Αγαπημένα βιντεάκια

Loading...
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Ανοικτή επιστολή προς το δήμαρχο Χερσονήσου για την περιοχή του Αποσελέμη

Προς το Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ σε επίσκεψή τους στην περιοχή των εκβολών του Αποσελέμη διαπίστωσαν εκτεταμένες εκχερσώσεις με την χρήση μηχανικών μέσων για τη δημιουργία πίστας motocross. Οι εργασίες έχουν γίνει στο χώρο προϋπάρχουσας ανάλογης “υποδομής”, που φαινόταν να έχει εγκαταλειφθεί, αλλά που σήμερα επεκτείνεται και “αναβαθμίζεται”.

Οι συνέπειες, από την παραπάνω παρέμβαση, στο περιβάλλον του σημαντικού υγροτόπου, είναι βαρύτατες. Καταστράφηκε απερίσκεπτα μεγάλο τμήμα της αυτοφυούς χλωρίδας και αποδεκατίζεται ένα μοναδικό καταφύγιο άγριας ζωής.

Οι εκβολές και όλος ο ποταμός του Αποσελέμη έχουν κατά καιρούς δεχτεί τρομακτικές πιέσεις και καταστροφές από αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες. Όμως η υποβάθμιση και η παραπέρα απαξίωση του πολύτιμου τούτου φυσικού χώρου πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η περιοχή είναι προστατευόμενη ζώνη και είναι ευθύνη των τοπικών αρχών η φύλαξη και η προστασία της.

Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου πρέπει να παρέμβει. Να αναζητηθούν οι ένοχοι της καταστροφής, να ελεγχθεί η νομιμότητα των δράσεων τους και να αποδοθούν ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο οι εν λόγω δραστηριότητες να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή και να απαιτηθεί η αποκατάσταση του χώρου και του τοπίου, με τη βοήθεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Διαφορετικά αφήνουμε τον υγρότοπο του Αποσελέμη απροστάτευτο απέναντι σε όσους προσβλέπουν στην οικοπεδοποίηση, στην αλλαγή χρήσης και στην εμπορευματοποίησή του.

Ηράκλειο, 22 Αυγούστου 2011

0001

krinakia

Ακολουθεί μήνυμα από φίλη της κίνησης σχετικό με το θέμα:

Αγαπητοί φίλοι καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Ευχαριστώ για την ενημέρωση, θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα:

Οι εκβολές Αποσελέμη είναι ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ, προστατευόμενη σύμφωνα με τη νομοθεσία (Απόφαση με αριθμό 1456 (Φ.Ε.Κ. 754 Β΄/2001) «Ίδρυση μονίμου Κ.Α.Ζ. στην περιοχή Αποσελέμη του Δήμου Χερσονήσου του Νομού Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης») όπου "Σκοπός του χαρακτηρισμού των Κ.Α.Ζ. και των Ελεγχόμενων Κυνηγετικών Περιοχών είναι η «προστασία και διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας» και «η διατήρηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του θηραματικού πλούτου της χώρας». Οι περιοχές αυτές αποτελούν σήμερα ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, στις οποίες οι διατάξεις περί θήρας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της πανίδας. Εκτός από την απαγόρευση θήρας και σύλληψης κάθε είδους άγριας πανίδας για μη ερευνητικούς σκοπούς, για τα Κ.Α.Ζ. ισχύει απαγόρευση καταστροφής κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση, καταστροφής των ζωντανών φυτοφρακτών, αμμοληψίας, αποστράγγισης και αποξήρανσης ελωδών εκτάσεων και ρύπανσης των υδατικών πόρων και όχι μόνο.

Επίσης, απαγορεύεται η ένταξη Κ.Α.Ζ. σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό και η εκτέλεση έργων ή εργασιών εντός απαιτεί τη διαδικασία ελέγχου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων...".

Ο Νόμος 2637/1998 (Φ.Ε.Κ. 200 Α΄/1998)  τροποποίησε και συμπλήρωσε τις διατάξεις του Ν.Δ. 86/1969 (Δασικός Κώδικας) και του Νόμου 177/1975 (Φ.Ε.Κ. 205 Α΄/1975), και τα «Καταφύγια Θηραμάτων» μετονομάστηκαν σε «Καταφύγια Άγριας Ζωής» (Κ.Α.Ζ.) για όποιον ενδιαφέρεται.

Ευχαριστώ για την προσοχή , Πόπη Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου