Πιθανότατα να έχετε διαβάσει το τελευταίο διάστημα για 15 συμβασιούχους του πρώην δήμου Ν. Αλικαρνασσού και νυν δήμου Ηρακλείου που δουλεύουν στην καθαριότητα, και μένουν απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες από το δήμο.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, παρόλο που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Παρά το ότι προσελήφθησαν με διαφανείς διαδικασίες, αρχικά τους πρώτους μήνες παρουσιάζονταν κάποιο πρόβλημα με τις πληρωμές τους στο ελεγκτικό, αλλά ξεπεράστηκαν, για να βρεθούν στη συνέχεια νέα εμπόδια στη Λότζια.
Έτσι, οι 15 συμβασιούχοι αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχουν επάξια δουλέψει . Η έκβαση της δικαστικής διαδικασίας ήταν επιτυχής γι’ αυτούς, με συνέπεια να εκδοθούν (15) διαταγές πληρωμής του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου (με αριθμούς διαταγής 772/2011, 773/2011, 803/2011, 774/2011, 778/2011,775/2011, 776/2011, 777/2011, 801/2011, 802/20011,804/2011, 805/2011, 806/2011,807/2011 και 826/2011 ).
Προς τιμήν του βέβαια ο δήμος Ηρακλείου, αφού ταλαιπώρησε φυσικά και άφησε απλήρωτους για 3 μήνες τους νόμιμα εργαζόμενους, αποφάσισε με την υπ’ αρ. 57 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τη μη άσκηση ανακοπών των παραπάνω ενταλμάτων πληρωμής. Έτσι, φαίνεται ότι οι 15 εργαζόμενοι θα λάβουν σύντομα τα χρήματα που αναλογούν στους 2 πρώτους μήνες του 2011.
Το λυπηρό είναι όμως ότι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να ξοδέψουν χρήματα που δεν έχουν σε δικηγόρους, για να διεκδικήσουν τον κόπο τους και τα δεδουλευμένα τους. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στο δήμο Ηρακλείου με συμβασιούχους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσει συμβασιούχων που ακόμα, μετά από 4 και 5 χρόνια, τραβιούνται ακόμα στα δικαστήρια για να πληρωθούν.
Ας ελπίσουμε ότι με τις αυστηρές διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί πλέον με τον Καλλικράτη, τα φαινόμενα αυτά να εκλείψουν. Άλλωστε, από εδώ και στο εξής, θα βλέπουμε ολοένα και λιγότερους συμβασιούχους στους δήμους!!!
Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που πολίτες αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να πάρουν τα χρήματα τους από διάφορους δήμους του νομού μας. Βοηθάει βέβαια και ο ... επίτροπος με τις αποφάσεις του. Όταν βέβαια πηγαίνουν δικαστικά οι αδικημένοι πολίτες ... ξαφνικά αλλάζουν και οι αποφάσεις του επίτροπου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί κ. επίτροπε ... δεν καταλαβαίνετε ότι δεν τα κλέψανε τα λεφτά αλλά τα δούλεψαν οι άνθρωποι. Εσείς ΤΣΑΜΠΑ δουλεύετε;
Βέβαια υπάρχουν πολλά ευτράπελα ... όπως ότι από το 2008 ο Δήμος Ηρακλείου χρωστάει ακόμα λεφτά σε πάρα πολλούς που ασχολήθηκαν με Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του δήμου. Ο κ. Χυντηράκης όμως πληρώθηκε για ότι πολιτιστικές εκδηλώσεις έκανε πρόσφατα (2011), και ας παραπονιόταν ότι η επιταγή δεν ήταν φρέσκια! Γι' αυτό θα πηγαίνει στο Δήμο παρόλο που έπρεπε να αποχωρήσει. Για να μην το ξεχάσουν σε όποιες μελλοντικές εκδηλώσεις. Βλέπετε, δεν τις κάνει τσάμπα, πληρώνετε αδρά, σε αντίθεση με αρκετούς άλλους που εργάζονται μέρες αφιλοκερδώς για να προσφέρουν πολιτιστικές υπηρεσίες στους πολίτες της πόλης μας!
Κοίτα, ξέρω από διάφορους φίλους μου που παλιότερα δούλευαν συμβασιούχοι στο δήμο Ηρακλείου, ότι δεν ήταν ακριβώς σύνομες οι συμβάσεις τους. Π.χ. τους ανανέωναν συμβάσεις γαι 3ο συνεχόμενο χρόνο, πράγμα σαφώς ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Αυτές οι συμβάσεις σαφώς και κολλούσαν στον επίτροπο. Το ότι και αυτός το παρατραβά σε κάποιοες περιπτώσεις, και αυτό το έχω ακούσει..
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τον κο Χυντηράκη, που τις απόκριες έβγαινε στα κανάλια ως "σύμβουλος" του δημάρχου, η σύμβασή του είχε λήξει στις 31-12-2011. Πραγματικά δεν ξέρω πως πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του, αλλά είναι θέμα προς διερεύνηση, αφού η απόφαση του δημάρχου για την πρόσληψή του ως σύμβουλο δεν εγκρίθηκε από τον επίτροπο.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις υπαλλήλων από πρώην μικρούς Δήμους που δεν έχουν προσληφθεί με διαφανείς διαδικασίες.
ΑπάντησηΔιαγραφή