ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Κίνδυνος από τη χρήση ναφθαλίνης

Τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας της χώρας μας, με έγγραφά τους προς τις Περιφερειακές διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, εφιστούν την προσοχή σε καθηγητές και μαθητές ως προς τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στην υγεία των μαθητών από τη χρήση σκευασμάτων ναφθαλίνης για τη φύλαξη ρούχων.

Η διάθεση σκευασμάτων ναφθαλίνης στην αγορά έχει απαγορευθεί από τις 20 Αυγούστου του 2009 με απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όμως, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, και μπορεί να βρούμε ακόμα σε κάποια μαγαζιά τέτοιου είδους σκευάσματα,ή να έχουμε σπίτι μας από παλιότερη αγορά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

 

ΧΡΗΣΗ ΝΑΦΘΑΛΙΝΗΣ_Σελίδα_2

ΧΡΗΣΗ ΝΑΦΘΑΛΙΝΗΣ_Σελίδα_3

Σεισμός βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης

seismos

Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 19:19 το απόγευμα σήμερα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου.  Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογίας (Τομέας Γεωφυσικής-Γεωθερμίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σεισμική δόνηση ήταν 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό της βάθος εκτιμάται στα 52 χιλιόμετρα.  Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 33 χλμ. βόρεια του Ηρακλείου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

Κάνε κι εσύ μια μήνυση, μπορείς (ειδικά αν έχεις βουλευτική ασυλία) !!

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια νέα τακτική των πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης: προχωρούν σε μηνύσεις ή απειλούν με μηνύσεις τους απλούς χρήστες των blogs οι οποίοι αναρτούν σχόλια γι’ αυτούς, μη αρεστά και, κατά την άποψή τους, υβριστικά και συκοφαντικά. Ο δικός μας Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την αρχή, επειδή θεωρεί ότι κάποιοι εσκεμμένα προσπαθούν να τον εμπλέξουν (προεκλογικά και μετεκλογικά) με συμφέροντα Ζωνιανών ή εργολάβων. Τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, που θεωρεί ότι θίγεται από σχόλια που αναρτήθηκαν στο blog του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από αναγνώστες, και αναφέρονται στην περίοδο των Ιμίων.
Είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι χρήστες του διαδικτύου είναι σκληροί με τους πολιτικούς. Κάποιες φορές μάλιστα, κατά τη γνώμη μου, υπερβαίνουν τα όρια, χρησιμοποιώντας υβριστικές εκφράσεις. Αυτομάτως το γεγονός αυτό μειώνει το ίδιο το σχόλιό τους και την κριτική τους, και δίνει το δικαίωμα στους κρινόμενους να αντεπιτεθούν.
Από την άλλη όμως, δεν πρέπει ο κάθε πολίτης να λέει αυτό που πραγματικά νιώθει και νομίζει γι΄αυτούς που κυβερνάνε, χωρίς να νιώθει το φόβο του εισαγγελέα; Ειδικά για ανθρώπους που έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, και πληρώνονται γι’ αυτό από τον Ελληνικό λαό.

Οι “Αντίπαλοι” στο Αλ Τσαντίρι News

Απόσπασμα από το βίντεο της μαθητικής πορείας στο Ηράκλειο , στα πλαίσια του Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου στις 25 Νοεμβρίου, που φτιάχτηκε από εμάς και αναρτήθηκε αποκλειστικά στο blog “Αντίπαλοι” έδειξε ο Λάκης Λαζόπουλος στην εκπομπή Αλ Τσαντίρι News που προβλήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου (και σε επανάληψη στις 3 Δεκεμβρίου). Μάλιστα, είπε ότι τα κανάλια δεν έδειξαν καθόλου πλάνα από την πορεία, και τα βρήκε μόνο σ’ ένα blog στο Ηράκλειο. Τον ευχαριστούμε για την προβολή και τη φιλοξενία.

Δείτε το απόσπασμα…

Το σήριαλ τελείωσε!!! "Το νησί" φωταγωγείται...

Η Σπιναλόγκα έγινε ευρέως γνωστή φέτος στο Ελληνικό κοινό με την προβολή της σειράς “Το νησί” από το mega channel. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι ο ηλεκτροφωτισμός της, που θα αναδείξει το μνημείο και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου, συζητιέται εδώ και 7 χρόνια, ενώ τα 2 τελευταία υπήρχε έτοιμη και η μελέτη, που παρέμενε στα συρτάρια.
Χτες παίχτηκε το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το πολύχρονο σήριαλ. Το έργο δημοπρατήθηκε επιτέλους στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα με τη συμμετοχή αρκετών ενδιαφερόμενων.Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ηλεκτροφωτισμού στο νησί, με γεννήτριες και ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ώστε να φωτιστεί τόσο το νησί της Σπιναλόγκας όσο και η θάλασσα γύρω από αυτό.
Είναι τυχαίο λέτε που μετά από τόσα χρόνια, τώρα μόνο μπήκε σε τροχιά υλοποίησης αυτό το έργο; Να κι ένα καλό που έκανε η τηλεόραση!

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμια ημέρα Α.με.Α. η 3η Δεκεμβρίου

ameaimera Με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων, οργανισμών και πολιτών σχετικά με τα δικαιώματα και τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία, τα οποία αποτελούν το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από το 9,3% του ελληνικού, η 3η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. 
Η καθιέρωσή της από τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1992, συνέπεσε με την υιοθέτηση από τον οργανισμό του Προγράμματος Δράσης για τα Α.με.Α. Ο όρος άτομα με ειδικές ανάγκες χρησιμοποιείται σήμερα διεθνώς, ως γενικότερος όρος, που καλύπτει ομάδες ατόμων με ανεπάρκειες όπως: νοητική, προβλήματα όρασης, ακοής διαταραχές στη γλώσσα, τη συμπεριφορά, στο μυοκινητικό σύστημα. Παγκοσμίως, ποσοστό 7-10% του πληθυσμού πάσχει από κάποια αναπηρία, δηλαδή πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 80% περίπου ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Στη χώρα μας τα τελευταία στοιχεία έδειχναν ότι...

Πυροσβεστική…αναισθησία!!

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ3 Το έργο που εκτελεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, είναι αναμφισβήτητο. Μάλιστα, σήμερα, υπήρξε άμεση επέμβαση σε κατάστημα στο κέντρο του Ηρακλείου,και σβήστηκε πυρκαγιά πριν εξαπλωθεί σε διπλανά κτήρια.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι Πυροσβέστες έχουν ασυλία, όσον αφορά στα θέματα στάθμευσης, ή στα θέματα κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (εξαιρούνται οι περιπτώσεις άμεσης επέμβασης).

Περνώντας σήμερα το μεσημέρι έξω από το Τμήμα της Πυροσβεστικής στη Χαριλάου Τρικούπη (τουλ. 4 ώρες μετά την επέμβαση που σας ανέφερα), αντίκρισα απαράδεκτες εικόνες: ένα πυροσβεστικό όχημα (κατάσβεσης) να έχει σταθμεύσει στη μέση του δρόμου, στο κενό μεταξύ των νησίδων της οδού, και δύο άλλα οχήματα τύπου τζιπ να κλείνουν εντελώς το τεράστιο πεζοδρόμιο της Χαριλάου Τρικούπη, μη αφήνοντας καθόλου χώρο για διέλευση πεζών.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ1

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ2

Άλλο ένα όχημα (που δε φαίνεται σε αυτές τις φωτογραφίες), είχε διπλοπαρκάρει στο οδόστρωμα.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Την έλλειψη ευαισθησίας αυτών των “λειτουργών”, ή την αυθαιρεσία που τους διακρίνει; Και καλά, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, δεν βλέπει τι γίνεται έξω ακριβώς από την πόρτα; Αν πέσει κάποιο διερχόμενο όχημα πάνω στο πυροσβεστικό που βρίσκεται στη νησίδα, ποιος θα έχει την ευθύνη; Τέλος, είναι δυνατόν να στερεί η πυροσβεστική το δικαίωμα στον πεζό, στη μαμά με το καροτσάκι, στη γιαγιά με το μπαστούνι και στο άτομο με ειδικές ανάγκες το δικαίωμα της ασφαλούς διέλευσης από το πεζοδρόμιο;

Και μη βιαστείτε να πείτε ότι έτυχε, γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι η εικόνα αυτή είναι σχεδόν καθημερινή (μη σας πω ότι και το σχεδόν περιττεύει)!!

Αυξήσεις μισθών 10% ; Βγάζω εισιτήριο και φεύγω!!

image Τη χρονική περίοδο που όλες οι χώρες της υφηλίου περνάνε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, και που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έχει ανακοινώσει  2ετές πάγωμα μισθών για τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους, την εποχή που όλες οι εταιρίες προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού, αλλά και σε μειώσεις μισθών, μια εταιρία έρχεται να πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής.
Η πολύ γνωστή σε όλους GOOGLE ανακοίνωσε ότι από το 2011, οι 20.300 εργαζόμενοί της θα έχουν μια αύξηση μισθών ύψους 10 τοις εκατό!!!
Λέτε να χάζεψαν εκεί στη Google; Δε νομίζω!!! Το σκεπτικό τους είναι απλό και σωστό:

Δεν περνάς μικρή Μαρία δεν περνάς, δεν περνάς....

image Έμεινα κάποια χρόνια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο και θυμάμαι όταν περπατούσα τους δρόμους είχα πάντα την ανασφάλεια του ανάποδου (δεξιά/αριστερά), δεν μπορούσα να το συνηθίσω με τίποτα και έτσι έλεγχα και ξαναέλεγχα πριν διασχίσω το δρόμο. Όμως θυμάμαι επίσης ότι τα αυτοκίνητα κυριολεκτικά κοκάλωναν στις διαβάσεις πεζών, ακόμα και τα λεωφορεία με το που υπήρχε άτομο στην άκρη του δρόμου με πρόθεση να διασχίζει έκοβαν ταχύτητα για να τους επιτρέψουν να περάσουν.

Αυτές οι σκέψεις ήρθαν πάλι σήμερα το πρωί στο μυαλό μου που στον δρόμο μου για τη δουλειά βλέπω αυτό που με εκνευρίζει αφάνταστα. Παιδάκια στην άκρη του δρόμου, και προσέξτε, στην διάβαση πεζών, ΟΧΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, να προσπαθούν να βρουν ευκαιρία να τρέξουν στα γρήγορα για να προλάβουν να περάσουν απέναντι!!! Όταν σταμάτησα να περάσουν ο πίσω οδηγός είχε το θράσος να μου κορνάρει!!! Κανένας σεβασμός, καμία ευαισθησία σε βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς, ούτε καν όταν έχει να κάνει με μικρά παιδιά. Το πόσο 'φυσιολογικό' είναι να μην σταματά κανείς για να δώσει προτεραιότητα στους πεζούς φαίνεται και από το πολλές φορές έκπληκτο βλέμμα εκείνων που παραξενεύονται όταν κάποιος όντως σταματήσει. Ακόμα χειρότερα έχω δει οδηγούς να επιταχύνουν για να προλάβουν να περάσουν αυτοί και όχι οι πεζοί....Απίστευτο; Λίγο η κρίση, λίγο η κακή νοοτροπία υπάρχει μία ανταγωνιστικότητα χωρίς νόημα 'να προλάβω εγώ όχι ο Γιωργάκης ή η μικρή Μαρία'...

Δεν μου αρέσει να ισοπεδώνω τα πάντα και να μας δίνω διάφορα επίθετα ως Έλληνες με κακή νοοτροπία γιατί είμαστε όλοι ταλαιπωρημένοι, γιατί ξέρω ότι η κάθε μέρα είναι ένας αγώνας για τους περισσότερους από μας. Όμως πρέπει μικρά καθημερινά πράγματα να προσπαθήσουμε να τα δούμε πιο ανθρώπινα και πιο υπεύθυνα. Η ποιότητα και η ασφάλεια της καθημερινότητας μας εξαρτάται κατά πολύ από εμάς τους ίδιους. Έχουμε πολλά να παλέψουμε, τουλάχιστον σε αυτά που έχουμε εμείς τον έλεγχο ας κάνουμε αυτό που πρέπει!

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Λίγο ΣΕΒασμό στους ανθρώπους που σας στηρίζουν τόσα χρόνια με τον κόπο τους

Πριν ένα χρόνο και κάτι, είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Τότε, όλοι οι λογικοί άνθρωποι περίμεναν ο ΣΕΒ να αντιδράσει, που τους βάζουν χέρι στα κέρδη τους. Προς έκπληξη όμως όλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος κος Δασκαλόπουλος, στις 2/11/2009 είχε δηλώσει:  «Η εθνική επιχειρηματική τάξη είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού».
Είχα μείνει έκπληκτος με την ωριμότητα και την “ανιδιοτέλεια” των καλών και τίμιων αυτών ανθρώπων, που μεταξύ άλλων ζητούσαν και την πάταξη της φοροδιαφυγής… Χθες όμως, κατάλαβα πολύ καλά γιατί τήρησαν αυτή τη στάση. Στήριξαν την κυβέρνηση τη δύσκολή εκείνη ώρα, που έψαχνε “ζεστό” χρήμα για να κατευνάσει την Τρόικα. Τώρα, ήρθε η ώρα της ανταμοιβής, της ανταπόδοσης της χάρης από τη μεριά της κυβέρνησης.
Λίγα πραγματάκια λοιπόν ζήτησε ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση, τώρα που το θέμα των εργασιακών σχέσεων βρίσκεται στο “φόρτε” των διαπραγματεύσεων:

Αξιέπαινη πρωτοβουλία φιλανθρωπίας και αγάπης..

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία ανακοίνωσε η Επιτροπή Κοινωνικών. Θεμάτων του 3ου Δ. Διαμερίσματος Ηρακλείου, ενόψει των εορτών που πλησιάζουν. Προκειμένου να δώσει λίγη χαρά στα παιδιά αναξιοπαθούντων οικογενειών που στερούνται τη χαρά ενός παιχνιδιού αυτές τις άγιες ημέρες, αποφάσισε να προβεί σε συλλογή παιχνιδιών και βιβλίων από συμπολίτες μας που δεν τα χρειάζονται, τα οποία στη συνέχεια θα μοιραστούν σε οικογένειες που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα .
Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας , καλεί λοιπόν όλους όσοι θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια  αυτή, να φέρνουν όσα παιχνίδια ή βιβλία δεν χρειάζονται και είναι σε καλή κατάσταση για να διανεμηθούν σε φτωχά παιδιά. Η συλλογή θα γίνεται καθημερινά από 08.30-14.00 στα γραφεία του 3ου Διαμερίσματος. Στη συνέχεια και μετά από ταξινόμηση ανάλογα με την ηλικία, θα διατεθούν στα παιδιά στις 23/12/2010 από 15.30-17.00 από τα γραφεία του 3ου Δ.Διαμερίσματος (Λ. 62 Μαρτύρων 146, όπισθεν Ένωσης Ηρακλείου).
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. 2810370603 / 2810370692 (πρωϊ), κ. Τιτομιχελάκη Μπέρκη Μαρία (υπεύθυνη) 6945960940 όλες τις ώρες.
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας. Γιατί, από τη μία οι οικογένειες που πετάνε τα σχεδόν καινούρια παιχνίδια των παιδιών τους, για να παίξουν τα νέα που τους φέρνουν τις γιορτές είναι πολλές, και αυτές που αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα απλό παιχνιδάκι ή ένα βιβλίο, δυστυχώς τελευταία γίνονται όλο και περισσότερες… 

Παραμένει στο 1% το επιτόκιο της Ε.Κ.Τ.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Σημαντική εξέλιξη για τους δανειολήπτες και της χώρας μας, καθώς τα περισσότερα στεγαστικά αλλά και επαγγελματικά δάνεια με κυμαινόμενο που έχουν συναφθεί μέχρι και το 2006 είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο αυτό. Μια ενδεχόμενη αύξηση 0.5% στο επιτόκιο της ΕΚΤ θα σημάνει αύξηση της τάξης των 40 ευρώ μηνιαίως για στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με 20ετή διάρκεια.

Στολίστηκε η Αργυράκη…εις βάρος της πολιτικής προστασίας!

Με την είσοδο του Δεκέμβρη, ο πεζόδρομος της Αργυράκη, ένας δρόμος που μας έχει συνηθίσει σε εορταστικές εκδηλώσεις κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, φόρεσε τα γιορτινά του! Δεντράκια Χριστουγεννιάτικα υπήρχαν ήδη στολισμένα στα μαγαζιά από χθες, συνοδευόμενα από ανάλογη διακόσμηση… Το καινούριο στοιχείο φέτος, είναι τα δέντρα που βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω, τα οποία έχουν τοποθετηθεί ΣΤΗ ΜΕΣΗ του πεζόδρομου από ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ.

ΑΡΓΥΡΑΚΗ

Δε λέω, όμορφα είναι… Αλλά οι κύριοι που τοποθέτησαν αυτά τα δέντρα στον πεζόδρομο, τους διέφυγε ένα σημαντικό στοιχείο: οι πεζόδρομοι, παρόλο που κατά κυρία βάση χρησιμοποιούνται από πεζούς, ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ θα πρέπει να έχουν ελεύθερο χώρο για να περνούν οχήματα έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. Πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, κλπ.  

Καταλαβαίνω την αγωνία τους να προσελκύσουν κόσμο. Όμως, οι λόγοι πολιτικής προστασίας είναι πολύ σημαντικοί, και δεν πρέπει να αγνοούνται. Άλλωστε και οι ίδιοι, θα χρειαστούν τον ελεύθερο χώρο, για να φορτο-εκφορτώνουν εμπορεύματα. Καλό είναι λοιπόν να εναρμονιστούν με τον Κανονισμό Οδών και Πεζοδρόμων του Δήμου Ηρακλείου.

Και την επόμενη φορά κύριοι, περιμένετε να πάρετε πρώτα την άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, και μετά να τοποθετείτε αντικείμενα στους δρόμους. Γιατί μπορεί μεν να καταθέσατε αίτηση, αλλά μέχρι χθες νωρίς το μεσημέρι, δεν είχατε λάβει τη σχετική άδεια, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα έχει περιορισμούς ως πως τον τρόπο τοποθέτησης των δέντρων!!

Καλές γιορτές να περάσουμε!!

Πανελλαδικό «παρών» στο μεγάλο Παν-αναπηρικό συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ.

amea
Πάνω από 3.000 άτομα με αναπηρία από την Αλεξανδρούπολη, τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Νάουσα, την Κατερίνη, την Πτολεμαϊδα, τη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Καστοριά, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, τη Θήβα, τη Λειβαδιά, τη Λαμία,  την Κόρινθο, τη Λάρισα, το Βόλο, τον Αλμυρό, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Πάτρα, την Αμαλιάδα, τον Πύργο, το Αγρίνιο, το Κιλκίς, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Ζάκυνθο, τη Χίο, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Ρόδο  δίνουν ραντεβού την 3η Δεκέμβρη 2010 – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μαζί με τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις του λεκανοπεδίου Αττικής στο Πανελλήνιο – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της, το συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας και της τιμής, στην Πλατεία Συντάγματος ώρα 10:00 το πρωί για να διεκδικήσουν από την Πολιτεία τη θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, για διαδηλώσουν για την προστασία των δικαιωμάτων τους και μια ζωή επί ίσοις όροις.
Η μεγάλη κινητοποίηση – σταθμός, που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία του αναπηρικού κινήματος και της χώρα μας ξεκινά με 3 ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις από τις 9.30 έως τις 10.00 το πρωί σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, τα οποία έχουν ως εξής: Πρώτο σημείο η Πλατεία Ομονοίας και οι γύρω δρόμοι Σταδίου, Αιόλου, Βερανζέρου, Σωκράτους, δεύτερο σημείο η Πλατεία Κλαυθμώνος και τρίτο σημείο το Ζάππειο και οι γύρω δρόμοι προς την Πλατεία Συντάγματος.

Δελτίο τύπου Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Κρήτης (Σ.Φ.Ι.Κ)-Κάλεσμα σε εκδήλωση για τη δημόσια υγεία

ΑΦΙΣΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Οι τελευταίες μέρες είναι μέρες σημαντικών εξελίξεων για την Ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια για την ελληνική κοινωνία. Ο ερχομός της τρόικα την προηγούμενη Δευτέρα και η ανακοίνωση του προϋπολογισμού, σηματοδοτούν την επικαιροποίηση και το βάθεμα του μνημονίου καθώς και τη συνέχιση των εξοντωτικών για το λαό μέτρων που σκοπεύουν να επιβάλλουν. 100 ημέρες διορία στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του “Καλλικράτη” στην παιδεία, με ένα νομοσχέδιο που παραδίδει το σχολείο και το πανεπιστήμιο στο μνημόνιο και τις αγορές, για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων αλλά και το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ με χιλιάδες μετατάξεις και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, για το τελειωτικό χτύπημα στο Ε.Σ.Υ με συγχωνεύσεις και λουκέτο σε νοσοκομεία, με παραπάνω υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση, με διάλυση θεσμών για τον πολίτη όπως το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι”, με εφαρμογή αντιτίμων που βαραίνουν αποκλειστικά τον ασφαλισμένο, αλλαγές που έχουν ήδη αρχίσει και στην Κρήτη αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους κυριολεκτικά χωρίς περίθαλψη.
Ο Σ.Φ.Ι.Κ αντιλαμβανόμενος τον ρόλο του και την ιστορικότητα της περιόδου για την χώρα και τον λαό, παλεύει ενάντια στην διάλυση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, αντιστέκεται στην εξάρτηση απο το μνημόνιο και την τροϊκα αλλά και την κυβέρνηση της “κατοχής” και του Δ.Ν.Τ, αγωνίζεται ενάντια στην αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, τον εργασιακό μεσαίωνα, και την ανεργία, υποστηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται και συμβάλλουν στην δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης, απο τους μαθητές με τις μεγάλες και δίκαιες κινητοποιήσεις τους μέχρι τους υγειονομικούς που αντιστέκονται στο χαράτσι -εισιτήριο που η κυβέρνηση επιβάλλει κόντρα στην δημόσια υγεία, προβάλλει και προτάσσει τρόπους και μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης στο ολοένα και αυξανόμενο κομμάτι του λαού και της νεολαίας που βιώνει την απόρριψη, την φτώχια, την ανέχεια, το μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν.
Μετά απο μαζική γενική συνέλευση, Ο Σ.Φ.Ι.Κ αποφασίζει:

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Περίπτερο ενημέρωσης για το aids στο Ηράκλειο

Στην πλατεία Ελευθερίας έχει στηθεί περίπτερο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Με το σύνθημα “Μην κολλάς, προφυλάξου”, οι κοπέλες που βρίσκονται εκεί, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ως προς το θέμα της προφύλαξης από τον ιό, αλλά και ως προς το θέμα του ελέγχου για τον ιό.

aids1Στην Κρήτη, το τεστ του aids στο Βενιζέλειο – Πανάνειο νοσοκομείο (τηλ. 2810 368142 Εθνικό Κέντρο αναφοράς AIDS Κρήτης). Όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο που μοιράζεται, το aids αφορά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο. Το τεστ γίνεται ανώνυμα ,δωρεάν, σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο. Και όσο για το φόβο του αποτελέσματος, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, όσο πιο γρήγορα το μάθουμε, τόσο πιο αποτελεσματική είναι θα είναι η θεραπεία. Εξ’ άλλου, η βεβαιότητα είναι καλύτερη από την αβεβαιότητα…

Αν σας πείσαμε, και περάσετε από την πλατεία Ελευθερίας να ενημερωθείτε, θα πάρετε δωράκι κι ένα προφυλακτικό!

aids2

Μια βόλτα στην Αγίου Τίτου…

Μεσημέρι Τετάρτης, 12:30 μ.μ., και είπα να κάνω μια βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου. Ο δρόμος μ’ έβγαλε από την Αγίου Τίτου, τον πεζόδρομο που ξεκινά από το δημαρχείο (Λότζια) και καταλήγει στην Ιδομενέως…

Περνάω από τη Λότζια, και βλέπω καμιά δεκαριά μηχανάκια σταθμευμένα κάθετα στον τοίχο του δημαρχείου. Λίγο πιο κάτω μπροστά από τα ουζερί, τα τραπέζια καταλαμβάνουν παραπάνω από το μισό του πλάτους του δρόμου!!! Και ο οδηγός τυφλών περνάει ανάμεσα από τα τραπέζια!!! Και σαν να μη φτάνει αυτό, ένα επαγγελματικό φορτηγάκι μπαίνει από τον άλλο πεζόδρομο και κοντεύει να πέσει πάνω στα τραπεζοκαθίσματα!!

2

Κουνάω το κεφάλι μου, και προχωρώ λίγο πιο κάτω. Στη γωνία Αγίου Τίτου και Ευρώπης, υπάρχει ένα κρεοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης του, θεωρεί ότι το πεζοδρόμιο του ανήκει, και ότι η ράμπα που υπάρχει σε αυτό, είναι για να τον διευκολύνει να ανεβάζει καθημερινά το αυτοκίνητό του πάνω, και να το σταθμεύει έξω από την πόρτα του!! Δίπλα από αυτό, ένα άλλο ασημί αυτοκίνητο έχει σταθμεύσει ακριβώς πίσω από τα κάγκελα που απαγορεύουν τα οχήματα να μπουν μέσα στο κεντρικό τμήμα του πεζόδρομου… Τα μηχανάκια είναι απλά λεπτομέρειες μπροστά σε αυτά…

4

Στρίβω αριστερά, στην οδό Ευρώπης, και τι να δω… Μια συστοιχία αυτοκινήτων, να έχουν σταθμεύσει όλα πάνω στο πεζοδρόμιο, καταλαμβάνοντας όλο το πλάτος του!! Φαίνεται οι οδηγοί τους θα σκέφτηκαν ότι οι πεζοί θα πάνε από την άλλη μεριά, στο τεράστιο πεζοδρόμιο που έφτιαξε το ιδιωτικό πάρκινγκ, προκειμένου να μη σταθμεύουν τα αυτοκίνητα στο δρόμο και να μπαίνουν σε αυτό…

3

Βαρέθηκα… Γυρνάω πίσω…Καλύτερα στον υπολογιστή μου, να δω και καμιά καλή εικόνα από την πόλη του Ηρακλείου… Ίσως να κατεβάσω και το βιβλίο του Δημάρχου, με τα έργα που έχει κάνει.. Εκεί έχει ωραίες φωτογραφίες…

ΚΕΕΛΠΝΟ: ′Φουντώνει′ η επιδημία του AIDS στην Ελλάδα

image Συνεχής αύξηση των κρουσμάτων AIDS καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ενώ φέτος και μέχρι τον Οκτώβριο έχουν δηλωθεί 519 νέα κρούσματα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.
Το 2010 (μέχρι την 31η Οκτωβρίου) δηλώθηκαν 519 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 451 (86,9%) ήταν άνδρες και 68 (13,1%) γυναίκες. Από τις περιπτώσεις που δηλώθηκαν για πρώτη φορά ως HIV+ το 2010, 57 (11%) άτομα είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν κλινικά AIDS εντός του συγκεκριμένου έτους.
Το 36,4% των περιστατικών έχουν δηλωθεί ως ‘ακαθόριστα’ σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 46,2% ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες (ή 72,7%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με ‘ακαθόριστο’ τρόπο μετάδοσης) και το 14,6% ήταν ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες (ή 23%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με ‘ακαθόριστο’ τρόπο μετάδοσης).

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Ενημερώνομαι - Προστατεύομαι

image Ο ιός του AIDS που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου.
Από το 1981 που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός έως σήμερα, επιστήμονες σ' όλο τον κόσμο αγωνίζονται εντατικά κατά του AIDS. Γνωρίζουμε πολλά για τον ιό και είναι απολύτως γνωστό το πως προκαλείται και πως προλαμβάνεται η μόλυνση.
Δυστυχώς δεν έχει ακόμη παρασκευαστεί εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για τη νόσο. Όμως, πολλές από τις εκδηλώσεις της λοίμωξης αντιμετωπίζονται, και οι φορείς της νόσου εμφανίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας πολλά χρόνια μετά τη μόλυνσή τους. Ακόμα, η επιβίωση των ασθενών με AIDS, με τη χρήση φαρμάκων όπως το ΑΖΤ, έχει παραταθεί και έχει καλυτερεύσει η ποιότητα της ζωής τους.
Το AIDS δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο σύστημα του οργανισμού. Μπορεί να εκδηλωθεί με πολλές μορφές και οι άρρωστοι αντιμετωπίζονται ανάλογα με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν.
Ο ιός, μολύνοντας τον άνθρωπο, τον καθιστά φορέα για όλη του τη ζωή. Ο φορέας δεν παρουσιάζει συμπτώματα και είναι άτομο ικανό για κοινωνική δραστηριότητα έχοντας κάθε δικαίωμα να συνεχίσει την επαγγελματική και κοινωνική του ζωή ανάμεσά μας. Οι φορείς, όπως και οι ασθενείς, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους, με τρεις συγκεκριμένους τρόπους:

Επιμήκυνση…και δια στόματος Παπακωνσταντίνου

image Το είπε και ο Παπακωνσταντίνου, και ησύχασα τώρα…Έως το 2024 θα επεκταθεί η αποπληρωμή των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δήλωσε  ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και παράταση των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στο μνημόνιο, που ολοκληρώνεται το 2013.

Το επιτόκιο δανεισμού όμως. θα αυξηθεί στο 5,8 %. Τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος και τα δύο χρόνια αποπληρωμής αυξάνονται σε τέσσερα χρόνια περιόδου χάριτος και επτά χρόνια περιόδου αποπληρωμής.

Ας μη γελιόμαστε όμως… Η λιτότητα θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Το χρέος μας μετά το 2013 θα είναι κοντά στο 160% του ΑΕΠ. Και με τους ρυθμούς ανάπτυξης (ή μάλλον υπανάπτυξης) της χώρας μας, δεν υπάρχει περίπτωση μετά το τέλος του 2013 να υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Όλο το παιχνίδι από εδώ και πέρα θα παιχτεί στον τομέα της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Χωρίς ανάπτυξη, η χώρα είναι καταδικασμένη να αποτύχει, ακόμα και αν καταφέρει να περιορίσει τις δαπάνες του δημοσίου στο ελάχιστο.Βέβαια ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, καθώς από εκεί χάνονται σημαντικά χρήματα των φορολογουμένων. Αλλά χωρίς ανάπτυξη, λεφτά στα ταμεία του κράτους δε θα μπουν, ούτε θέσεις εργασίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους δε θα δημιουργηθούν.

Ας πέσει λοιπόν το βάρος όλων των “μεγάλων” κεφαλιών της κυβέρνησης στην ανάπτυξη, μπας και μπορέσουμε ν’ αποπληρώσουμε και τα καμιά 25 δις ευρώ παραπάνω τόκους που θα προκύψουν από την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Τρόικα…

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από Ηρακλειώτη

image

Πριν μερικές μέρες, σε δημοσίευμα της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ”, υπήρχε η είδηση της έκδοσης σε πλειστηριασμό του σπιτιού ενός Ηρακλειώτη, για χρέος μόλις 6.000 ευρώ, τα οποία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αδυνατούσε να αποπληρώσει.

Πόσοι από εμάς δε διαβάσαμε αυτή την είδηση, και είπαμε “τον καημένο, θα χάσει το σπίτι του..”, και μετά συνεχίσαμε το διάβασμα χωρίς να συμβαίνει τίποτα; ΟΛΟΙ. Όλοι, εκτός από έναν…

Ένας άλλος συμπολίτης μας, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα,ο οποίος διάβασε και αυτός την είδηση, έκανε το εξής απλό και απίστευτο: πήρε τα στοιχεία του δικηγόρου του ιδιοκτήτη , και χωρίς δεύτερη σκέψη, κατέβαλε ο ίδιος το ποσό των 6.000 ευρώ, προκειμένου να σταματήσει ο πλειστηριασμός!

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ αυτός, διατηρώντας την ανωνυμία του, και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, βοήθησε ένα συμπολίτη του, ένα συνάνθρωπό του, να μην χάσει το σπίτι του! Και αυτό, στην εποχή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της μεταπολίτευσης!

«Θέλω να βοηθήσω αυτήν την οικογένεια με όλη μου την ψυχή», είπε ο 65χρονος Ηρακλειώτης. «Δεν θα ηρεμήσει η ψυχή μου και η συνείδηση μου όσο ξέρω ότι θα μπορούσα να σώσω το σπίτι του και δεν το έκανα. Εγώ, ξέρετε, μεγάλωσα ξυπόλυτος, σε μεγάλη φτώχεια. Η ζωή τα έφερε έτσι και σήμερα έχω οικονομική άνεση. Όσο ζω και όσο μπορώ, θα βοηθώ συνανθρώπους μου».

Σίγουρα κι άλλοι άνθρωποι είχαν την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν, αλλά δεν το έκαναν, είτε επειδή δεν ήταν σημαντικό γι’ αυτούς, είτε επειδή δεν το σκέφτηκαν. Κι άλλοι άνθρωποι που προέρχονται από φτωχές οικογένειες έχουν αποκτήσει σήμερα οικονομική άνεση. Αλλά έχουν παγιδευτεί τόσο πολύ στο παιχνίδι της απόκτησης χρήματος, που δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν, πολύ περισσότερο δε να προβούν σε τέτοιες ενέργειες. Και αυτό δυστυχώς είναι το κυριότερο  χαρακτηριστικό της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας.

Νέα πορεία μαθητών του μουσικού και καλλιτεχνικού σχολείου Ηρακλείου

moysiko

Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από το πρωί στους δρόμους του Ηρακλείου μαθητές του Μουσικού αλλά και του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου , αφού δεν έχουν λυθεί ακόμα τα προβλήματά τους.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για την μη πρόσληψη εκπαιδευτικών, και την μη ύπαρξη ειδικών συγγραμμάτων.

Αυτή την ώρα (11.30 π.π) πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας μάλιστα και κιθάρες. Πέρα από τα συνθήματα για τα βιβλία και τους καθηγητές, συγκράτησα το παρακάτω:

“Καθίστε κάτω, είναι καθαρά, μέσα στη βουλή είναι η βρωμιά…”. Ποιος να τους πει ότι έχουν άδικο;;

Τι άλλο θα ακούσουμε… Ο Παπανδρέου στους 100 global thinkers !!!

image Τι άλλο θα δουν τα ματάκια μου, και τι άλλο θ’ ακούσουν τ’ αυτιά μου, θεέ μου!!! Ο πρωθυπουργός μας βρίσκεται τη λίστα με τους 100 ανθρώπους που συνεισέφεραν περισσότερο στην πρoώθηση της παγκόσμιας σκέψης (global thinkers) κατέταξε για το 2010!!! τον Γιώργο Παπανδρέου το περιοδικό Foreign Policy.

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλαμβάνει την 79η θέση στη σχετική λίστα του Αμερικάνικου περιοδικού Foreign Policy. Σας παραθέτω ολόκληρο το κείμενο του περιοδικού για το Γιώργο Παπανδρέου:

“Πριν ακόμη ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η ελληνική οικονομία έπνεε τα λοίσθια, διαβιώντας σε ένα ξεφτισμένο σύστημα το οποίο ήταν λογικό κι αναμενόμενο να καταρρεύσει υπό το βάρος της κρίσης. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας του τον Οκτώβριο του 2009, ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν ήταν 6%, όπως υποστήριζε ο προκάτοχός του, αλλά 12,7%, δηλαδή τέσσερις φορές υψηλότερο αυτού που επέτρεπαν οι κανόνες της ευρωζώνης.

Ο Παπανδρέου δεν έπαψε ολόκληρο το 2010 να λέει στους Έλληνες σκληρές αλήθειες για τη μη βιώσιμη φύση του κοινωνικού κράτους που είχαν οικοδομήσει -αλλά και να εκπέμπει διεθνώς το σήμα κινδύνου ότι η Ελλάδα ήταν το καναρίνι του ευρωπαϊκού ανθρακωρυχείου.Γεννημένος στη Μινεσότα και γιος σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού, ο Παπανδρέου έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο λιτότητας που αύξησε τους φόρους και έθεσε χαλινό στον υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, ένα πακέτο αρκετά ικανό ώστε να πείσει την Ευρώπη να μην αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί παρά τις ταραχές που εκείνο προκάλεσε στους δρόμους της Αθήνας. Ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι η καταστροφή αυτή μπορούσε να λειτουργήσει αφυπνιστικά σχετικά με την απειλή που συνιστά το δημόσιο χρέος πέραν και μακράν των ευρωπαϊκών ορίων. «Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λύσει κάθε κράτος λειτουργώντας μόνο του», είπε. «Χρειαζόμαστε μία πιο συντονισμένη στρατηγική όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» ”.

Θα σταθώ στη φράση “δεν έπαψε όλο το 2010 να λέει στους Έλληνες σκληρές αλήθειες…”. Φαίνεται το “λεφτά υπάρχουν” δεν το έχουν ακούσει οι συντάκτες του περιοδικού. Δεν έφτασε αυτό το σύνθημα στην Αμερική… Ούτε το δεν θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, ή δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ…Τι να πει κανείς. Αμερικανοί είναι αυτοί, ότι θέλουν γράφουν…

Για την ιστορία, να αναφέρω ότι στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι Bill Gates και Warren Buffett για το φιλανθρωπικό τους έργο που εκτελούν, στη δεύτερη θέση βρίσκονται ο γνωστός μας Ντομινίκ Στρος Καν του ΔΝΤ και ο Ρόμπερτ Ζέλικ της Παγκόσμιας Τράπεζας για “το ατσάλινο βλέμμα τους σε στιγμές κρίσης” , ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Μπάρακ Ομπάμα, για την “χάραξη πορείας εν μέσω κριτικής” (αν μεταφράζω σωστά τη φράση “charting a course through criticism”).

Δελτίο Τύπου της “Αριστερής Ενότητας” για την Υγεία

Οι φοιτητές Ιατρικής της σπουδαστικής παράταξης Aριστερή Eνότητα” παίρνουν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν μία εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο:

«Nα υπερασπιστούμε την Υγεία: αντίσταση στη διάλυση του ΕΣΥ, παραδείγματα και προτάσεις αλληλεγγύης».

Αναγνωρίζοντας τη σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε όπου τα δημόσια αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο και ο ελληνικός λαός δέχεται μία πρωτοφανή επίθεση, πρέπει να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε αλλά και να μπορέσουμε να βρούμε διεξόδους.

Μέσα σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται ένα “έργο” δεκαετιών: υποχρηματοδότηση, απαξίωση, κατασυκοφάντηση, ξεπούλημα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανήγγειλε πως σε 100 μέρες κάθε τι δημόσιο θα έχει ξεπουληθεί, τινάζοντας στον αέρα τα όποια ίχνη κοινωνικού κράτους είχαν απομείνει. Στο χώρο της υγείας, τα πρώτα δείγματα για τα μέτρα της τρόικας που θα “πρωτοκολλήσει” ο ΓΑΠ και το επιτελείο του ήταν απροκάλυπτα και κυρίως ανάλγητα: Ο «Νοσοκομειακός Καλλικράτης» τέθηκε ήδη σε εφαρμογή με το κλείσιμο των στρατιωτικών νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης.

Ευελπιστούμε αυτή η εκδήλωση να συνεισφέρει στον απαιτούμενο συντονισμό και την συσπείρωση των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας ενάντια στην ακραία και επικίνδυνη για το λαό πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης.

Επίσης, προβληματιζόμαστε, ανιχνεύουμε λύσεις και παίρνουμε πρωτοβουλίες. Συζητάμε για παραδείγματα αυτοοργάνωσης, κοινωνικής αλληλεγγύης και άμεσης στήριξης κοινωνικών ομάδων που πλήττονται βάναυσα από την κρίση και τη διάλυση των υπηρεσιών υγείας, όπως το εθελοντικό ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο.

Ομιλητές:

  • Ελένη Ιωαννίδου, υπεύθυνη του εθελοντικού ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο

  • Στέλιος Δημητρακόπουλος, μέλος του γενικού συμβουλίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

  • Εύα Ανδρονικίδη, πρόεδρος του συλλύγου φοιτητών ιατρικής Κρήτης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πολύκεντρο νεολαίας στο κέντρο του Ηρακλείου την Παρασκευή 3/12 και ώρα 19:00.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κρούσμα σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικης κοπέλας μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης

image Το ζήτημα της πρόσβασης των ανήλικων παιδιών στο διαδίκτυο είναι πολύ σοβαρό, και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους γονείς. Όση εμπιστοσύνη και να έχουμε στα παιδιά μας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αμέτρητοι. Ειδικά όταν ένα παιδί είναι στην εφηβεία, πιθανότατα η κρίση του να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες…

Το πρόσφατο παράδειγμα νεαρής κοπέλας, που μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης δεχόταν σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και απειλές προκειμένου να ενδώσει, έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Ευτυχώς το κορίτσι είχε την απαιτούμενη ωριμότητα και σωστή κρίση, ώστε να ενημερώσει τη μητέρα της, η οποία στις 10 Νοεμβρίου κατήγγειλε το γεγονός στις αστυνομικές Αρχές .

Μετά από ψηφιακή ανάλυση, ταυτοποιήθηκε ηλεκτρονικά ο δράστης και Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τρεις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα ψηφιακό αποθηκευτικό μέσο για συσκευή κινητού τηλεφώνου και μία συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Το γεγονός ότι ο δράστης είχε στο παρελθόν καταδικασθεί και εκτίσει ποινή φυλάκισης για αποπλάνηση ανήλικου δείχνει ακριβώς ότι τα άτομα αυτά δρουν  βάσει σχεδίου, και επιλέγουν τα “θύματά” τους καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα τα προσεγγίσουν.  Το συγκεκριμένο κορίτσι βέβαια ήταν είτε έξυπνο, ή τυχερό. Κάποιο άλλο όμως πιθανόν να μην είναι…

Οι παρακάτω συμβουλές για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρέχονται από την Ελληνική Αστυνομία:

  • Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
  • Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
  • Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.
  • Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.
  • Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
  • Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).
  • Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.
  • Ενημερωθείτε σχετικά από τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 210- 6476464), που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.

Είναι ... διπρόσωπος!!!

Αυτό θα πει στην κυριολεξία "είναι διπρόσωπος"!! Ο λόγος για έναν κύριο ο οποίος ήθελε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του να σχηματιστεί η φιγούρα του Καναδού καλλιτέχνη Drake, με τη βοήθεια του κομμωτή του! Βέβαια, μπορεί να μην πέτυχε ακριβώς τη φιγούρα, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!




EMBED-Drake Haircut Fail - Watch more free videos


Επιμήκυνση ..χρέους (το “χρ” με “π”)!!

Με την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, έχει τεθεί επί τάπητος πλέον το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ από τη χώρα μας προς την Τρόικα. Και αυτό, για να υπάρξει εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας , όπως είπαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν.
Αυτό, χρονικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει το δάνειο που θα λάβει από το μηχανισμό στήριξης σε 11 χρόνια, αντί για 5 που προβλέπεται σήμερα από το μνημόνιο. Μάλιστα, πολλοί λένε ότι αυτό απομακρύνει την πιθανότητα χρεωκοπίας της Ελλάδας, καθώς θα έχει μεγαλύτερο χρόνο στη διάθεσή της να αποπληρώσει το τεράστιο δάνειο που θα λάβει.
Δε μας εξηγούν όμως τι θα σημάνει αυτό πρακτικά για την Ελλάδα. Ας το δούμε πρώτα καθαρά από οικονομική άποψη: Το δάνειο των 110 δις ευρώ, για χρονική περίοδο αποπληρωμής 5 ετών με σταθερό επιτόκιο 5%, θα μας στοιχήσει περίπου 127 δις ευρώ. Δηλαδή με την τρέχουσα συμφωνία, θα πληρώσουμε τόκους 17 δις ευρώ. Αν ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκυνθεί στα 11 χρόνια, με το ίδιο επιτόκιο, θα πληρώσουμε τελικά 145,5 δις ευρώ. Δηλαδή οι τόκοι θα ανέλθουν στα 35,5 δις ευρώ, από 17 που θα ήταν στην 5ετία!!
Ας το δούμε τώρα και από την κοινωνική του πλευρά: αυτό που θα πρέπει να μας πουν, είναι υπό ποιους όρους θα μας δοθεί αυτή η “συμφέρουσα” χρονική επιμήκυνση.. Θα πρέπει να π.χ. να μη λάβουμε καμία αύξηση στο μισθό μας τα 11 αυτά χρόνια; Θα μας πάνε σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια; Και τι άλλο άραγε;
Δεν πρέπει λοιπόν να πανηγυρίζουμε στο άκουσμα της επιμήκυνσης του χρέους. Γιατί, αφενός θα πληρώσουμε υπερδιπλάσιους τόκους, για τους οποίους θα απαιτηθούν επιπλέον θυσίες και αφετέρου θα επιμηκυνθεί και η χρονική περίοδος κατά την οποία κουμάντο στη χώρα θα κάνουν οι “Τροϊκανοί”. Και αυτά τα δύο, συνιστούν επιμήκυνση του χρέους μεν, αλλά το “χρ” γραμμένο με “π”…

Ελληνική Βουλή: αιτία απόλυσης!

Αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του Ν. Βαφειάδη για την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” με τίτλο “Στα άδυτα της Ελληνικής Βουλής”. Είναι λίγο μεγάλο, αλλά αξίζει τον κόπο. Σπάνια δημοσιογράφοι καταπιάνονται με τέτοια θέματα, και, όποτε το κάνουν, δημοσιεύουν ότι τους επιτρέπουν. Φαίνεται ότι ο Βαφειάδης ξέφυγε από τη γραμμή, και γι’ αυτό απολύθηκε…
Οταν δημιουργήθηκε σάλος με τη δημοσιοποίηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι τελευταίοι τα έβαλαν με τους πάνω από 70 δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, καταγγέλλοντας ότι τους έχει παραχωρηθεί προσωπικός χώρος στάθμευσης στο υπόγειο γκαράζ της Βουλής και ακόμη ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση λαμβάνουν δωρεάν από τη Βουλή καινούργιο προσωπικό φορητό υπολογιστή. «Αξιότιμε Πρόεδρε, αυτά τα λιοντάρια δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους δωρίσατε δημόσια περιουσία, χαρίζοντάς τους προσωπικό φρουρούμενο χώρο στάθμευσης, δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους χαρίσατε προσωπικά λάπτοπ, με χρήματα του σκληρά δοκιμαζόμενου από τα οικονομικά μέτρα Ελληνα φορολογούμενου», γράφει σε ανοικτή επιστολή προς τον Φίλιππο Πετσάλνικο ο συνδυασμός «Εργαζόμενοι εν δράσει».
Και, βέβαια, οι διαπιστευμένοι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργείται κι άλλος σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα) αλλά και να γυμνάζονται στο άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο (διαθέτει μέχρι και χαμάμ) με εννέα γυμναστές στο ιδιόκτητο πλην του ισογείου κτίριο της οδού Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, μαζί με τους βουλευτές, τους επιστημονικούς τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Βουλής
.”
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ παρακάτω. Στην πρώτη σελίδα, θα βρείτε συνοπτικά τις απολαβές, αλλά και τα προνόμια των βουλευτών. Καλή ανάγνωση!

Ελληνική Βουλή                                                            

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Η φοροδιαφυγή ξεκινά και καλύπτεται από το πολιτικό σύστημα

Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας, είναι η φοροδιαφυγή. Μάλιστα, με σημαία την πάταξή της έχουν εκλεγεί οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις, χωρίς να έχει γίνει σχεδόν τίποτε μέχρι τώρα. Τόσο δύσκολο είναι άραγε να παταχθεί, ή μήπως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση; Ασφαλώς το τελευταίο ισχύει. Γιατί, όσα βήματα και να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα αφήνονται εντέχνως τα κατάλληλα παραθυράκια, για να ξεφεύγουν οι “έξυπνοι” . Και οι πρώτοι απ’ όλους φυσικά που είτε φοροδιαφεύγουν, είτε με συνυπεθυνότητά τους φοροδιαφεύγουν διάφορες εταιρίες, είναι οι πολιτικοί.
Θα εξετάσουμε σήμερα το πρόσφατο παράδειγμα των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων. Και για να μην πηγαίνουμε μακριά, θα δούμε τις δαπάνες τοπικών υποψηφίων. Με τον πρόσφατο νόμο 3870/2010  με τίτλο Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές”, όλοι οι μετέχοντες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές όφειλαν να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών επακριβώς τις δαπάνες των συνδυασμών τους, όπως επίσης και την προέλευση των κονδυλίων που χρησιμοποίησαν για την καμπάνια τους. Και τούτο προκειμένου για πρώτη φορά οι πολίτες να μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν τα ποσά που δαπανούν οι διεκδικούντες την ψήφο τους και να τους «ελέγχουν».
Όσοι από εσάς παρακολουθήσατε τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, τον έντυπο τύπο και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς την προεκλογική περίοδο, θα διαπιστώσατε ότι κάποιοι αρχηγοί συνδυασμών, αλλά και κάποιοι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, προβλήθηκαν πολύ περισσότερο από άλλους. Τηλεοπτικά δε, υπήρχε διαφήμισή τους την τελευταία εβδομάδα και στα 2 Ηρακλειώτικα κανάλια τουλ. ανά μισή ώρα, ενώ υπήρχαν και ολοσέλιδες ή μισής σελίδας διαφημίσεις καθημερινά στις τοπικές εφημερίδες. Πόσο άραγε να κόστισαν όλα αυτά, συνυπολογίζοντας και τα χιλιάδες έγχρωμα πολυτελή φυλλάδια που μοίραζαν στις περιοδείες τους;

Γαϊδούρια, και βάλε!!!

Την παρακάτω φωτογραφία μας την έστειλε αναγνώστης. Τραβήχτηκε στο πάρκινγκ του Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης ΜΑX στη Νέα Αλικαρνασσό το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, και δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την ευαισθησία (γαϊδουριά την λέει ο αναγνώστης) των συγκεκριμένων πολιτών, ως προς τη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε εμπορικούς χώρους, Προφανώς οι συγκεκριμένοι κύριοι είχαν κι αυτοί πρόβλημα, και έπρεπε να σταθμεύσουν πολύ κοντά στην είσοδο. Αλλά όχι πρόβλημα κινητικό, αλλά… στο κεφάλι!!! 

gaidoyria1