ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ποινικοποίηση αγώνων ή ανάρμοστη συμπεριφορά φοιτητών η υπόθεση του Φυσικού Κρήτης;

Ένα σημαντικό θέμα έχει ανακύψει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα Φυσικής, το οποίο πλέον ξεφεύγει από τα όρια της σχολής, και αποκτά σοβαρότερες διαστάσεις.

12 φοιτητές του τμήματος έχουν κληθεί “να καταθέσουν τις απόψεις τους” στα πλαίσια διοικητικής έρευνας που διεξάγεται σχετικά με το γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Γενική Συνέλευση Τμήματος στις 10/10/2011. Οι φοιτητές αυτοί κατηγορούνται από 17 μέλη του Διδακτικού Προσωπικού του τμήματος ότι άσκησαν βία εναντίον τους και ότι τους κρατούσαν όμηρους σε αμφιθέατρο για 13 ώρες, απαιτώντας την παράταση της εξεταστικής για να μη χαθούν μαθήματα εξαιτίας των καταλήψεων. Οι καθηγητές μάλιστα, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του τμήματος, ζητώντας του να εξετάσει τις πιθανή τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων από την πλευρά των φοιτητών, και πιο συγκεκριμένα για παραβίαση των κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να διέπουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και για εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος.

Παρακάτω βλέπετε το κείμενο που έστειλαν οι 17 καθηγητές στον πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ζητώντας τη διενέργεια έρευνας και τον καταλογισμό ευθυνών στους φοιτητές:

Ο σύλλογος φοιτητών Φυσικού, συντασσόμενος με τους 12 φοιτητές, εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο τους συμπαραστέκεται. Όμως προχωρά και παραπέρα, κατηγορώντας τους συγκεκριμένους καθηγητές αφενός για αδιαλλαξία που οδήγησε στη μη αναπλήρωση των χαμένων ημερών της εξεταστικής, αφετέρου για ποινικοποίηση του συλλόγου των φοιτητών και των αποφάσεών του. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι το διάστημα που μεσολάβησε από τις 10/10 μέχρι και σήμερα οι καθηγητές δημιούργησαν ένα κλίμα τρομοκρατίας στο σύλλογο καθώς δεν έμπαιναν σε μαθήματα, έσκιζαν λίστες εργαστηρίων, απειλούσαν προσωπικά φοιτητές σε διαδρόμους και αλλά πολλά.

Το ψήφισμα του συλλόγου έχει σταλεί σε Γενικές Συνελεύσεις Σχολών Πανελλαδικά προς επικύρωση, καθώς οι φοιτητές θεωρούν ότι η ενέργεια των καθηγητών εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο ποινικοποίησης των αγώνων γενικότερα, και συνδέεται με τις διώξεις αγωνιστών στη Θεσ/κη για την 28η Οκτ. και με την εισβολή ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο στις 17/11.

Που βρίσκεται η αλήθεια δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι καθηγητές θα μπορούσαν, χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος γι’ αυτούς, να αναπληρώσουν τη μια εβδομάδα που χάθηκε από τις καταλήψεις, όπως έγινε σε πάρα πολλές σχολές της χώρας, και να είχε λήξει το θέμα εκεί. Όπως ξέρω και ότι υπάρχουν και θερμόαιμοι φοιτητές, που πολλές φορές υπερβαίνουν τα όρια.

Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως η υπόθεση αυτή δεν τιμά ούτε τους φοιτητές, ούτε τους καθηγητές, ούτε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου