ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Επανεκκίνηση της οικονομίας προτείνει ο Σαμαράς. Δε μας είπε όμως με τι αρχικό κεφάλαιο…

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις 7 προτάσεις του για “επανεκκίνηση” της Ελληνικής οικονομίας., τις οποίες βλέπετε συνοπτικά στην παρακάτω εικόνα.

image Θεωρητικά, είναι κατά την άποψή μου σε σωστή βάση, αφού μειώνονται σημαντικά οι φορολογικοί συντελεστές σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μειώνονται οι φόροι στα καύσιμα, γίνεται απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, εξόφληση οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, και “παροχέτευση” χρήματος από τις τράπεζες στην αγορά.

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα, που είτε δεν είναι εφαρμόσιμα, είτε δε θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη.

Για παράδειγμα, το θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Πως είναι δυνατόν να κάνει μια τέτοια πρόταση η ΝΔ, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι από το σύνταγμα της χώρας μας απαγορεύεται η νομιμοποίησή τους. Και όποια νομοθετική ρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση θα κριθεί στο τέλος αντισυνταγματική.

Ή το θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Τη στιγμή που η ΔΕΗ είναι μονοπώλιο στη χώρα μας, θεωρώ ότι είναι λάθος και ότι τελικά θα αποβεί εις βάρος του καταναλωτή η απώλεια κρατικού ελέγχου, αφού ο ιδιώτης ιδιοκτήτης θα μπορεί ελλείψει ανταγωνισμού να επιβάλει τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο, και με όποιο περιθώριο κέρδους αυτός νομίζει.

Όσον αφορά στη μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων που προτείνεται, αυτή δε θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών; Δεν μπορεί λοιπόν από τη μία να υπερασπίζετε ο κος Σαμαράς τους χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας ότι θα επαναφέρει τις συντάξεις στα επίπεδα προ των περικοπών, και από την άλλη να μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές, που μοιραία φέρνουν μείωση συντάξεων.

Επίσης η πρόταση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δε με πείθει καθόλου. Δε νομίζω ότι η – σίγουρα απαραίτητη - απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας θα οδηγήσει σε λιγότερη φοροδιαφυγή, επειδή θα υπάρχουν λιγότερα κίνητρα γι’ αυτήν . Είναι μια όχι απλά απλουστευμένη, αλλά και εκτός ελληνικής πραγματικότητας θεώρηση.  Η πρόταση μάλιστα για περιουσιολόγιο ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, δε μπορώ να κατανοήσω πως θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού δε θα φορολογηθούν (αν κατάλαβα καλά) οι ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, καταθέσεων, μετοχών).

image

Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα, που δεν προέκυψε από πουθενά, είναι ότι αν εφαρμοστούν αύριο το πρωί όλα τα παραπάνω, που θα βρει η Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, οφειλές προς τρίτους, και τα δάνεια που λήγουν. που θα βρει δηλαδή ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ, για να γίνει η προτεινόμενη επανεκκίνηση.

Είναι όμως πολύ θετικό το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, για πρώτη ίσως φορά , παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη πρόταση με συγκεκριμένα σημεία και δράσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και όχι γενικότητες και αερολογίες όπως έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Και μάλιστα με αρκετά σημεία προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Θα πρέπει όμως παράλληλα με την πρόταση αυτή, να προσδιοριστεί και που θα βρεθεί και το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται.Γιατί αν θεωρεί ο κος Σαμαράς ότι θα το δώσει και πάλι η ΤΡΟΙΚΑ, μάλλον λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, για να μην πω και χωρίς… την καμαριέρα!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου