ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Αναγνώστης: Για τις αποζημιώσεις αγροτών από περονόσπορο…

Γράφει ο anthropakos:

image Μια υπόθεση για τους αγρότες που μου προκαλεί...ναυτία!

Ποτέ μέχρι σήμερα ακόμα και στις μεγαλύτερες ζημιές που έζησαν ποτέ οι αγρότες της Κρήτης, δεν δόθηκαν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ για ζημιές από περονόσπορο στα αμπέλια. Και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι ούτε τώρα θα δοθούν.

Ο περονόσπορος ως αίτιο εντάσσεται στα ΠΣΕΑ. Αυτά τα προγράμματα που επιδοτούνται μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, δεν δίνουν αποζημιώσεις. Και αν κάποτε δώσουν, είναι ψίχουλα. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2004, "κάηκαν" από τον παγετό πάνω από μισό εκατομμύριο ελαιόδεντρα στο νομό Ηρακλείου. Οι ζημιές εντάχθηκαν στα ΠΣΕΑ. Ακόμα...περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά λεφτά δεν πήραν και ούτε πρόκειται να πάρουν ποτέ!

Θέλω να ξεκαθαρίσω μάλιστα, ότι φέτος ο περονόσπορος που έχει καταστρέψει τα αμπέλια της Κρήτης, δεν είναι ο..."εαυτός" του... Είναι αποτέλεσμα χαλαζόπτωσης, βροχοπτώσεων μέχρι και τον Ιούνιο, χαμηλών θερμοκρασιών, ανεμοθύελλας κ.λ.π. Επομένως, οι καταστροφές φέτος δεν είναι από τον περονόσπορο. Είναι από τις καιρικές συνθήκες. Και οι καιρικές συνθήκες εντάσσονται κανονικά στον ΕΛΓΑ και δίνουν στους αγρότες γρήγορο και "ζεστό" χρήμα. Όμως, από τη μια κάποιοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, τίναξαν στον αέρα την μοναδική ευκαιρία του αμπελουργικού κόσμου να αποζημιωθεί, αφού από την άνοιξη άρχισαν να διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω..περονόσπορου...

Μάλιστα, για να χρυσώσουν το χάπι έκαναν μια μικρή αναφορά και στις καιρικές συνθήκες, αλλά το αποτέλεσμα για το οποίο ζήτησαν και ζητούν αποζημιώσεις είναι ο περονόσπορος. Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι υποτιθέμενες προσπάθειες τους να "ανακαλύψουν" παραθυράκια για να ενταχθεί ο περονόσπορος στον ΕΛΓΑ και όχι στα ΠΣΕΑ, έπεσαν στο κενό. Το παιχνίδι έχει στηθεί για τα καλά στις πλάτες των αγροτών. Μόνο η εφημερίδα "Ν.Κρήτη" με εκτενή ρεπορτάζ που έχουν προκαλέσει και τις οργισμένες...απαντήσεις των συνδικαλιστών της ΟΑΣΝΗ, έχει αναδείξει την υπόθεση.

Να ξέρουν λοιπόν οι αμπελουργοί... Κάποιοι δήμαρχοι - προφανώς από άγνοια - και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως και η ΟΑΣΝΗ, μάλλον εκτελώντας άνωθεν κομματικές εντολές, ευθύνονται για το τελικό αποτέλεσμα. Και αυτό δεν θα είναι άλλο από την ένταξη του περονόσπορου στα ΠΣΕΑ. Και αυτό σημαίνει ότι οι αμπελουργοί θα αποζημιωθούν το ίδιο...καλά, όπως αποζημιώθηκαν και οι ελαιοπαραγωγοί για τον παγετό του 2004. Να ετοιμάζουν από τώρα τους λογαριασμούς τους, λοιπόν, για την...αποταμίευση των χρημάτων τους. Όσο για την κυβέρνηση, καλά θα κάνει να πάψει να τους εμπαίζει. Τους τα έχει πάρει χοντρά φέτος μέσω του νέου νόμου του ΕΛΓΑ. Και αν είχαν αρνηθεί να υπογράψουν τις εξουσιοδοτήσεις για να μπορεί ο ΕΛΓΑ να μπαίνει στους λογαριασμούς τους, ο νόμος του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι οι φερόμενες ως οφειλές τους - δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές ή αλλιώς τα κερατιάτικα χαράτσια που τους έχουν επιβάλλει - θα βεβαιώνονται στις κατά τόπους ΔΟΥ. Επομένως, οι αμπελουργοί είναι χαμένοι από χέρι, είτε έτσι, είτε αλλιώς, αφού και ένα σωρό λεφτά πλήρωσαν. Και αποζημιώσεις προφανώς δεν θα πάρουν.

Συγνώμη αν σας κούρασα. Αλλά προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και με όλα αυτά απλά...ξερνάω. Εσείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου