Με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών οι αποδοχές των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στα οποία κύριος μέτοχος είναι το Ελληνικό δημόσιο, από 1η Νοεμβρίου έχουν υποστεί περικοπές κατά επιπλέον 25%, δηλαδή 35 % από το 2009. Σε αυτό το μοτίβο θα βαδίσουν από 1-1-2012 και οι υπόλοιπες τράπεζες, επικαλούμενες τις απώλειες κερδών λόγω κουρέματος των ομολόγων.
Η Τράπεζα Πειραιώς μόλις χτες ανακοίνωσε ότι, προκειμένου να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας, προχωρά σε μείωση των μισθών από 10% έως 20% προκειμένου να περιορίσει κατά 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο το μισθολογικό κόστος. Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ύψος του μισθού και διαμορφώνονται ως εξής: μισθοί μέχρι 1.500 ευρώ μειώνονται κατά 10%, από 1.500 έως 3.000 ευρώ κατά 15%, ενώ για το τμήμα του μισθού από 3.000 ευρώ και πάνω η μείωση φτάνει το 20%. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι , στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του μισθού, επειδή διαμορφώνεται κάτω από τα ελάχιστα όρια της συλλογικής σύμβασης της ΟΤΟΕ, υιοθετείται η λύση της 4ήμερης εργασίας!
Κι άλλες τράπεζες όμως έχουν ζητήσεις από τους συλλόγους των εργαζομένων τους αντίστοιχες μειώσεις.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε περιορισμό του μισθολογικού κόστους κατά 150 εκατ. ευρώ ετησίως, της Εμπορικής Τράπεζας ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή του κόστους μισθοδοσίας τους κατά 20% -50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση με ανώτατο όριο μεικτών αποδοχών τις 6.000 ευρώ για τους διευθυντές διευθύνσεων και 5.000 ευρώ για τους διευθυντές τομέων (εξαιρούνται των περικοπών υπάλληλοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.400 ευρώ μεικτά), ενώ της Γενικής Τράπεζας έχει ζητήσει μείωση μισθών και επιδομάτων κατά 15% και την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.
Έχουμε λοιπόν μπει ήδη στην εποχή ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΟΚΟ ΤΟΜΕΑ. Και λέω επίσημης, γιατί ανεπίσημα στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, γίνεται χαμός. Η ημιεργασία είναι καθεστώς στα χαρτιά, ενώ στην πραγματικότητα σε ένα μεγάλο ποσοστό το ωράριο είναι πλήρες, ενώ ρεπό είτε δε δίνονται είτε δεν πληρώνονται.
Όσο για την κυβέρνηση, έχει εγκαταλείψει προ πολλού “την κόκκινη γραμμή” όπως την ονόμαζε, και το επιχείρημα ότι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα φέρουν μειωμένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και θα τα οδηγήσουν σε κατάρρευση.
Άντε, με τις υγείες μας, και στα ιδιωτικά σχολεία με το καλό! Γιατί δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός στο δημόσιο σχολείο να παίρνει καθαρά 750 ευρώ, και στο ιδιωτικό περισσότερα (τον ειρωνικό τόνο ελπίζω να τον πιάσατε)!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου