ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Αυτός είναι ο 30χρονος που χτύπησαν, και παλεύει για τη ζωή του..

Διαβάζοντας τόσα και τόσα σήμερα για τα επεισόδια στην Αθήνα, και το (προ)χτεσινό ελπίζω όχι θανάσιμο τραυματισμό του 30χρονου διαδηλωτή, αναρωτιόμουν άραγε τι άνθρωπος είναι, τι ανησυχίες έχει…

Με μια  βόλτα στα ενημερωτικά portals, βρίσκω τ’ όνομά του… Γιάννης Καφκάς…

Το απογευματινό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι  «η μετεγχειρητική κλινική εικόνα είναι αμετάβλητη”. Η εικόνα της ζωής του όμως έχει αλλάξει για πάντα…

Ξανασκέφτομαι όμως τι άνθρωπος να είναι αυτός ο Γιάννης, που για κακή του τύχη επέλεξε να διαδηλώσει για μια Ελλάδα όπως την ονειρευόταν πάντα… Και τότε ακριβώς, πέφτω σε μια ανάρτηση φίλου στο facebook:

“Αυτό είναι το blog του ανθρώπου που χαροπαλεύει… που οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι έπρεπε να χτυπήσουν σχεδόν μέχρι θανάτου..” γράφει ο φίλος… “Τα συμπεράσματα δικά σας” , καταλήγει…

Εδώ είναι λοιπόν το blog του Γιάννη Καφκά… Τον γνωρίσαμε μέσα από τις ιατρικές ανακοινώσεις… Ας τον γνωρίσουμε και μέσα από τις φωτογραφίες του..

4 σε διαθεσιμότητα, δεκάδες ακόμα στην ΕΛ.ΑΣ.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τρεις αστυνομικοί και ο επικεφαλής τους που εμφανίζονται στο παραπάνω βίντεο να ξυλοκοπούν διαδηλωτή στη χθεσινή πορεία. Αν δεν υπήρχε αυτό το ερασιτεχνικό βίντεο, ούτε διαθεσιμότητες θα είχαμε, ούτε τίποτα. Τους άλλους όμως που στείλανε το 31χρονο στο νοσοκομείο με αιμάτωμα στο κρανίο, και σήμερα νοσηλεύεται στην εντατική διασωληνωμένος, δεν τους τράβηξε κανένα βίντεο, και είναι ακόμα στην αστυνομία…

Η αστυνομία βέβαια πήγε πάλι να βγει και από πάνω, με τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. σε ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών: «Αμέσως μετά το τέλος (της πορείας), κάποιοι που είχαν παρεισφρήσει στο μπλοκ των διαδηλωτών, την ώρα που αποχωρούσαν, επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Εκεί υπήρξε αρχικά άμυνα. Αφετέρου δε, αποκατάσταση της τάξης από αστυνομικούς. Φαίνεται, σε ό,τι αφορά τα επεισόδια, κάποιοι αστυνομικοί υπερέβαλαν εαυτόν» .

“Υπερέβαλαν εαυτόν” λοιπόν οι αστυνομικοί που βλέπετε στο βίντεο. Κι επειδή μόνο όταν υπάρχουν τεκμήρια αποδίδονται ευθύνες στην αστυνομία, σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες που ψάρεψα στο διαδίκτυο από τη χτεσινή πορεία… Για να δείτε ότι τα θύματα δεν ήταν μόνο δύο, αλλά πολύ περισσότερα… Και ότι οι περισσότεροι είναι σχεδόν παιδιά.. Και ότι και άλλοι αστυνομικοί, εκτός από τους 4 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα “υπερέβαλαν εαυτόν” …

Δε μας τα λέει καλά το ΕΚΗ για τα χτεσινά επεισόδια

Διάβασα με έκπληξη, ειδικά μετά τα χτεσινά επεισόδια, την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), στην οποία καταδικάζει  “την εγκληματική ενέργεια - επίθεση που δέχτηκαν χθες 11 ΜΑΗ 2011 στη Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση από τραμπούκους υβριστές γνωστούς – αγνώστους δυο συνάδελφοι μας, ένας άνεργος Ξενοδοχοϋπάλληλος και ένας συνάδελφος εργάτης της οικοδομής που γλίτωσαν με βαριά τραύματα στο κεφάλι από θαύμα την εγκληματική επίθεση” . Μάλιστα, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης μιλάει εκ μέρους των ανέργων, ότι είναι τα θύματα της κρίσης, και ότι δεν έχουν θέση με τους προβοκάτορες της βίας…

Στο τελευταίο φυσικά θα συμφωνήσω. Όμως τι γίνεται όταν αυτός ο άνεργος προκαλείται, και οι προβοκάτορες της βίας ανήκουν στο συνδικαλιστικό “κύκλωμα” (γιατί κύκλωμα έχει καταντήσει ο συνδικαλισμός , και τίποτε παραπάνω, που κάνει τα χατίρια της εκάστοτε κυβέρνησης, και εξαργυρώνει αργότερα με βουλευτιλίκια και δημαρχιλίκια); Τι γίνεται όταν αυτοί που είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων, απαντάνε στα συνθήματα από το βήμα του εργατικού κέντρου, προκαλώντας τον αγανακτισμένο κόσμο; Γιατί εμένα αυτή την εικόνα μου μεταφέρανε οι φίλοι του ιστολογίου που βρέθηκαν χτες στο εργατικό κέντρο.

Επίσης μου μεταφέρανε, (αλλά αυτό το διάβασα και στο cretalive σήμερα), ότι οι άνεργοι του Ηρακλείου δεν θέλουν να τους εκπροσωπεί η συγκεκριμένη ηγεσία του Εργατικού Κέντρου. Αυτό έγινε αρκετά σαφές χθες από το βήμα, όταν ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ανέργων Ηρακλείου πήρε πρώτος το λόγο και ξεκίνησε λέγοντας ότι θα έπρεπε να ντρέπονται όλοι οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές για τη κατάντια που έχουν φέρει στον αγώνα σήμερα. Τότε ήταν που οι προσκείμενοι στην ηγεσία του εργατικού κέντρου άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν , ξεσηκώνοντας για πρώτη φορά τον κόσμο! Βέβαια το πλήθος δεν πτοήθηκε, και τότε άρχισαν τα συνθήματα σχετικά με τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό!

Και, ενώ τα πνεύματα έβαιναν κατά κάποιο τρόπο προς εκτόνωση, ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ κος Μεντίνης, ο οποίος σε προκλητικό ύφος απαντούσε στα συνθήματα που ακουγόντουσαν… Και τότε ήταν που ξεκίνησαν οι πρώτες ροπαλιές, όχι από γνωστούς – άγνωστους, αλλά από εντελώς γνωστούς!!!

Στη συνέχεια, μου γράφει φίλος του ιστολογίου,  ανέβηκε στο βήμα ο Τάσος Κωνσταντινίδης , πρόεδρος των τυπογράφων ο οποίος είπε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την εργασία όλοι οι καρεκλοκένταυροι του εκη που συμμετέχουν σε 5 επιτροπές ο καθένας και έχουνε μισθούς πολλών χιλιάδων ευρώ.

Ο τελευταίος ομιλητής, ο γραμματέας του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα ξεκινώντας το λόγο του με το ότι έχουνε δίκιο που φωνάζουνε συνθήματα για τους “εργατοπατέρες" καθώς δεν έχουνε πλέον οι συνδικαλιστές σχέση με τους χώρους δουλειάς. Όμως ο κόσμος είχε πλέον εξαγριωθεί, και το πράγμα πήρε άσκημη τροπή. Και ,ενώ η πορεία ξεκίνησε χωρίς το πανό και το μπλοκ του ΕΚΗ, πίσω τα επεισόδια συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του κου Ηρακλή Κουτεντάκη.

Ο κος Κουτεντάκης όμως, μάλλον όταν έκανε δηλώσεις θα πρέπει να ήταν ζαλισμένος ακόμα από το χτύπημα που έφαγε.. Γιατί αυτές δεν ήταν δηλώσεις,ήταν απειλές! Είπε ο κύριος αυτός, ο οποίος έχει εκλεγεί και αυτός για να εκπροσωπεί εργαζομένους, ότι γνωρίζει ποιοι του επιτέθηκαν, και ότι σε περίπτωση που δε συλληφθούν ,θα πάρει ο ίδιος το νόμο στα χέρια του!!! Μόνο και μόνο γι΄αυτή του τη δήλωση, θα πρέπει να συλληφθεί ο ίδιος, καθώς είναι ευθεία απειλή για τη σωματική ακεραιότητα ή τη ζωή κάποιων ανθρώπων!

Τα γράφω όλα αυτά, γιατί αυτά που διαβάζετε στα ενημερωτικά portals και στις εφημερίδες είναι πάντα η μία άποψη, και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή του ΕΚΗ. Εμένα μου μεταφέρθηκε η άλλη άποψη, και ήθελα να γίνει γνωστή και αυτή στους αναγνώστες του ιστολογίου.

Δυστυχώς χτες, παρότι συμμετείχα στην απεργία, δεν μπόρεσα να βρεθώ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για να έχω προσωπική άποψη. Όσοι από εσάς όμως ήσασταν, μπορείτε να γράψετε τι ζήσατε και τι είδατε, σε μορφή σχολίου στην παρούσα ανάρτηση.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Διαψεύδει η κα Σχοιναράκη το άρθρο της Πατρίδας για τα μηχανήματα

Με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ιστολογίου “Αντίπαλοι”, η πρώην Νομάρχης Ηρακλείου κα Σχοιναράκη μας κοινοποιεί την απάντηση που έστειλε στην εφημερίδα “Πατρίς”, σχετικά με το δημοσίευμά της για τα μηχανήματα της Νομαρχίας που αγοράστηκαν λίγο πριν τη λήξη της θητείας της. Και μια που και το παρόν ιστολόγιο αναφέρθηκε στο θέμα, βασιζόμενο στο άρθρο της εφημερίδας, δημοσιεύουμε αυτούσια την απάντηση της κας Σχοιναράκη, ώστε ο αναγνώστης να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα:
« Προς Δ/ντή εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ
Κύριε διευθυντή,
Με αφορμή το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας σας, για την αγορά μηχανημάτων οδοποιίας από την νομαρχία Ηρακλείου, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου και για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών σας οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Τέτοιες συμβουλές θα δίνεις Βαγγελιώ;

mihanimanomarxia1

Διαβάζω σήμερα στην εφημερίδα “Πατρίς” ότι λίγο πριν καταργηθεί με τον Καλλικράτη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, αγοράστηκαν 3 μηχανήματα για την Τεχνική Υπηρεσία που κόστισαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ! Και δεν έφτανε το ότι σε λίγους μήνες η Νομαρχία δε θα υπήρχε, αλλά δεν είχε ούτε χειριστές  για να τα δουλέψει, αλλά ούτε έργα αυτεπιστασίας να τα χρησιμοποιήσει!

Μάλιστα, η συντάκτης του σχετικού άρθρου επικαλείται τη μαρτυρία πρώην Νομαρχιακού συμβούλου που συμμετείχε στην επιτροπή για την προμήθεια των μηχανημάτων αυτών, ο οποίος της δήλωσε ότι υπερίσχυσε η γνώμη αυτών που επέμεναν να αγοραστούν, ενώ υπήρχαν και απόψεις ότι έπρεπε να συνταχθεί μια οικονομοτεχνική μελέτη, αλλά δεν εισακούστηκαν. Η δε κ.Σχοιναράκη ήταν σίγουρη ότι αυτά θα έκαναν δουλειά σημαντική για τη Νομαρχία και για την Περιφέρεια. Μάλιστα, κατά την παραλαβή τους στις 14 Οκτωβρίου του 2010 είχε δηλώσει τα εξής:

«Παραλάβαμε σήμερα το Finisher, έπειτα από μια χρονοβόρα διαδικασία. Έτσι έχουμε πλέον τα αναγκαία μέσα, ούτως ώστε να μπορούμε μόνοι μας, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μέσα από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Εποπτείας Υποδομών και Οδών (Ο.Δ.Ε.Υ.Ο.) της Νομαρχίας να ασφαλτοστρώνουμε δρόμους. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα δώσει λύσεις, αφού από τώρα και στο εξής η Νομαρχία Ηρακλείου, έχοντας αποκτήσει το δικό της finisher με όλα τα εξαρτήματα και παράλληλα διαθέτοντας το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, θα έχει τη δυνατότητα να συντηρεί δρόμους μόνη της ή να κατασκευάζει δρόμους όπου χρειάζεται”.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι ούτε το ανθρώπινο δυναμικό διέθετε, ούτε και κανένα έργο συντήρησης έκανε μόνη της…

Τέτοιες συμβουλές θα δίνει η κα Σχοιναράκη στον πρωθυπουργό από εδώ και πέρα; Εδώ επέμενε για ένα τόσο απλό θέμα χωρίς να έχει τις απαραίτητες γνώσεις, να ξοδευτούν μισό εκατομμύριο ευρώ για μηχανήματα που σήμερα σκουριάζουν στις αποθήκες της Περιφέρειας Κρήτης, και ούτε για επίδειξη δεν κατάφεραν να τα βάλουν μπροστά, και θα συμβουλέψει τον Παπανδρέου για “θέματα ειδικής φύσεως”;

Αν αυτό δεν είναι θέμα να παρέμβει ο εισαγγελέας, τότε ποιο είναι; Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι ξοδεύτηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ για μηχανήματα που δε δούλεψαν ποτέ, και που προμηθεύτηκαν λίγο πριν τη λήξη της θητείας της πρώην Νομάρχη, θα έπρεπε να έχει διατάξει έρευνα.

Εγώ όμως θα δεχτώ ότι δεν το ήξερε, μέχρι σήμερα που θα δει το δημοσίευμα στην εφημερίδα. Περιμένω όμως αύριο να καλέσει ο ίδιος τον εισαγγελέα, να του θέσει υπόψη του το θέμα, και να γίνει η σχετική έρευνα. Αλλιώς θα είναι και ο ίδιος συνυπεύθυνος, αφού θα έχει καλύψει ένα τέτοιο σκάνδαλο.

Άντε να δούμε αν επιτέλους αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο, ή αν εξακολουθήσει να ισχύει το “κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει”…

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Κάνουν τομές στο οδόστρωμα δύο μέρες μετά την ασφαλτόστρωση!

Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη: Τη μία μέρα έριξαν καινούριο ασφαλτικό σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, και δύο ημέρες μετά έσκαψε κάποιο άλλο συνεργείο για να περάσει κάποιο δίκτυο!!!

epimenidou1

Το απίστευτο αυτό γεγονός έλαβε χώρα στην οδό Επιμενίδου, λίγο παρακάτω από το μέγαρο Φυτάκη, έξω από τον παιδικό σταθμό! Μόλις 2 ημέρες πριν, την Κυριακή 8/5/11, έριξαν το νέο ασφαλτοτάπητα, και σήμερα Τρίτη 10/5/11 έχουν κάνει τομή στο ασφαλτικό, για να περάσει προφανώς κάποιο καλώδιο είτε του ΟΤΕ, είτε ευρυζωνικών δικτύων, είτε κάποιου άλλου τηλεπικοινωνιακού παρόχου !

Και το τραγικό στην όλη ιστορία είναι ότι ο δήμος Ηρακλείου έκανε την ασφαλτόστρωση, ο δήμος Ηρακλείου έδωσε και την άδεια για να γίνει η τομή στο οδόστρωμα!! Μάλιστα, ακόμα και αυτή τη στιγμή, το φορτηγό που θα απλώσει το καλώδιο βρίσκεται ακόμα στο χώρο, έχει κλείσει το δρόμο, ενώ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΝΤΑΚΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ σε μεγάλο μήκος της οδού Επιμενίδου, και ο κόσμος που διέρχεται από εκεί κινδυνεύει να τραυματιστεί, ειδικά τη νύχτα που δεν είναι καθόλου ορατό!

epimenidou2

“Αυτό το πράγμα μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει”, μου είπε καταστεναχωρημένος ο ιδιοκτήτης παρακείμενου καταστήματος. Και δυστυχώς, όσο και να ήθελα να του πω ότι δεν έχει δίκιο, ότι τα πράγματα αλλάζουν, δεν μπόρεσα. Απλά κούνησα το κεφάλι μου κι έφυγα…

Δελτίο Τύπου Συντονιστικού Οργάνου για τη διάσωση του Ηρώου

Μενδώνη Ηρώο Ηρακλείου

Την Παρασκευή 6/05/2011, μέλη της Δ.Ε. του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Δ.Ε του Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, εκπρόσωποι φορέων και Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Τ και ενεργοί πολίτες, που αποτελούν το Συντονιστικό Όργανο για τη διάσωση του Ηρώου στην Πλατεία Ελευθερίας, συναντήθηκαν με τη Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Τ κ. Μενδώνη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της κ. Μενδώνη στο χώρο του μνημείου, ενόψει της προώθησης της διαδικασίας επαναξιολόγησης του φακέλου του Ηρώου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, με θέμα την κήρυξή του ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου.

Τα μέλη του συντονιστικού οργάνου μαζί με τους εκπροσώπους των τοπικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τη Γενική Γραμματέα για τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο για τη διάσωση του Ηρώου, οι οποίες δεν βρήκαν θετική ανταπόκριση στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ και ανέδειξαν την αναγκαιότητα της άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών διάσωσης και προστασίας του μνημείου. Υπογράμμισαν την αρχιτεκτονική αξία και την ιστορική σημασία του καθώς και την καθολική επιθυμία των πολιτών του Ηρακλείου για τη σωτηρία και αποκατάσταση του Ηρώου της πόλης. Παράλληλα επέδωσαν στη Γ.Γ. σχετικό φάκελο για το μνημείο, ενώ η τοπική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ενημέρωσε για την πορεία της προώθησης του θέματος κεντρικά.

Η κ. Μενδώνη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα του Ηρώου, για το οποίο δήλωσε ότι ενημερώθηκε μόλις πρόσφατα από τις εφημερίδες, και εξέφρασε την προσωπική της έκπληξη και την απορία της για τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής. Παρόμοια αντίδραση εξέφρασαν και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι Προϊστάμενοι των κεντρικών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Τ, και διερωτήθηκαν για την ολιγωρία του Δήμου, αναφορικά με την τύχη του μνημείου και την συνακόλουθη υποβάθμιση, στο σημείο αυτό, της κεντρικότερης πλατείας της πόλης.

Η Γ.Γ. Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Τ ζήτησε από τους Προϊσταμένους των συναρμόδιων Υπηρεσιών την επιτάχυνση των διαδικασιών προώθησης του θέματος του Ηρώου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και οι εκπρόσωποι των τοπικών Υπηρεσιών δεσμεύτηκαν πως θα προωθήσουν, για μια ακόμα φορά, το θέμα, με αίτημα την κήρυξη του Ηρώου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου.

Το Συντονιστικό όργανο των φορέων και κατοίκων της πόλης για τη διάσωση του Ηρώου θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν για την οριστική διάσωση και αποκατάσταση του Ηρώου. Το Ηρώο πρέπει και μπορεί να σωθεί. Η πόλη μας δεν έχει την πολυτέλεια να γκρεμίζει τα μνημεία της και την ιστορική μνήμη!

Καθαρισμός και ανάδειξη κρήνης Κορώνη Μαγαρά από τους Minoistas

Μια πολύ ενδιαφέρουσα, και με πολιτιστικές προεκτάσεις δράση επέλεξαν για την επόμενη Κυριακή  15/5/2011 και ώρα 10:30 π.μ. οι Minoistas.

Στόχος τους αυτή τη φορά ο καθαρισμός και η ανάδειξη της κρήνης στου Κορώνη Μαγαρά, στην περιοχή του Μασταμπά. Ενός μνημείου που έχει εγκαταλειφθεί από το δήμο, και είναι δυσπρόσιτο προς το κοινό, αφού ο χώρος γύρω από αυτό είναι γεμάτος καλαμιές, χόρτα, δέντρα αλλά και…σκουπίδια!

krini koroni magara

Όσοι λοιπόν ενδιαφέρετσε, την ερχόμενη Κυριακή φορέστε τα πρόχειρα ρούχα και τις γαλότσες σας και πάρτε μαζί σας όποιο από τα παρακάτω εργαλεία έχετε στο σπίτι σας: σάρακα, παλάμη, χλοοκοπτικό μηχάνημα, βενζίνη για το χλοοκοπτικό, τσάπα, τσουγκράνα, κλαδευτικό ψαλίδι, σακούλες σκουπιδιών μεγάλες, γάντια πάνινα ή δερμάτινα.

krini koroni magara 2

Και που ξέρετε, με την προσπάθειά σας αυτή, μπορεί να ευαισθητοποιηθούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες, και να ασχοληθούν σοβαρά με την ανάδειξη της κρήνης.

Γιατί καθαρισμός έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, και με τη συμβολή του δήμου, αλλά τα καλάμια και τα χόρτα πάλι φυτρώνουν. Και η εφορία νεωτέρων μνημείων έχει κάνει αυτοψία στο χώρο. Όμως ο χώρος αυτός χρειάζεται μια αποτελεσματική και συνολική αντιμετώπιση, για να αναδειχτεί άλλο ένα από τα μνημεία της πόλης που βρίσκονται στην αφάνεια.

Αυτό το έναυσμα λοιπόν θέλουν να δώσουν οι minoistas στους αρμόδιους φορείς. Κι εμείς φυσικά, θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.

Δεν γιατρεύεις έναν άρρωστο προκαλώντας του αιμορραγία

image

Το ότι ο ευρωπαϊκός τύπος ασχολείται πλέον καθημερινά και εκτενέστατα με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, και τις ενδεχόμενες λύσεις, είναι γνωστό. Πέρα όμως από δημοσιεύματα τύπου “Spiegel” , που προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις, διατυπώνονται και πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.

Μία από αυτές δημοσιεύτηκε στο προχτεσινό, Κυριακάτικο φύλλο της Γαλλικής εφημερίδας “Le Figaro”. Αρθρογράφος ο Gaëtan de Capèle και τίτλος του άρθρου: “Ελλάδα: Η Ευρώπη στη σχάρα”.

image

Στο συγκεκριμένο άρθρο, αφού γίνεται μια γενική αναφορά στις προσπάθειες διάσωσης και των τριών χωρών (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη, με τη σημείωση ότι “μήνες περνούν, αλλά το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται επ’ άπειρον”, ο ο Γκαετάν ντε Καπέλε αναφέρει συγκεκριμένα για τη χώρα μας:

«Η πυρκαγιά απειλεί εκ νέου την Ελλάδα που οι Ευρωπαίοι εταίροι καλούνται να σώσουν άμεσα για να αποφύγουν να ξαναπέσει το ευρώ σε κρίση. Η ευρωπαϊκή κακοφωνία επανήλθε, καθώς και οι διαφορές απόψεων και οι διχασμοί για τη στρατηγική που θα υιοθετηθεί. Όποια κι αν είναι η μορφή που θα πάρει η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, φαίνεται εντελώς παράλογο να της επιβάλει κανείς ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας. ΔΕΝ ΓΙΑΤΡΕΥΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ. Με τη μείωση συντάξεων, μισθών, την αύξηση φόρων και τις επερχόμενες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, η Αθήνα έχει ήδη αδειάσει όλα τα αποθέματα των συρταριών της και δεν υπάρχει θησαυρός κρυμμένος κάτω από την Ακρόπολη. Δύσκολο να πάει κανείς μακρύτερα χωρίς να πάρει επικίνδυνο πολιτικό ρίσκο. Η φημολογία για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ που κυκλοφόρησε κρίθηκε "ανόητη" και "ανυπόστατη" από όλες τις πλευρές. Προς το παρόν».

Το παραπάνω κείμενο ήταν το editorial της Κυριακάτικης έκδοσης της έγκριτης εφημερίδας “Le Figaro”.  Και θα πρέπει πλέον η κυβέρνηση, αλλά και η ΤΡΟΙΚΑ να απαντήσουν γιατί αυτό που είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ σε όλους, αυτοί επιλέγουν να το αγνοούν, και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν με αυτό. Γιατί σίγουρα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε καν της Ευρώπης.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο και αντιμετωπίστε την πραγματικότητα

Τη μία φταίει ο τορναδόρος, την άλλη το στέλεχος από την Αγγλία της Citigroup, και τώρα φταίει το Spiegel. Και η κυβέρνηση, κινήθηκε και κινείται με εισαγγελικές έρευνες και αγωγές εναντίων όλων των παραπάνω, για διασπορά ψευδών ειδήσεων…

image

Ας πούμε καλά ως εδώ… Αυτό όμως απέχει πολύ από το να λες ότι για τη συνεχή άνοδο των spreads φταίνε αυτοί οι τρεις. Αυτό μόνο στρουθοκαμηλισμός μπορεί να χαρακτηριστεί, όταν την ίδια στιγμή έχει ανοίξει μια συζήτηση με τους επικεφαλείς των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και με το ΔΝΤ είτε για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας, είτε για νέο δάνειο για να καλυφθούν οι ανάγκες μας το 2012, που μόνο ομολογία της αποτυχίας του παρόντος μνημονίου σημαίνουν.

Δυστυχώς για εμάς που πληρώνουμε τις αποφάσεις της παρούσας κυβέρνησης, δε βλέπω να υπάρχει η παραμικρή αναθεώρηση πολιτικής, παρά το προφανέστατο αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγήσει μέχρι πρότινος μόνο τους πολίτες της, αλλά πλέον και την ίδια τη χώρα.

Πραγματικά δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να γίνει , ώστε να αναστραφεί αυτή η πορεία που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τη χώρα σε στάση πληρωμών. Γιατί αργά ή γρήγορα, με αυτή την πολιτική, οι δανειστές μας κάποια στιγμή θα σταματήσουν να μας δίνουν δανεικά με το τσουβάλι (για τις αγορές ούτε λόγος φυσικά). Και όταν θα το κάνουν, θα έχουν εξασφαλίσει με τις υπογραφές της κυβέρνησης φυσικά, να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ από αυτά που μας έχουν δώσει, παίρνοντας υπό την κυριότητά τους ακίνητα και οργανισμούς ίσης αξίας.

Ξέρω όμως ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί επί τέλους ότι η πολιτική αυτή που της επέβαλαν οι δανειστές μας, και την οποία συμφώνησαν να εφαρμόσουν, δε βγάζει πουθενά. Το παιχνίδι έχει χαθεί από τη στιγμή που δεν μπορεί να επιτευχθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης.

Ας βγάλει λοιπόν το κεφάλι από την άμμο, και ας αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που πλέον βλέπουν όλο και περισσότεροι εντός και εκτός Ελλάδας, από ένα απλό τορναδόρο μέχρι ένα διακεκριμένο δημοσιογράφο, και δεν είναι άλλη από την αποτυχία του μνημονίου.  Με όπλο λοιπόν ακριβώς αυτό, και με το πιστόλι πραγματικά στο τραπέζι (και όχι όπως πριν ένα χρόνο), ας απαιτήσει πλέον ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, με έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στην αύξηση της φορολογίας και τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος.  Και ας ακούσει για αλλαγή τόσους και τόσους έγκριτους επιστήμονες που έχουν διατυπώσει ένα σωρό  προτάσεις κατά καιρούς.

Καταγγελία για παράνομη εξόρυξη με εκρηκτικά στο λατομείο Γουρνών

Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» διαμαρτύρονται για την επαναδραστηριοποίηση του Λατομείου Γουρνών. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τη μαρτυρία κατοίκων της περιοχής, περιλάμβαναν εργασίες εξόρυξης με ισχυρές εκρήξεις.

Όμως το λατομείο έχει προσωρινή άδεια λειτουργίας μόνο για τη θραύση, κοπή και κατεργασία των αδρανών υλικών που έχουν ήδη εξορυχτεί και δεν επιτρέπεται να γίνεται καμία εργασία εξόρυξης νέου υλικού.

Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» παρακολουθούν από κοντά το θέμα και θα βρίσκονται σε εγρήγορση, μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε επιτέλους να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος σε ένα χώρο εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Θεωρούν απαραίτητη την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου ώστε να σταματήσει η κάθε παράνομη και επιβλαβής δραστηριότητα στην περιοχή.