ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Όλη η αλήθεια για τις φημολογούμενες απολύσεις «μονίμων» υπαλλήλων στο δήμο Ηρακλείου

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί τελευταία για την επικείμενη ή φημολογούμενη απόλυση (δείτε εδώ)  30 «μονίμων» υπαλλήλων του Δήμου Ηρακλείου. Θεωρώ ότι πολλά από αυτά είναι ανακριβή, και θα διατυπώσω τη δική μου άποψη, εξηγώντας πως έχει η κατάσταση από την αρχή:
Το 2009 με την προκήρυξη 1/681Μ/2008 που δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ με ΦΕΚ 326/22-7-2009 έγινε διαγωνισμός για 136 οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού στο δήμο Ηρακλείου. Στην προκήρυξη αναφέρονταν φυσικά αναλυτικά όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ανάλογα με την κατηγορία υπαλλήλου. Η κατάθεση δικαιολογητικών έγινε στο δήμο ηρακλείου, όπως και η πρώτη αξιολόγηση.
Την 1η Δεκεμβρίου 2009  ο δήμος Ηρακλείου ανακοίνωσε...
τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής, και εξέδωσε τους πίνακες με τα ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του διαγωνισμού (δείτε εδώ ). Και γράφω προσωρινά, γιατί όπως αναφέρονταν και στην ανακοίνωση του δήμου, «οι οριστικοί πίνακες διοριστέων θα προέκυπταν από τις μεταβολές που ενδεχομένως μπορούσαν θα προέλθουν μετά από την εκδίκαση των ενστάσεων οι οποίες θα υποβάλλονταν στο Α.Σ.Ε.Π».  Δόθηκε δε διορία για την κατάθεση ενστάσεων μέχρι τις 11-12-2009.

Μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, και περίπου στις αρχές του 2010, κλήθηκαν οι προσωρινοί επιτυχόντες (υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ πίνακα κατάταξης) να υπογράψουν σύμβαση εργασίας ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ με το δήμο Ηρακλείου. Με τη διαδικασία αυτή λοιπόν, η οποία προβλέπονταν από την ίδια την προκήρυξη και είναι καθόλα νόμιμη, και επειδή ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ ο δήμος Ηρακλείου από προσωπικό, προσέλαβε τους προσωρινά επιτυχόντες.
Χαρακτηριστικά, στο κεφάλαιο Ζ της προκήρυξης αναφέρεται:
Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον πίνακα κατάταξης μέχρι τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχθηκαν μπορεί να προσλαμβάνονται αμέσως πριν τον αυτεπάγγελτο ή κατ’ ένσταση έλεγχο των πινάκων από το ΑΣΕΠ, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου η οποία θα διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο μέχρι την προηγούμενη της δημοσίευσης των ατομικών πράξεων διορισμού βάσει του πίνακα διοριστέων. Μετά τη δημοσίευση
των πινάκων διοριστέων οι κατά τα ανωτέρω προσληφθέντες που δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτούς απολύονται το αργότερο την προηγούμενη της δημοσίευσης των ατομικών πράξεων διορισμού των περιλαμβανομένων στον πίνακα διοριστέων
. Οι απολυόμενοι λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται για την απασχόλησή
τους έως την ημέρα της απόλυσης χωρίς οποιαδήποτε αποζημίωση από την αιτία αυτή. Οι προσληφθέντες που περιλαμβάνονται και στον πίνακα διοριστέων συνεχίζουν να απασχολούνται με την ανωτέρω σύμβαση εργασίας μέχρι την προηγούμενη της ορκωμοσίας τους που θα γίνει μετά τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην
Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
”.
image
Επομένως κάποιοι άνθρωποι από αυτούς που προσλήφθηκαν από το Δήμο Ηρακλείου με βάση τον προσωρινό πίνακα κατάταξης, βρέθηκαν μετά την εξέταση των ενστάσεων που υπέβαλαν κάποιοι άλλοι υποψήφιοι από τον ΑΣΕΠ, εκτός οριστικών πινάκων, άρα ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ. Παρόλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τελικά το ΑΣΕΠ έκρινε ότι δεν είναι τελικά επιτυχόντες του διαγωνισμού αυτοί, αλλά κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας, αυτοί εξακολουθούσαν και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να απασχολούνται στο δήμο Ηρακλείου όχι ως ΜΌΝΙΜΟΙ, όπως αναφέρουν τα κανάλια και τα διάφορα portals, αλλά με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Ο δήμος Ηρακλείου δε είχε το δικαίωμα να τους απολύσει χωρίς αποζημίωση από τη στιγμή που εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα, με ΑΝΩΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ την προηγούμενη μέρα της δημοσίευσης σε ΦΕΚ των ατομικών διορισμών των ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ του οριστικού πίνακα.
Υπάρχει όμως και συνέχεια: Με μια κάκιστη και εντελώς αψυχολόγητη ενέργεια, οι 30 άνθρωποι αυτοί δέχτηκαν ένα απλό ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ από το γραφείο προσωπικού του δήμου Ηρακλείου, δεν μπορώ να γνωρίζω με ποιανού εντολή, με το οποίο τους είπαν να πάρουν τις άδειες που τους απομένουν γιατί στο τέλος του μήνα Οκτωβρίου θα απολυθούν! Κάποιοι όμως από αυτούς είχαν είχαν ήδη ξεκινήσει δικαστική διαμάχη με το ΑΣΕΠ, επειδή θεωρούν ότι κακώς τους πέταξαν έξω από τον πίνακα των διοριστέων. Και βασιζόμενοι σε αυτό το γεγονός , κατέθεσαν ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ κατά του δήμου Ηρακλείου για την ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΛΥΣΗ τους, τα οποία και κέρδισαν προσωρινά. Έτσι μένουν στη δουλειά τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους.
Αυτή είναι ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.
Έρχομαι τώρα στην προσωπική μου εκτίμηση:
Αν κάποιοι από τους 30 αυτούς ανθρώπους έκαναν κάποια σφάλματα κατά την υποβολή των δικαιολογητικών τους ή κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε, δυστυχώς δε φταίει ο ΑΣΕΠ. Το ίδιο και αν δεν είχαν αναγνωρίσει το μεταπτυχιακό τους στο ΔΙΚΑΤΣΑ ή δεν είχαν καταθέσει κάποιο άλλο τίτλο σπουδών. Αυτοί είναι οι νόμοι και έτσι γίνονται οι προσλήψεις. Αν δε έχουν αυτοί δίκιο και όχι το ΑΣΕΠ, αυτό μόνο δικαστικά μπορεί να προκύψει πλέον.
Επίσης, η άλλη όψη είναι ότι κάποιοι άλλοι 30 συνάνθρωποί μας, που με βάσει τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ είναι εκείνοι οι διοριστέοι, έχουν μείνει ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ τα τελευταία 2 χρόνια. Θα μπορούσαν και πιθανότατα θα έπρεπε να έχουν διοριστεί αυτοί στη θέση τους, ως οι τελικοί επιτυχόντες.
Τέλος, όσον αφορά στο δήμαρχο Ηρακλείου, και απ’ ότι έχω μάθει από άτομα που ανήκουν και στους διοριστέους, αλλά και από άλλους που είναι στους 30 που κάποτε θα απολυθούν επειδή δεν περιλαμβάνονται στους τελικούς πίνακες, με δική του πρωτοβουλία προσλήφθηκαν όλοι, αλλά και παρέμεναν μέχρι και σήμερα στις υπηρεσίες του δήμου. Δε γνωρίζω αν, με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση των δήμων γενικότερα αλλά και την επάρκεια που υπάρχει σε προσωπικό σε κάποιες υπηρεσίες του δήμου (η καθαριότητα διευκρινίζω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  από αυτές),  έδωσε εντολή για την απόλυσή τους. Αλλά και να το έκανε, έχει κάθε δικαίωμα, αφού ο νόμος λέει ότι μπορεί να τους απολύσει από τη μέρα της δημοσίευσης των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ, με ανώτερο χρονικό όριο την προηγούμενη του διορισμού στις μόνιμες οργανικές θέσεις των επιτυχόντων.
Όσον αφορά δε την αντιπολίτευση, θεωρώ αδιανόητο να μη γνωρίζει τι γίνεται στο δήμο, και με επιστολές να ζητά να μάθει αν “Εκδόθηκαν προσωρινά αποτελέσματα για τις προκηρύξεις που έγιναν” και αν “δημοσιεύτηκαν οι αντίστοιχοι πίνακες διοριστέων” , πράγματα που εγώ ανακάλυψα με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου