ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης για την Ελλάδα και το 2011, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Χθες, στις Βρυξέλες, δόθηκε στη δημοσιότητα η μηνιαία έκθεσή της Ευρωπαϊκή Επιτροπής  με θέμα την κατάσταση της απασχόλησης και τις ευρύτερες προοπτικές στον κοινωνικό τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το 2011 όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Ελλάδα, αναμένεται να επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης…

Βέβαια μη φανταστείτε ότι η ανάπτυξη και στην ΕΕ θα τρέχει με τρελούς ρυθμούς. Μόλις και μετά βίας θα έχει θετικό πρόσημο στις αρχές του 2011, για να φτάσει στο +1,7 στο τέλος του 2011. Για την Ελλαδίτσα μας όμως, το πρόσημο της ανάπτυξης θα είναι αρνητικό…

Αυτό είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη και το σοβαρότερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή, μαζί με τις υπέρογκες δαπάνες των προμηθειών στον τομέα της υγείας. Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά δε βλέπω μέχρι στιγμής να γίνεται καμία συγκροτημένη ενέργεια από το Υπουργείο Οικονομίας  και Ανταγωνιστικότητας, ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις της χώρας. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι η αύξηση του μέγιστου αριθμού των απολύσεων και η μείωση των αποζημιώσεων δε θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, αλλά στην αύξηση της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση στην ΕΕ, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι «παρά τα προφανή σημάδια σταθεροποίησης, η κατάσταση της αγοράς εργασίας θα παραμείνει αδύναμη για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη», με την απασχόληση να μειώνεται κατά 0,9% το 2010 για να αυξηθεί κατά 0,3% το 2011.Έτσι,  φέτος στην ΕΕ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, η οποία αναμένεται να φτάσει στο 9,8% το 2010 για να μειωθεί οριακά στο 9,7% το 2011.

Στη χώρα μας βέβαια, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ανεργία έχει ήδη σκαρφαλώσει στο 11,6%, (δες εδώ)και όπως καταλαβαίνετε, μάλλον πάει για περεταίρω αύξηση. Μάλιστα άκουσα τις προάλλες στην τηλεόραση, ότι οι εταιρίες έχουν παγώσει τις απολύσεις το τελευταίο διάστημα, περιμένοντας τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά, προκειμένου να ωφεληθούν από τις μειώσεις στις αποζημιώσεις.

Ανάπτυξη και ανεργία λοιπόν…Μπορεί να υπάρξει η πρώτη χωρίς να αυξηθεί η δεύτερη; Η λογική απάντηση είναι: μα φυσικά!!! Αφού όταν υπάρχει ανάπτυξη, δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας!!! Ε λοιπόν, εδώ στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ανάπτυξη δίνοντας κίνητρα για απολύσεις…Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου