ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ήρθε και η απόρριψη από το ΕΣΠΑ για το 6ο και 44ο δημοτικό σχολειό Ηρακλείου.

image Όπως σας είχα ενημερώσει εδώ και 4 ημέρες, η πρόταση που είχε υποβάλει η (πρώην) Νομαρχία Ηρακλείου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ενίσχυσης και επέκτασης των κτηρίων του 6ου και 44ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου  απορρίφθηκε, επειδή δεν εγκρίθηκε το κτηριολογικό πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας. Τι είναι όμως αυτό το κτηριολογικό πρόγραμμα, και γιατί δεν εγκρίθηκε;

Το κτιριολογικό πρόγραμμα είναι με απλά λόγια μια τεχνική έκθεση, η οποία περιγράφει τους χώρους του κτηρίου και τις χρήσεις τους. Με βάση τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται λοιπόν για κάθε μαθητή, και με βάση τον εγκεκριμένο αριθμό παιδιών που εξυπηρετεί το κάθε σχολείο, συντάσσεται το κτηριολογικό πρόγραμμα. Και στη συνέχεια, με βάση τους απαιτούμενους χώρους, γίνεται η αρχιτεκτονική μελέτη του σχολείου.

Η ύπαρξη εγκεκριμένου Κτιριολογικού Προγράμματος για σχολικά κτίρια είναι αναγκαία σύμφωνα με τον Νόμο και απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης (η αρχιτεκτονική μελέτη προσαρμόζεται στο κτιριολογικό πρόγραμμα και όχι το αντίστροφο).

Στην περίπτωση που εξετάζουμε (6ο και 44ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου), ο αριθμός των παιδιών που προβλέπεται από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης να εξυπηρετούνται από τα σχολεία αυτά είναι 360. Με βάση λοιπόν τον αριθμό αυτό, θα έπρεπε να συνταχθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα, και μετά να ακολουθήσει η αρχιτεκτονική μελέτη, που θα προσαρμοστεί σε αυτό. ΕΓΙΝΕ ΟΜΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ!!! Πρώτα έγινε η αρχιτεκτονική μελέτη, και πάνω σε αυτή προσπάθησε να “ταιριάξει” το κτηριολογικό πρόγραμμα. Όμως το τελευταίο δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, αφού σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζει η νομοθεσία για τα σχολικά κτήρια, τα κτήρια που προβλέπονται στην αρχιτεκτονική μελέτη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερα από 240 παιδιά, και όχι 360 !!! Θα μου πείτε, πως σε μικρότερο χώρο “χωρούσαν” 360 παιδιά, και τώρα που γίνεται και επέκταση, χωράνε μόνο 240; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι  προδιαγραφές του υπουργείου Παιδείας έχουν αλλάξει από τα τέλη του 2008, και για κάθε παιδί απαιτούνται περισσότερα πλέον τετραγωνικά μέτρα.

Έτσι, χωρίς εγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα, η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ αναγκάστηκε να απορρίψει την πρόταση για χρηματοδότηση του έργου ενίσχυσης και επέκτασης του σχολικού αυτού συγκροτήματος. Πως τώρα ο Κεγκέρογλου βγαίνει και λέει ότι ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας του υποσχέθηκε ότι θα εγκρίνει το κτηριολογικό πρόγραμμα, ειλικρινά δεν ξέρω!!!

Αυτό για το οποίο έχω πληροφορίες είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν την καλή διάθεση να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, και να εγκριθεί τελικώς η πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Αυτό όμως θα είναι εφικτό, μόνο εφόσον από την Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκδοθεί βεβαίωση ότι τα παιδιά που θα εξυπηρετούνται στα συγκεκριμένα σχολεία είναι 240, και όχι 360.  Έτσι, για 240 παιδιά, δε θα υπάρχει πρόβλημα με το κτηριολογικό πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια θα εγκριθεί από το Υπουργείο, θα κατατεθεί στη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ μαζί με τον υπόλοιπο φάκελο, και θα πάρει την πολυπόθητη έγκριση.

Αυτή είναι η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ που υπάρχει. Και η “καυτή πατάτα” (που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι) είναι στα χέρια της Περιφερειακής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , και του κου Κλινάκη. Με τη δική του βεβαίωση, θα προχωρήσει η ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Και δε θέλω καν να σκεφτώ τι θα γίνει αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια όλων των φορέων για κοινοτική χρηματοδότηση…Θα βγουν τα παιδιά στους δρόμους, και θα έχουν και δίκιο!!!

Πάντως, για να παρηγορηθούμε λιγάκι, το Ηράκλειο δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Εξαιτίας του νέου κτηριολογικού προγράμματος, έχουν προβλήματα χρηματοδότησης και άλλα σχολεία της χώρας, όπως το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και το νέο Δημοτικό Σχολείο Μήθυμνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου