ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Καμία πρόοδο στις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου Αχτάρικα εδώ και περίπου 2 μήνες!

Από την τοποθέτηση των δοκών

Στις 28/2/2011, με την 42/2011 Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, δίνονταν παράταση στο έργο «Αποκατάσταση -ενίσχυση δημοτικού κτιρίου Αχτάρικα» μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2011. Και λίγο πριν τη λήξη της, στις 20 Μαρτίου 2011, ο δήμαρχος Ηρακλείου με δελτίο τύπου μας πληροφορούσε για τις εργασίες. Μας έλεγε ότι τοποθετήθηκαν οι μεταλλικές κολώνες στο τελευταίο επίπεδο του κτιρίου, και ότι απομένει μόνο η σκυροδέτηση της τελευταίας πλάκας του κτιρίου όπου θα φιλοξενηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων Βενιζέλος της Βικελαίας   Δημοτικής βιβλιοθήκης και το τμήμα οπτικοακουστικής. Το δελτίο τύπου τελείωνε με τη φράση: “Το επόμενο εικοσαήμερο θα υπογραφεί και η σύμβαση για την τελευταία φάση του έργου”. Τέλος, μόλις προχτές, στις 13 Μαΐου, ο κος Κουράκης διαβεβαίωνε τα μέλη της Ηράκλειας πρωτοβουλίας ότι “το έργο βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό δρόμο, ενώ σύντομα θα οριστεί και η επιτροπή εποπτείας και παρότρυνε την παράταξη να επισκεφθεί  τα ΑΧΤΑΡΙΚΑ για να δει από κοντά την εξέλιξη του έργου”.

Όμως, σχεδόν 2 μήνες μετά από την τοποθέτηση των μεταλλικών υποστυλωμάτων στον τελευταίο όροφο, τι εξέλιξη υπάρχει στην πορεία του έργου, για το οποίο έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ο κόσμος του Ηρακλείου, αφού το κτίριο προορίζεται για να στεγάσει τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, και για το οποίο ο κος Κουράκης δηλώνει ότι “βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό δρόμο” η ολοκλήρωσή του;

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ!

Ούτε η σκυροδέτηση της τελευταίας πλάκας δεν έχει γίνει ακόμα, παρά το γεγονός ότι και η προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει λήξει από τις 31 του Μάρτη, αλλά και φυσικά δεν έχει ακόμα υπογραφεί η σύμβαση για την επόμενη φάση των εργασιών!

Γιατί όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυση του κτιρίου, αφού απομένει μόνο η σκυροδέτηση της τελευταίας πλάκας; Μα, πολύ απλά, επειδή ο εργολάβος που εκτελεί το έργο δεν έχει πληρωθεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα! Τα χρήματα που του οφείλονται από το δήμο Ηρακλείου είναι πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί το έργο, χωρίς να πληρωθεί παλαιότερες οφειλές. Οφειλές για τις οποίες απ’ ότι μαθαίνω, έχει καταθέσει ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ!

Η στάση πληρωμών στο δήμο Ηρακλείου τους τελευταίους μήνες έχει φέρει τους εργολάβους σε απόγνωση. Όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν και ευνοημένοι εργολάβοι του δήμου, οι οποίοι έχουν εισπράξει μεγάλο μέρος των οφειλομένων τους, ενώ άλλοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα 2 παράλληλα και παρόμοια έργα των κτιρίων της Πλατείας Δασκαλογιάννη και Αχτάρικα. Και τα δύο ενισχύονται και ανακαινίζονται από ιδίους πόρους του δήμου, στο πρώτο όμως δεν υπάρχουν καθόλου οφειλές, ενώ στο δεύτερο δε λέει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης!

Παρά το γεγονός ότι έχουν γραφτεί τόσα και τόσα για το κτίριο που θα στεγαστεί η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, δε φαίνεται να δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα από το δήμο, ώστε το κτίριο να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατόν. Προφανώς η στέγαση του Εφετείου είναι πιο μπροστά στις προτεραιότητες του δημάρχου, απ’ ότι η στέγαση της Βικελαίας!

1 σχόλιο:

  1. Αλήθεια όταν πριν από μήνες τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία με το Δήμαρχο να δείχνει το σημείο τοποθέτησης σιδηροδοκού (ως συνήθως κάνουν οι πολιτικοί για να φανεί ότι κάτι κάνουν) σκέφτηκα ότι κάτι πάει να γίνει αν και δεν το πίστευα και πολύ. Όντως είχα δίκιο. Από το τίποτα ο Δήμαρχος πέρασε στο καθόλου. Αλήθεια τι έχει σημασία πια για εκείνον. Μόλις προχτές βρέθηκα σε εκδήλωση στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου για την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας. Εκεί τον άκουσα να λέει ότι σε λίγο καιρό το κτίριο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει την σύγχρονη βιβλιοθήκη. Μάλλον θα εννοούσε ότι θα είναι έτοιμη η μακέτα. Όσο για το βραβείο που προσέφερε ο Πατριάρχης προκειμένου να τιμήσει την Βιβλιοθήκη που αγάπησε ούτε καν συγκινήθηκε για να το παραλάβει ως όφειλε ή τέλος πάντων μια και ο ίδιος είχε ήδη τιμηθεί με υψηλότερο βραβείο ας έδινε εντολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν δίπλα του να το παραλάβει αυτός για λογαριασμό της Βικελαίας. Αλλά μάλλον πιάστηκαν στον ύπνο γιατί ίσως δεν περίμεναν μια τέτοια κίνηση από την Πατριάρχη. Ελπίζω ότι το βραβείο θα πάει στη Βιβλιοθήκη και ότι δεν θα κρατηθεί σε κανένα ντουλάπι ή συρτάρι, έτσι γιατί δεν έγινε και τίποτα το σπουδαίο για κάποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή