ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αύξηση τελών αποχέτευσης-βιολογικού στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων , μείωση για ευπαθείς ομάδες

Με μια ανακοίνωση που εμφανίζει μόνο το θετικό σκέλος των αποφάσεων του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, ο δήμαρχος Ρούσος Κυπριωτάκης προσπαθεί αποκρύψει τη νέα πραγματικότητα που περιμένει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών: την επιβάρυνση των τελών αποχέτευσης – βιολογικού κατά 18%. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος και αφορά στην απόφαση αναπροσαρμογής τελών ύδρευσης-αποχέτευσης αναφέρει:

“Οι αποφάσεις μας κινήθηκαν στη λογική της προστασίας των πολύτιμων φυσικών πόρων και της κοινωνικής ευαισθησίας στην αντιμετώπιση των ειδικών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.

Επίσης στη λογική της ενοποίησης του πλαισίου εφαρμογής των κανονισμών και στις τρεις δημοτικές ενότητες. Η πολιτική μας απόφαση είναι να εξασφαλίσουμε τη  πρόσβαση όλων των δημοτών μας σε ποιοτικές υπηρεσίες, το κόστος των οποίων θα επιμερίζεται αναλογικά και ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις των τελών, προβλέπεται κλιμακωτή αύξηση των τιμών ανάλογα με τη χρήση των υπηρεσιών. Αυτό εξασφαλίζει αρχικά τη φθηνότερη δυνατή  πρόσβαση   όλων των δημοτών στις υπηρεσίες αλλά και το σεβασμό των φυσικών πόρων από την αλόγιστη χρήση τους.

Με βάση και τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης προβλέπεται μείωση των τελών για τις παρακάτω κατηγορίες του πληθυσμού:

1.      Τρίτεκνοι: 20%
2.      Πολύτεκνοι: 30%
3.      ΑΜΕΑ (με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας ίσο ή άνω του 67%): 40%
4.      Σε ειδικές περιπτώσεις μετά από γνωμάτευση της Κοινωνικής Υπηρεσίας και απόφαση ΔΣ προβλέπεται έκπτωση το ποσοστό της οποίας ορίζεται με απόφαση ΔΣ”.

Αυτό λοιπόν που καταλαβαίνει ο καθένας είναι ότι απλά έγινε μείωση των τελών αποχέτευσης-βιολογικού σε κάποιες κατηγορίες ευπαθών ομάδων. Αν όμως διαβάσει την απόφαση 354/2011 της Οικονομικής Επιτροπής θα διαπιστώσει ότι προτείνεται το τέλος αποχέτευσης – βιολογικού να είναι το 80% της αξίας της κατανάλωσης του νερού.

image

Όμως, μέχρι σήμερα, το τέλος αποχέτευσης ήταν μικρότερο! Για τον πρώην δήμο Αρχανών ας πούμε, το τέλος αποχέτευσης ήταν το 62% της αξίας της κατανάλωσης του νερού. ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΞΗΣΗ 18% στα τέλη αποχέτευσης, και αυτό σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για τους δημότες.

Τέλος, παρά το θετικό κομμάτι της μείωσης των τελών για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμΕΑ, που αποτελούσε άλλωστε και πρόταση του ιστολογίου προς όλους τους δημάρχους του νομού Ηρακλείου, δεν προτείνεται καμία μείωση τελών για τους μακροχρόνια άνεργους, που είναι πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της  κοινωνίας.

Εκτιμώ ότι αυτή η απόφαση, εφόσον γίνει δεκτή και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποσκοπεί καθαρά στην αύξηση των εσόδων του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, που όπως και κάθε δήμος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τις μειωμένες επιχορηγήσεις του κεντρικού κράτους, ρίχνοντας όμως το βάρος στο δημότη. Και όλα τα υπόλοιπα περί ανταποδοτικότητας, προστασίας των πολύτιμων φυσικών πόρων και εξασφάλισης των κοινωνικών αγαθών, είναι παραμύθια για αγρίους, στη γραμμή Βενιζέλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου