Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των εκκρεμούντων φορολογικών υποθέσεων. Θα σταθώ στα σημεία των ποινών που προβλέπονται για τους φοροφυγάδες από εδώ και πέρα, καθώς κατά τη γνώμη μου, είναι πρωτοφανείς για τα Ελληνικά δεδομένα . Στο νομοσχέδιο λοιπόν αυτό, προβλέπονται:
- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 30 ημερών για μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου κύκλου εργασιών και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων από 1 έως και 3.000 ευρώ τον χρόνο. Μέχρι σήμερα, τέτοιου είδους παραβάσεις δεν επέσυραν ποινή φυλάκισης.
- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων φόρων από 3.000 έως και 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
- Ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια εφόσον σε ετήσια βάση η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ. Η ίδια ποινή θα επιβάλλεται και για την έκδοση ή αποδοχή πλαστών - εικονικών τιμολογίων άνω των 150.000 ευρώ.
- Αύξηση της ποινής φυλάκισης από τουλάχιστον 2 μήνες σε 4 μήνες για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις και τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή παρεμποδίζουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων. Αν οι παραβάτες εντοπιστούν από τους φοροελεγκτές να έχουν διαπράξει τις ίδιες παραβάσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών, τότε οι αρχικές ποινές φυλάκισης διπλασιάζονται και είναι τουλάχιστον έξι μήνες.
- Επέκταση του πεδίου εφαρμογής για την άσκηση άμεσης ποινικής δίωξης μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και σε άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως:
- Υποθέσεις μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠΑ, του φόρου κύκλου εργασιών και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το ποσό που ο υπόχρεος δεν απέδωσε ή απέδωσε ανακριβώς ή συμψήφισε ή εξαπατώντας τη φορολογική αρχή έλαβε ως επιστροφή ΦΠΑ υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 75.000 ευρώ.
- Υποθέσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων όταν τα παραστατικά στοιχεία που δεν εκδόθηκαν από τον υπόχρεο είναι πάνω από δέκα ή υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ.
- Υποθέσεις έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή, εφόσον η αξία των στοιχείων υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης.
- Για όσους εντοπίζονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή έστω και μία απόδειξη αξίας πάνω από 500 ευρώ, ο έφορος με την ολοκλήρωση του ελέγχου υποβάλλει αμέσως μηνυτήρια αναφορά και ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του ελέγχου.
- Σφράγισμα της επαγγελματικής εγκατάστασης του επιτηδευματία (κατάστημα, γραφείο, εργοστάσιο, αποθήκη) με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών για 48 ώρες στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται κατά τον έλεγχο ότι δεν έχουν εκδοθεί παραπάνω από 10 παραστατικά ή εάν η αξία του παραστατικού που δεν έχει παρανόμως εκδοθεί είναι πάνω από 500 ευρώ.
Για σχεδόν πρώτη φορά στον ένα χρόνο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ!!!
Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος στην Ελλάδα να παταχθεί η φοροδιαφυγή, από τον έλεγχο και τις αυστηρότατες ποινές!! Έχω εκφράσει αυτή την άποψη πολύ πριν τεθεί θέμα περαίωσης.
Μόνο του όμως αυτό δε φτάνει. Πρέπει να αυστηροποιηθούν τόσο οι έλεγχοι στους λεγόμενους “Ράμπο” του ΣΔΟΕ που θα επωμιστούν τους φορολογικούς ελέγχους στο μέλλον, όσο και οι ποινές στους επίορκους που θα πιαστούν να χρηματίζονται, ή να έχουν αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας.
Ας ολοκληρώσει λοιπόν η κυβέρνηση τη μοναδική, κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα, σωστή κίνηση που έχει κάνει από τότε που εκλέχτηκε, θεσπίζοντας νέους ελέγχους και αυστηρότερες ποινές ειδικά για τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου