ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

12/8 : Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας θα εορταστεί…..στον ΟΑΕΔ!!

image Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας σήμερα…. Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά,και να συμφωνήσουμε σε ακόμα περισσότερα από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός μας στη βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε με θέμα τις "αλλαγές, που πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων", η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.
Για να μείνει η κοινωνία μας ζωντανή, δημιουργική και εύρωστη, χρειάζεται μια δημιουργική νέα γενιά, που δεν εξαρτάται από κανέναν και που οδηγεί η ίδια την κοινωνία στο μέλλον”, είπε ο κος Παπανδρέου στην ομιλία του… “Αυτό που απαιτούν (οι νέοι) και αυτό που χρειαζόμαστε, είναι μια νέα γενιά χειραφετημένη, ελεύθερη, κριτικά σκεπτόμενη, δημιουργική, να παίρνει πρωτοβουλίες, να είναι αυτή η οποία αντιμετωπίζει, ανατρέπει και αλλάζει τη χώρα μας.Έχει τα προσόντα, τις  σπουδές, το κέφι, για να χτυπήσει την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την ανομία, τις σπατάλες, τις πελατειακές πρακτικές. Είναι αυτή, που θα είναι και πρέπει να είναι φορέας αλλαγών”…
Είναι γνώστες των προβλημάτων της νεολαίας στην κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.. Γνωρίζουν για την ανεργία, και μάλιστα γι’ αυτή που μαστίζει τους πτυχιούχους νέους. Όμως είπε ότι δεν πρέπει να φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά να προσπαθούν εδώ στην πατρίδα να ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους, και “να μη στερούν από την Ελλάδα το πιο ικανό, το πιο δημιουργικό, το πιο ανοιχτόμυαλο ανθρώπινο δυναμικό”.
Θα ξεκινήσω τα σχόλιά μου από το τελευταίο: ξέρετε κε Παπανδρέου, ποιος είναι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα για έναν πτυχιούχο, που έχει σπαταλήσει (εκτός από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του) 4 με 6 χρόνια σε σπουδές, και δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια και έξοδα διαβίωσης; Γύρω στα 850 ευρώ!!! Τι να κάτσει να κάνει στην Ελλάδα αυτός ο άνθρωπος, όταν στις περισσότερες εταιρίες δεν του αναγνωρίζεται καν το πτυχίο του ή το μεταπτυχιακό του ,για να μην πληρωθεί παραπάνω; Όταν σε  κάποιες χώρες του εξωτερικού ο αντίστοιχος μισθός πλησιάζει τα 2000 ευρώ; Για να ζήσει ο νέος στην Ελλάδα, είναι αναγκασμένος να ζει και να συντηρείται από τους γονείς του… Μάλιστα, έχουμε γίνει και το ανέκδοτο της Ευρώπης γι’ αυτό το θέμα!!

Πως να λάμψει το αστέρι της νεολαίας, όταν για να ξεκινήσει ένας νέος  μια νέα επιχείρηση, θα πρέπει να έχει “άκριες” σε νομαρχίες, δήμους, εφορίες, περιφέρειες, και υπουργεία; Σωστά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στις πελατειακές σχέσεις. Όντως “τα πελατειακά φαινόμενα  κατ’ εξοχήν στερούσαν από τους νέους να αναπνεύσουν, να ονειρευτούν, να πιστέψουν στις δικές τους δυνάμεις, ότι μπορεί να δημιουργήσουν και να τα καταφέρουν”. Όμως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης γι’ αυτές. Και η σημερινή κυβέρνηση, παρόλο που συνεχώς διακηρύσσει ότι έχει στόχο να σπάσει αυτές τις πελατειακές σχέσεις, δεν τα έχει καταφέρει και τόσο καλά. Το ΑΣΕΠ βέβαια που εισήχθηκε επί ΠΑΣΟΚ έχει επιτρέψει σε αρκετούς να μπουν αξιοκρατικά στο Δημόσιο…Αλλά το Δημόσιο δεν μπορεί, και δεν είναι η σωτηρία του νέου, πιστέψτε με. Είναι απλά μία από τις επιλογές του, που , απ’ ότι φαίνεται, για αρκετά χρόνια ακόμα θα είναι περιορισμένες.
Με τι πρότυπα κι ελπίδες να πορευτεί ο νέος σήμερα, όταν αποδεικνύεται περίτρανα κάθε μέρα ότι αυτοί που κυβερνούσαν τη χώρα επί δεκαετίες, απλά βολευόταν, κι έκαναν αμύθητες περιουσίες με τα χρήματα του Ελληνικού λαού; Όταν βλέπει ότι ίδια τα κόμματα έπαιρναν δήθεν “χορηγίες” από εταιρίες;  Όταν  όλοι οι διοικητές των κρατικών οργανισμών που διορίζονται, ακόμα και από τη σημερινή κυβέρνηση,  προέρχονται από τους σκληρούς κομματικούς πυρήνες, και είναι οι περισσότεροι μη εκλεγμένοι βουλευτές, που ψάχνουν να βολευτούν κάπου; Όταν τα παιδιά των πολιτικών υπηρετούν τη θητεία τους δίπλα στα σπίτια τους, κυκλοφορούν με αμάξια αξίας 100.000 ευρώ και πάνω, και φορούν ρούχα που αξίζουν όσο ένας ολόκληρος μισθός ; Όταν η “δωρεάν δημόσια παιδεία” κοστίζει μια περιουσία, και τελικά δεν προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια στους νέους; Όταν οι δαπάνες για την παιδεία,παρά τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, δεν πλησιάζουν καν το επιθυμητό 5 % του κρατικού προϋπολογισμού;
Δυστυχώς η πραγματικότητα και η αλήθεια είναι σκληρή. Για να ξεκινήσει ένας νέος σήμερα δική του επιχείρηση, χρειάζεται τρία πράγματα: αρχικό κεφάλαιο, γνωριμίες, κι έτοιμη πελατεία… Χωρίς αυτά δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις, όσα προσόντα και γνώσεις κι αν έχεις… Και για να δουλέψει ως υπάλληλος, θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα φιλοξενείται από τους γονείς του γι’ αρκετά χρόνια, ώσπου να καταφέρει με αρκετή οικονομία να μαζέψει κάποια χρήματα, που θα του επιτρέψουν να κινηθεί πιο ανεξάρτητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ευχολόγια, που όλοι εμείς ελπίζουμε να γίνουν κάποτε πραγματικότητα..
Τα νέα βέβαια από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: «Ο δείκτης ανεργίας των νέων σε όλον τον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ και θα ανέβει ακόμα περισσότερο μέσα στο 2010» τονίζει το Γραφείο στην έκθεσή του που δημοσιεύτηκε σήμερα..Είναι πολύ χαρακτηριστικό, αλλά και αληθές, αυτό που αναφέρεται στην έκθεση: ανεργία στους νέους ενδέχεται να δημιουργήσει μια «χαμένη γενιά» !!!   Για την Ελλάδα δε, το έχουμε γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση, η ανεργία στους νέους βρίσκεται πάνω από το 30% , και η τάση δυστυχώς είναι αυξητική….
Η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τη νέα γενιά με κάθε δυνατό τρόπο. Δεν είναι και τόσο εύκολο στην οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, αλλά θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια… Γιατί, μπορεί φέτος η παγκόσμια ημέρα νεολαίας να βρει πολλούς νέους έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, αλλά είναι χρέος της Κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στα χάλια που όλοι γνωρίζουμε, να τους δώσει μια νέα προοπτική, κάτι να ελπίζουν για το μέλλον. Γιατί χωρίς ελπίδα, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν καθημερινά για τα παιδιά μας είναι πολλοί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου