“Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει μία μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική έως το Μάιο ώστε να θέσει ισχυρότερα θεμέλια την προσαρμογή της οικονομίας”. Αυτό επισημαίνεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, John Lipsky, μετά την έγκριση της εκταμίευσης της 4ης δόσης από το Ταμείο ύψους 4.1 δις ευρώ.
Οι γραπτές δηλώσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τις απόψεις ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας μας. Τα σκληρά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από το Δεκέμβριο (κατά την εκταμίευση της προηγούμενης δόσης) θα εφαρμοστούν χωρίς καμία αλλαγή.
Στη χτεσινή έκθεση του ΔΝΤ που “συνόδευε” κατά κάποιο τρόπο την εκταμίευση της 4ης δόσης, αναφέρονται οι παρακάτω κίνδυνοι:
- Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαιτούμενων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να οφείλονται είτε σε πολιτικούς, είτε σε διοικητικούς λόγους. Η καθυστέρηση ενδέχεται να ακινητοποιήσει το έλλειμμα σε μη βιώσιμο επίπεδο, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη και να παρεμποδίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές.
- Αδυναμία επιστροφής στις αγορές ομολόγων ακόμα και εάν η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται και από τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, και ίσως αποδειχτεί δύσκολο να πειστούν οι αγορές προτού η ελληνική οικονομία και η δυναμική του χρέους πραγματοποιήσουν σημαντική στροφή. Η δημιουργία ενός μόνιμου πλαισίου κανόνων για τη διαχείριση κρίσεων στην Ευρωζώνη, θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο.
- Υπερβολικά γρήγορη διαδικασία απομόχλευσης των τραπεζών. Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες, υπονομεύοντας τελικά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Οι περιορισμοί που τίθενται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσαρμογής θα βοηθούσαν να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος.
Υπάρχει όμως και αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας μας στην έκθεση αυτή, αλλά και παρότρυνση για περεταίρω προσπάθεια: “ η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων της, ενώ οι δημοσιονομικές αλλά και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή. Ωστόσο, χρειάζεται να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις, απαραίτητες για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η οικονομική ανάκαμψη”.
Μία φράση όμως του εκπροσώπου του ταμείου, είναι αυτή στην οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να δώσει μεγάλη βάση η κυβέρνηση:
“Η κυβέρνηση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δαπανών και ειδικά σε τοπικό επίπεδο,” αναφέρει ο Lipsky.
Και αφού δεν ακούνε στην κυβέρνηση όλους εμάς που το φωνάζουμε 1 χρόνο τώρα, ας ακούσουν τουλάχιστον αυτή τη φορά τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, μήπως αλλάξει κάτι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε αυτό τον τομέα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου