ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιοι δήμαρχοι έχουν δημοσιοποιήσει τη Δήλωση Περιουσιακής τους Κατάστασης!

Είναι γνωστό ότι με τη διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρείται με την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι αποκτούν πολύ μεγάλη εξουσία, και πάρα πολλές αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος ανήκαν στην κεντρική εξουσία ή στις νομαρχίες μεταβιβάστηκαν αντίστοιχα σε αυτούς.

Αυτό όμως που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, είναι ότι μαζί με την πρόσθετη εξουσία που αποκτούν, οι τοπικοί άρχοντες σε επίπεδο δήμων έχουν και πρόσθετες υποχρεώσεις, που, όπως φαίνεται, επιλέγουν να αγνοούν προκλητικά. Μία από αυτές είναι και η δημοσιοποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης στην ιστοσελίδα του δήμου τους.

Ο “Καλλικράτης”, όπως είναι γνωστός ο νόμος 3852/2010, στο άρθρο 61 παρ. 4 με τίτλο “Υποχρεώσεις δημάρχου, αντιδημάρχου και μελών επιτροπών”, αναφέρει :

“Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.”

kalikratis64

Η πολύ σωστή αυτή διάταξη του Καλλικράτη δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα από τους περισσότερους δημάρχους! Με το λίγο ψάξιμο που έκανα στο διαδίκτυο, είδα ότι έχουν αναρτηθεί η περιουσιακή κατάσταση του δημάρχου Αθηναίων κου Καμίνη, του δημάρχου θεσσαλονίκης κου Μπουτάρη, του δημάρχου Ερετρίας, του δημάρχου Κέρκυρας, του δημάρχου Δωδώνης, του δημάρχου Χαλκιδέων, του δημάρχου Δάφνης Υμηττού, του δημάρχου Χίου, του δημάρχου Πάτρας και διαφόρων άλλων, που δεν έχει νόημα να τους αναφέρω όλους.

Πάρα πολλοί όμως δήμαρχοι, και οι πλειοψηφία των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων που συμμετέχουν στις επιτροπές ποιότητας ζωής και στις οικονομικές επιτροπές των δήμων, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες τους. Καλό θα ήταν λοιπόν να το κάνουν και αυτοί, αφενός για να συμμορφωθούν με το νόμο και αφετέρου για να μην υπάρχουν υπόνοιες για το σκοπό της παράλειψής τους αυτής.

Αυτό που έχει αξία τώρα να δούμε είναι πόσοι από τους δημάρχους του Νομού Ηρακλείου Κρήτης έχουν αναρτήσει τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης στην ιστοσελίδα του δήμου τους.

Αυτούς που κατάφερα να βρω ότι το έχουν κάνει μέχρι σήμερα είναι ο δήμαρχος Βιάννου κος Παύλος Μπαριτάκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου κος Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κος Κώστας Μαμουλάκης αλλά και ο δήμαρχος Ηρακλείου κος ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ!

Για τους δημάρχους Αρχανών –Αστερουσίων, Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδας δεν κατάφερα να βρω τίποτα, όσο και αν έψαξα… Και πιστέψτε με, έψαξα πολύ!!! Αν πάλι κάνω λάθος , τους ζητάω να μου στείλουν το σύνδεσμο που οδηγεί στη δήλωσή τους…

Όσο για το τι δηλώνουν οι δήμαρχοι, τα στοιχεία είναι αρκετά αποκαλυπτικά…. Γιατί δεν έχει σημασία μόνο να κάνεις τη δήλωση, αλλά και τι δηλώνεις… Αλλά αυτά θα τα δούμε σε επόμενη ανάρτηση…

1 σχόλιο:

  1. και οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι όχι μόνο οι δήμαρχοι να αναρτήσουν τα οικονομικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή