ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Και αυτά τα Ζωνιανά να προβάλετε στην υπόλοιπη Ελλάδα, κύριοι καναλάρχες…

image Την Κυριακή που μας πέρασε (18 Ιουλίου) πραγματοποιήθηκε στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου η 3η Γιορτή Βοσκού και Τυριού. Η εκδήλωση που οργάνωσαν οι κάτοικοι της περιοχής υπό την καθοδήγηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών προσέλκυσε αρκετό κόσμο, ενώ στόχο είχε την ανάδειξη της εργασίας των κτηνοτρόφων, τον τρόπο παραγωγής των τοπικών προϊόντων αλλά και την προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η γιορτή άρχισε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα με την επίδειξη τυροκομικών τεχνών από τους τυροκόμους της περιοχής,  γυναίκες του χωριού πρόσφεραν ποικιλία τοπικών εδεσμάτων (ποιος δεν έχει αλήθεια δοκιμάσει τα μακαρόνια με ανθότυρο;;). Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από το Κέντρο Νέων του Δήμου Ρεθύμνου και από τον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Μπικάκη.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε μετά τις 9 το βράδυ, με την κοπή ενός τεράστιου τυριού που είχε παρασκευάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, και είχε βάρος 450 κιλά, αγγίζοντας το ρεκόρ Γκίνες. Το τυρί μοιράστηκε στους παρευρισκομένους, και συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο κουλούρι, αφήνοντάς τους όλους καταγοητευμένους από τη γεύση του. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το πρωί με χορό και τραγούδι στην πλατεία του χωριού.

Αυτά είναι τα Ζωνιανά που θέλουμε στην Κρήτη..Και καλό είναι και τα μέσα ενημέρωσης να προβάλουν λίγο και αυτή την πλευρά της Κρητικής κουλτούρας και παράδοσης. Γιατί μπορεί η παραβατικότητα να είναι έντονη στην ορεινή Κρήτη, δεν είναι όμως το μοναδικό της στοιχείο. Κανείς δεν επικροτεί π.χ. τα γεγονότα Νοέμβριου του 2007, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικών, μεταξύ αυτών και του Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος μέχρι σήμερα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Όμως κανένα κανάλι τηλεοπτικό Πανελλήνιας εμβέλειας δεν έχει ασχοληθεί με τη ζωή στο χωριό αυτό, την ιστορία του, τον πολιτισμό του, την κουλτούρα του…Ποιος ξέρει για παράδειγμα, το Σπήλαιο Σφεντόνη ή  το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Ποταμιάνου ; Λίγοι εκτός Κρήτης, για να μην πω και εντός, αφού η προβολή τους είναι ελάχιστη, έως ανύπαρκτη…

«Πέρα από τα τυροκομικά και παραδοσιακά προϊόντα, σκοπός μας είναι να αναδείξουμε και τα θετικά στοιχεία της περιοχής μας. Είμαστε μια περιοχή με πλούσια Ιστορία και διατηρούμε ακόμη και σήμερα τα ήθη και τα έθιμα. Στο χωριό μας υπάρχουν πολλοί κάτοικοι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι του μόχθου, της εργασίας, ενώ πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι ο Μυλοπόταμος είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας σε πολύτεκνες οικογένειες. Για εμάς προέχει το κοινωνικό συμφέρον και όχι το ατομικό. Αν κάποιες αρχές όπως η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοϋποστήριξη εξαλείψουν, τότε δεν έχει μέλλον αυτός ο τόπος» , είχε πει  μια μέρα πριν τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού  ο  αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου  κος Παρασύρης , και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, ειδικά ως προς το τελευταίο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου