ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Στον ασφαλισμένο η διαφορά τιμής μεταξύ γενόσημου και πρωτότυπου φαρμάκου!

Ξεκινά από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία.Το μέτρο αφορά στις 10 πρώτες δραστικές ουσίες για τις οποίες έχει καταρτιστεί από τον ΕΟΠΥΥ ο αντίστοιχος κατάλογος σκευασμάτων ανά δραστική ουσία. Μήπως όμως ο τρόπος που επιλέχθηκε τελικά είναι άλλο ένα ημίμετρο; Μήπως είναι άλλος ένας τρόπος να μεταφερθεί στον ασφαλισμένο ένα σημαντικό μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης;
image
Ας δούμε όμως καταρχήν πως θα γίνεται η συνταγογράφηση:
Στην περίπτωση έκδοσης χειρόγραφης συνταγής, οι ιατροί θα συνταγογραφούν με βάση την δραστική ουσία και θα την αναγράφουν στη συνταγή μαζί με την περιεκτικότητα της και την συσκευασία.
Στην περίπτωση ηλεκτρονικής συνταγής ο ιατρός επιλέγει μια από τις δέκα δραστικές ουσίες και το σύστημα εμφανίζει τα εμπορικά σκευάσματα σύμφωνα με τη σειρά που εμφανίζονται στον Κατάλογο Συνταγογραφούμενων Σκευασμάτων με βάση τη Δραστική Ουσία.
Κατά την συνταγογράφηση θα έχουν δύο επιλογές:
- Επιλογή από τον ιατρό σκευάσματος το οποίο έχει τιμή σύμφωνα με την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του στη λίστα.
- Επιλογή σκευάσματος με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς της λίστας. Στην περίπτωση αυτή ο ιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής που προκύπτει μεταξύ λιανικής τιμής του σκευάσματος και της τιμής αναφοράς στην κατηγορία του. Στο εκτυπωμένο φύλλο της αναφέρεται με μήνυμα το ποσό επιβάρυνσης του ασφαλισμένου λόγω διαφοράς τιμής καθώς και η νόμιμη συμμετοχή, η οποία θα είναι η συμμετοχή του φαρμάκου της τιμής αναφοράς.
Με τον τρόπο αυτό, ο ασθενής που φυσικά δεν έχει ιατρικές γνώσεις, δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να εμπιστευτεί τον εκάστοτε ιατρό. Και ο ιατρός θα είναι αυτός που θα κρίνει αν θα πρέπει για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, να του χορηγήσει το πρωτότυπο, άρα και πιο ακριβό, φάρμακο ή αν θα του συνταγογραφήσει το γενόσημο.  Όμως ο ασθενής ...
στην πρώτη περίπτωση (του πρωτότυπου) θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του τη διαφορά στην τιμή! Δηλαδή, πέρα από τη συμμετοχή (25% στις περισσότερες περιπτώσεις), θα υπάρχει και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση!
Άποψή μου είναι ότι το υπουργείο, ενόψει και εκλογών, επιλέγει να κάνει ένα βήμα πίσω στη διαμάχη του με τους ιατρούς όσον αφορά στα γενόσημα φάρμακα. Τους δίνει λοιπόν το δικαίωμα της επιλογής, κάτι που θεωρώ ότι είναι σωστό, αφού  οι ιατροί είναι οι μόνοι που έχουν την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση, αλλά και την ευθύνη της χορήγησης φαρμάκων στους ασθενείς. Όμως, επειδή το ζήτημα της συναλλαγής μεγάλου ποσοστού ιατρών με φαρμακευτικές εταιρίες είναι υπαρκτό, κανένας δεν εξασφαλίζει ότι κάποιοι – ίσως και πολλοί- ιατροί δε θα χορηγούν χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο , και πιθανότατα χωρίς καν να ενημερώνουν τον ασθενή, τα πρωτότυπα και πιο ακριβά φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο, και το υπουργείο υγείας θα κάνει τη δουλειά του, δηλαδή θα πληρώνει τη φτηνότερη τιμή φαρμάκου, και ο ιατρός θα χορηγεί το σκεύασμα της επιλογής του της “καλής” φαρμακευτικής εταιρίας, που όλως τυχαίως του χορηγεί ταξίδια για ημερίδες και σεμινάρια ανά την υφήλιο, για ιατρικούς πάντα σκοπούς.
Μόνος χαμένος της υπόθεσης ο Έλληνας ασφαλισμένος, που εκτός από τις ασφαλιστικές του εισφορές και το ποσοστό συμμετοχής της φαρμακευτικής δαπάνης, θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά τιμής μεταξύ πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων! Και αν για τις 10 πρώτες δραστικές ουσίες που ανακοινώθηκαν οι διαφορά αυτή κυμαίνεται από μερικά λεπτά του ευρώ και μέχρι τα 8,81 ευρώ για κάθε σκεύασμα, όταν ενταχθούν στο σύστημα και τα υπόλοιπα, πολύ πιο ακριβά σκευάσματα, πιστέψτε με, η διαφορά αυτή θα είναι δυσβάσταχτη για τον ασφαλισμένο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου