ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Έτσι συμφωνώ στο “μαζί τα φάγαμε”

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε σήμερα μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ότι μαζί τα φάγαμε. Αυτή τη φορά όμως, έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία στη φράση που ξεσήκωσε τον Ελληνικό λαό.

“Το “μαζί τα φάγαμε” προέρχεται από διαδικασίες που περιλαμβάνουν και τον πολίτη ατομικά ή συλλογικά». Μία από τις συμπεριφορές αυτές είναι η μη καταβολή του ΦΠΑ στο κράτος, η οποία είναι «υπεξαίρεση, ποινικό αδίκημα» και κάτι που «έχουν κάνει πολλοί επαγγελματίες», είπε ο κος Πάγκαλος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5.
Πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, τη ΓΕΝΟΠ, ότι «όταν παίρνει το σωματείο δώρα και μπαξίσια από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, αυτό δημιουργεί μία περαιτέρω τρύπα στο έλλειμμα». «Έτσι δημιουργήθηκε το έλλειμμα, με υπερβολικές δαπάνες και όχι επαρκή έσοδα».

Τώρα μάλιστα, αντιπρόεδρε. Έτσι θα συμφωνήσω κι εγώ, μαζί τα φάγαμε… Μόνο που είμαι 100% σίγουρος ότι την πρώτη φορά που το είπες, εννοούσες κάτι εντελώς διαφορετικό. Και τώρα προσπαθείς να το σώσεις, να το μαζέψεις… Άλλα μάλλον δε θα καταφέρεις και πολλά. Γιατί τη φοροδιαφυγή δεν κάνατε τίποτα μέχρι σήμερα για να την καταπολεμήσετε, και τους συνδικαλιστές τους είχατε πάντα στα όπα - όπα για να καλύπτουν τις λαμογιές σας και να παίζουν τα παιχνίδια σας. Και μετά τους κάνατε υπουργούς…

Μπορεί λοιπόν να τα φάγαμε μαζί, έτσι όπως το είπες σήμερα, με υπερβολικές δαπάνες και ανεπαρκή έσοδα. Αλλά ήταν δικό σας καθήκον να το ελέγξετε αυτό ,όλων των κυβερνήσεων, και όχι του λαού. Και αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά…

Κάτω από τη βάση αξιολογούν την ποιότητα ζωής τους οι Έλληνες

Άλλη μια μελέτη που δείχνει την δεινή κατάσταση που βρίσκονται οι Έλληνες είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα. Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο  “Ποιότητα ζωής στην Ελλάδα – Έρευνα 2010 ”  εστιάζει στο πόσο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Έλληνες για τις πτυχές της καθημερινότητάς τους, και πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 6/12/2010 έως 12/12/2010.

Τα αποτελέσματα, αν και αναμενόμενα για όσους κυκλοφορούν στην κοινωνία και δεν είναι κλεισμένοι στα κλουβιά των υπουργείων, των πολιτικών τους γραφείων και στα...σαλόνια των σπιτιών τους στα βόρεια προάστια, είναι τουλάχιστον σοκαριστικά, για μια χώρα που θέλει να συγκαταλέγεται στις προοδευτικές της Ευρώπης του 21ου αιώνα.

Εξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή στην Ελλάδα, την ώρα που πάνω από το 48% των συνανθρώπων μας υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Το 81,6% δυσφορεί με τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, ενώ πάνω από το ήμισυ των συμπολιτών μας εκφράζει απαισιοδοξία για το μέλλον.

Ενδιαφέρον όμως προκαλεί η μέτρηση που έχει να κάνει με το βαθμό ικανοποίησης από την κυβέρνηση: στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι νιώθετε από την κυβέρνηση» το 75,4% των πολιτών επέλεξε να απαντήσει είτε «καθόλου» είτε «λίγο» , με το ποσοστό αυτό το 2009 να ήταν μικρότερο από 55%.  Αυτοί δε που δηλώνουν «πολύ ικανοποιημένοι» δεν αγγίζουν ούτε τις το 3% !! Πιο δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι οικονομικά ασθενέστεροι και οι εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου.

Τώρα θα μου πείτε, πως γίνεται το 75% να μην είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, και σε κάθε δημοσκόπηση να προηγείται το ΠΑΣΟΚ; Οι λόγοι για μένα είναι δύο: Ο ένας είναι η έλλειψη αντιπολιτευτικού λόγου με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για όλα τα θέματα της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας, της κοινωνίας και της καθημερινότητας. Ο άλλος, ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται… κατά παραγγελία!!!

Προσωπικά θα πιστέψω την έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όχι γιατί αυτοί δεν μπορεί να εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Απλά τα αποτελέσματα της έρευνας τα ζω στο πετσί μου εδώ και δύο περίπου χρόνια…

image

Στο αυτόφωρο για..ένα ευρώ από εδώ και πέρα!!

Φαίνεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται υπό σύγχυση. Όχι για το θέμα των ημιυπαίθριων, που απέσυρε μια εγκύκλιο που απλώς επεξηγεί τι λέει η νομοθεσία για τα δημοτικά τέλη, αλλά και στο μείζον θέμα της φοροδιαφυγής.

Γνωρίζετε ότι εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο  προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυστηρότατες ποινές για τους φοροφυγάδες. Εγώ ήμουνα υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών αυτών. Όμως αυτό διαφέρει από το να πηγαίνει αυτόφωρο κάποιος επειδή έκανε ένα λάθος στη φορολογική του δήλωση, ή παρέλειψε να δηλώσει κάποια μικρά εισοδήματα, ή έχει κάποιες ανακρίβειες η δήλωσή του.

Προβλέπεται λοιπόν μεταξύ άλλων στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυτόφωρο από το πρώτο ΕΥΡΩ φοροδιαφυγής και φυλάκιση έως και 20 ετών, για μεγάλες υποθέσεις. Αλλά το φοβερό είναι ότι το δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να κινήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου και για κάποιον που απλά στη φορολογική του δήλωση έκανε λάθος και δήλωσε κάποια εισοδήματα σε λάθος κωδικό, ή τσέκαρε ένα λάθος κουτάκι!!!

Θα δίνεται λέει όμως το δικαίωμα διόρθωσης εντός κάποιου χρονικού διαστήματος!! Τώρα μας σώσατε βρε παιδιά!! Το θέμα είναι αν οι υπάλληλοι ή οι συνταξιούχοι, που δε βάζουν λογιστή για να κάνουν τη δήλωσή τους , επειδή δεν μπορούν να διαθέσουν εκείνα τα 50 ευρώ, θα γνωρίζουν ότι έχουν κάνει λάθος για να το διορθώσουν!Μην κάψετε τα χλωρά μαζί με τα ξερά, κατά την προσφιλή σας συνήθεια κύριοι του υπουργείου οικονομικών! ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Κατά τ’ άλλα, επιτέλους θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της δωροληψίας, προκειμένου για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό. Θα πρέπει  να αυστηροποιηθούν και να γίνονται πιο συχνά έλεγχοι στους λεγόμενους “Ράμπο” του ΣΔΟΕ που θα επωμιστούν τους φορολογικούς ελέγχους στο μέλλον, και να γίνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥΣ για να διαπιστωθεί αν έχουν αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας. 

Και ποιος ξέρει, ίσως τότε ξεκινήσει η αλλαγή νοοτροπίας που έχουν  πολλοί Έλληνες, που θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι είναι προτιμότερο να φοροδιαφεύγουν , παρά να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αναγνώστης: Η μεγαλύτερη ΞΕΦΤΙΛΑ για μια πόλη και ένα λαό

image

Η κατάσταση της Βικελαίας βιβλιοθήκης είναι απαράδεκτη. Η Βικελαία αποτελεί την ψυχή της πόλης του Ηρακλείου και κατά τα φαινόμενα η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί παντελώς.
Ερωτώ:

(1) Ποιο είναι το πλάνο των ενεργειών του Δήμου για την φυσική προστασία των θησαυρών (7 αιώνων!!!) της πόλης; Και πότε θα γίνουν αυτές οι ενέργειες; Πριν ή μετά που θα χορτάσουν τα ποντίκια από ενετοβυζαντινά έγγραφα και ποιήματα του Σεφέρη;

(2) Πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Αχτάρικα;

(3) Θα δοθεί το ισόγειο του Αχτάρικα στη Βιβλιοθήκη (δε θέλουμε άλλες καφετέριες, αρκετές έχουμε!!!) ;

Η κατάσταση της Βικελαίας αποτελεί ΞΕΦΤΙΛΑ για μια πόλη και ένα λαό.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=252258            http://www.patris.gr/articles/196222/128907?PHPSESSID=nt2p4uqae26ak92gtj1dq3ju86

Αναγνώστης.

Η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων δεν είναι φαινόμενο μόνο του κέντρου του Ηρακλείου

Τελικά στο Ηράκλειο, η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων δεν είναι φαινόμενο μόνο του κέντρου. Χτες το απόγευμα βρέθηκα στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, και διαπίστωσα ότι κι εκεί ο κοινόχρηστος χώρος καταλαμβάνεται με ευκολία από τους επιχειρηματίες.

Πέρα από τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν βγάλει σε ΟΛΑ τα πεζοδρόμια των κεντρικών οδών Ικάρου και Ηροδότου , και αφήνουν μόλις ένα μέτρο για το διερχόμενο πεζό (για το ΑΜΕΑ δεν το συζητάμε καν), υπέπεσαν στην αντίληψή μου ΔΥΟ ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ κατάληψης κοινόχρηστου χώρου:

Η μία αφορά σε ένα περίπτερο στην οδό Ηροδότου, που έχει καταλάβει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου, αναγκάζοντας τον πεζό να κατέβει στο οδόστρωμα για να το προσπεράσει. Μάλιστα, ούτε κατά την κατασκευή των πεζοδρομίων δεν το ενοχλήσανε, αφού το πεζοδρόμιο διακόπτεται στο σημείο που βρίσκεται το περίπτερο, και συνεχίζεται αμέσως μετά!! Είναι άραγε τυχαίο που το συγκεκριμένο περίπτερο βρίσκεται ακριβώς έξω από το πρώην Δημαρχείο της Ν. Αλικαρνασσού; Δε νομίζω…

 DSC00132

Η άλλη περίπτωση είναι μια καφετέρια επί των οδών Ικάρου και Δημοκρατίας, δηλαδή πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Ν. Αλικαρνασσό όπως πάμε για αεροδρόμιο. Κι εκεί έχει γίνει ολική κατάληψη του πεζοδρομίου, και μάλιστα έχει κλειστεί ο κοινόχρηστος χώρος με τέντες και ξύλινη πέργκολα και από τους δύο δρόμους!! Αυτό το σημείο είναι πολύ επικίνδυνο, αφού σε ένα δρόμο με μεγάλη κίνηση και  παρκαρισμένα οχήματα στην άκρη του δρόμου, ο πεζός αναγκάζεται να περπατήσει 2 μέτρα έξω από το πεζοδρόμιο!

ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ

Και αυτές οι περιπτώσεις είναι απλά οι εξόφθαλμες!! Αυτές που διαπίστωσα απλά περνώντας από την περιοχή! Φυσικά ευθύνη για τις κατασκευές αυτές έχει η πρώην δημοτική αρχή της Ν. Αλικαρνασσού. Για τη διατήρησή τους όμως, και για τις δυσκολίες που αυτές δημιουργούν στους διερχόμενους δημότες, είναι πλέον θέμα του δήμου Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος και οι υπηρεσίες του δεν πρέπει να νοιάζονται μόνο για το κέντρο (αν και γι’ αυτό ξέρουμε καλά τι γίνεται..), αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές. Το Ηράκλειο είναι πλέον πολύ μεγάλο, και ο δημότης απαιτεί ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και στο κέντρο, και στην Αλικαρνασσό, και στο Μασταμπά, και στον Άγιο Βλάσση, και σε όλες τις δημοτικές ενότητες. 

Πίνουν το νερό της βρύσης!!!

image Πρόσφατα βρέθηκα για κάποιες μέρες σε άλλη πόλη του νησιού μας και αυτό που με εντυπωσίασε σε αυτές τις ολιγοήμερες διακοπές ήταν ότι είδα τους δημότες αυτής της πόλης…ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ!!!!!!

Ένας επισκέπτης από τη Θεσσαλονίκη ή ακόμα και την Αθήνας θα το έβλεπε σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Και ναι, φαντάζομαι ότι είναι φυσιολογικό γιατί γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν τα δίκτυα ύδρευσης , γι’ αυτό υπάρχουν οι υπηρεσίες ύδρευσης και γι’ αυτό πληρώνουμε κάθε τρίμηνο τον λογαριασμό νερού που φτάνει στο σπίτι μας. Εγώ όμως ερχόμενος από το Ηράκλειο το είδα σαν πραγματικό… αξιοθέατο.

Δυστυχώς στη αγαπημένη μας πόλη το δικαίωμα του πολίτη να έχει πόσιμο νερό στο σπίτι του θεωρείται πολυτέλεια. Πρόσφατα έμαθα από γνωστό που έστειλε για ανάλυση δείγμα «πόσιμου» νερού από τα δίκτυα της πόλης μας ότι τα αποτελέσματα ήταν απογοητεύτηκα.  “Ούτε για το φαγητό να μην το χρησιμοποιείτε” του είπαν. Δυστυχώς όλοι εμείς λέμε απλά «κρίμα» και φορτώνουμε τους εαυτούς μας κάθε εβδομάδα με δωδεκάδες μπουκάλια Ρούβας, Αύρα, Γόρτυνα , Σεληνάρι κλπ. και το περιβάλλον με τόνους πλαστικών απορριμμάτων. Και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτό έχουμε μάθει να το θεωρούμε απόλυτα φυσιολογικό. Μήπως όμως το φυσιολογικό θα ήταν :

- Να εξασφαλιστεί μα κάθε τρόπο το δικαίωμα του δημότη του Ηράκλειου να έχει πόσιμο νερό στο σπίτι του?

- Να αντικατασταθούν οι αμιαντοσωλήνες της Δ.Ε.Υ.Α.Η. που φέρνουν το νερό στα σπίτια μας?

- Να εξεταστεί το πόσο νόμιμα εκμεταλλεύονται τον υδροφόρο ορίζοντα όλες αυτές οι εταιρείες εμφιάλωσης νερού που κερδοσκοπούν πουλώντας ένα αγαθό που ανήκει σε όλους?

- Να υπάρξει επιτέλους έλεγχος των παράνομων ή και νόμιμων γεωτρήσεων που συνεχώς βλάπτουν των υδροφόρο ορίζονται και οδηγούν στην εφαλμύρωση του?

Αν όλα αυτά και πάλι μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, θα πρότεινα στη ΔΕΥΑΗ να εξασφαλίσει σε όλους εμάς τιμολόγια άρδευσης, γιατί μόνο αυτά θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην κατάσταση που υπάρχει στην πόλη μας.

Eupalinos2810

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Για να μην ψάχνουμε στα σχολεία για ναρκωτικά, ας ψάξουμε να βρούμε χρόνο για τα παιδιά μας

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που τέλειωσα το Λύκειο. Άλλα δεν περίμενα ποτέ να έχουν αλλάξει τόσο πολύ οι συνήθειες και οι ασχολίες των μαθητών. Τόσο, που η διακίνηση των ναρκωτικών να γίνεται πλέον μέσα στα σχολεία…

Η δική μου γενιά (των σχεδόν σαραντάρηδων) περίμενε πως και πως ν’ ακούσει το κουδούνι του διαλειμματος. Πριν ακόμα αρχίσει το “ντριν”, σηκωνόμασταν από τα θρανία βιαστικά, βγαίναμε στις αυλές, και ή παίρναμε μια μπάλα τα αγόρια και παίζαμε το μπασκετάκι μας (βλέπετε η εθνική μπάσκετ εκείνη την εποχή είχε γράψει ιστορία), ή ξεκινούσαμε τις πλάκες ο ένας στον άλλο, ή αράζαμε σε μια άκρη και λέγαμε τα δικά μας τρώγοντας κουλούρι με kiss. Οι πιο “προχωρημένοι” πήγαιναν στις τουαλέτες για κανένα τσιγάρο, ή έβγαιναν έξω από την αυλή, όπου συναντούσαν τους εξωσχολικούς φίλους τους που έρχονταν με τα παπάκια και τα αυτοκίνητα και πούλαγαν μούρη.  Οι ερωτευμένοι πάλι είτε κάθονταν μαζί στην αυλή, διακριτικά πάντα, είτε ξέκλεβαν μερικά λεπτά στην τουαλέτα για κανένα φιλί. Αλλά μέχρι εκεί. Και η κοπάνα ήταν σπάνιο φαινόμενο, μια με δύο φορές το χρόνο για πλάκα.

Σήμερα μάλλον τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Και μέχρι ένα σημείο είναι φυσιολογικό, καθώς έχουν αλλάξει και οι εποχές, και οι αντιλήψεις. Τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα τόσο στην κοινωνία όσο και στα σχολεία, και αυτό έχει πολλά καλά. Όμως, ως γνωστόν, η πολύ ελευθερία παρεξηγείται από κάποιους. Και όταν αυτοί οι κάποιοι θεωρούν ότι μαγκιά είναι η χρήση και η διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα σχολεία,ή η καταγραφή ερωτικών συνευρέσεων στις τουαλέτες με κινητά τηλέφωνα,  τότε τα πράγματα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε λίγο πιο σοβαρά.

Φυσικά δεν εννοώ να υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις στα σχολεία. Όμως το φαινόμενο που παρουσιάστηκε σήμερα στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως στα σπίτια μας, μέσα στο οικογενειακό μας περιβάλλον, και δευτερευόντως στα σχολεία, από τους εκπαιδευτικούς. Από τα σπίτια μας ξεκινάνε όλα, και από τη σημασία και το χρόνο που δίνουμε στα παιδιά μας. Γιατί όταν το παιδί μας αποφασίσει να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, θα βρει τα ναρκωτικά είτε μέσα είτε έξω από το σχολείο του. Το θέμα είναι να το προλάβουμε. Να μη του δημιουργηθεί καν αυτή η ανάγκη. Και ο μόνος τρόπος είναι γονείς και εκπαιδευτικοί να είμαστε κοντά του, να το ακούμε πιο συχνά, και να ελέγχουμε με διακριτικότητα τις εκτός σπιτιού και σχολείο δραστηριότητές του.

Να ξαναγυρίσουμε στις αθώες εποχές τις δικές μας δε γίνεται…ούτε και πρέπει. Αυτό όμως που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μας. Να είναι τα παιδιά η πρώτη μας προτεραιότητα και στην πράξη, και όχι μόνο στα λόγια. Η καριέρα και το χρήμα να έρθει σε δεύτερη μοίρα. Γιατί χωρίς πολλά λεφτά μπορούμε να ζήσουμε. Εύχομαι όμως να μη χρειαστεί ΠΟΤΕ να ζήσουμε χωρίς παιδιά, και να μετανιώνουμε για μια ζωή για το χρόνο που δεν περάσαμε μαζί τους…

Το κουμπί του Τομ Σώγερ

Ήταν ένα μεγάλο, κοκκάλινο κουμπί. Μεγέθους παλαιού ταλήρου. Χρώματος μπορντώ.. Με στεφάνη υπερυψωμένη, λευκή. Είχε και τέσσερεις μεγάλες κουμπότρυπες στο κέντρο, πάλι με λευκές στεφάνες. Κάτι μου θύμιζε. Ήταν σαν τα κουμπιά που είχε ένα παλτουδάκι που φορούσα μικρή, ένα καρώ, απαίσιο στυλ, μα έτσι ήταν η μόδα τότε και λόγος δεν μου έπεφτε.
Το είδα πεσμένο χάμω, ήδη η σκόνη από τα βήματα των περαστικών το μισόκρυβε. Έσκυψα να το μαζέψω κι ύστερα κοίταξα γύρω. Ήταν το προαύλιο μιας εκκλησίας στον Νότο. Και το κουμπί ανήκε σε ένα παιδί, το ήξερα.
Πώς το ήξερα; Τον είχα γνωρίσει παλιά. Πόσο παλιά; Μάλλον όταν ήμουν κι εγώ παιδί. Ο Τομ ήταν παλιόπαιδο, όλοι το ξέραμε. Μελαχροινός, αδύνατος, κορμί όλο νεύρο, ξυπόλυτος, με το μυαλό όλο στις διαολιές. Φορούσε μια φόρμα με τιράντες, κι αυτό ήταν το κουμπί που συγκρατούσε την μία. Έπρεπε να του το δώσω. Σήμερα ήταν Κυριακή κι ήμασταν στην εκκλησία. Θα φορούσε ακόμα και παπούτσια που θα τον στένευαν. Θα τον είχε βάλει η θεία του με το ζόρι στο λουτρό και θα ήταν πλυμένος και χτενισμένος. Θα φορούσε τα καλά του. Αλλά χωρίς το κουμπί θα γινόταν ρεζίλι.
Εξάλλου θα ήταν και μια ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά, να του μιλήσω. Γιατί παρόλο που ήμασταν στο ίδιο σχολείο, δεν είχαμε παρτίδες. Μάλιστα είμαι σίγουρη ότι εκείνος εμένα δεν με ήξερε, έτσι ήσυχη κι ασήμαντη που ήμουν.
Αλλά προχωρώντας μέσα στην εκκλησία αισθάνθηκα ξαφνικά άβολα. Πρώτον, δεν ήμουν πια παιδί, αλλά πολύ, πολύ μεγάλη. Ίσως μεγαλύτερη κι από την θεία του Τομ.
Θα με αναγνώριζε; Σίγουρα όχι. Θα με έβλεπε; Καλή ερώτηση.

Τι έχει γίνει στο φοινικόδασος Πρέβελη 6 μήνες μετά τη φωτιά;

Έξι μήνες έχουν περάσει από τη μεγάλη πυρκαγιά στο μοναδικού κάλους και ομορφιάς φοινικόδασος Πρέβελη. Για τις ευθύνες των υπηρεσιών βέβαια από τότε δεν ξανακούσαμε τίποτα. Όσον αφορά τις ενέργειες, ο τότε Περιφερειάρχης κος Καρούντζος είχε εκδώσει αποφάσεις για κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέα, και για απαγόρευση βόσκησης ζώων. Φτάνουν όμως οι αποφάσεις για να προστατευτεί η περιοχή;

Μόνο με την απαγόρευση της βόσκησης, προστατεύεται το φοινικόδασος; Εδώ σε άλλες natura περιοχές, όπως π.χ. ο Γιούχτας, η βόσκηση είναι καθημερινό φαινόμενο. Αν δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι αποφάσεις παραμένουν στα χαρτιά.

Έχουν γίνει επιτέλους έργα πυρασφάλειας; Υπάρχουν φύλακες που θα απαγορέψουν την τουριστική δραστηριότητα τη θερινή περίοδο που ξεκινά σε μερικούς μήνες; Έχει ολοκληρωθεί η περίφραξη της περιοχής για να μη μπαίνουν μέσα τα ζώα (τετράποδα και δίποδα); Απ’ όσο μαθαίνω όχι…

Ευτυχώς όμως που η φύση έχει άλλη δύναμη…Σα να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να περιμένει και πολλά από τον άνθρωπο… Το φοινικόδασος Πρέβελη αρχίζει να ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Οι κορυφές των Φοινίκων με τους καμένους, μαύρους από τη φωτιά κορμούς, έχουν πρασινίσει. Το έδαφος βλασταίνει και πάλι, δίνοντας χαρά και ελπίδα σε όλους εμάς.

Αυτή την προσπάθεια την ίδιας της φύσης θα πρέπει τελικά να ενισχύσει η πολιτεία, και ας πάρει μετά τα εύσημα ότι κατάφερε να την προστατεύσει. Αλλά επειδή ο χρόνος κυλάει επικίνδυνα γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι στο δημόσιο, καλό θα ήταν να εξετάσουν και πάλι το θέμα οι αρμόδιοι, πριν δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στο δάσος αυτό το καλοκαίρι…

image

image

image

Πολύ φασαρία για το τίποτα η υπόθεση με τα δημοτικά τέλη των ημιυπαίθριων χώρων

Σάλος έχει ξεσπάσει από χθες βράδυ σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι ημιυπαίθριοι χώροι που δηλώθηκαν, θα προσμετρώνται για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών, με δυνατότητα αυτό να  γίνει ακόμα και αναδρομικά. Είναι όμως εντελώς αδικαιολόγητος ο ντόρος αυτός, και εξηγώ αμέσως γιατί.

Σύμφωνα με το Νόμο 25/1975 “Περί υπολογισμού και τρόπου εισπράξεως δημοτικών και κοινοτικών τελών…..” , παρόλο που δεν είναι απόλυτα σαφές, αναφέρεται ότι τα οφειλόμενα τέλη για κάθε στεγασμένο χώρο καθορίζονται από τα τετραγωνικά του μέτρα, πολαπλασιαζόμενα επί ενός συντελεστή (το ποσό που αναλογεί ανά τ.μ).image

Ο ορισμός του ημιυπαίθριου χώρου, όπως δίνεται από το ΓΟΚ (Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό) είναι ο εξής: “ Ημιυπαίθριος χώρος θεωρείται ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μια τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικόπεδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για την μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων”.

ΑΡΑ Ο ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ.

Αν έπρεπε κάπου και κάποτε να αντιδράσουμε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει, θα έπρεπε να το κάνουμε τότε που για να μας πείσουν να δηλώσουμε τους ημιυπαίθριους, μας τάζανε λαγούς και πετραχύλια! Τότε μας είχαν πει ότι δε θα μετράνε στα δημοτικά τέλη οι ημιυπαίθριοι!!! ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΨΕΜΑΤΑ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΡΑ!! Αλλά τότε μας βόλευαν τα ψέματα, και τα πιστέψαμε!

Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τους θεατρινισμούς. Δεν έχουν μάλλον θέμα τα κανάλια και οι εφημερίδες πιο σοβαρό σήμερα, και είπαν να αναδείξουν αυτό. Έτσι κι αλλιώς πληρώναμε δημοτικά τέλη για τους ημιυπαίθριους, είτε αυτοί είναι ανοιχτοί,είτε είναι κλειστοί . Και όχι μόνο γι’  αυτούς, αλλά και για τους βοηθητικούς χώρους (π.χ. υπόγειες αποθήκες). Και όποιος δεν πλήρωνε ή δεν πληρώνει μέχρι σήμερα, απλά έχει δηλώσει παράνομα λιγότερα μέτρα.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ένα εκατομμύριο υπογραφές θα κάνουν τη διαφορά!

Bring Them Back

Υπογράφηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της ΕΕ Γιάννος Μάρτονι και τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, ο νέος Κανονισμό για την «Πρωτοβουλία του 1.000.000 πολιτών»

Με τον νέο αυτό κανονισμό που τίθεται πλέον από σήμερα σε ισχύ, ένα εκατομμύριο πολίτες από επτά χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν, υπογράφοντας το σχετικό αίτημα, να απαιτήσουν από την Κομισιόν να αναλάβει δράση για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες.

Ο ευρωπαίος πολίτης λοιπόν από σήμερα έχει τη δύναμη να παρέμβει σε μια σειρά ζητήματα που απασχολούν την Ενωμένη Ευρώπη. Όχι φυσικά στο facebook, που έχουν εμφανιστεί μια σειρά σελίδες του τύπου “1.000.000 ΟΧΙ στο ΔΝΤ”, αλλά στο ευρωκοινοβούλιο.

Μια από τις  πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη πάρει οι Έλληνες, και βασίζεται στη συλλογή 1.000.000 υπογραφών, είναι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και η επανένωση του μουσείου.   Τώρα που έχει υπογραφεί και ο νέος κανονισμός, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχύσουμε όλοι αυτή την προσπάθεια.

Υπογράφουμε λοιπόν για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στην ιστοσελίδα http://www.bringthemback.org/, για να θέσουμε το ζήτημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Βιώσιμη Κινητικότητα: ας μετακινηθούμε οικολογικά!

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρούβα, με θέμα: «Βιώσιμη Κινητικότητα: ας μετακινηθούμε οικολογικά!».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου με τη συνεργασία των Υπευθύνων Περ/κής Εκπ/σης N.Ηρακλείου, του Δήμου Ηρακλείου, του Συλλόγου Εθελοντών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας Ηρακλείου, του Συλλόγου ΠΟΗ «Κάστρο» και της Critical Mass Ηρακλείου.

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες πολίτες από όλους τους νομούς της Κρήτης, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Ρούβα και στέλνοντάς την ηλεκτρονικά ή με φαξ στο ΚΠΕ Ρούβα μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα και την αφίσα του σεμιναρίου τα βλέπετε παρακάτω. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ.

image

image

image

Ήρθε και η απόρριψη από το ΕΣΠΑ για το 6ο και 44ο δημοτικό σχολειό Ηρακλείου.

image Όπως σας είχα ενημερώσει εδώ και 4 ημέρες, η πρόταση που είχε υποβάλει η (πρώην) Νομαρχία Ηρακλείου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ενίσχυσης και επέκτασης των κτηρίων του 6ου και 44ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου  απορρίφθηκε, επειδή δεν εγκρίθηκε το κτηριολογικό πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας. Τι είναι όμως αυτό το κτηριολογικό πρόγραμμα, και γιατί δεν εγκρίθηκε;

Το κτιριολογικό πρόγραμμα είναι με απλά λόγια μια τεχνική έκθεση, η οποία περιγράφει τους χώρους του κτηρίου και τις χρήσεις τους. Με βάση τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται λοιπόν για κάθε μαθητή, και με βάση τον εγκεκριμένο αριθμό παιδιών που εξυπηρετεί το κάθε σχολείο, συντάσσεται το κτηριολογικό πρόγραμμα. Και στη συνέχεια, με βάση τους απαιτούμενους χώρους, γίνεται η αρχιτεκτονική μελέτη του σχολείου.

Η ύπαρξη εγκεκριμένου Κτιριολογικού Προγράμματος για σχολικά κτίρια είναι αναγκαία σύμφωνα με τον Νόμο και απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης (η αρχιτεκτονική μελέτη προσαρμόζεται στο κτιριολογικό πρόγραμμα και όχι το αντίστροφο).

Στην περίπτωση που εξετάζουμε (6ο και 44ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου), ο αριθμός των παιδιών που προβλέπεται από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης να εξυπηρετούνται από τα σχολεία αυτά είναι 360. Με βάση λοιπόν τον αριθμό αυτό, θα έπρεπε να συνταχθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα, και μετά να ακολουθήσει η αρχιτεκτονική μελέτη, που θα προσαρμοστεί σε αυτό. ΕΓΙΝΕ ΟΜΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ!!! Πρώτα έγινε η αρχιτεκτονική μελέτη, και πάνω σε αυτή προσπάθησε να “ταιριάξει” το κτηριολογικό πρόγραμμα. Όμως το τελευταίο δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, αφού σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζει η νομοθεσία για τα σχολικά κτήρια, τα κτήρια που προβλέπονται στην αρχιτεκτονική μελέτη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερα από 240 παιδιά, και όχι 360 !!! Θα μου πείτε, πως σε μικρότερο χώρο “χωρούσαν” 360 παιδιά, και τώρα που γίνεται και επέκταση, χωράνε μόνο 240; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι  προδιαγραφές του υπουργείου Παιδείας έχουν αλλάξει από τα τέλη του 2008, και για κάθε παιδί απαιτούνται περισσότερα πλέον τετραγωνικά μέτρα.

Έτσι, χωρίς εγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα, η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ αναγκάστηκε να απορρίψει την πρόταση για χρηματοδότηση του έργου ενίσχυσης και επέκτασης του σχολικού αυτού συγκροτήματος. Πως τώρα ο Κεγκέρογλου βγαίνει και λέει ότι ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας του υποσχέθηκε ότι θα εγκρίνει το κτηριολογικό πρόγραμμα, ειλικρινά δεν ξέρω!!!

Αυτό για το οποίο έχω πληροφορίες είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν την καλή διάθεση να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, και να εγκριθεί τελικώς η πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Αυτό όμως θα είναι εφικτό, μόνο εφόσον από την Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκδοθεί βεβαίωση ότι τα παιδιά που θα εξυπηρετούνται στα συγκεκριμένα σχολεία είναι 240, και όχι 360.  Έτσι, για 240 παιδιά, δε θα υπάρχει πρόβλημα με το κτηριολογικό πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια θα εγκριθεί από το Υπουργείο, θα κατατεθεί στη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ μαζί με τον υπόλοιπο φάκελο, και θα πάρει την πολυπόθητη έγκριση.

Αυτή είναι η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ που υπάρχει. Και η “καυτή πατάτα” (που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι) είναι στα χέρια της Περιφερειακής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , και του κου Κλινάκη. Με τη δική του βεβαίωση, θα προχωρήσει η ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Και δε θέλω καν να σκεφτώ τι θα γίνει αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια όλων των φορέων για κοινοτική χρηματοδότηση…Θα βγουν τα παιδιά στους δρόμους, και θα έχουν και δίκιο!!!

Πάντως, για να παρηγορηθούμε λιγάκι, το Ηράκλειο δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Εξαιτίας του νέου κτηριολογικού προγράμματος, έχουν προβλήματα χρηματοδότησης και άλλα σχολεία της χώρας, όπως το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και το νέο Δημοτικό Σχολείο Μήθυμνας.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Περί ετοιμορρόπων κτηρίων στην παλιά πόλη του Ηρακλείου

Το ζήτημα της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, και ειδικότερα της συνοικίας της Αγίας Τριάδας, έχει επανέλθει το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα και στην ατζέντα των φορέων της πόλης, δυστυχώς με αφορμή το θάνατο ενός μικρού παιδιού πριν μερικές μέρες.

Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι όλα τα παλιά, εγκαταλελειμμένα κτήρια που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου πρέπει να κατεδαφιστούν, ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι, να καθαριστούν οι χώροι, και να γίνουν οι περιοχές αυτές πιο προσιτές, πιο προσπελάσιμες, πιο ανθρώπινες, πιο “σύγχρονες” και λιγότερο επικίνδυνες. Στην αγωνία τους όμως αυτή, ξεχνούν ότι πολλά από τα κτίσματα που αυτοί θεωρούν εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα, είναι ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα, και έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για να χαρακτηριστούν  διατηρητέα.

Ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο δε σημαίνει ότι είναι αυτόματα και ετοιμόρροπο. Ούτε ένα κτήριο που για διάφορους λόγους έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, ή είναι αφύλακτο, και εισέρχονται σε αυτό παιδιά ή μετανάστες, σημαίνει ότι πρέπει να κατεδαφιστεί, για να εξαλειφθεί ο υγειονομικός κίνδυνος. Υπάρχουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟ χαρακτηρίζεται ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (και όχι σε μια φυσική καταστροφή, όπως π.χ. σε ένα σεισμό) ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΕΣΕΙ ΤΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ (κάποιο τμήμα του) Ή ΟΛΙΚΩΣ, ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ. Και αρμοδιότητα για το χαρακτηρισμό του έχει ΜΟΝΟ η αρμόδια Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτηρίων. Ούτε ο εισαγγελέας, ούτε ο Δήμαρχος, ούτε κανένας άλλος.

Στο δήμο Ηρακλείου υπάρχουν αν δεν κάνω λάθος δύο τέτοιες επιτροπές. Αν και από το νόμο σαφώς ορίζεται ότι την επιτροπή απαρτίζουν τρεις Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί, στη μία από τις δύο επιτροπές είναι μέλος και ένας Αρχιτέκτονας, πράγμα που την καθιστά αυτομάτως ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Και η συγκεκριμένη επιτροπή είναι αυτή που έχει ασχοληθεί με τα περισσότερα κτίσματα της Αγίας Τριάδας.

Ακόμα όμως και αν ένα κτίσμα έχει τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, πρέπει να εξετάζεται παράλληλα, λόγω τις ιστορικότητας της παλιάς πόλης, αν το κτίσμα είναι διατηρητέο ή βρίσκεται στα προτεινόμενα για χαρακτηρισμό από το Υπουργείο Πολιτισμού ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος διαφωνίας μεταξύ του δήμου Ηρακλείου και του συλλόγου Αρχιτεκτόνων του νομού, καθώς ο δήμος θεωρεί στις περισσότερες περιπτώσεις ότι πρέπει να εξασφαλίσει με τις κατεδαφίσεις την ασφάλεια των πολιτών, ενώ ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων ότι πρέπει να λαμβάνονται και όλα τα μέτρα διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ακόμα και όταν τα κτήρια έχουν στατικά προβλήματα.

Η αλήθεια είναι ότι η επικινδυνότητα ενός κτηρίου μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους. Η κατεδάφισή του είναι η έσχατη λύση. Αυτό που κάνει όμως τα περισσότερα από αυτά τα κτήρια επικίνδυνα, είναι η αδιαφορία των ιδιοκτητών τους, αλλά και το κόστος που απαιτείται για να γίνουν οι επεμβάσεις που θα το κάνουν μη επικίνδυνο.

Τέλος, άλλη μια λεπτομέρεια που δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος, και νομίζει ότι αν κατεδαφιστεί ένα ετοιμόρροπο κτήριο, ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος και θα είναι πιο άνετη η πρόσβαση στις γειτονιές της πόλης, είναι ότι τα κρινόμενα ως κατεδαφιστέα κτήρια από την αρμόδια επιτροπή, πρέπει με βάση τη σχετική νομοθεσία να κατεδαφίζονται μέχρι ύψους ενός μέτρου από το έδαφος. Με τον τρόπο αυτό δεν θα είναι πλέον επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται και τα όρια του οικοπέδου, αφού ο ιδιοκτήτης συνήθως δεν παρίσταται στην κατεδάφιση, όταν αυτή γίνεται από τα συνεργεία του δήμου.

Πολλά προβλήματα της παλιάς πόλης θα είχαν λυθεί, αν υπήρχε μια εγκεκριμένη μελέτη για την παλιά πόλη. Η μελέτη Πανταζή που αφορά στην ανάπλαση της παλιάς πόλης, θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για το δήμο, προκειμένου να αποκτήσουν οι ιστορικές συνοικίες της πόλης το χαρακτήρα που τους αρμόζει. Όμως η έγκριση της μελέτης αυτής αργεί χαρακτηριστικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει κατά το παρελθόν αλλάξει αρκετές φορές.

Οι όποιες παρεμβάσεις λοιπόν γίνουν υπό την πίεση των φορέων, των κατοίκων αλλά και του εισαγγελέα θα πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε από τη μία να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η απαιτούμενη ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά να μην είναι και αντίθετες στην υπό έγκριση μελέτη, ούτε σε βάρος της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης μας, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε.

Εκδήλωση για την εκπαίδευση στις 21/2 στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο Κρήτης την επόμενη Δευτέρα 21/2, με συνδιοργάνωση της τοπικής ΕΛΜΕ, των συλλόγων φοιτητών Ηρακλείου, του συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, των δασκάλων, της ΑΔΕΔΥ, της ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα “ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κινείται στα πλαίσια πανελλαδικών εκδηλώσεων για την εκπαίδευση, και στόχος είναι η ύπαρξη ενός κοινού βηματισμού για τη συνέχεια που τόσο καιρό μας έλειπε συγκεκριμένα εδώ.

afisa_paideia2

Το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι οργανωτές της εκδήλωσης έχει ως εξής:

“Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, μετά την παραχώρηση από την κυβέρνηση στους δανειστές μας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είχαν σαν αποτέλεσμα την ολομέτωπη επίθεση σε δημόσια αγαθά όπως την παιδεία, την υγεία, την εργασία και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Βιώνοντας καθημερινά μια πρωτοφανή επίθεση από τα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν εργαζόμενους, συνταξιούχους, μαθητές, γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, η Ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει την απώλεια των κεκτημένων δικαιωμάτων της. Η Παιδεία, η Υγεία, οι μεταφορές, η Δημόσια περιουσία μπαίνουν στο στόχαστρο εν ονόματι του Δημοσίου χρέους και των «αναδιαρθρωτικών αλλαγών».

Η μείωση των δαπανών για τη παιδεία, η προώθηση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, η παύση των διορισμών, η κατάργηση θεσμών στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας αποδομούν το πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Υπό την αιγίδα του Καλλικράτη και με τις πρώτες εξαγγελίες για το «νέο σχολείο» ο κίνδυνος είναι ορατός για το άνοιγμα του σχολείου στις δυνάμεις της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Η εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, ο αποκλεισμός, η μετέωρη κατάσταση των ωρομισθίων και αναπληρωτών οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση και απόγνωση. Οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη τους, προκειμένου να στηρίξουν τις επιλογές του “ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ”.

Ο κίνδυνος της μετατροπής του «Δημόσιου» Πανεπιστημίου σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που θα λειτουργεί και θα χρηματοδοτείται σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς είναι ορατός με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται. Η μετατροπή των φοιτητών σε πελάτες που θα χάνουν οποιαδήποτε συλλογική ταυτότητα και επαγγελματικό δικαίωμα που μέχρι τώρα τους κατοχύρωνε το πτυχίο δημιουργεί την ανάγκη νέων αγώνων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Στο πλαίσιο των παραπάνω προβληματισμών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα “ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ” την οποία συνδιοργανώνουν η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ. Θεοτοκόπουλος), οι Σύλλογοι φοιτητών, η Ομοσπονδία Γονέων Ν. Ηρακλείου , η Ένωση Γονέων Δ. Ηρακλείου, η ΑΔΕΔΥ και ο σύλλογος αδιόριστων εκπαιδευτικών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21/2 στις 19.00 στην δημοτική αίθουσα παλιάς λαχαναγοράς(έναντι μουσείου φυσικής ιστορίας, στην παραλιακή οδό)με στόχο να αναλυθεί η κατάσταση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να υπάρξει συντονισμός της δράσης όλων των ζωντανών κομματιών της παιδείας και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση προάσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της”.

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου η 15η Φεβρουαρίου

image Σήμερα 15 Φεβρουαρίου, μετά από πρωτοβουλία της διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO),που αριθμεί ως μέλη 118 οργανισμούς από 73 χώρες, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Η ημέρα αυτή  έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό  20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 280 – 300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο.

Οι κακοήθειες στην παιδική ηλικία είναι 100 φορές σπανιότερες από αυτές των ενηλίκων, αποτελούν εντούτοις την δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα μετά τον πρώτο χρόνο ζωής των παιδιών. Περίπου 35% των κακοηθειών αφορούν περιπτώσεις με λευχαιμία και ακολουθούν οι όγκοι του νευρικού συστήματος, τα λεμφώματα, οι όγκοι των νεφρών και επινεφριδίων, τα σαρκώματα μαλακών μορίων και των οστών και άλλα.

Στον καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη παρά μόνο έγκαιρη διάγνωση. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία:

  • στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο  και
  • σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια  με την πρόοδο της ιατρικής, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά, και αυτό θα πρέπει να είναι το θετικό μήνυμα από τη σημερινή ημέρα.

Τι σημαίνει η μείωση του ΑΕΠ για τους Έλληνες

image Μετά τη μείωση του ΑΕΠ τι 2009 κατά 2,3% και το 2010 κατά 4,5%, το 2001 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα μειωθεί κατά 3%, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που θα κατατεθεί σήμερα το πρωί στη Βουλή. Τι σημαίνει όμως στην πράξη αυτό για εμάς;

Είναι γνωστό ότι το δημόσιο χρέος , πέρα από τους απόλυτους αριθμούς, υπολογίζεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και μάλιστα, οι στόχοι που θέτει κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών, είναι η μείωση του δημόσιου χρέους κατά ένα ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε κάποια πολυπόθητη στιγμή να φτάσει κάτω από το όριο του 3% που έχουν θέσει ως μέγιστο επιτρεπτό ποσοστό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο μειώνεται λοιπόν το ΑΕΠ, τόσο μεγαλύτερο ποσό θα απαιτείται προκειμένου να φτάσουμε στο όριο αυτό.

Ας κάνουμε ένα απλουστευμένο, ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ παράδειγμα για να το καταλάβουμε:

Έστω ότι το έλλειμμα της Ελλάδας είναι 10% του ΑΕΠ, το οποίο ΑΕΠ είναι 200 δις ευρώ. Άρα το έλλειμμα είναι 20δις .  Για να φτάσει στο 3% με το ΑΕΠ αμετάβλητο, απαιτείται τα έσοδα μείον τα έξοδα να δίνουν ένα ποσό 10-3=7% x 200δις = 14 δις ευρώ. Αν τώρα το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10% σε αυτά τα χρόνια, τότε θα έχει φτάσει στα 180δις ευρώ. Αν το έλλειμμα δεν έχει αυξηθεί, και είναι 20 δις ευρώ, αυτό σαν ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι 11,11%. Για να μειωθεί στο 3% απαιτείται τα έσοδα μείον τα έξοδα να δίνουν ένα ποσό 11,11-3= 8,11 x 180δις = 14,6 δις ευρώ. Δηλαδή 0,6 δις ευρώ περισσότερα!!

Από τη μείωση δηλαδή και μόνο του ΑΕΠ, θα υποχρεωθούμε σε πρόσθετα μέτρα!! Η μείωση όμως του ΑΕΠ, είναι συνέπεια της πολιτικής μείωσης μισθών και αγοραστικής δύναμης, και αύξησης της φορολογίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, που μέχρι στιγμής φαίνεται να αγνοεί βασικούς κανόνες της οικονομίας, αλλά και της αγοράς.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Εκδήλωση- ομιλία από την ομάδα “Δικαίωμα”

Η ομάδα εργαζομένων και ανέργων “Δικαίωμα” ενόψει της πανεργατικής απεργίας της 23ης Φλεβάρη σας καλεί στην εκδήλωση με θέμα:
“Η ανατίναξη των εργατικών κατακτήσεων την εποχή του μνημονίου και η απάντηση μας”
Ομιλητής-εισηγητής: Απόστολος Καψάλης, ερευνητής εργασιακών σχέσεων, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Η εκδήλωση θα γίνει αυτήν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στον πολυχώρο ΞΑΣΤΕΡΙΑ (Ραδαμάνθυος 5, έναντι Αγίου Μηνά)

image

Επίσχεση εργασίας και από τις εφημερίες των ειδικευόμενων ιατρών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο από 15 Φεβρουαρίου

Σε επίσχεση εργασίας και από τις εφημερίες προχωρούν με απόφαση της Γενικής τους συνέλευσης οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΒΓΝΗ), διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, όχι μόνο για τις εφημερίες, αλλά για πρώτη φορά και για τον τακτικό τους μισθό. Παράλληλα, αύριο θα προχωρήσουν και σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Δ.Υ.Π.Ε.
Στην απόφαση της σημερινής τους Γενικής Συνέλευσης, μεταξύ άλλων αναφέρονται:
1. Δουλεύουμε πέραν των ασφαλών ορίων εφημέρευσης, όπως αυτά έχουν οριστεί από τα ανώτερα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., με πενιχρές αποζημιώσεις.
2. Στις περισσότερες κλινικές της χώρας ,εργαζόμαστε σε τριτοκοσμικές συνθήκες όσον αφορά τα εκπαιδευτικά μας δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, τα οποία δεν ορίζονται από ένα σαφές επιστημονικό θεσμικό πλαίσιο αλλά αντίθετα έχουν αφεθεί στο φιλότιμο αλλά και στις «ιδιαιτερότητες» των παλαιότερων συναδέλφων, επιμελητών και διευθυντών.
3. Έχουμε δεχτεί επανειλημμένως να δουλεύουμε απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα εφημεριών μας για μήνες, χωρίς κανείς να νοιάζεται ή να εξετάζει το εάν εμείς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε των οικονομικών μας υποχρεώσεων και να αναγκαζόμαστε στην ηλικία των 30 και άνω να δανειζόμαστε από συγγενείς και φίλους ή ακόμα και από τράπεζες.

Δημοτικό πάρκινγκ ο χώρος στο Τζάμπο, και με επίσημη ταμπέλα!!!

tz4 Επισκέφτηκα πρόσφατα το δήθεν κοινόχρηστο χώρο που απελευθερώθηκε από την εφαρμογή του σχεδίου πόλης στην περιοχή του Τζάμπο στα Δειλινά, για να δω τι έχει αλλάξει σε σχέση με την αρχική κατασκευή μετά από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Σε δηλώσεις του δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος είχαν τονίσει ότι θα δημιουργηθεί ένας ποδηλατόδρομος, ότι θα μειωθούν οι θέσεις στάθμευσης, και ότι θα δημιουργηθεί μια παιδική χαρά. Αυτό που εγώ αντίκρισα είναι ένας διάδρομος για στάθμευση, που αντί για ασφαλτικό έχει τοποθετηθεί στο δάπεδο κυβόλιθος, ένα πλαστικό παιχνίδι τοποθετημένο επί ασφαλτοστρωμένου χώρου, που μόνο σε παιδότοπο θα το βρεις, αλλά εκεί θα έχει και δάπεδο πιο ασφαλές για τα παιδιά, και την πίστα του σκειτ-μπόαρντ που τη χρησιμοποιούν τα παιδιά για να κάνουν ποδήλατο. Α, φυσικά και το γήπεδο του μπάσκετ, που είναι το μόνο που θυμίζει αθλητικές εγκαταστάσεις σε αυτή την έκταση των 4.700 τετραγωνικών μέτρων.

Αλλά αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η ταμπέλα στην είσοδο του …. του αθλητικού κέντρου (!!!!), που γνωστοποιεί στους επισκέπτες ότι εισέρχονται σε …δημοτικό πάρκινγκ!!!

tz1

Θέλει η π…α να κρυφτεί, και η χαρά δεν την αφήνει!!! Ήθελαν να τονίσουν ότι η στάθμευση στο χώρο είναι δωρεάν, αλλά βγήκε η πραγματικότητα!!! Ένα δημοτικό δωρεάν πάρκινγκ είναι ο χώρος, με κάποια άλλα στοιχεία στο ένα τέταρτο του χώρου!! Σε καμία περίπτωση πάντως δεν είναι ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!!!

Ελπίζω οι κάτοικοι να μην ενδώσουν στις διάφορες υποσχέσεις που ακούνε, και να προχωρήσουν στην προσφυγή που έχουν κάνει στη δικαιοσύνη, απαιτώντας το αυτονόητο: ΈΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ! Ένα αθλητικό κέντρο, όπως αυτό των Βουτών, της Φορτέτσας, του Σκαλανίου, του Άη-Βλάσση. Σε παρόμοιους με αυτόν χώρους έχουν γίνει πολύ ωραία αθλητικά κέντρα, από την ίδια δημοτική αρχή. Άρα μπορούν να κάνουν το ίδιο και στα Δειλινά. Όμως αυτή τη στιγμή μάλλον λείπουν δύο πράγματα: η πολιτική βούληση, και.. τα χρήματα!  Και αν δεν πιέσει ο κόσμος να αλλάξει το πρώτο, δε θα βρεθεί ποτέ το δεύτερο!

tz3  tz2

Υποχρέωση του γιού να συντηρεί τους γονείς του, και με τη βούλα του δικαστηρίου!!!

image Μία πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα δικαστική απόφαση εξέδωσε το  Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.   Υποχρεώνει γιο να συντηρεί οικονομικά τον ηλικιωμένο και άπορο πατέρα του, καταβάλλοντας του μηνιαία διατροφή 900 ευρώ!

Βέβαια το δικαστήριο δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόσει τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, και πιο συγκεκριμένα του δέκατου κεφαλαίου του Οικογενειακού Δικαίου, το οποίο σαφώς αναφέρει ότι υποχρέωση διατροφής έχουν όχι μόνο οι γονείς προς τα παιδιά, αλλά και το αντίστροφο!! Συγκεκριμένα, ο Αστικός Κώδικας αναφέρει στο άρθρο 1485: “Ανιόντες και κατιόντες έχουν αμοιβαία υποχρέωση διατροφής κατά τους όρους των άρθρων 1486 έως 1502”, ενώ στο άρθρο 1486 αναφέρεται ότι “Δικαίωμα διατροφής έχει μόνο όποιος δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες ενόψει και των τυχόν αναγκών της εκπαίδευσής του”.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση,Ο 70χρονος πατέρας αναγκάστηκε να στραφεί δικαστικά σε βάρος του μοναχογιού του, αφού όντας ανίκανος με ποσοστό αναπηρίας 85% και ανατομικής βλάβης 70%,  εκδιώχτηκε από το ιδιόκτητο σπίτι του γιού του μετά το θάνατο της συζύγου του. Έτσι, αναγκάστηκε να φιλοξενείται από τις αδελφές του οι οποίες όμως και αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και οικονομικά. Ο 70χρονος λαμβάνει σύνταξη που μαζί με το ΕΚΑΣ φτάνει τα 680 ευρώ, ενώ ο γιος του, που είναι ανθυποπλοίαρχος, έχει μηνιαίες αποδοχές περίπου 6.000 ευρώ .

Και, παρά το ότι ο 70χρονος δικαιώθηκε από το δικαστήριο, το ποσό που του επιδικάστηκε να λαμβάνει ως διατροφή είναι όπως προανέφερα 900 ευρώ, ενώ στην αίτησή του ζητούσε  2000 ευρώ.

Θετική λοιπόν η δικαστική απόφαση, αλλά νομίζω ότι το ποσό που τελικά είναι αναγκασμένος να πληρώνει ο άσπλαχνος αυτός γιος είναι πολύ μικρό. Σαφώς και θα μπορούσε να διαθέσει μεγαλύτερο ποσό χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δική του διαβίωση.

Το μεγαλύτερο όμως θέμα είναι πως νιώθει αυτός ο πατέρας, που αναγκάστηκε να πάει στα δικαστήρια το ίδιο του το σπλάχνο, απλά για να εξασφαλίσει το δικαίωμα της επιβίωσης, και τι δείχνει αυτό το γεγονός για την κοινωνία μας. Γιατί, για τον 70χρονο ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου, ενώ για το γιο απλά ζήτημα (υποθέτω)ξεβολέματος…

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Προβλήματα με την ένταξη του 6ου και 44ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου στο ΕΣΠΑ

Έντονη αγανάκτηση εκφράζουν πλέον οι γονείς των παιδιών του 6ου και 44ου δημοτικού σχολείου, που εδώ και 1,5 χρόνο κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες σε οικόπεδο στην παραλιακή λεωφόρο. Μάλιστα, για σήμερα στις 12 μ.μ. στο χώρο του σχολείου έχουν προγραμματίσει συνάντηση, στην οποία έχουν καλέσει τόσο τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και τους Βουλευτές του Ηρακλείου. Στόχος της συνάντησης είναι η επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ενταχθεί επιτέλους το κτίριο και η ανάπλαση του στο ΕΣΠΑ, καθώς η καταληκτική ημερομηνία για τη σχετική πρόσκληση είναι η 28η Φεβρουαρίου.

Δυστυχώς όμως τα νέα από το ΕΣΠΑ δεν είναι καλά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια, η πρόταση που έχει υποβληθεί από τη Νομαρχία Ηρακλείου πάει για απόρριψη. Και αυτό επειδή με τις προσθήκες που γίνονται στα υπάρχοντα κτήρια, απαιτούνται νέες εγκρίσεις σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που θα χρησιμοποιούν τις νέες εγκαταστάσεις. Και ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με τον εγκεκριμένο από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι αξεπέραστο. Όμως οδηγεί σε προσωρινή απόρριψη της πρότασης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Ο δήμος Ηρακλείου πλέον, ως αρμόδιος για τα σχολεία ΑΠΟ ΤΗΝ 1-1-2011, θα πρέπει να επανυποβάλει άμεσα την πρότασή του, στην οποία θα αναφέρεται ότι η χρήση των σχολείων θα γίνεται πλέον από 240 παιδιά, και όχι από 360, όπως γινόταν στο παρελθόν. ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ. Για να γίνει βέβαια αυτό, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η σχετική βεβαίωση από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Εκτιμώ και έχω την πληροφόρηση ότι η όλη υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις. Πραγματικά όλες οι πλευρές που εμπλέκονται, δείχνουν μεγάλη διάθεση να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα, έστω και αν οι τρόποι που επιλέγουν δεν είναι πολλές φορές οι πιο τυπικοί. Αυτό όμως που θα πρέπει να μετρήσει και να υπολογίσουν όλοι οι φορείς, και προπάντων η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ που εγκρίνει τις προτάσεις, είναι ότι τα παιδιά μας κάνουν μάθημα σε ένα εντελώς ακατάλληλο χώρο, και πρέπει να κάνουν τα πάντα ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση της χρηματοδότησης του έργο της ενίσχυσης και της ανάπλασης των σχολικών τους κτηρίων από το ΕΣΠΑ.