ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τι έφταιξε για τον 3ο θάνατο εργαζόμενου στα δίκτυα της ΔΕΗ

Μάθαμε χτες για τον 3ο θάνατο εργαζόμενου σε εργολάβο της ΔΕΗ στο Ηράκλειο τον τελευταίο χρόνο. Πέρα από το προφανές αίτιο του δυστυχήματος, που είναι Η ΕΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ του δικτύου της ΔΕΗ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι στύλοι, οι οποίοι θα πρέπει κατά καιρούς να πισσώνονται ή ακόμα και να αντικαθίστανται όταν κρίνεται απαραίτητο, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που έχουν συντελέσει, πιθανότατα όχι σε τόσο δευτερεύοντα βαθμό.

στυλος Ο άτυχος τεχνίτης λοιπόν με το συνεργείο του βρισκόταν στο σημείο για να εκτελέσει εργασίες συντήρησης του δικτύου, και του υποσταθμού που βρίσκονταν πάνω στο στύλο (μπορείτε να τον δείτε στη φωτογραφία από το cretalive). Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω,  ο στύλος αυτός ήταν ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ, δηλαδή τα καλώδια της ΔΕΗ τερμάτιζαν σε αυτόν, και από την άλλη μεριά δεν υπήρχαν καλώδια. Η τάση λοιπόν των καλωδίων, αλλά και η ροπή από το βάρος του υποσταθμού, εξισορροπούνταν από ένα ΕΠΙΤΟΝΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΣΥΡΜΑΤΟΣΧΟΙΝΟ ΠΟΥ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΤΟ ΣΤΥΛΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης λοιπόν, τα καλώδια του δικτύου ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ! ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΝΟ, το οποίο, ελλείψει της τάσης των καλωδίων, ασκούσε πλέον δύναμη προς της μεριά του στο στύλο, πάνω στον οποίο εργαζόταν ο άτυχος άνδρας! Χάθηκε λοιπόν έτσι η ισορροπία των δυνάμεων. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΥΛΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΣΑΠΙΣΕΙ, προκάλεσε το σπάσιμο του στύλου στη βάση του, και την πτώση του στο έδαφος, παρασύροντας και τον εργαζόμενο.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ από άτομα που γνωρίζουν το θέμα, και ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ. Αυτά που πρέπει όμως να κρατήσουμε και από αυτή την τραγική ιστορία, όπως και από τις προηγούμενες,  είναι δύο βασικά στοιχεία: το πρώτο είναι η ΕΛΛΕΙΠΕΣΤΑΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ των δικτύων της ΔΕΗ, η οποία οφείλεται στην ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Το δεύτερο είναι η ΑΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ που εκτελούν εργασίες στα δίκτυα της ΔΕΗ ή η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ τους από άτομα έμπειρα και κατάλληλα καταρτισμένα, ώστε να μπορούν κάθε φορά να εκτιμούν σωστά τις συνθήκες και τους πιθανούς κινδύνους, και να λαμβάνουν τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Και πάνω στα δύο αυτά στοιχεία θα πρέπει να δοθεί άμεσα βάρος από τους αρμοδίους της ΔΕΗ και του Υπουργείου Εργασίας. Διαφορετικά, λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά, αλλά δε θα αργήσουμε να θρηνήσουμε και τέταρτο θύμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου