Φαντάζομαι οι περισσότεροι θα έχετε ενημερωθεί για το τραγικό ατύχημα που συνέβη χτες στις Δαφνές, όταν ένας 30χρονος εργαζόμενος σε εργολάβο της ΔΕΗ, στην προσπάθειά του να επισκευάσει βλάβη σε υποσταθμό κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα.Το ηλεκτρικό ρεύμα διαπέρασε το σώμα του, του προκάλεσε εγκαύματα στο 50% του σώματός του και κατέστρεψε το μυϊκό του σύστημα, ενώ τα όργανά του κινδυνεύουν να υποστούν βλάβες. Η κατάστασή του είναι πολύ κρίσιμη, και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε μονάδα εγκαυμάτων στην Αθήνα. Είναι διασωληνωμένος και σε καταστολή.
Στην υπόθεση όπως είναι φυσικό έχει παρέμβει και ο εισαγγελέας, και έχει κατέβει και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της ΔΕΗ από την Αθήνα, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα.
Από την πλευρά του εργολάβου, στον οποίο εργάζονταν ο άτυχος νεαρός υποστηρίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αδειούχος τεχνίτης, αλλά μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος, μπορούσε να εκτελεί τέτοιου είδους εργασίες, από τη στιγμή που στο συνεργεί υπήρχε και ο αδερφός του, ο οποίος ήταν αδειούχος τεχνίτης. Το βασικό όμως, όπως υποστηρίζει πάντα ο εργολάβος, είναι ότι από τη ΔΕΗ είχε δοθεί διαβεβαίωση για διακοπή ρεύματος.
Από την πλευρά της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι δεν είχε δοθεί καμία τέτοια άδεια, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος δήλωσε ότι "Ο άτυχος 30χρονος δεν έπρεπε να βρίσκεται καν στο στύλο και να εκτελεί εργασίες. Η πρόσληψή του αναφέρει ότι εκτελεί χρέη οδηγού" . Πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τόσες επικίνδυνες και απαιτητικές εργασίες άνθρωποι ανειδίκευτοι που βαπτίζονται "μαθητευόμενοι".
Το όλο θέμα με έχει βάλει από χτες σε σκέψεις. Όχι μόνο επειδή κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του ένα νεαρό παιδί, αλλά επειδή τέτοιου είδους βλάβες συμβαίνουν συχνά, και είναι πιθανό ένα τέτοιο ατύχημα να ξανασυμβεί. Με τη βοήθεια φίλων λοιπόν, έψαξα και βρήκα ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, και ποια θα πρέπει να είναι ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ , αντιγράφω:
Εργασίες σε υποσταθμούς ( σελ. 65):
“Τα κυριότερα μέτρα ασφαλείας είναι τα ακόλουθα:
Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να επιχειρήσει οποιαδήποτε εργασία επεμβάσεως σε οποιοδήποτε τμήμα εγκατάστασης ή συσκευή, εκτός εάν:
- Το τμήμα αυτό (ή η συσκευή) έχει πάψει να τροφοδοτείται με τάση
- Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να απομονωθεί από τα στοιχεία με τάση και να παραμένει απομονωμένο
- Έχει εξακριβωθεί ότι είναι ελεύθερο τάσεως και έχει γειωθεί αποτελεσματικά όχι μόνο έναντι εσφαλμένης ή κακόβουλης τροφοδοτήσεως με τάση στερεάς πηγής, αλλά και έναντι ενδεχόμενης προσπτώσεως υπερκείμενου ενεργού αγωγού ο οποίος κόπηκε πάνω σε κύκλωμα που απομονώθηκε για εργασία.
- Έχουν επισημανθεί κατά τρόπο αναμφισβήτητα σαφή τα γειτονικά στοιχεία που είναι εκτός ζώνης εργασίας και θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό τάση
- Έχει δοθεί σχετική άδεια εργασίας
Εξακρίβωση της έλλειψης τάσεως γίνεται με χρήση κατάλληλου δοκιμαστικού. ”
Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι, για να επέμβει κάποιος σε ένα υποσταθμό, ή σε μια εγκατάσταση της ΔΕΗ που φέρει ηλεκτρικό ρεύμα, και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση ΥΠΟ ΜΕΣΗ ΤΑΣΗ και όχι χαμηλή, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Θα πρέπει δηλαδή, ακόμα και να έχει λάβει τη σχετική διαβεβαίωση ότι η εγκατάσταση δε βρίσκεται υπό τάση (κοινώς δεν έχει ρεύμα), να απομονώνει το τμήμα που δουλεύει με ασφάλειες, να γειώνει το τμήμα που δουλεύει ώστε αν γίνει κάτι το ρεύμα να φύγει προς τη γη, και να δοκιμάζει πριν επέμβει ότι το τμήμα δεν έχει τάση.
Η δοκιμή αυτή γίνεται με ένα “κοντάρι” μεγάλου μήκους, που στην άκρη του έχει ένα μεταλλικό γάντζο. Ο γάντζος πάει στο καλώδιο ή στο στοιχείο, και η άλλη άκρη του κονταριού ακουμπάει στη γη. Αν υπάρχει ρεύμα, ένα όργανο που βρίσκεται στο κοντάρι (αμπεροτσιμπίδα) θα δείξει κάποια ένδειξη. Αν όχι, τότε είναι ασφαλές να δουλέψεις.
ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΙΣ ΔΑΦΝΕΣ; ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ!!! Γιατί, πολύ απλά, αν είχαν τηρηθεί, δε θα είχε γίνει το ατύχημα! Θα είχαν αντιληφθεί ότι υπάρχει ρεύμα στον υποσταθμό, και θα είχαν κάνει τις προβλεπόμενες ενέργειες.
Σαφώς λοιπόν υπάρχουν ευθύνες για την μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Και στο συνεργείο του εργολάβου της ΔΕΗ θα έπρεπε να υπήρχε κάποιος επικεφαλής, ο οποίος θα φρόντιζε αφενός αυτός που εκτελεί τις εργασίες να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και άδεια εργασίας, και αφετέρου να τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας. Τώρα, αν υπάρχουν και ευθύνες της ΔΕΗ, επειδή έπρεπε να είχε διακόψει τη ρευματοδότηση και δεν το έκανε, αυτό θα το δείξει η έρευνα.
Και αυτή η περίπτωση όμως απέδειξε ότι με το ρεύμα δεν παίζουμε. Και κάθε τί γύρω από αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και πάντα, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, έστω και αν μας φαίνονται υπερβολικοί ή περιττοί. Γιατί υπάρχουν για να μας σώσουν τη ζωή.
Καποιος σήμερα μου είπε: "αν εισαι τεχνίτης σε συνεργείο και τηρείς τους κανόνες ασφαλείας κινδυνεύεις με απολύση". Δυστυχώς κάπως έτσι έχουν μάθει να κάνουν τις δουλειες τους οι εργολαβοι στον τόπο μας. Παιζουν με τη ζωη των υπαληλλων τους ενω τους αφηνουν να πιστευουν ότι κάνουν τον μάγκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατι ακομη που δεν αναφερεται εδω ειναι οτι ,συμφωνα με νομο του κρατους απο το 1975 ,απαγορευονται οι χειρισμοι σε δικτυο στη μεση ταση χωρις την παρουσια εργοδηγου η εστω αρχιτεχνιτη.Αυτοσ δεν υπηρχε στο ατυχημα στις Δαφνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπισης οταν ενα δικτυο τεθει προσωρινα εκτος τασεως ,συνεχιζει να θεωρειται οτι ειναι υπο ταση.
Σ αυτην την περιπτωση απαγορευεται η χρησιμοποιηση β.προσωπικου.
Όλοι μα όλοι σχεδόν οι τεχνίτες δουλεύουν υπό τάση και ο λόγος της μη διακοπής απλός,για την όχληση του κόσμου,άρα και αποφεύγεται.Έτσι φυσικά αυξάνονται τα ηλεκτρικά ατυχήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλαρακο πολυ σωστα τα λες ο πατερας μου εργαζεται στη δεη τωρα λεγεται δεδηε και τα ζει καθημερινα αυτα που ανεφερες δυσκολες συνθηκες χωρις τα απαραιτητα μετρα προστασιας εστω και ατομικα. για τους αλλους 2 που σχολιασαν πιο πανω ενα θα πω : αν τηρουνταν κατα γραμμα η κανονισμοι τους οποιους κακως υπενθυμιζουμε καθε φορα αφου ολοι τους γραφουν στα παλια τους ..... θα μειωνονταν οι κινδυνοι ηλεκτροπληξιας ειτε αυτο λεγεται μεση ειτε χαμηλη ταση. στο ρευμα ενα λαθος και ειναι το τελευταιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή