ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Επιμήκυνση ..χρέους (το “χρ” με “π”)!!

Με την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, έχει τεθεί επί τάπητος πλέον το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ από τη χώρα μας προς την Τρόικα. Και αυτό, για να υπάρξει εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας , όπως είπαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν.
Αυτό, χρονικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει το δάνειο που θα λάβει από το μηχανισμό στήριξης σε 11 χρόνια, αντί για 5 που προβλέπεται σήμερα από το μνημόνιο. Μάλιστα, πολλοί λένε ότι αυτό απομακρύνει την πιθανότητα χρεωκοπίας της Ελλάδας, καθώς θα έχει μεγαλύτερο χρόνο στη διάθεσή της να αποπληρώσει το τεράστιο δάνειο που θα λάβει.
Δε μας εξηγούν όμως τι θα σημάνει αυτό πρακτικά για την Ελλάδα. Ας το δούμε πρώτα καθαρά από οικονομική άποψη: Το δάνειο των 110 δις ευρώ, για χρονική περίοδο αποπληρωμής 5 ετών με σταθερό επιτόκιο 5%, θα μας στοιχήσει περίπου 127 δις ευρώ. Δηλαδή με την τρέχουσα συμφωνία, θα πληρώσουμε τόκους 17 δις ευρώ. Αν ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκυνθεί στα 11 χρόνια, με το ίδιο επιτόκιο, θα πληρώσουμε τελικά 145,5 δις ευρώ. Δηλαδή οι τόκοι θα ανέλθουν στα 35,5 δις ευρώ, από 17 που θα ήταν στην 5ετία!!
Ας το δούμε τώρα και από την κοινωνική του πλευρά: αυτό που θα πρέπει να μας πουν, είναι υπό ποιους όρους θα μας δοθεί αυτή η “συμφέρουσα” χρονική επιμήκυνση.. Θα πρέπει να π.χ. να μη λάβουμε καμία αύξηση στο μισθό μας τα 11 αυτά χρόνια; Θα μας πάνε σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια; Και τι άλλο άραγε;
Δεν πρέπει λοιπόν να πανηγυρίζουμε στο άκουσμα της επιμήκυνσης του χρέους. Γιατί, αφενός θα πληρώσουμε υπερδιπλάσιους τόκους, για τους οποίους θα απαιτηθούν επιπλέον θυσίες και αφετέρου θα επιμηκυνθεί και η χρονική περίοδος κατά την οποία κουμάντο στη χώρα θα κάνουν οι “Τροϊκανοί”. Και αυτά τα δύο, συνιστούν επιμήκυνση του χρέους μεν, αλλά το “χρ” γραμμένο με “π”…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου