ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Απέδωσε η πίεση για την προστασία του αρχείου της Βικελαίας βιβλιοθήκης.

image Μετά από αρκετή καθυστέρηση, και πολλά αρνητικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, ο δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να λάβει μέτρα για τη διαφύλαξη του αρχείου της Βικελαίας βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πατρίς", με εντολή του δημάρχου, Γιάννη Κουράκη, ξεκίνησαν εργασίες στα υπόγεια της λεωφόρου Αντιστάσεως, εκεί όπου παραμένει το 90% των βιβλίων και των εφημερίδων, όλες οι σημαντικές βιβλιοθήκες του Βικέλα, του Σεφέρη, της Έλλης Αλεξίου. Θα γίνουν ειδικές κατασκευές ώστε τα βιβλία και οι εφημερίδες να μην είναι προσβάσιμα από τον κάθε επισκέπτη του κτηρίου, αλλά θα ληφθεί μέριμνα και για τους…επισκέπτες εκ των έσω, τα ποντίκια δηλαδή!! Τέλος, θα ληφθούν μέτρα και για την προστασία των αρχείων από τις υγρασίες .

Είναι σαφές ότι ο δήμος “σύρθηκε” ουσιαστικά σε αυτή του την απόφαση και από τις αντιδράσεις του κόσμου, που από την αρχή έδειξε να ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τη διαφύλαξη του πολιτιστικού θησαυρού της Βικελαίας βιβλιοθήκης, αλλά και από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου. Και, αν και έχω δηλώσει την αντίθεσή μου σε βαρύγδουπους και ψευδής τίτλους, η συμβολή του τύπου στην ανάδειξη της κατάστασης που επικρατεί έως σήμερα στους χώρους που φυλάσσονται τα αρχεία ήταν παραπάνω από σημαντική.

Αυτός θεωρώ ότι είναι (μεταξύ άλλων) ο ρόλος των ΜΜΕ: η ενημέρωση της κοινής γνώμης με αντικειμενικότητα, ώστε ο κάθε πολίτης να διαμορφώνει τη δική του άποψη, και η πίεση προς τους διοικούντες για λήψη μέτρων.

Ας ελπίσουμε μόνο στην περίπτωση του αρχείου της Βικελαίας βιβλιοθήκης, να μην είναι ήδη αργά… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου