ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Συνδικαλιστής κροίσος... με 9 εκατ. ευρώ

Κραυγαλέες περιπτώσεις κακοδιοίκησης και παράβασης καθήκοντος, αλλά και καθεστώς ατιμωρησίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, κατέγραψε για ακόμη μία φορά ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του.

Υπάλληλο... Κροίσο του υπουργείου Πολιτισμού με καταθέσεις που έφθαναν τα 9 εκατομμύρια ευρώ εντόπισε μεταξύ άλλων κατά τους ελέγχους που διενήργησε ο επιθεωρητής. Ο υπάλληλος -σήμερα συνταξιούχος- ήταν αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων και αρμόδιος για τη διαχείριση και κατανομή των χρημάτων των υπερωριών! Μόλις ξεκίνησε ο σχετικός έλεγχος παραιτήθηκε.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μόνο μία από τις πολλές που εντοπίσθηκαν κατά τον έλεγχο του πόθεν έσχες σε 8.080 υπαλλήλους.


Εγκύκλιος


Πέρα πάντως από τον έλεγχο κτήσης διαφόρων εισοδημάτων, ο κ. Ρακιντζής χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι με την εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, χρήματα από αφανείς πηγές στο εξής θα φορολογούνται (κάτι που θα ισχύσει και στην περίπτωση του Τ. Μαντέλη). Σημειώνεται ότι με την εγκύκλιο αυτή, ακυρώνεται ρύθμιση του πρώην υφυπουργού Αντ. Μπέζα, βάσει της οποίας τα εισοδήματα αυτά ήταν αφορολόγητα. Ενδεικτική σε κάθε περίπτωση είναι και η υπόθεση πανεπιστημιακού γιατρού, ο οποίος όταν έληξε η σύμβασή του με δημόσιο νοσοκομείο και πήγε σε ιδιωτικό, πήρε μαζί του και 440 φακέλους ασθενών. Η υπόθεση ελέγχεται ήδη από εισαγγελέα.

Τον ίδιο... δρόμο ακολούθησαν και οι παράνομες υποθέσεις χορήγησης άδειας κυκλοφορίας και απογραφής φορτηγών δημόσιας χρήσης, καθώς το 70% των οχημάτων που ελέγχθηκαν, διέθεταν άδεια με πλαστά πιστοποιητικά. Οι δε ευθύνες βαρύνουν εκτός από υπαλλήλους και την πρώην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Εντυπωσιακή είναι η περίπτωση διευθύντριας του υπουργείου Υγείας η οποία εκτός από τα σημαντικά και... πολύωρα καθήκοντά της συμμετείχε σε 31 επιτροπές(!) από τις οποίες μάλιστα ελάμβανε κανονικά αμοιβες.


Ποινές
Οι ποινές-χάδι στους αυθαιρετούντες υπαλλήλους συνεχίζουν να αποτελούν πάγια ευρήματα των ελέγχων του επιθεωρητή που αναγκάσθηκε να ασκήσει ένσταση σε ποσοστό 7,1% επί των πειθαρχικών αποφάσεων, προκειμένου να μην μείνουν ατιμώρητοι επίορκοι υπάλληλοι.

Για παράδειγμα, παιδίατρος δημόσιου νοσοκομείου που παρεπέμφθη για ανθρωποκτονία επειδή χορήγησε μεγαλύτερη δόση φαρμάκου σε παιδί, τιμωρήθηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο με ποινή παύσης ενός έτους! Υστερα από παρέμβαση του επιθεωρητή, η γιατρός απομακρύνθηκε.

Ένσταση άσκησε ο κ. Ρακιντζής και για απόφαση συμβουλίου που δεν επέβαλε καμία ποινή σε υπάλληλο φυλακών, ο οποίος «φρόντιζε» για την ευνοϊκή μεταχείριση κρατουμένων.

Συνολικά από τις 965 υποθέσεις που έφθασαν στα χέρια του Γενικού Επιθεωρητή, 359 αφορούσαν οικονομική διαχείριση, 146 πολεοδομικά ζητήματα, 80 θέματα υγείας- πρόνοιας, 75 περιβαλλοντικά ζητήματα, 65 μεταφορές και επικοινωνίες, 60 παραβίαση διοικητικών διαδικασιών και 28 δημόσια έργα. Ο κ. Ρακιντζής άσκησε πειθαρχικές διώξεις σε 292 υποθέσεις, ενώ απέστειλε στον εισαγγελέα 185. Στην πλειοψηφία τους αφορούσαν την μη υποβολή πόθεν έσχες.



Μεγάλο φαγοπότι στην Αυτοδιοίκηση
Λ. Ρακιντζής: Εκεί κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν βαρόνοι και φεουδάρχες


Πρωταθλητές στις παραβάσεις εμφανίσθηκαν για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, αφού το 37,8% των υποθέσεων που ελέγχθησαν αφορούσαν δήμους και νομαρχίες. «Εκεί είναι το μεγάλο φαγοπότι, όπου θεωρούσαν ότι ήταν ανέλεγκτοι, ότι ήταν βαρόνοι και φεουδάρχες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρακιντζής, ενώ έκανε ιδιαίτερα θετική αναφορά τόσο στον νόμο για την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, όσο και για τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο «Καλλικράτης» σχετικά με τη λήψη δανείων από δήμους. «Με το προηγούμενο καθεστώς δεν ήξερε τελικά τι είχε εγγυηθεί το δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά ο επιθεωρητής, σχολιάζοντας πως «αν κοπεί αυτός ο πακτωλός χρημάτων, δεν ξέρω πόσοι θα ενδιαφερθούν να γίνουν δήμαρχοι».


Προσλήψεις
Παράνομες προσλήψεις, αλλά και... όργιο αμειβόμενων επιτροπών, κατέχουν «εξέχουσα» θέση στην έκθεση του επιθεωρητή.

Αύξηση προσωπικού κατά 50% εντόπισε ο επιθεωρητής και στον ΟΣΚ Α.Ε. κατά την τριετία 2005- 2008.

Μάλιστα η μετατροπή του Οργανισμού σε Α.Ε «βοήθησε» στην κατακόρυφη αύξηση των μισθών ορισμένων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα τμηματάρχες του ΟΣΚ να πληρώνονται με 5.500 έως 8.000 ευρώ!

Εικόνα ασυδοσίας επικρατεί και με τη λειτουργία αμειβόμενων επιτροπών. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τα τελευταία χρόνια λειτουργούσαν 151 πολυμελείς επιτροπές, με τα μέλη τους να λαμβάνουν μηνιαίως από 300 έως και 1.400 ευρώ.

πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου