ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πρόταση για Λιβύη από την “Ανθρώπινη Πόλη”

Αγαπητοί φίλοι
Σας διαβιβάζω προς δημοσίευση την πρόταση που κατατέθηκε από του δημοτικούς συμβούλους της "Ανθρώπινης Πόλης" στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.
Παράλληλα και με την ευκαιρία σας ενημερώνω ότι η πρόταση αυτή, αποτελεί αρχικά συνέχεια σχετικής απόφασης του ΔΣ στην προηγούμενη συνεδρίασή του, στη βάση της οποίας συντάχθηκε ψήφισμα με συμφωνία όλων των δημοτικών παρατάξεων, το οποίο όμως δεν είδε το φώς της δημοσιότητας, με ευθύνη των εφημερίδων - σύμφωνα με σχετική δήλωση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στη χθεσινή του συνεδρίαση.  Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε την ειλικρίνεια της δήλωσης αυτής του κ. προέδρου.
Με δεδομένη όμως τη μη δημοσίευση του ψηφίσματος, αλλά κυρίως λόγω της κλιμάκωσης των εξελίξεων στη Λιβύη και των άμεσων συνεπειών που αυτή έχει αντικειμενικά για την  Κρήτη, εμείς καταθέσαμε την πρόταση αυτή, γιατί θεωρούμε πως ένα ψήφισμα - που δεν δημοσιεύτηκε μάλιστα - δεν είναι πλέον αρκετό για να εκφράσει τις ανησυχίες της πόλης του Ηρακλείου κατ' αρχήν αλλά και της Κρήτης στη συνέχεια. Η πρόταση επομένως του κ. Δημάρχου για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος δεν μας είναι αρκετή. Παρά ταύτα θα πάρουμε μέρος στη συνάντηση των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, όταν αυτή συγκλιθεί, οχι όμως μόνο για ένα νέο ψήφισμα, αλλά  για να συμβάλουμε θετικά σε μια διαδικασία ικανή να αναδείξει και διατυπώσει με τη μεγαλύτερη δυνατή εγκυρότητα τις ανησυχίες της κρητικής κοινωνίας για έναν πόλεμο στην αυλή μας, που μας επηρεάζει άμεσα και στον οποίο μετέχουμε  ενεργά χωρίς να ρωτηθούμε.
Κωστής Καμπιτάκης
clip_image002
Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Η    Κ Ι Ν Η Σ Η
Η Ρ Α Κ Λ Ε Ι Ο    Α Ν Θ Ρ Ω Π Ι Ν Η   Π Ο Λ Η

Ηράκλειο 21/03/11

ΠΡΟΤΑΣΗ
Κύριε Δήμαρχε                                                                                                 Κύριε Πρόεδρε                                                                                                  Κύριοι Συνάδελφοι.
Στη προηγούμενη συνεδρίασή μας συμφωνήσαμε όλοι στην έκδοση ψηφίσματος για τη Λιβύη, με το οποίο πέραν της συμπαράστασης στο λιβυκό λαό, δηλώναμε τη διαφωνία μας για κάθε εξωτερική επέμβαση εκεί και ζητούσαμε τη μη συμμετοχή της χώρας μας στο τελευταίο αυτό ενδεχόμενο. Δυστυχώς οι εξελίξεις δεν μας δικαίωσαν. Η εξωτερική επέμβαση ξεκίνησε και η χώρα μας δήλωσε την ενεργή συμμετοχή της. Η φωτιά άναψε και άναψε στο σπίτι του γείτονά μας. Και «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σου, το καλύτερο που οφείλεις να κάμεις είναι να σπεύσεις να βοηθήσεις στο σβήσιμο της φωτιάς, αν δεν θες να καείς ο ίδιος».
Επί εκατοντάδες χρόνια στήνεται και εδραιώνεται μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας του ελληνικού με τον αραβικό κόσμο. Φιλία που δοκιμάστηκε πολλές φορές και σε δύσκολες εποχές και άντεξε. Αυτή η πολύχρονη διαδικασία έχει τεθεί ήδη σε κίνδυνο.
Παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε το αιματοκύλισμα του γειτονικού μας Λιβυκού λαού από το καθεστώς του Καντάφι. Σίγουρα πρέπει να καταδικάσουμε το καθεστώς αυτό και να συμβάλλουμε στην απομόνωσή του. Σίγουρα επίσης οφείλουμε να τονίσουμε την μεγάλη αξία των δημοκρατικών ελευθεριών και να υποστηρίξουμε εκείνους στη Λιβύη που τις υιοθετούν και αγωνίζονται γι’ αυτές. Σίγουρα τέλος μπορούμε να συστήσουμε τον ειρηνικό τρόπο για την επίλυση αυτού του εσωτερικού ζητήματος. Και να τονίσουμε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα, που δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση ακόμα κι όταν αυτή έχει την έγκριση του ΟΗΕ.
Η Κρήτη είναι δίπλα στη Λιβύη. Ένα πέλαγος μόνο είναι ανάμεσά τους για να τις ενώνει. Και αυτό το πέλαγος έχει γίνει ήδη το ρήγμα που τις χωρίζει. Και η Κρήτη δεν ευθύνεται γι’ αυτό. Ούτε η Λιβύη. Η γέφυρα αφήνει τη θέση της στο ρήγμα, με ευθύνη των δυνάμεων της Δύσης, που προσθέτουν το δικό τους υπέρμετρο βάρος στο αιματοκύλισμα του λιβυκού λαού, για να επιβάλουν τη δική τους θέληση και να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους. Με τα συμφέροντα όμως της Κρήτης και του λαού της ποιος ενδιαφέρεται;
Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Κρήτης. Είναι ίσως ο καταλληλότερος θεσμός για να οργανώσει εκείνη τη διαδικασία που θα επιτρέψει να ακουστεί η φωνή του λαού της Κρήτης. Μια φωνή που:
· Καταδικάζει το καθεστώς Καντάφι
· Στηρίζει και υπερασπίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες
· Συμπαραστέκεται στο λιβυκό λαό
· Θέλει να συνεχίσει τη φιλία με όλο τον αραβικό κόσμο
· Δεν συμφωνεί με εξωτερικές επεμβάσεις για επίλυση εσωτερικών ζητημάτων. Δεν εγκρίνει συνεπώς και αυτήν που εκτός των άλλων συμβαίνει στη γειτονιά της.
· Η έμπρακτη εφαρμογή όλων των παραπάνω ισοδυναμεί με κλείσιμο της βάσης στη Σούδα, γιατί η Σούδα είναι στην Κρήτη και η Κρήτη δικαιούται να έχει άποψη για τη λειτουργία της.
Μια φωνή που δεν θα διατυπωθεί μόνο με ένα ψήφισμα αλλά ως απόφαση μιας σύσκεψης όλων των φορέων της πόλης, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε απόφαση ή δυνατόν όλης της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού. Ο λαός της Κρήτης δεν πρέπει να επιτρέψει να μετατραπεί ο ίδιος σε μέρος του προβλήματος. Αλλά αν είναι να επιλέξει κάτι, και οφείλει να επιλέξει, να επιλέξει μόνο να γίνει μέρος της ειρηνικής λύσης του. Ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί και πρέπει να δείξει πως δεν εκδίδει ψηφίσματα μόνο για να τα εκδώσει, αλλά και γιατί τα εννοεί.
Προτείνουμε την έγκριση αυτού του κειμένου και την ανάληψη από τον κ. Δήμαρχο της πρωτοβουλίας για τη σύσκεψη των φορέων της πόλης μέσα στην εβδομάδα για τα περαιτέρω.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της κίνησης                                        Καμπιτάκης Κωστής, Γιάνναρη Eυσεβία, Κλάδος Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου