ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Εν έτει 2011, υπάρχουν δήμοι που αποκλείουν ΑμΕΑ από πάρκα!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά για την ευαισθησία των δημάρχων για τα άτομα αυτά. Θα τους δείτε να διοργανώνουν και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, να κάνουν δηλώσεις και πιθανότατα να κατακρίνουν και με το δίκιο τους και τους πολίτες, ότι δε δείχνουν την ευαισθησία που πρέπει, ώστε τουλάχιστον να διευκολύνεται η καθημερινότητα των ατόμων που η ζωή τους έφερε σε μια διαφορετική θέση από εμάς.

Βέβαια, είναι αλήθεια ότι την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δίκαιο και της Οδηγίες της οποίας έχουμε ενσωματώσει στην Εθνική μας νομοθεσία, υπάρχει μεγάλη βελτίωση στα θέματα προσβασιμότητας των ΑμΕΑ σε κοινόχρηστους χώρους και δημόσια κτίρια. Όμως, εν έτει 2011, υπάρχουν ακόμα δήμοι που αποκλείουν την πρόσβαση σε πάρκα από Άτομα με Αναπηρία, αλλά και από μητέρες με καροτσάκια!

DSC04406

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από το πάρκο στην πλατεία Μαγγανίτη στις Αρχάνες. Το μοναδικό πάρκο που διαθέτει η κωμόπολη (την κεντρική πλατεία δεν τη λες πλέον πάρκο), την οποία όλοι οι Ηρακλειώτες έχουμε επισκεφτεί, και που κατά τεκμήριο αποτελεί ένα ευχάριστο, κοντινό προορισμό για τα Σαββατοκύριακα μας. Σε αυτή λοιπόν την κωμόπολη, που θέλει να λέγεται σύγχρονη, που θέλει να λέγεται “έξυπνο χωριό” επειδή απλά διαθέτει ασύρματο δίκτυο internet, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ  ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΡΟΤΣΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΠΕΖΟΥΣ!

Τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα από την πραμάτεια κάθε καταστήματος, αφού άλλωστε “είναι του μαγαζιού το πεζοδρόμιο”!  Η κεντρική πλατεία δε είναι μια τεράστια ταβέρνα, που για να περάσεις ανάμεσα από τα τραπέζια τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να σκουντήσεις τουλάχιστον τους μισούς πελάτες!

Αλλά αυτό που έγινε πριν λίγο καιρό, ξεπερνά κάθε προηγούμενο! Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΚΟΛΟΝΑΚΙΑ ΑΝΑ 30 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΜΑΓΓΑΝΙΤΗ, ΚΑΙ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ! Ακόμα κι ένα άτομο χωρίς αναπηρία, για να μπει πλέον μέσα στο πάρκο, πρέπει να περπατήσει με το πλάι! Μοναδική είσοδος χωρίς κολονάκια είναι πλέον αυτή που… έχει 5 σκαλοπάτια! 

DSC04408

Δεν ξέρω ποιος εγκέφαλος σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο, και ποιος εγκέφαλος το ενέκρινε. Και ελπίζω να μην απαίτησε κάτι τέτοιο η Εκκλησία, για να διατηρείται ο χώρος “εντάξει” για τα υπαίθρια μυστήρια. Είναι πάντως αδιανόητο στην εποχή μας, αντί να κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά να διευκολύνουμε τους συνανθρώπους μας, να τους αποκλείουμε από τους κοινόχρηστους χώρους. 

Εκτός των παραπάνω, ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 50907 / 2009 ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ που αφορά στην “εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών”. Στο άρθρο 1 η απόφαση αναφέρει ότι “οι κοινόχρηστοι χώροι εντός των πόλεων και οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών όπως πλατείες, άλση, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, εν γένει στάσεις και αποβάθρες μέσων μαζικής μεταφοράς διαμορφώνονται ή ανακατασκευάζονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτούς η δυνατότητα πρόσβασης και ατόμων με αναπηρία”. Στο άρθρο δε 6 που γίνεται αναφορά στον αστικό εξοπλισμό, αναφέρεται: “Ο εξοπλισμός των κοινοχρήστων χώρων που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών όπως παγκάκια, κάλαθοι αχρήστων, κάδοι απορριμμάτων, περίπτερα, πινακίδες πληροφόρησης, επίστυλα φωτιστικά, τηλέφωνα, στάσεις λεωφορείων, γραμματοκιβώτια, προστατευτικά εμπόδια, αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων, τοποθετούνται υποχρεωτικά εκτός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και κατασκευάζονται πάντα με στρογγυλεμένες ακμές”. Στο ίδιο άρθρο επίσης αναφέρεται: “Απαγορεύεται η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, στύλων και πάσης φύσεως εμποδίων κάθετα προς την πορεία κίνησης των πεζών”.

Η δημοτική αρχή Αρχανών – Αστερουσίων θα πρέπει να επανεξετάσει το συγκεκριμένο θέμα άμεσα και να εφαρμόσει το νόμο. Μπορεί με τον τρόπο που επέλεξε να απέκλεισε την είσοδο σε διάφορα οχήματα που πιθανόν μπαίνανε μέσα στο πάρκο, π.χ. μηχανάκια, αλλά μαζί με αυτά απέκλεισε και τις μητέρες και τα παιδιά αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Και σε τελική ανάλυση, είναι κρίμα σε ένα πραγματικά όμορφο οικισμό να αντικρίζει ο επισκέπτης τέτοιες εικόνες, με μπάρες να αποκλείουν τις εισόδους σε πάρκα, που αδικούν το έργο που έχει γίνει τόσα χρόνια στις Αρχάνες, και πιθανότατα και την ίδια τη δημοτική Αρχή.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Έφηβοι και σχολείο: τα ευρήματα πανελλήνιας έρευνας

Το σκέλος της πανελλήνιας  έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής που αφορά στους Έφηβους και το Σχολείο δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες. Τα κυριότερα ευρήματά της συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

image Τα ευρήματα της έρευνας HBSC του 2010, συγκριτικά με εκείνα των προηγούμενων ερευνών, δείχνουν ότι οι έφηβοι στη χώρα μας αντλούν μικρότερη ικανοποίηση από το σχολείο σε σχέση με το παρελθόν. Δεν τους αρέσει ιδιαίτερα το κλίμα στην τάξη ούτε είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη σχέση με τους συμμαθητές και τους
καθηγητές τους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο υψηλός βαθμός ικανοποίησης από το σχολείο και οι θετικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους καθηγητές συνδέονται αφενός με την καλή επίδοση των μαθητών αφετέρου λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για πολλές συμπεριφορές κινδύνου 16-18 και για ψυχοκοινωνικά προβλήματα, η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης στο ελληνικό σχολείο καθώς και οι παρεμβάσεις γενικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα και ειδικότερα στο σχολείο και
μέσα στην τάξη, κρίνονται ως εξαιρετικής σημασίας.

Ειδικότερα, μεγάλο ποσοστό των εφήβων αναφέρουν ότι οι συμμαθητές τους δεν είναι ευγενικοί ή πρόθυμοι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο και πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τη σχέση τους με τους καθηγητές τους, με σχεδόν έναν στους 4 να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους καθηγητές του. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάπτυξης παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, οι οποίες θα εστιάζουν στη βελτίωση του κλίματος μέσα στην τάξη, ενισχύοντας την ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών καθώς και των μαθητών με τους καθηγητές τους.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ακόμα πως η ικανοποίηση που αντλούν οι μαθητές συνολικά από την εκπαιδευτική διαδικασία συνδέεται και με το βαθμό στον οποίο οι γονείς ενδιαφέρονται για τα ζητήματα του σχολείου, για την πρόοδό τους και για τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν. Είναι επομένως σημαντικό να ενθαρρύνεται η πιο ενεργός συμμετοχή των γονιών στα θέματα που αφορούν το σχολείο, την καλή προσαρμογή των παιδιών τους στο σχολικό περιβάλλον και την ικανοποίησή τους μέσα σε αυτό.

Όσον αφορά τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, οι έφηβοι αναφέρουν σε μεγάλο ποσοστό ότι αισθάνονται πιεσμένοι από το σχολείο. Εντούτοις στην πλειονότητά τους επιθυμούν να σπουδάσουν, κυρίως τα κορίτσια. Προφανώς, προκειμένου να πετύχουν τους ακαδημαϊκούς τους στόχους, παρακολουθούν κατά μέσο όρο 9 ώρες την εβδομάδα απογευματινά συμπληρωματικά μαθήματα (είτε ιδιαίτερα είτε σε φροντιστήριο), κάτι που περιορίζει στο ελάχιστο την ενασχόλησή τους με άλλες δραστηριότητες της επιλογής τους στον ελεύθερό τους χρόνο και αυξάνει το αίσθημα πίεσης το οποίο  βιώνουν.

Σε πολλές έρευνες έχει τεκμηριωθεί πως η πίεση που νιώθουν τα παιδιά από το σχολείο συνδέεται με την εμφάνιση ψυχοσωματικών
συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά συνιστούν έμμεση μαρτυρία της δυσαρέσκειας των μαθητών σε σχέση με το σχολικό περιβάλλον που περιγράφηκε παραπάνω. Υπογραμμίζουν την ανάγκη για την τροποποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος
έτσι ώστε αυτό να στοχεύει στην ανάπτυξη των ενδιαφερόντων και των δεξιοτήτων των μαθητών και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής τους υγείας.

Τέλος, το γεγονός ότι διαχρονικά δεν παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στο βαθμό πίεσης που αναφέρουν ότι νιώθουν οι έφηβοι μαθητές από το σχολείο είναι ίσως ενδεικτικό, αφενός της προσήλωσης του εκπαιδευτικού συστήματος στη στεγνή συσσώρευση γνώσεων, αφετέρου της προσήλωσης της ελληνικής οικογένειας στη σχολική επιτυχία των παιδιών, την οποία θεωρεί διαβατήριο για την φοίτηση στην ανώτατη εκπαίδευση. Η τελευταία θεωρείται από πολλούς γονείς μονόδρομος για την επιτυχία στη ζωή των παιδιών τους.

Σκέτος εμπαιγμός η νέα εγκύκλιος για το χαράτσι της ΔΕΗ! Διαβάστε την!

Όσοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές όσον αφορά το έκτακτο τέλος ακινήτων, γελάστηκαν!

Ας ξεκινήσω από τα θετικά: Δόθηκε αναστολή της ηλεκτροδότησης κατά 40 μέρες ακόμα , δηλ. 80 συνολικά από την έκδοση του λογαριασμού. Έγινε ένταξη ένταξη στο μειωμένο συντελεστή των ατόμων που παρουσιάζουν κάθε αναπηρία από 80% και άνω, όπως ενδεικτικά πρόσωπα με εγκεφαλική παράλυση,είδους με σοβαρή νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, κ.λ.π. Δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των λαθών σε τιμές ζώνης και τετραγωνικά. Τέλος δε θα κόβεται το ρεύμα σε κάποιον που “αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του”, ή που  “η καταβολή του τέλους θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του”!!

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ!!! Περιμένατε κι άλλα; Περιμένατε να εξαιρεθείτε επειδή έχετε χαμηλό εισόδημα; Επειδή δεν μπορείτε να πληρώσετε; Επειδή είναι άδικο; Επειδή η κυβέρνηση απέκτησε ξαφνικά κοινωνικές ευαισθησίες;

Είναι φοβερό ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τίποτα!! Τόσος κόσμος έχει ξεσηκωθεί, τόσοι δήμοι έχουν εκδώσει ψηφίσματα, αυτοί εκεί, αμετακίνητοι! Φανταστείτε ότι αν έχουν κάνει λάθος αυτοί, και το ποσό είναι υπέρογκο, θα πρέπει να το πληρώνουμε και μετά να πηγαίνουμε για διόρθωση μέχρι 20 του Γενάρη του 2012, και αν το αναγνωρίσουν θα γίνει συμψηφισμός! Και αυτά για λάθη δικά τους, των δήμων ή της ΔΕΗ!

Ακόμα η 3μελής επιτροπή που θα εξετάζει περιπτώσεις πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν ή που υποστηρίζονται μηχανικά, απλά θα εισηγούνται τη μη διακοπή ρεύματος! ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, απλά θα δίνεται η δυνατότητα να καταβληθεί σε δόσεις!

Για να ενταχθεί δε κάποιος άνεργος στις ευπαθείς ομάδες και να απαλλαγεί από το χαράτσι , θα πρέπει να έχει μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους!

ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕΧΡΙ 80 ή 100 τετραγωνικά! Ούτε εξαίρεση για τους οικονομικά αδύναμους!

Είναι σκέτος εμπαιγμός η εγκύκλιος αυτή! Απλά διορθώνει τα λάθη του κρατικού μηχανισμού, και δεν διατάσσει τη διακοπή ρεύματος σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις. Κατά τ’ άλλα, το άδικο αυτό μέτρο παραμένει όπως το ξέραμε. ΝΤΟΠΗ ΤΟΥΣ!

Τι θα πούνε τώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που νομίζοντας ότι θα εξαιρεθούν διάφορες ομάδες από το χαράτσι, έτρεξαν να κάνουν ερωτήσεις και να καταθέσουν τροπολογίες; Τι στάση θα κρατήσουν ;

Μα, αυτή που έχουν σε όλα τα θέματα: ότι πει το κόμμα!

Διαβάστε την εγκύκλιο ΠΟΛ-1244 του ΥΠΟΙΚ 

Δ.Τ. : 5.000€ για διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες αποφάσισε η δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδας αντί δαπάνης εορταστικών εκδηλώσεων

Αρκαλοχώρι, 2/12/2011

Την ενίσχυση απόρων συνανθρώπων μας, που το έχουν ανάγκη ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, αποφάσισε η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, η Δημοτική Αρχή αντί να προχωρήσει σε δαπάνες εορταστικών εκδηλώσεων (συναυλιακές εκδηλώσεις, ευχετήριες κάρτες, κόψιμο πίτας) θα αποδώσει 5.000 € στο φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου. Τα χρήματα θα αποδοθούν προκειμένου να διανεμηθούν τρόφιμα σε δημότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και άπορες οικογένειες, δράση την οποία εδώ και χρόνια δρομολογεί η Ιερά Μητρόπολη.

Η διανομή των τροφίμων θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την εορτή των Χριστουγέννων.

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ  ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πήδα ελεύθερα – Θετικές Ιστορίες

image

Αφίσα: Νίκος Μπαμπατσιάς, φοιτητής στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Τρέιλερ της ταινίας “ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ”.

Μια σπονδυλωτή ταινία με κεντρικό θεματικό άξονα τον ιό HIV.
"ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ" - "ΔΩΜΑΤΙΟ 0" - "ΤΟ ΛΑΘΟΣ" - "ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ" - "ΑΦΟΥ ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ" - "ΘΕΤΙΚΟ;" - "SAiD", συνθέτουν τον κορμό της ταινίας.
Σκηνοθέτες: Δημήτρης Παπαθανάσης, Χάρης Σταθόπουλος, Δημήτρης Άντζους, Θανάσης Τότσικας, Δημήτρης Μπαβέλλας.

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για το τέλος ακινήτων

image Κατά της σύνδεσης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών με το λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά και κατά της ποινικοποίησης της αδυναμίας πληρωμής του τάσσεται με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Ακόμα, τάσσεται κατά της ανεξέλεγκτης επιβολής φόρων και περικοπών,  και ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε το τέλος αυτό να πληρωθεί μόνο από τους έχοντες και κατέχοντες. Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, κατά τη συνεδρίαση του σήμερα Τρίτη 29 -10-2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (κτίριο Λότζια – Πλατεία Λιονταριών), αφού έλαβε υπόψη του την πρόταση του Περιφερειάρχη, τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και τις απόψεις των Περιφερειακών Συμβούλων αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

1. Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν οδηγηθεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού  (άνεργοι, χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες) δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής ασφυξίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, μας επιβάλλει:

-  Να καταδικάσουμε την ανεξέλεγκτη επιβολή φόρων και περικοπών.

-  Να εκφράσουμε τη σαφή αντίθεση μας στην επιβολή του έκτακτου τέλους στις αποδεδειγμένα αδύναμες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, ως και στις διαδικασίες είσπραξης του με την αναγκαστική διακοπή της ηλεκτροδότησης και την ποινικοποίηση της μη πληρωμής.

- Να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση την ανάληψη διορθωτικών πρωτοβουλιών, ώστε να καταβληθεί το ειδικό τέλος αποκλειστικά από τους έχοντες και κατέχοντες.

-  Να σταθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλευρό των δοκιμαζόμενων πολιτών, ως και να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι προηγούμενοι στόχοι»

2. Να κοινοποιηθεί το παρόν ψήφισμα στο Υπουργείο Οικονομικών.

3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας απόφασης.

Ομολογώ ότι είναι αρκετά προχωρημένο το ψήφισμα, αν σκεφτεί κανείς ότι Περιφερειάρχης είναι ένας πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης που έχει φορτώσει τους μικρομεσαίους με φόρους που κανένας δε μπορούσε να φανταστεί μέχρι πρόσφατα, και που έχει περικόψει οριζόντια μισθούς και συντάξεις. Λέτε ν’ άλλαξε κόμμα ο Σταύρος, ή τώρα που την έκανε ο Γιωργάκης, είναι πιο ελεύθερος να εκφράσει τη δική του άποψη;

Δ.Τ: Δράση για τα Άτομα με Αναπηρία από το δήμο Μαλεβιζίου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για Άτομα με Αναπηρία το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου σε συνεργασία με:

  • Το κέντρο ειδικών παιδιών «Αγ. Σπυρίδων»
  • Το δημοτικό σχολείο Τυλίσου
  • Το νηπιαγωγείο Τυλίσου
  • Το σύλλογο γυναικών Γαζίου «Μέλισσα»
  • Το σύλλογο γυναικών Τυλίσου «Δίκτυνα»
  • Τον αθλητικό όμιλο Τυλίσου
  • Τον πολιτιστικό σύλλογο Τυλίσου
  • Την ενορία Τυλίσου
  • Το τοπικό συμβούλιο νεολαίας Τυλίσου

Διοργανώνει ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011, στις 10 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Τυλίσου.

imageΣκοπός της εκδήλωσης είναι να ψυχαγωγηθούν τα παιδιά με αναπηρία μαζί με τους μαθητές των σχολείων, έτσι ώστε σταλεί προς όλους μήνυμα άρσης κάθε κοινωνικού αποκλεισμού και ιδιαιτερότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία: «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος», ενώ και θα υπάρξει πρόγραμμα διασκέδασης των παιδιών με τη συμμετοχή δυο κλόουν.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν 30 περίπου παιδιά από το κέντρο ειδικών παιδιών «Αγ. Σπυρίδων» και 70 περίπου παιδιά από το δημοτικό σχολείο Τυλίσου.

Ανακοίνωση του Συλ. Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βασιλειών για το κρούσμα λιποθυμίας μαθητή

Αγαπητοί γονείς,

Το χθεσινό κρούσμα λιποθυμίας μαθητή σε γυμνάσιο του Ηρακλείου, σίγουρα δεν θα είναι το μόνο. Αλλά μετά την αποκάλυψη αυτή, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας επισημάνουμε ότι ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Δημοτικό Σχολείο των Βασιλειών, δεν θα περιμένουμε να δούμε κάτι ανάλογο να συμβαίνει και στην περιοχή μας. Γι αυτό σας καλούμε:

-Να επικοινωνείτε με τα κινητά προέδρου και γραμματέα για οποιαδήποτε πιθανή πληροφορία έχετε, σχετικά με φαινόμενα ασιτίας μαθητών στην περιοχή μας.

-Να ενισχύσετε τη συγκέντρωση της βοήθειας που προγραμματίζουμε για το ερχόμενο Σάββατο σε ρούχα και παιχνίδια. Από τις 10 το πρωί μέχρι και τη 1.30 το μεσημέρι θα είμαστε στο χώρο του σχολείου για τον σκοπό αυτό.

-Για τη χθεσινή συνάντηση μας με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Μανόλη Βασιλάκη, τον οποίο επισκεφθήκαμε με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλειών Νίκο Σμαραγδάκη για το θέμα του σχολείου, μπορούμε να σας ενημερώσουμε το Σάββατο στις 1.30 στο σχολείο, όπου προγραμματίστηκε μία από κοινού συνεδρίαση με το Σύλλογο Γονέων του Νηπιαγωγείου διότι τα προβλήματα είναι κοινά.

Η Γραμματέας                                                 Ο Πρόεδρος

Γ.Μπαγιουρούκη                                          Χ.Παπαδάκης

Μόνο 2 δήμοι στην Ελλάδα θα παραμείνουν αύριο κλειστοί συμβολικά κατά την εκδίκαση στο ΣτE των προσφυγών για το χαράτσι στα ακίνητα

image Αύριο, 2 Δεκεμβρίου 2011, συζητιούνται με διαδικασίες-εξπρές στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί για το λεγόμενο χαράτσι της ΔΕΗ. Και μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω (11:20), και με ένα σχετικό ψάξιμο στο διαδίκτυο, μόνο 2 δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν συμβολικά κλειστοί κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην επιβολή του απάνθρωπου αυτού φόρου: Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ!

Τι απέγινε άραγε με την πρόταση του δήμου Χανίων προς τα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης να συντονίσουν τις προσπάθειες, ώστε όλοι οι Δήμοι να παραμείνουν κλειστοί την 2α Δεκεμβρίου, ημέρα εκδίκασης στο ΣτΕ; Συζητήθηκε καθόλου; Λήφθηκε καμία απόφαση; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ!!

ΤΗΝ ΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΕΝΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ!

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙ ΑΚΟΜΑ…ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ; ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, Ή ΘΑ ΛΟΥΦΑΞΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Σημείωση: Αν κάποιος άλλος δήμος έχει βγάλει ήδη ανακοίνωση κλείσιμο αύριο, και δεν τον ανέφερα, ας με συγχωρέσει, και ας απευθύνει επίσημη διαμαρτυρία … στη GOOGLE, που δεν τον συμπεριέλαβε στα αποτελέσματα της αναζήτησης!!!

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων νομού Ηρακλείου σχετικά με τη λιποθυμία ανηλίκου σε σχολείου από ασιτία

image Μετά τα κρούσματα της Αθήνας, του Μεσολογγίου (ποιος ξέρει και που αλλού) η λιποθυμία μαθητή λόγω ασιτίας εμφανίστηκε και στο Ηράκλειο.
Τα προβλήματα φουντώνουν. Ένας απέραντος Γολγοθάς για οικογένειες με άνεργους, πολύτεκνους, Αμεα και διαζευγμένους γονείς που απεγνωσμένα προσπαθούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα για την επιβίωση τους.
Γι’ αυτούς τους γονείς η μόρφωση των παιδιών τους ακόμη και το ρεύμα ή το νερό είναι πλέον πολυτέλεια μπροστά στην ανάγκη για την εξασφάλιση τροφής.
Την ίδια στιγμή που οι καταθέσεις “των εκλεκτών πολιτών ” γεμίζουν τις ξένες τράπεζες και “τυγχάνουν προστασίας” από την εξουσία, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι
επαγγελματίες, καλούνται στη μεγάλη «εθνική προσπάθεια» για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Ο υποσιτισμός παιδιών είναι συνώνυμο της βαρβαρότητας όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταπατείται μπροστά στη δίψα για κέρδος.
Εμπρός να κάνουμε πράξη το σύνθημα : «ΈΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ!».
Καλούμε τους συλλόγους γονέων να γίνουν το αποκούμπι κάθε οικογένειας που δοκιμάζεται σκληρά.
Να σταθούμε αλληλέγγυοι και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και οργανωμένα σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημά
της. Όχι απαθείς και αδιάφοροι.
Απαιτούμε ΤΩΡΑ:

1. Να χορηγηθούν κονδύλια από το κράτος στους δήμους, για την παροχή μικρών γευμάτων (σάντουιτς, γάλα, χυμός, κ.λ.π.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων. Η όποια εμπλοκή Μ.Κ.Ο, χορηγών είναι εκ του πονηρού και με προοπτική το αντάλλαγμα.
2. Άμεση διασύνδεση των σχολείων με ιατρικούς και υγειονομικούς συλλόγους και σωματεία, δημόσιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, Κ.Υ.) προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι μαθητές με τα βασικά εμβόλια και να εκδοθούν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά υγείας.
3. Ούτε ένα € από την τσέπη των γονέων για έξοδα του σχολείου, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, κ.λ.π.
4. Δωρεάν θέρμανση, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο σε όλα τα σχολεία.
5. Όλα τα βιβλία εδώ και τώρα σε όλα τα σχολεία. ΤΩΡΑ επίλυση του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού κρατικής και τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές.
Παροτρύνουμε τους συλλόγους γονέων να συμμετάσχουν και μάλιστα ενεργά στις επιτροπές ανέργων με τα σωματεία κάθε γειτονιάς και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα συμμετοχής των παιδιών άνεργων γονιών στους παιδικούς σταθμούς και τα ολοήμερα σχολεία.
Κανένα παιδί χωρίς φαγητό, μόρφωση και ιατρική – φαρμακευτική φροντίδα!"

Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων νομού Ηρακλείου

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Απίστευτο! Κύρωσαν την πρώτη δανειακή σύμβαση με το νόμο για… την εξυγίανση των τραπεζών και το χαράτσι της ΔΕΗ!

Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη, και που μάλλον λίγοι πήραν χαμπάρι, ή που κάποιοι πήραν χαμπάρι και απλά σιώπησαν! Η πρώτη δανειακή σύμβαση, συνέπεια της οποίας ήταν το πρώτο μνημόνιο, και που είχε υπογραφεί μόνο από τον υπουργό οικονομικών κο Παπακωνσταντίνου, κυρώθηκε τον Οκτώβριο από τη Βουλή με το νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών και τη ρύθμιση για το χαράτσι της ΔΕΗ!

image

Στο τέλος του νόμου 4021/2011, που ως κύριο θέμα είχε την ψήφιση ενισχυμένων μέτρων εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, προστέθηκε και ένα ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, με το οποίο επικυρώνεται η δανειακή σύμβαση και η τροποποίηση αυτής από τη βουλή!

Κατά την προσφιλή τους συνήθεια δηλαδή, κοτσάρισαν σ’ ένα άσχετο νόμο ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα, και δεν πήρε είδηση κανείς!

Δείτε ολόκληρο το νόμο, και ειδικότερα το ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!

N4021_2011

They live…

image Κι όμως, τα σημάδια υπήρχαν. Γονείς  δήλωσαν δημόσια ότι τα παιδιά τους πηγαίνουν το μεσημέρι στο σπίτι και τους αναφέρουν ότι κάποιοι συμμαθητές τους δεν έχουν ούτε κολατσιό μαζί τους ή χρήματα να αγοράσουν κάτι από το κυλικείο. Παρόλα αυτά, το παιδάκι λιποθύμησε από ασιτία… Και η άνεργη, χωρισμένη μητέρα του παραδέχτηκε ότι είχε να φάει 2 μέρες. Και αυτό, και τα 3 επίσης ανήλικα αδέρφια του.

Το περιστατικό που συνέβη σε σχολείο των δυτικών συνοικιών του Ηρακλείου έχει προβληματίσει όχι μόνο ολόκληρο το Ηράκλειο, αλλά και την Ελλάδα. Κι αν  τα παρόμοια περιστατικά που πριν μερικούς μήνες είχαν “διαρρεύσει” στα μέσα ενημέρωσης για σχολεία της Αθήνας, αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα, το συγκεκριμένο είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Κι έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε και αυτό που όλες οι μελέτες δείχνουν: ότι ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Την ίδια στιγμή, κοινωνικές παροχές και επιδόματα περικόπτονται.

Κι αν η τοπική κοινωνία δεν πρόλαβε το συγκεκριμένο περιστατικό, δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να της ρίξει φταίξιμο. Όλοι υποψιαζόμαστε διάφορά, αλλά δεν τα σπουδαιολογούμε. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι έχουμε φτάσει τόσο χαμηλά. Κι όμως. Μπορεί να μην έχουμε πιάσει ακόμα πάτο, αλλά είμαστε πολύ χαμηλά. Και άνθρωποι που δεν έχουν στην κυριολεξία να φάνε, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ.

Οι πολιτικοί μας δείχνουν να είναι σε άλλο κόσμο. Έχουν από καιρό χάσει την επαφή τους με την κοινωνία. Ας μη κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Ας κοιτάξουμε γύρω μας προσεκτικά. Υπάρχουν οικογένειες που πραγματικά χρειάζονται υποστήριξη. Ας ζωντανέψουμε και πάλι την έννοια της “γειτονιάς”, που το ένα νοικοκυριό βοηθούσε το άλλο. Που πάντα περίσσευε ένα πιάτο φαϊ για το “μουσαφίρη”. Μπορεί σήμερα να μην έχουμε μεγάλη οικονομική άνεση, αλλά τουλάχιστον τις μισές μέρες της εβδομάδας οι περισσότεροι από εμάς πετάμε τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό, και κατά καιρούς μια τσάντα γεμάτη ρούχα.  Ας φροντίσουμε αυτά να πάνε σε κάποιους που τα έχουν ανάγκη. Και υπάρχουν πολλοί…

Κι ας μάθουμε στα παιδιά μας όσο είναι ακόμα μικρά ότι αν ένα παιδάκι στο σχολείο δεν έχει κολατσιό, μοιραζόμαστε το δικό μας... Θα είναι το σημαντικότερο μάθημα της ζωής τους…

Αναγνώστης: Η απόλυτη αλήθεια για τους συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΠΗΝ. Φτάνει πια!

image "Για τους συναδέλφους του Τμήματος Πάτρας, με ειδική άδεια της ΕΣΗΕΠΗΝ, μπορούν να εργαστούν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου μόνο όσοι θα καλύψουν τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο Απόστολο Ανδρέα".  

Έτσι καταλήγει η απόφαση της (ΕΣΗΕΠΗΝ) Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου και Νήσων (στην Πάτρα, όπου έχει το διευθυντήριο της, με πρόεδρο που έχει νομικό σύμβουλο...την αδελφή του, που ο ίδιος είναι πολυθεσίτης, αλλά κόπτεται για τα δικά μας δικαιώματα.  Αυτός και οι τοποτηρητές του στην Κρήτη, οι οποίοι διατηρούν δική τους επαγγελματική ιστοσελίδα, πληρώνονται από την ΕΡΑ και την ΕΡΤ, εργάζονται ταυτόχρονα και σε άλλα μέσα κερδίζοντας πολλά λεφτά κάθε μήνα και φυσικά, ως εργοδότες απ' τη μια εκμεταλλεύονται τους συναδέλφους μας, αλλά ως...συνδικαλιστές από την άλλη...κόπτονται για τα δικαιώματα μας...

Δε λέω, βέβαια. Του Αγίου Αντρέα είναι σήμερα και μεγάλη η χάρη Του. Αλλά, αντί να πουν ότι εξαιρούν τους συναδέλφους που θα κάνουν το συνδικαλιστικό ρεπορτάζ, αποφασίζουν να επιτρέψουν μόνο την κάλυψη των εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Πάτρας; Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι η ανακοίνωση τους αυτή, δείχνει ανθρώπους που νομίζουν ότι επειδή όλοι εμείς οι από κάτω κάνουμε τόσα χρόνια υπομονή, έχουν πιάσει από τέτοια του, τον Πάπα...

Αλλά από τώρα και μετά, μάλλον θα ξεπεζεύουν και θα ξεπεζεύουν και πολύ άδοξα, τόσο εκείνοι του διευθυντηρίου των Πατρών, όσο και οι εδώ βολεμένοι εργοδοτοσυνδικαλιστές τους...

Και ιδιαίτερα μετά τη νέα αναβολή που ζήτησαν στην αγωγή πολλών συναδέλφων μας σε βάρος τους, αφού επειδή εργάζονται σε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κρήτης, τους έχουν εκτός συνδικαλιστικής οργάνωσης (αυτά δεν τα έκανε ούτε ο Μεταξάς, ούτε η Χούντα των Συνταγματαρχών), καλά θα κάνουν να πάνε να κρυφτούν. Η δίκη είναι στο Εφετείο της Πάτρας. Η πρώτη απόφαση δικαίωσε τους βιοπαλαιστές της δημοσιογραφίας, αλλά όλοι αυτοί με τις χλιδάτες τους ζωές και τις χαβαλεδιάρικες εκπομπούλες τους, τόλμησαν να καταθέσουν έφεση επί της απόφασης της δικαιοσύνης. Και έχουν ζητήσει από τότε και μερικές αναβολές, τρενάροντας την πλήρη δικαίωση των ανθρώπων αυτών! 
Και τώρα, μαθαίνω ότι οι συνάδελφοι είναι ακόμα πιο αποφασισμένοι, να μην κάνουν πίσω ποτέ, όσα και αν χρειαστεί να πληρώσουν ακόμα, μέχρι να πετύχουν την τελική τους δικαίωση.

Λυπάμαι που αναγκάζομαι να στείλω αυτό το κείμενο. Αλλά εμείς που κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα, δεν είναι δυνατόν να σιωπούμε όλα αυτά τα χρόνια με την τακτική των συγκεκριμένων συνδικαλιστών σε βάρος του κλάδου μας. Και για να μην υπάρχουν κενά στην ενημέρωση του κόσμου, θα προσθέσω ότι εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και συνταξιούχο είχαν στο διοικητικό συμβούλιο, που αποφάσιζε και εδιάταζε για το ποιος είναι "εντάξει τώρα" να μπει στην ΕΣΗΕΠΗΝ ή ποιος απορρίπτεται... Μετά την παραίτηση του, λόγω κριτικής που του ασκήθηκε, η ίδια τακτική συνεχίζεται, με περισσότερες εγγραφές, αλλά ελάχιστες έως καθόλου από τον όμιλο της ΚΡΗΤΗ Τ.V και της εφημερίδας "Ν.Κρήτη" που ξέρω ότι ζουν δουλεύοντας και όχι παραγοντίζοντας.

Οι συνδικαλιστές αυτοί, λοιπόν, επί δεκαετίες κρατούσαν κλειστές τις πόρτες της συνδικαλιστικής οργάνωσης και ξέρετε γιατί; Γιατί μοιράζονταν ένα επίδομα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε σχεδόν δεύτερο μισθό για όποιον γινόταν μέλος. Και το επίδομα αυτό μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών. Αλλά και σήμερα, μάλλον το αύξησαν σε σχέση με τα τελευταία χρόνια που είχε μειωθεί. Μέχρι και αεροπλάνο έχουν μισθώσει στο παρελθόν από την Αθήνα για να πάνε σε κάποιο νησί και να πραγματοποιήσουν τη γενική τους συνέλευση. Κάθε χρόνο επιλέγουν κι ένα όμορφο νησί, γιατί θέλουν να δώσουν "χρώμα" στην ανύπαρκτη δράση τους, κατασπαταλώντας τα χρήματα όλων μας, γιατί τα έσοδα τους προέρχονται από χρήματα παρακρατήσεων από κάθε ασφαλισμένο δημοσιογράφο, είτε είναι μέλος τους αλλά και από όλα τα ΜΜΕ...

Εδώ και δεκαετίες, λοιπόν, ο λόγος που συμπεριφέρονται έτσι, είναι κυρίως  για να μην χάσουν την κουτάλα. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ασφαλίζονται συνάδελφοι και έπρεπε στα τρία χρόνια ενσήμων να είχαν γραφτεί ως μέλη. Αλλά είπαμε... Η κουτάλα, πάνω απ' όλα. Και όσο για τη μεγάλη ανεργία στον κλάδο μας, καθώς συνεχώς απολύονται δημοσιογράφοι στην Κρήτη, νομίζω ότι αν ο κάθενάς από αυτούς, άφηνε μία έστω από τις θέσεις που έχει σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, ανταποκρίσεις, γραφεία Τύπου κ.λ.π. ίσως και να έβρισκαν δουλειά ακόμα και οι μισοί από τους συνάδελφους μας, που είναι σήμερα στην ανεργία.

Αναγνώστης δημοσιογράφος

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Παιδί έπεσε σε φρεάτιο στη Λ. Δημοκρατίας, και μια βδομάδα μετά τα φρεάτια είναι ακάλυπτα!

Επί της Λεωφ. Δημοκρατίας εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχουν ακάλυπτα στόμια φρεατίων πάνω στο πεζοδρόμιο.
Λίγο πριν τη συμβολή της Λεωφ. Δημοκρατίας με την οδό Μύσωνος , δίπλα στη στάση των λεωφορείων υπάρχουν τα ακάλυπτα φρεάτια, τα οποία πραγματικά είναι κίνδυνος για τους ανυποψίαστους περαστικούς.
Την προηγούμενη Τετάρτη 23-11-2011 το μεσημέρι έπεσε ένα παιδί  μέσα στο ένα από αυτά προκαλώντας επιφανειακά ευτυχώς γδαρσίματα και στα δύο του πόδια.

IMG_0839[1]IMG_0837[1]

Εάν ήταν κάποιο μικρότερο παιδί ή κάποιο άτομο μεγάλης ηλικίας θα μπορούσε ο τραυματισμός να ήταν πολύ πιο σοβαρός. Μέχρι σήμερα μια εβδομάδα μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εδώ και αρκετό διάστημα η Λεωφ. Δημοκρατίας τα βράδια δεν έχει φωτισμό καθιστά τα συγκεκριμένα σημεία πραγματικές παγίδες για τους περαστικούς.

IMG_0842[1]

  IMG_0844[1] IMG_0846[1]

Αναγνώστης

Προσπάθεια δημιουργίας ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο Ηράκλειο

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

image "Φέτος πια θεωρούμε ότι είμαστε μπροστά σε μία ανθρωπιστική κρίση. Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που συναντάμε είναι ότι οι παραδοσιακά ασθενείς μας που είναι οι πιο φτωχοί και όσοι είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα υγείας έχουν φτάσει πια στο όριο της εξαθλίωσης. Πέρυσι το 6%-7% των ανθρώπων που στρέφονταν σε εμάς για βοήθεια ήταν Έλληνες. Φέτος το ποσοστό αυτό είναι στο 30% και μάλιστα σε κάποια περιφερειακά ιατρεία, όπως στο Πέραμα, πλησιάζει το 85%-90%."   Νικήτας Κανάκης, Γιατροί του Κόσμου.

Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Ολοένα και περισσότερο αρχίζουν να εμφανίζονται φαινόμενα εξαθλίωσης κοινωνικών ομάδων. Κοινωνικές ομάδες, που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και όχι μόνο.

Σε τέτοιες δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση των δεσμών αλληλεγγύης της κοινωνίας για την επιβίωσή της. Για τους παραπάνω λόγους πριν λίγες βδομάδες πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός “Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης”. Πρώτο μέλημά μας θα είναι η δημιουργία ενός Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (αντίστοιχες λαμπρές προσπάθειες έχουν γίνει στο Ρέθυμνο βλ. www.ethiatreio.com , τη Θεσ/νίκη κ.α.) καθώς και η διερεύνηση του επισιτιστικού ζητήματος.

Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να ακούσει να συμμετέχει και να προσφέρει το οτιδήποτε στην παραπάνω πρωτοβουλία σε μια ανοιχτή συνάντηση/συζήτηση την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 8:00μ.μ. Στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

(Οδός Κριτοβουλίδου 19).

Κάθε συμμετοχή είναι πολύτιμη και απολύτως αναγκαία τόσο στη πραγματοποίηση της παραπάνω πρωτοβουλίας, όσο και στη διάδοσή της.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Εύα – 6979032371    Μαρία – 6942400345       Ελένη - 6948306073

Ανοικτό Δ.Σ. από το Σύλλογο Ανέργων Ηρακλείου

Ο σύλλογος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Ηρακλείου καλεί τα μέλη του και όλους τους ενδιαφερόμενους να παραστούν στο ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στο β' όροφο στην αίθουσα Περγαλίδη.
Θα συζητηθούν το πως θα συνεχιστούν οι δράσεις του συλλόγου για το επόμενο διάστημα.

Ανακοίνωση σχετικά με την απαίτηση καταβολής νοσηλίου από τις ασφαλισμένες μητέρες στα μαιευτικά περιστατικά

Επειδή από την πλευρά της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου ζητείται από τις ασθενείς με μαιευτικά περιστατικά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο να καταβάλουν κατά το εξιτήριο τους το ποσό που αντιστοιχεί στο Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (από 870 έως 1600 ευρώ), παρά το ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου για το αντίθετο, οφείλουμε να δημοσιοποιήσουμε τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: "Διευκρινήσεις σχετικά με τη μαιευτική περίθαλψη"
Το δελτίο εκδόθηκε στις 16/11/2011, είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υ.Υ.Κ.Κ.Α. και αναφέρει τα παρακάτω:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διευκρινήσεις σχετικά με την μαιευτική περίθαλψη
"Επειδή το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκαν προβλήματα σε σχέση με την καταβολή του επιδόματος μαιευτικής περίθαλψης σε επίλοχες  ασφαλισμένων ΦΚΑ, παράλληλα με την απαίτηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ  να καταβάλουν οι ίδιες το ποσό που απαιτούνταν για νοσηλεία, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:
Στα κρατικά νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε περίπτωση τοκετού (φυσιολογικού ή με καισαρική τομή) οι ασφαλιστικοί οργανισμοί υποχρεούνται να καταβάλλουν απευθείας στο νοσοκομείο, την κατά περίπτωση δαπάνη που προβλέπουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια που καθιερώθηκαν πρόσφατα(από 01/10/2011). Για τις πέραν της Μέσης Διάρκειας Νοσηλείας (ΜΔΝ) ημέρες, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καταβάλλουν αντίστοιχα, την προβλεπόμενη δαπάνη  με βάση το ημερήσιο νοσήλιο όπως έχει διαμορφωθεί με κυα. Στην περίπτωση αυτή δεν χορηγείται στις ασφαλισμένες το βοήθημα τοκετού αλλά καταβάλλεται απευθείας  από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο στο νοσοκομείο έναντι της  μαιευτικής περίθαλψης που παρασχέθηκε.
Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από τις ασφαλισμένες μητέρες η ανάμιξη στην όλη διαδικασία και η καταβολή νοσηλίου προς το νοσοκομείο."

Όμως παρά την ανακοίνωση αυτή, το Υπουργείο Υγείας δεν προέβει σε καμιά νομική πράξη προς τα Νοσοκομεία (υπουργική απόφαση, εγκύκλιο κλπ) με την οποία να τους δίνει συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές ότι δεν πρέπει να απαιτούν από τις ασφαλισμένες μητέρες να πληρώνουν το νοσήλιο, και έτσι αναγκαστικά τα γραφεία κίνησης εξακολουθούν να απαιτούν από τις μητέρες να πληρώνουν. Είναι εμφανής η προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Υγείας έχει χειριστεί το εν λόγω θέμα, προχειρότητα που έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ή τη Διοίκηση της ΥΠΕ να δώσουν εγγράφως στους εργαζόμενους στα γραφεία κίνησης συγκεκριμένες εντολές για το πώς θα χειρίζονται τις περιπτώσεις του νοσηλίου των ασφαλισμένων μητέρων στα μαιευτικά περιστατικά όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, έτσι ώστε να σταματήσει  η απαίτηση καταβολής νοσήλιου από ασφαλισμένες και να παύσει η σύγχυση και η αναστάτωση που επικρατεί στα θέμα αυτό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συγχωρέστε με που δε θα πανηγυρίσω για την 6η δόση

image Μετά τις γνωστές κολωτούμπες από Σαμαρά και παλιότερα από Καρατζαφέρη, και με δεδομένη την …ιεραποστολική στάση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα μνημόνια, στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν χαρές και πανηγύρια στην Ελλάδα, που για 6η φορά μέσα σε 2 χρόνια σώνεται, και θα μπορέσει έγκαιρα να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, αλλά και το δώρο Χριστουγέννων.

Μιλάμε όμως για τους κουτσουρεμένους μισθούς και συντάξεις. Μισθούς μειωμένους κατά 20%-50% (μέχρι 25% σε πρώτη φάση) και  συντάξεις με μειωμένο ΕΚΑΣ. Όσο για τα δώρα, αυτό είναι πλέον αστείο ακόμα και να το αναφέρουμε, αφού το ποσό δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ για τους Δ.Υ.,και ακόμα μικρότερο για πολλούς συνταξιούχους (για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που δεν πληρώνονται από την κυβέρνηση, δεν κάνω αναφορά).

Μέσα στο Δεκέμβριο όμως θα πρέπει μισθωτοί Δ.Υ. και συνταξιούχοι να πληρώσουν :

1. Τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία είναι προσαυξημένα κατά 10%.
2. Το πολυεκκαθαριστικό το οποίο συμπεριλαμβάνει την έκτακτη εισφορά και το φόρο για όσους έχουν αυτοκίνητο πάνω από 1929 κυβικά .
3. Το ΕΤΑΚ του 2009 (για όποιον δεν το έχει πληρώσει).
4. Το τέλος ακίνητης περιουσίας του 2010.
5. Το τέλος των ακινήτων του 2011 που έρχεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
6.Το φόρος εισοδήματος για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν πρόσφατα.

Σίγουρα δε θα κληθούν όλοι να πληρώσουν όλα τα παραπάνω.  Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χρήματα που θα λάβουν μισθωτοί και συνταξιούχοι μέσα στο Δεκέμβριο, δε φτάνουν ούτε για τους λογαριασμούς! Κι έτσι, μισθωτοί του δημόσιου τομέα και συνταξιούχοι έρχονται να προστεθούν στους ανέργους αλλά και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να περάσουν με αξιοπρέπεια τις γιορτές και να κάνουν ένα δώρο στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Γι’ αυτό ας με συγχωρέσετε που δε θα πανηγυρίσω για την 6η δόση. Με τη μισή Ελλάδα να κάνει μαύρα Χριστούγεννα, που όρεξη για πανηγύρια…

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αποσιωπητικά….

image

Στη λ. Κνωσού δοκιμάστε να κάνετε ποδήλατο κε δήμαρχε!

image Είδα το παρακάτω βίντεο από τη σημερινή παράδοση 100 ποδηλάτων από το δήμαρχο Ηρακλείου στον ΔΑΟΗ και των 4ων ποδηλάτων για πρώτες βοήθειες, και δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα … νεύρα μου! Ο δήμαρχος, με μεγάλη άνεση, δοκιμάζει ένα από τα ποδήλατα … μέσα στο παγκρήτιο στάδιο!!

 

Θα ήθελα να τον προτρέψω όμως να βγει και λίγο στους δρόμους της πόλης, και να κινηθεί εκτός παραλιακής, που είναι ο μόνος δρόμος που διαθέτει ποδηλατόδρομο. Να περάσει από 62 Μαρτύρων, να ανέβει τη Θερίσου ή τη μικρή Κνωσού, να περάσει από την Ιωνίας ή την ΕΟΚ και τη  Μίνωος, και τελικά, να καταλήξει μέσω του ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ της μεγάλης Κνωσού στο χώρο των αρχαιοτήτων! 

Γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι στην πόλη του Ηρακλείου, όπως είναι δομημένη, είναι δύσκολο να κάνει κανείς πολλά πράγματα για να διευκολύνει και να ενθαρρύνει τη χρήση ποδηλάτου. Όμως ο δήμος Ηρακλείου  δεν κάνει απολύτως τίποτα! Γιατί ένας και μοναδικός ποδηλατόδρομος στην παραλιακή μήκους λιγότερο από 4 χλμ στην 4η πόλη της Ελλάδας, νομίζω “τίποτα” χαρακτηρίζεται.

Ο κατασκευασμένος ποδηλατόδρομος της λ. Κνωσού δε, είναι ο ορισμός του εμπαιγμού του δημότη από τη δημοτική αρχή. Αφού με τροποποίηση της αρχικής μελέτης κατέβασε τον ποδηλατόδρομο στο επίπεδο του οδοστρώματος, στη συνέχεια με την ανοχή της επέτρεψε να γίνει λωρίδα στάθμευσης και χώρος τοποθέτησης κάδων απορριμάτων!

Τελικά, αφού ο δήμος Ηρακλείου χρηματοδοτήθηκε από την ευρωπαϊκή ένωση και εκπόνησε μελέτη με τίτλο « Κατασκευή Δικτύου Ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Ηρακλείου » και υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 2.500.000 ευρώ, δεν κατασκεύασε κανένα από τους προβλεπόμενους στη μελέτη ποδηλατόδρομους (περισσότερα δες εδώ)! Παράδειγμα η λ. Δημοκρατίας της οποίας τα πεζοδρόμια ανακατασκευάζονται εδώ και μήνες, και φυσικά δεν προβλέπουν ποδηλατόδρομο!

Το να διαθέτεις ποδήλατα δωρεάν στους δημότες ασφαλώς και είναι θετικό. Θα πρέπει όμως να τους διαθέτεις και τις ανάλογες υποδομές για να τα χρησιμοποιήσουν, και να μη χρησιμοποιείται απλά η ιδέα του ποδηλάτου ως άλλο ένα μέσο φιλολαϊκής πολιτικής.

Θα κλείσω με την προβολή ενός άλλου, διαφορετικού βίντεο. Ενός βίντεο που αποτυπώνει τα πάθη ενός ποδηλάτη που προσπαθεί να διασχίσει τη λ. Κνωσού. Εξαιρετικά αφιερωμένο στη δημοτική αρχή:

Δ.Τ: Απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου για την εργασιακή εφεδρεία, για το ΚΕΝ και για τις κινητοποιήσεις

Την Τετάρτη 23/11/11 έγινε ενιαία γενική συνέλευση όλου του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού, διοικητικού) του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου που συγκάλεσε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων  σε συνεργασία με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ).

Η συνέλευση για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, το ΚΕΝ και των περεταίρω κινητοποιήσεων αποφάσισε τα παρακάτω:

  • Λέμε όχι στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, όχι στην κατάργηση των κενών και των κενούμενων οργανικών θέσεων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Ακολουθώντας το κάλεσμα της ομοσπονδίας, αποφασίζουμε να ακυρώσουμε στην πράξη και να εμποδίσουμε δυναμικά την τυχόν σύνταξη καταλόγων εργασιακής εφεδρείας στο Νοσοκομείο μας. Κανείς συνάδελφος δεν θα μείνει μόνος του να οδηγηθεί σε απόλυση.
  • Καταγγέλουμε την προσπάθεια εφαρμογής του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσήλειου (ΚΕΝ) που θα οδηγήσει σε υπερχρέωση-διάλυση τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ουσιαστική έλλειψη εσόδων τα δημόσια Νοσοκομεία, και σε αδυναμία περίθαλψης τους ανασφάλιστους πολίτες όπως επίσης καταγγέλουμε και τη μεγάλη σύγχηση που έχουν δημιουργήσει οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.  Καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας να διευκρινήσουν με σαφήνεια στους πολίτες τί ακριβώς ισχύει και από πότε, καθώς επίσης και  να κάνουν σαφές τί ισχύει για τα μαιευτικά περιστατικά, όπου υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις και πρακτικές (το Υπουργείο ανακοινώνει ότι οι μητέρες δεν οφείλουν να πληρώνουν, το Νοσοκομείο ζητά να πληρώνουν).
  • Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 1/12/11 και την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσουμε κατάληψη του γραφείου κίνησης και των γραφείων διοίκησης του Νοσοκομείου από τις 07.30π.μ. ως τις 12.30 μ.μ.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου