ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Δ.Τ: Η αρχαιολογία “εκτελείται” στα έργα. Κάτω τα χεριά από την πολιτιστική μας κληρονομία

Απεργία των Εκτάκτων Αρχαιολόγων Κρήτης, Τρίτη 27/3, και  συγκέντρωση έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στις 11 π.μ.
image
«ΕΛΛΑΔΑ ΦΙΛΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»……….ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ;
Με αυτό το δελεαστικό για την "ανάπτυξη" τίτλο, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», όπου στο «κεφάλαιο Γ΄» προβλέπονται ρυθμίσεις απλοποίησης και επιτάχυνσης των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών. Μετά τα μεγάλα δημόσια έργα, μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας προβλέπεται και για τα μεγάλα ιδιωτικά έργα, βάσει του οποίου την ευθύνη για την επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού θα έχει ο κύριος του έργου!!!! Η Γενική Διεύθυνση αρχαιοτήτων θα ορίζει τον αριθμό κάθε ειδικότητας του προσωπικού και οι τοπικές Εφορείες θα πρέπει να παρέχουν τη σύμφωνη γνώμη τους  για το προσωπικό που θα επιλέγουν οι κατασκευαστικές εταιρείες!
Με λίγα και απλά λόγια, και πέρα από τα προσχήματα, η ευθύνη στο εξής για την πορεία των αρχαιολογικών εργασιών στα μεγάλα ιδιωτικά έργα περιέρχεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στους ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!
Με το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο...
τίθεται σε κίνδυνο η διαφύλαξη των αρχαίων μνημείων της χώρας, απαξιώνεται το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και, αλλά και η προσφορά και η ιδιότητα των αρχαιολόγων και των υπολοίπων εργαζομένων στα αρχαιολογικά έργα. οι εργαζόμενοι αφήνονται έρμαια των διαθέσεων των εργολάβων, που θα είναι πλέον οι άμεσοι εργοδότες τους. Και είναι γνωστό σε όλους ότι για τους εργολάβους μόνη έννοια αποτελεί η ταχεία και ανέξοδη περάτωση των έργων, εις βάρος των αρχαίων, τα οποία κατ' αυτούς αποτελούν "πέτρες ήσσωνος σημασίας"! Με μια πρωτοφανή καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποκτά ρόλο απλού παρατηρητή των αρχαιολογικών εργασιών, οι ρυθμοί των οποίων θα επιβάλλονται πλέον από τους εργολάβους. Οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα θα αναγκάζονται στο εξής να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των εργοδοτών τους, αφού από αυτούς θα εξαρτάται το εργασιακό μέλλον τους.
Οι Έκτακτοι Αρχαιολόγοι της Κρήτης απεργούν και αντιστέκονται στο αρχαιοκτόνο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο επιπλέον θα δοκιμάζει καθημερινά τις αντιστάσεις και τις αντοχές των εργαζομένων στον πολιτισμό! 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού να αποσύρει άμεσα τις διατάξεις αυτές, οι οποίες αναιρούν και καταργούν το ρόλο και τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφήνοντας τους κατασκευαστές ανεξέλεγκτους και τους εργαζόμενους απροστάτευτους στις πιέσεις και τους εκβιασμούς τους, εις βάρος της διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ -  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

1 σχόλιο: