ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

2 νεκροί και 7 τραυματίες στις “μάχες” της φετινής Ανάστασης

Θα μπορούσε να είναι ο απολογισμός μιας μάχης από αυτές που καθημερινά πλέον γίνονται στη Λιβύη και τη Συρία. Και όμως είναι ο φετινός απολογισμός των θυμάτων που άφησε πίσω του το έθιμο των βεγγαλικών.

2 ενήλικους νεκρούς στη Ρόδο σε αποθήκη κατασκευής βεγγαλικών, και τουλάχιστον 7 τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολύ σοβαρά ένα παιδάκι 7 ετών, άφησε πίσω της η φετινή ανάσταση, που μόνο ανάσταση δεν ήταν γι’ αυτούς και για τους συγγενείς τους.

Ο σοβαρός τραυματισμός του 7χρονου παιδιού, που συμμετείχε αμέριμνο στη θρησκευτική τελετή της αναστάσεως στην Δροσιά Χαλκίδας δίπλα στον Ιερέα πατέρα του, επήλθε όταν 25χρονος έριξε με το πιστόλι του ναυτική φωτοβολίδα, η οποία χτύπησε το παιδί στο κεφάλι. Το άτυχο παιδάκι μεταφέρθηκε αρχικά σε νοσοκομείο της Χαλκίδας, και μετά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων ‘Αγία Σοφία’, όπου νοσηλεύεται αυτή την ώρα διασωληνωμένο, σε καταστολή και σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας ήδη χάσει το ένα του μάτι.

Αλλά και στην Κρήτη, στο Γάζι Ηρακλείου, ένας 11χρονος τραυματίστηκε ελαφρά από χρήση βεγγαλικών τα οποία πυροδότησε μαζί με μια 12χρονη το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το κοριτσάκι πήρε κρυφά τα βεγγαλικά, που είχε αγοράσει η μητέρα της! Η τελευταία δε, συνελήφθη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Το παράδειγμα των παιδιών στο Γάζι είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης που επικρατεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, όσον αφορά τα βεγγαλικά και τη χρήση τους από παιδιά. Οι ίδιοι οι γονείς τις περισσότερες φορές αγοράζουν τα ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ βεγγαλικά για τα παιδιά τους, νομίζοντας ότι έτσι το παιδί τους θα “διασκεδάσει” με την παρέα του, ή ότι δε θα αισθανθεί μειονεκτικά απέναντι σε άλλα παιδιά που είναι οι “μάγκες” της παρέας, που γυρνάνε τις γειτονιές ρίχνοντας δυναμιτάκια. Ίσως έτσι θέλουν βέβαια και οι ίδιοι οι γονείς να δείξουν ότι είναι “προοδευτικοί” και άνετοι με τα παιδιά τους…

Τα έθιμα σε γενικές γραμμές είναι καλό να τα κρατάμε, και να τα περνάμε στις επόμενες γενιές. Και σε κάποιες τοπικές κοινωνίες, το έθιμο των βεγγαλικών σημαίνει και συμβολίζει κάτι παραπάνω από άλλες.  Η ουσία όμως παραμένει ότι ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ υπάρχουν θύματα από αυτό. Κι επειδή ,και σε αυτό το θέμα, η λύση δεν είναι “πονάει πόδι, κόψει πόδι”, θα πρέπει όσοι ασχολούνται με αυτό, να έχουν την κατάλληλη σοβαρότητα και να δείχνουν μεγάλη προσοχή, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΥΛΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ‘Η ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΟΤΙΔΕΣ.

Όσον αφορά στα παιδιά δε, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από βεγγαλικά που είναι ασφαλή, πωλούνται νόμιμα σε καταστήματα βεγγαλικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ΠΑΝΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΣ, αν θέλουν να τηρήσουν το έθιμο. Βέβαια δεν κάνουν τον ίδιο κρότο με τα παράνομα, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλή.

Και πρέπει και οι γονείς να αναρωτηθούν επιτέλους αν θέλουν το παιδί τους να είναι “ο μάγκας” της γειτονιάς, ή αν θέλουν να το έχουν μαζί τους και το επόμενο Πάσχα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου