ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η ΔΕΗ Α.Ε. πληρώνεται τα έργα της ΠΡΙΝ ΚΑΝ αρχίσει τις εργασίες, και σε βάρος συγκεκριμένου υπαλλήλου του δήμου κάθε φορά!

Με αφορμή την 77 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηρακλείου, που βλέπετε παρακάτω, και στην οποία ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΣ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ, θα κάνω μια απόπειρα να σας εξηγήσω τι συμβαίνει με τις πληρωμές σε όλα τα έργα που εκτελεί ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ η ΔΕΗ.Α.Ε , σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας.
image
image
Η ΔΕΗ Α.Ε. υπογράφει μια σύμβαση με τον εκάστοτε δήμο, στη συγκεκριμένη περίπτωση με το δήμο Ηρακλείου, για να εκτελέσει ένα έργο υπογείωσης του δικτύου της ή μετακίνησης των στύλων της.  Το έργο αυτό έχει ένα κόστος το οποίο υπολογίζει η ΔΕΗ με δικό της τιμολόγιο (μονοπώλιο είναι άλλωστε). Το έργο λοιπόν αυτό, σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ,  για να πληρωθεί, θα έπρεπε να έχει εκτελεστεί πρώτα. Ή τουλάχιστον να πληρώνεται τμηματικά, και για εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί.
ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ Η ΔΕΗ Α.Ε. Η συγκεκριμένη εταιρία, ΑΠΑΙΤΕΙ από τους δήμους να ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ.  Πριν καν δηλαδή εμφανιστεί ο εργολάβος της ΔΕΗ στην περιοχή εκτέλεσης του έργου, η ΔΕΗ έχει εισπράξει ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ όλο το ποσό του έργου!!!
Προκαταβολική εξόφληση έργων όμως δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Έτσι, κανένα ένταλμα πληρωμής προς τη ΔΕΗ Α.Ε. από οποιοδήποτε δήμο της χώρας ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΑΤΣΟΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟ.

Η πρωτομαγιά στο Ηράκλειο

Εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις φορέων για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς στο Ηράκλειο (Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, ΠΑ.ΜΕ., Ένωση Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Ηρακλείου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου,  Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου, Μ-Λ ΚΚΕ Ηρακλείου )  συγκεντρωμένες σε μία ανάρτηση :




Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

21 αυτοκτονίες στην Κρήτη την περίοδο του μνημονίου!

Άλλη μια αυτοκτονία  έλαβε χώρα σήμερα στο νομό Ηρακλείου, και έρχεται να προστεθεί σε αυτή του επιχειρηματία Γιάννη Μεστροπιάν, αλλά και στο μακρύ κατάλογο αυτοκτονιών  που καταγράφονται στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ένας 55χρονος οικοδόμος βρέθηκε το πρωί απαγχονισμένος μέσα στο σπίτι του στην περιοχή του Ζαρού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο 55χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και οικογενειακά προβλήματα και όχι τόσο οικονομικά. Όμως αυτό δε μειώνει καθόλου το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες στο νησί μας τείνουν να λάβουν μορφή επιδημίας, αφού τους τελευταίους 16 μήνες περισσότερα από 21 άτομα, στην πλειοψηφία τους επιχειρηματίες έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους. Δεν είναι φυσικά ΚΑΘΟΛΟΥ τυχαίο, ότι το διάστημα αυτό ταυτίζεται με το διάστημα που εφαρμόζονται τα σκληρά και πρωτοφανή οικονομικά μέτρα που όλοι βιώνουμε στο πετσί μας καθημερινά.

Πέρα από αυτή την επισήμανση, η οποία θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά μάλλον θα περάσει “στο ντούκου”, δε θα πω τίποτε άλλο. Απλά θα σας παραπέμψω σε παλαιότερες αναρτήσεις του ιστολογίου, για να δείτε ότι αυτή η κατάσταση ήταν πλήρως προβλέψιμη, και αν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε σώσει πολλές ζωές. Απλά αλλάζοντας πολιτική… 

15 Σεπτεμβρίου 2010: Κι άλλη αυτοκτονία στην Κρήτη λόγω οικονομικών προβλημάτων…(;)

19 Νοεμβρίου 2010: 2 αυτοκτονίες και μία απόπειρα μέσα σε μια εβδομάδα στην Κρήτη!!!

24 Μαρτίου 2011: Κι άλλη αυτοκτονία στο Ηράκλειο…. Δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα

31 Μαρτίου 2011: Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί κάθε αυτοκτονίας για χρέη στη χώρα μας!

Εδώ γίνεται … του Κουτρούλη ο γάμος!

image Τι χαμός είναι αυτός που γίνεται επί μία ολόκληρη εβδομάδα τώρα σε εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις με το γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ! Επιτέλους ήρθε η μέρα, μπας και ησυχάσουν λίγο! Όχι τώρα φυσικά, αλλά  σε καμιά εβδομάδα, αφού για μέρες θα ακούμε και θα διαβάζουμε για τα παραλειπόμενα!

Αλήθεια, είναι αυτό θέμα που αξίζει να παίρνει τόσο μεγάλο κομμάτι δημοσιότητας, και τόσο χρόνο προβολής από τα ελληνικά “μέσα ενημέρωσης”;

Στην Αγγλία το καταλαβαίνω… Αλλά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, των καθημερινών αυτοκτονιών, της μεγάλης ανεργίας, των σκανδάλων, της μίζας, της φτώχειας, αυτό μας απασχολεί; Τι νυφικό θα φορέσει η Καιτούλα, αν θα τη φιλήσει στο μάγουλο ή στο στόμα ο Γουίλιαμ, ή ποιος θα πιάσει την ανθοδέσμη; Εδώ γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, κι εμείς παρακολουθούμε αποχαυνωμένοι αυτόν του Πρίγκιπα!

Δε λέω, ο Έλληνας έχει την ανάγκη να ξεφύγει από τα προβλήματα. και ίσως αυτό να κάνει παρακολουθώντας το “παραμύθι” της κόρης αεροσυνοδού, που γνώρισε τον πρίγκιπα και τελικά τον παντρεύτηκε, και θα ζήσουν αυτοί καλά… Δεν πρέπει όμως να αποφεύγει και την πραγματικότητα.  Γιατί, αυτοί καλά θα ζήσουν, είμαι σίγουρος,  αλλά για το “κι εμείς καλύτερα” έχω μεγάλες αμφιβολίες. Και όσο μένουμε αμέτοχοι στα θέματα που μας αφορούν, παρακολουθώντας γιορτές και πανηγύρια, τόσο περισσότερο απομακρύνεται αυτό το “καλύτερα”…

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Προανακριτική για τον… υποβρυχι-Ακη (βίντεο)!

Δεν έπεισε τους βουλευτές η ομιλία το απόγευμα στη βουλή του Άκη Τσοχατζόπουλου, και με  226  ψήφους υπέρ, εννέα κατά, εννέα παρών, ένα λευκό  και πέντε άκυρα  η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού Άμυνας σε προανακριτική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για επικοινωνιακή καταιγίδα εναντίον του, για λάσπη και για συκοφαντίες, ακόμα και για το σπίτι του που τόσα έχουν γραφτεί. Φυσικά αρνήθηκε ότι είναι παραλήπτηση χρημάτων από τη Γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrostaal, η οποία προμήθευσε το Ελληνικό κράτος με τα υποβρύχια, και είπε ότι τις  αποφάσεις για τους εξοπλισμούς τις λαμβάνει τελικά το Συμβούλιο Άμυνας και το ΚΥΣΕΑ.

Ακόμα ο πρώην υπουργός είπε ότι η Ελληνική δικαιοσύνη ήδη ερευνά το θέμα, σε συνεργασία με τη Γερμανική δικαιοσύνη, και ότι ακόμα δεν έχει αποφανθεί. “Υπάρχει άλλος που  μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα γι΄ αυτή τη διαδικασία, πέραν της δικαιοσύνης;” , αναρωτήθηκε, αφήνοντας αιχμές για μέσα ενημέρωσης, που τον έχουν εμπλέξει άμεσα με τις μίζες. Όμως αιχμές άφησε και για το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ: "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους σε μια ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη, με σκοπό να στήσουν ένα "Κολοσσαίο" προκειμένου με την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη".

Ένα σημαντικό σημείο της ομιλίας του κατά τη γνώμη μου είναι αυτό στο οποίο λέει ότι “η διαδικασία που επελέγει είναι ΝΟΜΙΚΑ αστήρικτη” καθώς σύμφωνα με το νόμο “περί ευθύνης Υπουργών”, καθώς “δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη μετά τη δεύτερη τακτική σύνοδο της δεύτερης βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος”. Να το θυμάστε αυτό μετά από μερικούς μήνες, όταν θα μας ανακοινώνουν το αποτέλεσμα της προανακριτικής επιτροπής…

Δείτε ένα απόσπασμα της ομιλίας του Άκη Τσοχατσόπουλου:

 

Υ.Γ.: Οι υπόλοιποι 50 βουλευτές από τους 300, που ήταν; Γιατί ψήφισαν μόνο 250; Δεν τους πληρώνουμε για να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες; Ή πάνε όποτε γουστάρουν; Μάλλον θεώρησαν ότι δεν είναι σοβαρό το θέμα…

Αναγνώστης: Πάρκινγκ… δημοτικών συμβούλων!

imageΟ συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στα παλιά κρατητήρια (Ηράκλειο) και γράφει η πινακίδα ότι απαγορεύεται η στάθμευση εκτός δικαστών. Εκεί όμως παρκάρουν εκτός των παρανόμων και δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και αντιδήμαρχοι με πινακίδα στο ταμπλό ότι έχουν άδεια από τον δήμο.

Ερωτώ:  γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι μέσα στις υπόλοιπες παροχές που έχουν θα πρέπει να έχουν και δωρεάν πάρκιν για να κατεβαίνουν να κάνουν τα πασχαλινά ψώνια τους; Και ο κακομοίρης ο δημότης θα πρέπει να πληρώσει για πάρκιν; Επιφυλάσσομαι να στείλω τις φωτογραφίες από αυτοκίνητο γνωστής αντιδημάρχου παρκαρισμένο στο συγκεκριμένο σημείο την παραμονή του Πάσχα για να κάνει τα ψώνια της.

ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΚΙΝ ΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ. Υποτίθεται ότι εκλέγονται για να μας υπηρετούν και όχι να μας π…………ν.

Αναγνώστης

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Δάσκαλε που δίδασκες, και λόγο δεν εκράτεις..

Θα σας βάλω ένα μικρό κουίζ σήμερα… Ποιός ή ποια είπε τις παρακάτω φράσεις, μόλις ένα μήνα πριν;

«Έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά μου». 

«Διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Ο καθένας έχει την υποχρέωση να βάλει το δικό του λιθαράκι στον τομέα ευθύνης που έχει αναλάβει. Για εμένα αυτή τη στιγμή προέχει η εκπαίδευση».

Φαντάζομαι θα ψάχνετε όλοι για ένα πρόσωπο που είχε μεγάλη λαχτάρα να επιστρέψει στις αίθουσες διδασκαλίας, να βρεθεί κοντά στα παιδιά, να τα διδάξει, να τα συμβουλέψει, και να τους δώσει τα πρώτα εφόδια για τη ζωή. 

image 

Μπορεί όμως αυτές οι δηλώσεις να ανήκουν σε κάποια, που 28 μέρες μετά που τις έκανε, αφήνει τη διδασκαλία, για να…ασχοληθεί και πάλι με την πολιτική;

Μπορεί αυτές οι δηλώσεις να ανήκουν σε κάποια που, πριν καλά – καλά πάει στο σχολείο, και τη γνωρίσουν τα παιδιά ως δασκάλα τους, τα αφήνει για να … δίνει τις πολύτιμες συμβουλές τις σε κάποιον (που η αλήθεια είναι ότι χρήζει συμβουλών); 

Η απάντηση σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου θα ήταν “μα φυσικά όχι”. Στην Ελλάδα όμως, η απάντηση είναι “Μα ασφαλώς, ναι”.

sxoinaraki Τις παραπάνω δηλώσεις τις έκανε η κυρία Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Η πρώην νομάρχης Ηρακλείου, που είχε παρουσιαστεί στο σχολείο που ανέλαβε μετά τη λήξη της θητείας της όλο χαμόγελο και όλο χαρούλες, και που όπως  διαβάζω σήμερα, αφήνει τη διδασκαλία για να αναλάβει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου,  ως “συντονίστρια σε θέματα ειδικών προτεραιοτήτων”.

Τι σημαίνει αυτό ακριβώς δεν ξέρω.. Αλλά αυτό που υποψιάζομαι είναι ότι είναι μια θέση που δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτήν, για να ανταμειφτεί για τη στάση που κράτησε στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, όταν δεν της δόθηκε το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ. Θα θυμάστε ότι ενώ όλοι περίμεναν να αντιδράσει, αφού δήλωνε σθεναρά μέχρι την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά της, τελικά δήλωσε “στρατιώτης” της παράταξης, και στήριξε (τουλάχιστον επίσημα) το Σταύρο Αρναουτάκη. Έ, τώρα θα την άφηναν απ’ έξω, με το μισθό της δασκάλας; Δε νομίζω!!

Πολλοί σχολίασαν την είδηση αυτή, φοβούμενοι ότι η αλλαγή  στη ζωή των παιδιών που διδάσκει μέχρι σήμερα η κα Σχοιναράκη δεν θα είναι για καλό τους. Εγώ πάλι τους λέω να μην είναι και τόσο σίγουροι… Γιατί, χωρίς ομολογουμένως να γνωρίζω την πρώην νομάρχη και μέλλουσα σύμβουλο, εγώ το μόνο συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω είναι ότι όποιος αφήνει τα παιδιά στη μέση της χρονιάς, για να εκπληρώσει προσωπικές, πολιτικές του φιλοδοξίες, σίγουρα δεν είναι και ο καλύτερος δάσκαλος γι΄αυτά…

Το υπουργείο οικονομικών σας φέρνει πιο κοντά!!!

imageΠριν από ένα μήνα ακριβώς, κύκλοι του υπουργείου οικονομικών είχαν διαρρεύσει, και είχε προβληθεί και αρκετά από τον τύπο, ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μην προχωρήσει στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του κίνησης, τουλάχιστον για φέτος.

Ήρθε όμως χτες η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, που αυτόματα σημαίνει πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ. Στα πρόσθετα αυτά μέτρα, πέρα από αυξήσεις τελών κυκλοφορίας, αντικειμενικών αξιών, και άλλων πολλών, σίγουρα θα περιλαμβάνεται πλέον και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς από αυτό το μέτρο και μόνο υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 400 εκατομμύρια ευρώ! Είναι δυνατόν λοιπόν, κάτω από τα νέα δεδομένα, να “παραιτηθεί” από αυτό τόσο εύκολα η κυβέρνηση, ειδικά όταν με την προπαγάνδα ένα ολόκληρο χρόνο τώρα, μας έχουν κάνει σχεδόν να το δεχτούμε; Μάλλον όχι…

Ξέρετε όμως τι προβλέπω; Ότι και αυτό το μέτρο θα πάει στο βρόντο, για 2 λόγους: Ό ένας είναι ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα “φουλάρουν” τις δεξαμενές τους από τώρα, έστω και αν ή τιμή του πετρελαίου είναι αρκετά τσιμπημένη. Ο άλλος είναι ότι, όσοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, δε θα έχουν και τη δυνατότητα από το Σεπτέμβρη να προμηθεύονται τις ίδιες ποσότητες με πέρσι, οπότε η κατανάλωση θα είναι αρκετά μειωμένη και το δεύτερο εξάμηνο του 2011, αλλά και το πρώτο του 2012. Κι εκεί που η κυβέρνηση υπολογίσει 400 εκατομμύρια ευρώ για κάθε εξάμηνο, δε θα βάλει στα ταμεία της ούτε τα μισά!!!

Και τι θα κάνει ο κόσμος, δε θα έχει θέρμανση; Όχι βέβαια.. Αλλά εκεί που πολλοί ρύθμιζαν το θερμοστάτη στους 20 βαθμούς Κελσίου, του χρόνου αναγκαστικά θα τον ρυθμίζουν στους 19 και στους 18!! Αφήστε που τα τζάκια και οι ξυλόσομπες θα ανάβουν μέρα νύχτα!!!

Τα πράγματα είναι πλέον απλά, και έχει ήδη αυτό αποδειχτεί ένα χρόνο τώρα: τα χρήματά μας είναι περιορισμένα, και θα ξοδεύουμε μόνο για τα άκρως απαραίτητα. Και, μπορεί η θέρμανση να συγκαταλέγεται σε αυτά, όμως σίγουρα θα αναγκαστούμε όλοι και σε αυτόν τον τομέα να κάνουμε οικονομία.

Και στο κάτω κάτω, ας βάλουμε και μια μπλούζα παραπάνω μες στο σπίτι, ας σκεπαστούμε και με μια κουβέρτα παραπάνω το βράδυ, ας…συσφίξουμε και λίγο τις σχέσεις μας με το σύντροφό μας! Μάλιστα, προτείνω στο υπουργείο οικονομικών να το κάνει αυτό σύνθημα στην καμπάνια του για την αύξηση του φόρου: “Το υπουργείο οικονομικών σας φέρνει πιο κοντά” !!!

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αλκοόλ και ανήλικοι: άλλος ένας νόμος που μένει στα χαρτιά

Απίστευτη θλίψη έχει προκαλέσει όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ο θάνατος μιας 15χρονης στο Ρέθυμνο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο ένα θέμα για το οποίο γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά κανείς δεν κάνει ποτέ τίποτα. Πολύ περισσότερο δε, η Πολιτεία…

Είναι γνωστό σε όλους ότι η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους κάτω των 18 ετών απαγορεύεται δια νόμου. Όπως επίσης απαγορεύεται και η είσοδος παιδιών (γιατί παιδιά είναι) κάτω των 17 ετών σε μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά χωρίς τη συνοδεία ενήλικα. Ο νόμος όμως αυτός, μένει μόνο στα χαρτιά, και δεν εφαρμόζεται ποτέ και από κανέναν! Ούτε και η πολιτεία όμως έχει δείξει τη διάθεση να τον εφαρμόσει, ή αν θέλετε να τον επιβάλει… Πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλα έσοδα από την εφαρμογή του. Γιατί αυτό που βλέπουμε τελευταία, είναι να εφαρμόζονται μόνο εκείνοι οι νόμοι που έχουν οικονομικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση, ενώ όλοι οι άλλοι βρίσκονται σε σιωπηρή αναστολή.

Μεγάλη είναι η ευθύνη της πολιτείας λοιπόν σε αυτό το ζήτημα. Όμως θα θέσω και έναν άλλο ζήτημα για προβληματισμό: ποια είναι η δική μας ευθύνη; Η ευθύνη μας ως γονείς, αλλά και ως θαμώνες των νυχτερινών καταστημάτων;

Ως γονείς τα πράγματα είναι λίγο ξεκάθαρα, αφού και σε αυτό το θέμα, όπως και σε πολλά άλλα, οφείλουμε να να περάσουμε στα παιδιά μας σωστές απόψεις. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται το αλκοόλ για να περάσεις καλά, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες. Και , αφού κατανοήσουν τι βλαβερές συνέπειες που αυτό έχει στον οργανισμό μας, όταν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες, και σιγουρευτούμε ότι έχει γίνει κατανοητό και ότι μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη, τα παιδιά μας θα μπορούν να βγουν και μόνα τους κάποια βράδια, χωρίς να γίνεται φυσικά και κατάχρηση. Βέβαια όλα αυτά είναι εύκολα να τα λες, και πολύ δυσκολότερα να τα εφαρμόζεις. Αλλά ποιος είπε ότι το να είσαι γονιός είναι εύκολο;

Όσον αφορά τώρα τις ευθύνες μας, ή αν θέλετε τη συνυπευθυνότητά μας όταν βλέπουμε ανήλικους σε μπαρ να πίνουν, είναι ένα πιο πολύπλοκο ζήτημα. Σίγουρα ο πολίτης δεν μπορεί, και δεν είναι ο ρόλος του να υποκαθιστά την πολιτεία, ειδικά σε ένα ζήτημα που ή τελευταία δε δίνει καθόλου βαρύτητα. Δεν πρέπει όμως αν μένουμε και αδιάφοροι. Και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι μια σύσταση στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Γιατί κανείς δε θα ήθελε να είναι στη θέση του άμοιρου πατέρα και της μητέρας της 15χρονης. Αλλά και κανείς δεν κάνει τίποτα, για να μη βρεθεί κάποτε σε αυτήν…

Υ.Γ.: Για την ευθύνη των ιδιοκτητών αυτών των καταστημάτων, που σερβίρουν ανεξέλεγκτα αλκοόλ,  πολλές φορές και κακής ποιότητας, νομίζω είναι περιττό να αναφερθώ.

Δήλωσέ το για…να μας σώσεις!!!

Το θέμα των αυθαιρέτων κατασκευών έρχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για το πως μπορούν να “τακτοποιηθούν” τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα στη χώρα μας. Φαίνεται όμως ότι από το “Δήλωσέ το να το σώσεις”, που ήταν το σύνθημα κατά την εφαρμογή του νόμου Τρίτση το 1983, έχουμε περάσει στο “Δήλωσέ το να.. μας σώσεις”, αφού σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η λύση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, αλλά η είσπραξη χρημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. 

Και το λέω αυτό όχι επειδή γνωρίζω τα σχέδια της κυβέρνησης, και τι προτίθεται να κάνει. Απλά επειδή νομιμοποίηση των αυθαιρέτων δεν μπορεί να γίνει από το σύνταγμα (και δε θα ήταν και σωστό κατά τη γνώμη μου), οπότε οποιαδήποτε λύση θα ήταν απλά για κάποια χρόνια, όπως και με τους ημιυπαίθριους, αλλά και για έναν άλλο λόγο, σοβαρότερο:

Η Πολιτεία, αν ήθελε, θα μπορούσε να είχε προλάβει πάρα πολλά από τα αυθαίρετα κτίσματα, με ένα πολύ απλό τρόπο: να επεκτείνει και να εγκρίνει τα υπό επέκταση σχέδια πόλης σε εύλογα χρονικά διαστήματα, ώστε η δόμηση να γίνεται με συγκεκριμένους και εγκεκριμένους κανόνες δόμησης.

Η λύση στο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης από ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, αλλά και η πιθανή νομιμοποίηση περίπου 400.000 αυθαιρέτων, θα ήταν η ολοκλήρωση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσα από την έγκριση των ΓΕΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ (ΓΠΣ) και των ΣΧΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης") που είναι στη κυριολεξία “βαλτωμένα” για χρόνια στα διάφορα υπουργεία. Αντί να υπάρξει λοιπόν προώθηση και έγκριση αυτών, ώστε τα ήδη υπάρχοντα αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές που θα επιτρέπεται η δόμηση να έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια (υπό προϋποθέσεις φυσικά), και επομένως ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, εξετάζονται διάφορες καθαρά εισπρακτικές λύσεις.

Το θέμα της αυθαίρετης δόμησης δυστυχώς έως τώρα δεν έχει αντιμετωπιστεί σοβαρά από καμία κυβέρνηση. Δεν ξέρω γιατί δεν αντιλαμβάνονται οι κατά καιρούς κυβερνόντες τη σοβαρότητά του, αφού είναι προφανές ότι την αυθαίρετη δόμηση συνοδεύουν ένα σωρό περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά και κοινωνικά προβλήματα.

Όμως η συγκεκριμένη κυβέρνηση, υπό το βάρος και την “ευκαιρία” της κρίσης, όχι της οικονομικής αλλά των αξιών της κοινωνίας, που δίνει την ευκαιρία να μπουν οι νέες βάσεις για το μέλλον, έχει την υποχρέωση να το αντιμετωπίσει με τη σοβαρότητα που του πρέπει. Και όχι να ψάχνει άλλο ένα τρόπο να βάλει χρήματα στα ταμεία.

2 νεκροί και 7 τραυματίες στις “μάχες” της φετινής Ανάστασης

Θα μπορούσε να είναι ο απολογισμός μιας μάχης από αυτές που καθημερινά πλέον γίνονται στη Λιβύη και τη Συρία. Και όμως είναι ο φετινός απολογισμός των θυμάτων που άφησε πίσω του το έθιμο των βεγγαλικών.

2 ενήλικους νεκρούς στη Ρόδο σε αποθήκη κατασκευής βεγγαλικών, και τουλάχιστον 7 τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολύ σοβαρά ένα παιδάκι 7 ετών, άφησε πίσω της η φετινή ανάσταση, που μόνο ανάσταση δεν ήταν γι’ αυτούς και για τους συγγενείς τους.

Ο σοβαρός τραυματισμός του 7χρονου παιδιού, που συμμετείχε αμέριμνο στη θρησκευτική τελετή της αναστάσεως στην Δροσιά Χαλκίδας δίπλα στον Ιερέα πατέρα του, επήλθε όταν 25χρονος έριξε με το πιστόλι του ναυτική φωτοβολίδα, η οποία χτύπησε το παιδί στο κεφάλι. Το άτυχο παιδάκι μεταφέρθηκε αρχικά σε νοσοκομείο της Χαλκίδας, και μετά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων ‘Αγία Σοφία’, όπου νοσηλεύεται αυτή την ώρα διασωληνωμένο, σε καταστολή και σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας ήδη χάσει το ένα του μάτι.

Αλλά και στην Κρήτη, στο Γάζι Ηρακλείου, ένας 11χρονος τραυματίστηκε ελαφρά από χρήση βεγγαλικών τα οποία πυροδότησε μαζί με μια 12χρονη το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το κοριτσάκι πήρε κρυφά τα βεγγαλικά, που είχε αγοράσει η μητέρα της! Η τελευταία δε, συνελήφθη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Το παράδειγμα των παιδιών στο Γάζι είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης που επικρατεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, όσον αφορά τα βεγγαλικά και τη χρήση τους από παιδιά. Οι ίδιοι οι γονείς τις περισσότερες φορές αγοράζουν τα ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ βεγγαλικά για τα παιδιά τους, νομίζοντας ότι έτσι το παιδί τους θα “διασκεδάσει” με την παρέα του, ή ότι δε θα αισθανθεί μειονεκτικά απέναντι σε άλλα παιδιά που είναι οι “μάγκες” της παρέας, που γυρνάνε τις γειτονιές ρίχνοντας δυναμιτάκια. Ίσως έτσι θέλουν βέβαια και οι ίδιοι οι γονείς να δείξουν ότι είναι “προοδευτικοί” και άνετοι με τα παιδιά τους…

Τα έθιμα σε γενικές γραμμές είναι καλό να τα κρατάμε, και να τα περνάμε στις επόμενες γενιές. Και σε κάποιες τοπικές κοινωνίες, το έθιμο των βεγγαλικών σημαίνει και συμβολίζει κάτι παραπάνω από άλλες.  Η ουσία όμως παραμένει ότι ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ υπάρχουν θύματα από αυτό. Κι επειδή ,και σε αυτό το θέμα, η λύση δεν είναι “πονάει πόδι, κόψει πόδι”, θα πρέπει όσοι ασχολούνται με αυτό, να έχουν την κατάλληλη σοβαρότητα και να δείχνουν μεγάλη προσοχή, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΥΛΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ‘Η ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΟΤΙΔΕΣ.

Όσον αφορά στα παιδιά δε, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από βεγγαλικά που είναι ασφαλή, πωλούνται νόμιμα σε καταστήματα βεγγαλικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ΠΑΝΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΣ, αν θέλουν να τηρήσουν το έθιμο. Βέβαια δεν κάνουν τον ίδιο κρότο με τα παράνομα, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλή.

Και πρέπει και οι γονείς να αναρωτηθούν επιτέλους αν θέλουν το παιδί τους να είναι “ο μάγκας” της γειτονιάς, ή αν θέλουν να το έχουν μαζί τους και το επόμενο Πάσχα…

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η ευχή μου στους δύο Γιώργηδες που μας κυβερνάνε

Τ’ Αή Γιωργιού σήμερα, πρώτη μέρα μετά την Ανάσταση, και είπα να επιστρέψω στις αναρτήσεις μετά από ένα τριήμερο αφιερωμένο αποκλειστικά στην οικογένεια.  Είχα άλλωστε ανάγκη να ξεφύγω από την πίεση της ειδησιογραφίας και της επικαιρότητας, και να πάρω δύναμη από τα αγαπημένα μου πρόσωπα, ακριβώς ένα χρόνο από την έναρξη αυτού εδώ του ιστολογίου.

Τό ‘φερε η τύχη όμως η επιστροφή μου αυτή να γίνει τη γιορτή των δύο ανδρών που 1,5 χρόνο τώρα κρατούν στα χέρια τους το τιμόνι της χώρας, και μαζί μ΄αυτό και τις τύχες 11 εκατομμυρίων Ελλήνων. Σκέφτομαι λοιπόν τι ευχές αξίζουν σήμερα, ανήμερα της ονομαστικής τους εορτής, στον πρωθυπουργό μας και τον υπουργό οικονομικών. Ξέρω ότι πολλοί από εμάς, που έχουμε δει τις ζωές μας να δυσκολεύουν αφάνταστα εξαιτίας των αποφάσεών τους, μόνο ευχές δε θέλουμε  να τους στείλουμε. Και πιστέψτε με , το πάλεψα πάρα πολύ για να μην αραδιάσω ένα κατεβατό με… γαλλικά. Αλλά και να να ευχηθώ να βάλουν μυαλό, να ακούσουν τον κόσμο, να αλλάξουν πολιτική, και άλλα τέτοια, απλά η ευχή μου θα πέσει στο κενό. Είπα λοιπόν να κάνω κάτι καλύτερο, και να τους δώσω μια ευχή, αλλά και κατάρα συνάμα :

Εύχομαι να τους φωτίσει σύντομα ο θεός και ο Άη Γιώργης , και να μπορέσουν να δουν πραγματικά σε τι σημείο έχουν φέρει τον Ελληνικό λαό. Γιατί τώρα προφανώς τυφλωμένοι από το μεγάλο τους σκοπό, όποιος και αν είναι αυτός, δεν μπορούν να το δουν. Όταν όμως μπορέσουν να καταλάβουν σε τι δυστυχία έχουν ρίξει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, αν έχουν λίγη ανθρωπιά πάνω τους θα πρέπει αν μας απαλλάξουν πολιτικά από την παρουσία τους.