ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Καταιγισμός απευθείας αναθέσεων έργων και μελετών στο δήμο Μαλεβιζίου!

Σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα είναι σε μεγάλη ύφεση, που τα δημόσια έργα που δημοπρατούνται είναι ελάχιστα και σχεδόν όλα με κοινοτική χρηματοδότηση, που οι μηχανικοί μελετητές ή εργολήπτες δημοσίων έργων δεν έχουν δουλειές, ο δήμος Μαλεβιζίου έχει επιλέξει να αναθέτει έργα και μελέτες σε “ολίγους και εκλεκτούς”, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Μια διαδικασία που, μπορεί να προβλέπεται από το νόμο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συχνά όμως καταστρατηγείται από τους δημάρχους κυρίως, και θα εξηγήσω παρακάτω πως.
Με μια γρήγορη βόλτα στη “Διαύγεια” του δήμου Μαλεβιζίου διαπιστώνει κανείς ότι μόνο στις 21/6/2012, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές (δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποια σχέση), δημοσιεύονται όχι μία, όχι δύο, αλλά ΔΕΚΑ αποφάσεις ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ! Και – κατα σύμπτωση φυσικά – ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΟΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ (3,5 εκατομμύρια παλιές δραχμές =) 10.271,46 ευρώ σύν ΦΠΑ, δηλαδή σύνολο 12.633 ευρώ!!!
image  Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που ανατίθενται απευθείας ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ 21-6-2012 είναι:

ενώ οι μελέτες , με τη σειρά που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, είναι:
Όσον αφορά στις απευθείας αναθέσεις έργων, το “τέχνασμα” που χρησιμοποιούν οι δήμαρχοι για να αναθέτουν απευθείας έργα, είναι ο τεμαχισμός των έργων σε μικρότερα, ώστε ο προϋπολογισμός του καθενός να μην υπερβαίνει το όριο της απευθείας ανάθεσης. Π.χ. το έργο κατασκευής τεχνικών στην Τοπική κοινότητα Σάρχου(Νο 2 στην παραπάνω λίστα), αφορά στην κατασκευή μικρών γεφυριών. Γιατί θα κατασκευαστούν αυτά τα γεφύρια; Μα, για την ΑΝΤΙΠΛΗΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των κατοίκων! Τα γεφυράκια αυτά περνούν πάνω από ποταμάκι ή ρυάκια. θα μπορούσε λοιπόν κάλλιστα να συμπεριληφθεί στο έργο Αντιπλημμυρική προστασία Τοπικής Κοινότητας Σάρχου (ΝΟ 3 ΣΤΗ ΛΊΣΤΑ)! Όμως τότε θα ανέβαινε ο προϋπολογισμός και δε θα μπορούσε να δοθεί με απευθείας ανάθεση! Έτσι, έσπασε σε δύο έργα, τα οποία όμως ΑΝΑΤΕΘΗΚΑΝ  ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ!!!
image
Τα παραπάνω φυσικά κινούνται ΣΤΑ ΟΡΙΑ της νομιμότητας, αν και κατά την ταπεινή μου άποψη ίσως και να τα υπερβαίνουν, αφού ο τεμαχισμός έργων απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία των δημοσίων έργων. Δείτε εδώ απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που ακυρώνει χρηματικά εντάλματα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο!
Στο θέμα των μελετώ τώρα , και μιλώντας ΓΕΝΙΚΑ,  γίνεται κάτι αντίστοιχο. Είτε σπάνε μελέτες σε μικρότερες, είτε η προεκτίμηση αμοιβής της μελέτης  υποεκτιμάται σκόπιμα, ώστε να μην υπερβεί το όριο του 30% του πτυχίου Α τάξης το οποίο είναι το όριο για την απευθείας ανάθεση σύμφωνα με το άρθρο 209 του Ν3463/2006.
Όσον αφορά τώρα στις μελέτες της παραπάνω λίστας του δήμου Μαλεβιζίου, ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΕΔΩ ΤΑ ΙΔΙΑ!
image
image
image
image
image
Σε περίοδο λοιπόν μεγάλης οικονομικής ύφεσης, που ο κλάδος των μηχανικών είναι από τους πρώτους που έχει πληγεί από τη μεγάλη πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα και τη συρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων,  ο δήμος Μαλεβιζίου και ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, γνώστης των τεχνικών θεμάτων, επιλέγει να κινηθεί στα όρια της νομιμότητας αναθέτοντας μαζικά έργα και μελέτες με απευθείας ανάθεση στους ίδιους εργολάβους και τους ίδιους μελετητές.
Αλλά ακόμα και αν καλόπιστα δεχτούμε ότι οι παραπάνω αναθέσεις έργων και μελετών είναι καθόλα νόμιμες, το σίγουρο είναι ότι δεν είναι καθόλου ηθικό κάποιοι “γνωστοί” μηχανικοί  να αναλαμβάνουν απευθείας την εκτέλεση περισσότερων του ενός έργων ή την εκπόνηση περισσότερων από μίας μελετών, την ίδια στιγμή που συνάδελφοί τους έχουν να δουλέψουν σχεδόν ένα και δύο χρόνια!!!
Το νόμιμο είναι και ηθικό όμως, έτσι κύριε Μαμουλάκη;

1 σχόλιο: