ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τι σημαίνει η μείωση του ΑΕΠ για τους Έλληνες

image Μετά τη μείωση του ΑΕΠ τι 2009 κατά 2,3% και το 2010 κατά 4,5%, το 2001 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα μειωθεί κατά 3%, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που θα κατατεθεί σήμερα το πρωί στη Βουλή. Τι σημαίνει όμως στην πράξη αυτό για εμάς;

Είναι γνωστό ότι το δημόσιο χρέος , πέρα από τους απόλυτους αριθμούς, υπολογίζεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και μάλιστα, οι στόχοι που θέτει κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών, είναι η μείωση του δημόσιου χρέους κατά ένα ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε κάποια πολυπόθητη στιγμή να φτάσει κάτω από το όριο του 3% που έχουν θέσει ως μέγιστο επιτρεπτό ποσοστό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο μειώνεται λοιπόν το ΑΕΠ, τόσο μεγαλύτερο ποσό θα απαιτείται προκειμένου να φτάσουμε στο όριο αυτό.

Ας κάνουμε ένα απλουστευμένο, ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ παράδειγμα για να το καταλάβουμε:

Έστω ότι το έλλειμμα της Ελλάδας είναι 10% του ΑΕΠ, το οποίο ΑΕΠ είναι 200 δις ευρώ. Άρα το έλλειμμα είναι 20δις .  Για να φτάσει στο 3% με το ΑΕΠ αμετάβλητο, απαιτείται τα έσοδα μείον τα έξοδα να δίνουν ένα ποσό 10-3=7% x 200δις = 14 δις ευρώ. Αν τώρα το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10% σε αυτά τα χρόνια, τότε θα έχει φτάσει στα 180δις ευρώ. Αν το έλλειμμα δεν έχει αυξηθεί, και είναι 20 δις ευρώ, αυτό σαν ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι 11,11%. Για να μειωθεί στο 3% απαιτείται τα έσοδα μείον τα έξοδα να δίνουν ένα ποσό 11,11-3= 8,11 x 180δις = 14,6 δις ευρώ. Δηλαδή 0,6 δις ευρώ περισσότερα!!

Από τη μείωση δηλαδή και μόνο του ΑΕΠ, θα υποχρεωθούμε σε πρόσθετα μέτρα!! Η μείωση όμως του ΑΕΠ, είναι συνέπεια της πολιτικής μείωσης μισθών και αγοραστικής δύναμης, και αύξησης της φορολογίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, που μέχρι στιγμής φαίνεται να αγνοεί βασικούς κανόνες της οικονομίας, αλλά και της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου