμίσεις για τις θέσεις στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων και β) καταργούνται δεκάδες τέτοιες θέσεις λόγω της προτεινόμενης διαμόρφωσης πεζοδρομίων.

Η αδιέξοδη αυτή κατάσταση θα οδηγήσει τους κατοίκους του κέντρου της πόλης είτε σε ιδιωτικούς σταθμούς αυτοκινήτων, είτε σε απομάκρυνση απ’ αυτό.

Αναρωτιόμαστε τι απ’ αυτά τα δυο επιθυμεί η δημοτική αρχή ; Μήπως και τα δυο ;

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε :

Α) την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής των πεζοδρομίων, έως ότου ρυθμιστεί το θέμα της στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου σε εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη

Β) τον επανέλεγχο του σχεδιασμού των πεζοδρομίων και του πλάτους οδών, με κριτήριο την διευκόλυνση της κυκλοφορίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.”

image image

image

image

Καλό είναι λοιπόν η δημοτική αρχή να απαντήσει για ποιους λόγους η μελέτη δεν συμμορφώθηκε με τις βασικές αρχές της προτεινόμενης κυκλοφοριακής μελέτης. Ή μήπως σκοπεύει να προσαρμόσει την κυκλοφοριακή μελέτη ολόκληρης της πόλης, και τα πλάτη των οδών και των πεζοδρομίων, ανάλογα με το που ιδρύονται σταθμοί αυτοκινήτων;

Να θυμίσω επίσης στους αναγνώστες, ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς είχα επισημάνει από αυτό το ιστολόγιο, ότι ένα ολόκληρο έργο ασφαλτόστρωσης δρόμων στο κέντρο είχε γίνει προκειμένου και πάλι να εξυπηρετηθεί ο συγκεκριμένος σταθμός αυτοκινήτων κατά την έναρξή του (Δείτε εδώ).  Και μάλιστα είχα τονίσει ότι μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης γύρω από το πάρκινγκ, με απόφαση της Επιτροπής Κυκλοφορίας!!! 

Ας ελπίσουμε ότι και την ύστατη αυτή ώρα, θα δοθεί κάποια λύση υπέρ του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων, αν και πολύ φοβάμαι ότι το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, και το κόστος τροποποίησής του σε καιρούς κρίσης θα είναι σχετικά μεγάλο…

Tον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον… Γιατί αύριον, άγνωσται αι βουλαί του Γεωργίου..

image Συζητούσα χτες το βραδάκι με το φίλο μου το Μανώλη για τα προβλήματα επιβίωσης που πλέον αντιμετωπίζουμε. Για το ότι δε μπορούμε να πληρώσουμε τους φόρους και τους λογαριασμούς που μας έρχονται, που δεν μπορούμε να στείλουμε χρήματα στα παιδιά μας που σπουδάζουν μακριά, και άλλα πολλά τέτοια..

Ο Μανώλης είναι 48 χρονών, δημόσιος υπάλληλος ΔΕ με 20 χρόνια προϋπηρεσία. Έχει όμως και μια “λόξα” με την εκκλησία. Μετά την ανακοίνωση λοιπόν χτες των βασικών μισθών στο δημόσιο, μου λέει: “εγώ θα παίρνω καθαρά περίπου 1000 ευρώ, με τρία παιδιά. Το ένα φοιτητής, το άλλο στη β Λυκείου με φροντιστήρια, και το άλλο στο δημοτικό. Ευτυχώς που σπούδασα και βυζαντινή μουσική, και ψέλνω που και που σε ένα εκκλησάκι, και βγάζω κι ένα χαρτζιλίκι.”

Και μετά μου σκάει το κορυφαίο: Πρέπει να λέμε κάθε πρωί “τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον . Να κοιτάζουμε πλέον πως θα περάσουμε σήμερα. Γιατί αύριο δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει…”

Δίκιο έχεις φίλε Μανώλη… Εκεί έχουμε καταντήσει. Να μας έχουν ανατρέψει τον προγραμματισμό μιας ολόκληρης ζωής, και να κοιτάμε απλά πως θα περάσουμε την κάθε μέρα. Πως θα εξασφαλίσουμε τον “άρτον” για σήμερα, δηλαδή τα βασικά και απαραίτητα. Γιατί αύριο, άγνωσται αι βουλαί του κυρίου Γεωργίου!

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η Εξουσία με τα ΜΑΤ στην..."Επανάσταση του Αυτονόητου"..

Γράφει ο "Anthropakos"

image Μα γιατί δεν υπακούμε; Επιτέλους. Πότε θα βάλουμε μυαλό εμείς οι Έλληνες; Καλά το κάνει όμως η κυβέρνηση και μας στέλνει και τα ΜΑΤ. Διότι, πως είναι δυνατόν, την ώρα που ετούτη εδώ η κυβέρνηση παλεύει να μας εξασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις μας, την έκτη δόση δηλαδή, χιλιάδες έλληνες να συγκεντρώνονται στις πλατείες, να κλείνουν δρόμους, να καταλαμβάνουν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες... Έλεος, πια. Πρέπει να το καταλάβουμε. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε - ή για την ακρίβεια τον έστειλαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία - για να μας σώσει... Πόσες φορές πια πρέπει να μας το πει ο Βενιζέλος για να το καταλάβουμε; Σήμερα μας έστειλαν τα ΜΑΤ. Αύριο δηλαδή, τι θα μας φέρουν για να βάλουμε επιτέλους μυαλό; Τα τανκς; (Όχι, ας μη λέμε τέτοια πράγματα. Γιατί αν δεν κάνω λάθος, κυβερνήσεις όπως τη σημερινή και καταστάσεις όπως αυτές που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα, ανοίγουν δρόμους για πραξικοπήματα. Για αντιδημοκρατικά καθεστώτα που έρχονται στη συνέχεια, ανατρέπουν τις εκλεγμένες δημοκρατικά κυβερνήσεις, για να "σώσουν τη χώρα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο")...

Πριν από λίγες μέρες είχα ευχαριστήσει τους βουλευτές της Κρήτης - τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και τους γαλάζιους, συμπεριλαμβανομένων και της Ντόρας - επειδή ήταν εκείνοι που αν και...δεν μπορούσαν συναισθηματικά να το κάνουν, μας έφεραν τελικά την τρόικα και το μνημόνιο (με διάφορους τρόπους ο καθένας τους), για να σώσει την Ελλάδα... Σήμερα, λοιπόν, εκτός από τους βουλευτές, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους περιφερειάρχες της Κρήτης (δύο έχουμε, τον επίσημο της κυβέρνησης και τον ανεπίσημο...της κυβέρνησης) αλλά και όλους τους δημάρχους. Και ξέρετε γιατί; Διότι, ενώ (σύμφωνα με τους κορυφαίους συνταγματολόγους της χώρας, με εξαίρεση μόνο τον συνταγματολόγο Ευάγγελο Βενιζέλο...)  τα μέτρα της κυβέρνησης κρίνονται ως αντισυνταγματικά, όλοι τους έχουν βγάλει μια πρωτόγνωρη "μούγκα"... Θέλω λοιπόν να τους ευχαριστήσω, γιατί με το να μη μιλούν, (όταν πολύ πρόσφατα οι περισσότεροι εξ αυτών ανέβαιναν στα τρακτέρ και  ανέβασαν μάλιστα χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους στον Πειραιά, φέρνοντας τους αντιμέτωπους με τα ΜΑΤ επί Ν.Δ.), μας διδάσκουν... Μας διδάσκουν πως να κοιτάζουμε το συμφέρον μας, παίζοντας θέατρο μέχρι να βολευτούμε, εξαργυρώνοντας τον υποτιθέμενο αγώνα μας...
Αλλά τι να σου κάνουν κι αυτοί... Ο Αρναουτάκης δεν έχει λεφτά για να κάνει έργα. Οι δήμαρχοι δεν έχουν λεφτά για να κάνουν έργα. Κανείς δεν έχει λεφτά για να κάνει έργα. Φταίνε οι άνθρωποι; Δε φταίνε. Προεκλογικά μας έλεγαν... "Ψηφίστε μας"... Κι εμείς - όχι εγώ, δηλαδή, αλλά τι σημασία έχει - τους ψηφίζαμε γιατί βλέπεις... είχαν και το χρίσμα... Και όποιος παίρνει χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να εκλέγεται... Αυτό συμβαίνει εδώ στην Κρήτη... Αφού ρε παιδιά, στις επόμενες εκλογές, λέω να κατεβάσω υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ τον...σκύλο μου... 'Ετσι και πάρει χρίσμα ο Τζακ (πράγμα διόλου δύσκολο δηλαδή), σίγουρα βγαίνει δήμαρχος. Μωρέ και περιφερειάρχης βγαίνει. Και περιφερειάρχης!..
Τώρα, λοιπόν, δεν έχουν λεφτά - ενώ προεκλογικά λεφτά υπήρχαν - για δρόμους. Δεν έχουν λεφτά για σχολεία στα παιδιά μας. Δεν μιλούν για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Δεν κάνουν τίποτα. Μα τι θέλουμε επιτέλους να μας κάνουν οι άνθρωποι; Η Ελλάδα βρίσκεται υπό την κατοχή του μνημονίου. Αυτοί την έφεραν;
Ωχ...Βάλε το γκλοπ κι εσύ εκεί που ξέρεις... Στη θέση του, δηλαδή... Παιδιά πνίγομαι... Μου ρίχνουν χημικά... Πρέπει να τρέξω!... Αλλά πριν τους ξεφύγω, θέλω να πω: Πάλι καλά, που πρόλαβε η κυβέρνηση και μας έβαλε στο σωστό δρόμο... Πάλι καλά, που η πολιτική αυτή είναι τόσο..."επαναστατική" για τη χώρα μας, που καταργεί τα "αυτονόητα" δικαιώματα του ελληνικού λαού... Αυτό εννοούσε ο Γιωργάκης όταν μιλούσε για την "επανάσταση του αυτονόητου"... Έτσι, μας προστατεύει από οποιαδήποτε χούντα, αφού η "δημοκρατία"... πρόλαβε πρώτη και δεν άφησε περιθώρια στους επίδοξους πραξικοπηματίες... Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό. Ευχαριστώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη. Ευχαριστώ τα ΜΑΤ. Ζήτω το Έθνος! Ωχ...σιγά μωρέ...πονάω... Πόσα σου δίνουν κάθε μήνα για να χτυπάς τους "ανθρωπάκους";...

Ξύλο και σε φωτορεπόρτερ από τα ΜΑΤ (Φώτο)

Στη σημερινή μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα, στα πλαίσια της απεργίας της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, έπεσε και πάλι άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ. Αυτή τη φορά, εκτός από διαδηλωτές, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους, έφαγαν ξύλο και… οι φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την πορεία!

Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη να δέχεται γροθιά στο πρόσωπο, ενώ γύρω της βρίσκονται και άλλοι φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα. Τη φωτογραφία πρόλαβε και τράβηξε ο συνάδελφός της Γιάννης Μπεχράκης.

Φωτογραφία: Γιάννης Μπεχράκης

Ο κος Μπεχράκης όμως με το φακό του πρόλαβε να αποθανατίσει και την επίθεση στο φωτορεπόρτερ Παναγιώτη Τζαμάρο.

Φωτογραφία: Γιάννης Μπεχράκης

Για τα παραπάνω γεγονότα, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος κατέθεσε μήνυση  για τον ξυλοδαρμό των μελών της κατά τη διάρκεια των σημερινών κινητοποιήσεων. Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ…..  διέταξε απλά άλλη μια έρευνα προκειμένου να εξετασθούν οι καταγγελίες…

Λες και οι φωτογραφίες δε μιλούν από μόνες τους…

Ογκώδης πορεία στο Ηράκλειο στα πλαίσια της απεργίας των ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ στις 5-10-2011 (βίντεο)

DSC04462Αρκετά ογκώδης ήταν η συγκέντρωση και η πορεία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης, στα πλαίσια της απεργίας των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Στην πορεία συμμετείχαν μαθητές και φοιτητές, καθώς και εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντιστεκόμενοι στη συνεχή και άδικη φορολόγηση, την εφαρμογή της εφεδρείας και τις απολύσεις, αλλά και στις μειώσεις μισθών που επίκεινται με το νέο μισθολόγιο.

Αυτό που εγώ τουλάχιστον είδα για πρώτη φορά, είναι τα ματ να ακολουθούν την πορεία από τα στενάκια, πηγαίνοντας παράλληλα με αυτήν, και προσπαθώντας να μη γίνουν αντιληπτοί! Ήταν τουλάχιστον αστείο το θέαμα!

mat

Το νέο… μισθολόγιο – φτωχολόγιο στο δημόσιο

Το Έθνος δημοσιεύει σήμερα τους πίνακες με τους μισθούς ανά βαθμό και κατηγορία υπαλλήλων που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για το μισθολόγιο στο δημόσιο, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή και θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σας παραθέτω τους πίνακες, με την επισήμανση ότι ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑΙ ΜΙΚΤΟΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ , που είναι περίπου το 15% – 18% του μικτού μισθού. Αν αφαιρέσουμε ακόμα το 3% υπέρ ανέργων που προστέθηκε πρόσφατα, πάμε στο 20% περίπου. Άρα π.χ. για την κατηγορία ΠΕ και Γ βαθμό, που αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα 1588,6 ευρώ, το καθαρό ποσό που θα λαμβάνει ένας δημόσιος υπάλληλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ 11-14 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 1270 ευρώ, και όχι 1588..

image image

image

Το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2012

Ολόκληρο το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, που όμως περιλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες δράσεις μέχρι το 2015 (μεσοπρόθεσμο).

Δώστε μεγάλη βάση στον πίνακα 2.1 (σελ 19-20), όπου περιγράφονται συνοπτικά όλα τα μέτρα μέχρι το 2015.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2012

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Αποφασίστε μέχρι πότε έχουμε λεφτά: μέχρι Οκτώβρη που λέγατε πριν ή μέχρι Νοέμβρη που λέτε σήμερα;

imageΔεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας έως τα μέσα Νοεμβρίου”, δήλωσε το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος, προσπαθώντας να καθησυχάσει τον κόσμο για την καθυστέρηση της 6ης δόσης.

 

imageΜόλις πριν μερικές εβδομάδες όμως , στις 12 Σεπτεμβρίου, ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, αναφερόμενος στο θέμα των ταμειακών διαθεσίμων και των εκπληρώσεων των υποχρεώσεων του Δημοσίου δήλωνε σε τηλεοπτική εκπομπή«Σίγουρα και μέσα στον Οκτώβριο έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε».

ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ, Ή ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ; ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…

Το Σεπτέμβρη, έπρεπε να περάσουν τα πρόσθετα μέτρα, με πρώτο το έκτακτο τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Τότε, έπρεπε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο και να του πούμε ότι αν δεν δεχτεί το μέτρο, δε θα πάρουμε την έκτη δόση και δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Τώρα που έχει ψηφιστεί το μέτρο, η Τρόικα κάνει τσαλιμάκια για διάφορα άλλα θέματα. Το eurogroup αναβλήθηκε και μαζί με αυτό και η καταβολή της 6ης δόσης. Η κυβέρνηση θέλει λοιπόν να δείξει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι έχει τα πράγματα υπό έλεγχο, γι’ αυτό και ξαφνικά…βρήκε λεφτά για τις ανάγκες του δημοσίου, μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, που ευελπιστεί να έχει καταβληθεί επιτέλους αυτή η ριμάδα η 6η δόση!!

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη μας… Ή μήπως απλά έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια;

Δε θα γίνουμε Ινδία… Βουλγαρία ίσως;

image «Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε Ινδία που δεν έχει κανόνες εργασίας», φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός κος Παπανδρέου σε συνάντησή του με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερόμενος στο αίτημα των εκπροσώπων της ΤΡΟΙΚΑ να καταργηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δε μας είπε όμως αν θέλει να γίνουμε Βουλγαρία, όπου οι μισθοί είναι 300 και 400 ευρώ. Μόλις προχτές παρακολουθούσα στην τηλεόραση εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων να εξαίρουν το φορολογικό σύστημα της γείτονας χώρας, και το γεγονός ότι οι εκεί επιχειρήσεις φορολογούνται με συντελεστή 10%. Μάλιστα, προ μηνός είχε γίνει και πρόταση από το Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας Στέφαν Κέπφερερ, περί ανάγκης δημιουργίας οικονομικών ζωνών ειδικού φορολογικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Και έχει ήδη κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από επιχειρηματίες του νομού Έβρου για τη δημιουργία ειδικής οικονομικής – επενδυτικής ζώνης στη Θράκη, όπου θα ισχύει κατ΄ εξαίρεση φορολογικός συντελεστής 10% , προκειμένου να επιστρέψουν στη Βόρεια Ελλάδα οι επιχειρήσεις που έφυγαν προς τις γειτονικές χώρες. Γιατί να επιστρέψουν όμως οι επιχειρήσεις, αν δε μειωθούν και οι μισθοί στα επίπεδα των γειτονικών χωρών;

Δε θα γίνουμε Ινδία λοιπόν. Το είπε ο Παπανδρέου…

Βέβαια αυτός είχε πει και το “Λεφτά Υπάρχουν”, αλλά πάνε δυο χρόνια τώρα και νομίζει ότι το ξεχάσαμε.. Είχε πει και ότι δε θα επιβαρυνθούν άλλο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, και ότι δε θα ξαναγίνουν οριζόντιες περικοπές. Αλλά έχει περάσει ένας χρόνος, και νομίζει ότι το ξεχάσαμε…

Μείνετε (αν)ήσυχοι λοιπόν… Εγγυάται ο Παπανδρέου…

Απεργία σε δημόσιο και ΔΕΚΟ 5 Οκτώβρη 2011

imageΣτην απεργία συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους, στα Ταμεία, στις εφορίες, στα νοσοκομεία (με κάλυψη της ΑΔΕΔΥ), καθώς και οι εργαζόμενοι στους 151 οργανισμούς που είτε διαλύονται είτε (ή και) εφαρμόζουν την εργασιακή εφεδρεία (πολλοί εκ των οποίων καλύπτονται από τη ΓΣΕΕ).

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίας Υγείας Πρόνοιας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην απεργία.

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να προκληθούν και στις πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και οι καθηγητές των ΤΕΙ . Στην απεργία θα συμμετέχουν πανελλαδικά και οι δικηγόροι, με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Για την Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ, ενώ για το Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας στις 10:00 π.μ.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για την τακτοποίηση αυθαιρέτου. Χρήσιμες ερωτο-απαντήσεις.

image Επειδή από την 1 Οκτώβρη 20110 έχει ξεκινήσει η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, παραθέτω τα 5 βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση του Ν. 4014/2010, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, καθώς και χρήσιμες ερωτο-απαντήσεις:
  1. Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Ο μηχανικός πραγματοποιεί αυτοψία, συλλέγει τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».
  2. Ο μηχανικός συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά από 1ης Οκτωβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 την αίτηση και το σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.
  3. Το τέλος καταβάλλεται από τον πολίτη (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε Τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να καταβάλλεται μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2011. Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώρηση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σιγά μη γλυτώσει ο ιδιωτικός τομέας!

image Έσκασε σήμερα και η βόμβα για τον ιδιωτικό τομέα: Η Τρόικα ζητάει την κατάργηση της ισχύουσας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και την υπογραφή νέας με μειωμένους κατώτατους μισθούς! Δηλαδή ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!

Αυτό για όποιον είχε την εντύπωση ότι ο ιδιωτικός τομέας θα έμενε απ’ έξω! Αυτό για όσους χαίρονταν με τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα!

Τι κι αν από αυτό το ιστολόγιο είχα επισημάνει με πολλές αναρτήσεις ότι η κοινωνία πρέπει να μένει ενωμένη, και η μία κοινωνική τάξη δεν πρέπει να στρέφεται ενάντια στην άλλη (διαβάστε εδώ, εδώ κι εδώ). Πάρα πολλοί συμπολίτες μας, τρώγοντας το δόλωμα της κυβέρνησης, φώναζαν τόσο καιρό να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο. Οι υπέρογκοι αυτοί μισθοί των 1000 και 1500 ευρώ! Τώρα λοιπόν, πλησιάζει όπως φαίνεται και η σειρά τους! Τι πρέπει να πουν τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι γι΄ αυτούς; Ότι είναι δίκαιο; ότι “καλά θα τους κάνουν”;

Σαφώς και όχι! Έστω και την ύστατη στιγμή, γιατί σε αυτήν έχουμε φτάσει χωρίς αμφιβολία, πρέπει να ενωθούμε. Και να δηλώσουμε ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε με 500 και 1000 ευρώ, με τόσες υποχρεώσεις, είτε είμαστε δημόσιοι, είτε ιδιωτικοί υπάλληλοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες ή οτιδήποτε άλλο.

Όσο για τις φερόμενες δηλώσεις Παπανδρέου, ότι η Ελλάδα έχει συλλογικές συμβάσεις, και δε θα γίνει Ινδία, να θυμίσω απλά ότι η Ελλάδα έχει και Σύνταγμα, που καθημερινά βιάζεται από τον ίδιο και την κυβέρνηση του. Γι’ αυτό ας μην εφησυχάζουμε ούτε μία στιγμή, αν πραγματικά δε θέλουμε να γίνουμε Ινδία!

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα

Ηράκλειο 27 Σεπτεμβρίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στη συνεδρίαση του της 26/9/2011 αφού συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα των πρόσφατων οικονομικών επιβαρύνσεων μετά από αίτημα ομάδας πολιτών («πολίτες κατά του χρέους») αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην επιβληθείσα έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα που επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα χιλιάδες νοικοκυριά.

Σε μια εποχή που η ανεργία αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς , οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται, ενώ αυξάνονται δραματικά οι φόροι ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, μέτρα όπως η συγκεκριμένη φορολογία, οδηγούν την κοινωνία σε απόγνωση και καταδικάζουν σε φτώχεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Θεωρούμε απαραίτητη την εξαίρεση από το μέτρο των ανέργων των χαμηλόμισθων , των χαμηλοσυνταξιούχων και των αγροτών γιατί δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου και να προωθήσει άμεσα ένα δίκαιο φορολογικό Νομοσχέδιο που θα αποκαθιστά τις αδικίες των έκτακτων εισφορών και θα επιβαρύνει τους πολίτες ανάλογα με τις δυνατότητες τους, όπως επιβάλλει η χρηστή Διοίκηση και επιτάσσει το Σύνταγμα της Χώρας.

Το σχόλιό μου: Πολύ σωστή η πρόταση περί προώθησης ενός δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου και απόσυρσης του σχεδίου νόμου για την έκτακτη εισφορά, με τη διαφορά ότι δεν είναι σχέδιο νόμου, αλλά ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ. Βλέπετε, το δημοτικό συμβούλιο με ευθύνη και πρωτοβουλία της πλειοψηφούσας παράταξης εξέδωσε το παρόν ψήφισμα κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή είχε ψηφιστεί η τροπολογία στη βουλή…

Τι σημαίνει πραγματικά η “εφεδρεία” που επέλεξε η κυβέρνηση

image Ανακοινώθηκε μετά το τέλος του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου η απόφαση της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία , που όπως φαίνεται, έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει δύο φάσεις και επτά διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές δράσεις:

ΦΑΣΗ Α΄ (2011):
Δράση 1η:
Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Δράση 2η: Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Από τις ανωτέρω δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.
Δράση 3η: Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας.
Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.
Δράση 4η: Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση).
Δράση 5η: Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.
Δράση 6η: Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.
Από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6-7.000 εργαζομένων.
ΦΑΣΗ Β' (2012-13):
Δράση 7η:
Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%. Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ. Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης.

Η κυβέρνηση θέλει να περάσει στον κόσμο ότι επέλεξε το πιο ήπιο σενάριο, με τις λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις. Εγώ λέω να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους:

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΩΡΗ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝO ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. ΜΕΤΑ ΤO ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΗ.

Θα ήθελα όμως να επιστήσω την προσοχή σας στις δράσεις 3 και 6-7:

Από τη δράση 3 είναι φανερό ότι οι υπάλληλοι που θα επιλεγούν, πάνε για απόλυση. Και , αφού θα έχουν λάβει και ειδοποίηση, θα πάρουν τη μισή αποζημίωση που δικαιούνται, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για τα εργασιακά.

Το ίδιο και για τις δράσεις 6 και 7, με τη διαφορά ότι στην 7 περιλαμβάνεται και ο στενός δημόσιος τομέας. Και με κατάργηση οργανικών θέσεων κατά 30%, ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. 

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013 ΛΟΙΠΟΝ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΕΣ, Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΧΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.

Αυτό είναι λοιπόν το “ήπιο” σενάριο που επέλεξε η κυβέρνηση. Και δεν μπορώ να φανταστώ καν πιο ήταν το πιο σκληρό…

Υ.Γ.: Η δράση 4 είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Εδώ οι ίδιοι οι υπάλληλοι δεν ξέρουν αν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης, η κυβέρνηση θα τους βρει από μόνη της και θα τους συνταξιοδοτήσει υποχρεωτικά!!! Άσε που κάνουν αίτηση για σύνταξη, και παίρνουν απάντηση μετά από 2 χρόνια!!