ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η αλήθεια και τα ψέματα πίσω από το άρθρο της Πατρίδας για τη Βικελαία

TITLE

Βλέπετε στη δίπλα φωτογραφία το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας  ΠΑΤΡΙΣ,  στο οποίο δεσπόζει ο τίτλος “Μπαρ στα Αχτάρικα αντί της Βικελαίας. Τι καταλαβαίνει όποιος δει αυτό τον τίτλο; Ότι αντί να φιλοξενηθεί η Βικελαία Βιβλιοθήκη στο κτίριο Αχτάρικα όταν ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του, θα γίνει κάποιο μπαρ. ΤΙΠΟΤΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Στο κυρίως κείμενο του άρθρου, που υπογράφει ο κατά τ’ άλλα πολύ σοβαρός δημοσιογράφος κος Ανδρικάκης, αναφέρεται:

"Στα ισόγεια, στον ημιώροφο και στον τελευταίο όροφο θα λειτουργήσουν τέσσερα καταστήματα, μπαρ, καφετέριες, ή εντευκτήρια, όπως ονομάζονται επισήμως στα σχέδια! ”  Αυτό είναι συμπέρασμα του κυρίου Ανδρικάκη προφανώς, αφού πιο κάτω, ερμηνεύοντας ως μηχανικός τα σχέδια, αναφέρει:

“-Στο ισόγειο και στον ημιώροφο προβλέπονται τρία καταστήματα γενικής χρήσης, όπως χαρακτηρίστηκαν επίσημα, και η παιδική βιβλιοθήκη. Στη βιτρίνα, πάντως, του κτιρίου θα είναι τα ιδιωτικά καταστήματα και στην πίσω πλευρά, που έχει είσοδο από τη στοά, η παιδική βιβλιοθήκη.

-Στον πρώτο όροφο θα είναι οι βιβλιοθήκες και το αναγνωστήριο.

-Στον δεύτερο όροφο προβλέπεται να λειτουργήσει η αίθουσα εκδηλώσεων, η γνωστή αίθουσα «Θεοτοκόπουλος», μέσα στην οποία θα υπάρχει το οπτικοακουστικό τμήμα, η βιβλιοθήκη Σεφέρη ενώ θα υπάρχουν και γραφεία.

-Στο τελευταίο επίπεδο, εκεί όπου κάποτε λειτουργούσε ο σκακιστικός όμιλος, δημιουργείται μπαρ, εντευκτήριο όπως επίσημα ονομάζεται, ενώ θα υπάρχουν σ’ όλο το χώρο τραπεζοκαθίσματα για… ένα ποτό…”

Απ’ όλα τα παραπάνω λοιπόν, κρατήστε μόνο τα γεγονότα, κι όχι τα συμπεράσματα του δημοσιογράφου. Και ποια είναι αυτά;

  • Στο ισόγειο μαζί με τα πατάρια, όντως δημιουργούνται 3 καταστήματα γενικής χρήσης. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται ότι είναι καφετέριες. Εξάλλου αν δεν κάνω λάθος, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να έχουν χρήση που να συνάδει με τη λειτουργία της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Από που έβγαλε το συμπέρασμα ο δημοσιογράφος ότι θα γίνουν καφετέριες; ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΦΥΣΙΚΑ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει, επειδή είχε γίνει στο παρελθόν.
  • Το υπόγειο, ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος θα φιλοξενήσει τη Βικελαία βιβλιοθήκη. Στο παρελθόν, η Βικελαία φιλοξενούνταν μόνο στον πρώτο όροφο. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο ωφέλιμος χώρος για τη Βικελαία αυξάνεται κατά πολύ. Εξάλλου, η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια του κτιρίου αυξάνεται σε 3.800τμ από 2.500τμ, και αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε η ενίσχυση του κτηρίου αντί της κατεδάφισής του. Η κατεδάφιση θα στοίχιζε λιγότερα χρήματα, αλλά το νέο κτήριο θα χτίζονταν με τους όρους δόμησης της περιοχής, που αυτομάτως θα σήμαινε πολύ λιγότερα τετραγωνικά μέτρα.
  • Για το εντευκτήριο στο τελευταίο επίπεδο δεν παίρνω όρκο. Αλλά σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες βιβλιοθήκες, υπάρχει ένας χώρος που μπορείς να καθίσεις και να πιεις κι έναν καφέ.

Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο αυτό, γνωρίζετε καλά ότι το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να υπερασπιστώ το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. Όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο σημερινό “δήθεν”  ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ, που είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΛΗΘΕΣ.

Πιθανολογώ ότι ο κος Ανδρικάκης ξεγελάστηκε από τις πηγές του, που ερμήνευσαν λάθος τα σχέδια του κτιρίου, ή όπως τους συνέφερε. Όμως έκανε και ο ίδιος ένα σοβαρό λάθος: Ρεπορτάζ σημαίνει να διασταυρώσεις τις πληροφορίες σου, πράγμα που δεν έκανε. Και αυτό το γνωρίζω, γιατί όταν διάβασα το άρθρο πήρα τηλέφωνο και μίλησα με ανθρώπους στο δήμο που μου το είπαν. Έπρεπε λοιπόν να ζητήσει πληροφορίες για το κτήριο από το δήμο, πριν γράψει οτιδήποτε.

Επίσης πιθανολογώ ότι ο τίτλος του άρθρου που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν επιλέχθηκε από τον ίδιο αλλά από τον εκδότη της εφημερίδας, με μοναδικό σκοπό την πώληση φύλλων, αφού το θέμα της Βικελαίας ενδιαφέρει πολύ τον Ηρακλειώτικο λαό.

Στο δήμο Ηρακλείου και στο δήμαρχο πρέπει να κάνουμε κριτική επειδή το έργο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, και τα αρχεία της Βικελαίας καταστρέφονται σε υπόγεια. Και δε χρειαζόμαστε πρόσθετους λόγους, αυτοί είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟΙ. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι να βάζουμε τη φαντασία μας να οργιάζει, παραπληροφορώντας τους αναγνώστες, απέχει πολύ.  Αυτό που εγώ προσωπικά αναγνωρίζω στο δήμο, είναι ότι ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ανακατασκευάζεται ένα κτήριο για να φιλοξενήσει τη Βικελαία. Και ο χώρος που θα αναλογεί στη βιβλιοθήκη θα είναι σχεδόν διπλάσιος από πριν. Τώρα, αν τα 3 καταστήματα του ισογείου ενοικιαστούν για να καλυφθούν κάποια έξοδα, αυτό για μένα δεν είναι κανένα έγκλημα, ΕΦΟΣΟΝ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Το “αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου” ισχύει για όλους, ακόμα και για το δήμαρχο Ηρακλείου, που έχει βεβαρυμμένο είναι η αλήθεια ιστορικό. Αλλά μέχρι να δω καφετέρια σε ένα από τα 3 αυτά μαγαζιά του ισογείου, και μπαρ στο τελευταίο επίπεδο, όπου οι “πελάτες” θα πίνουν αλκοόλ και θα χορεύουν, επιτρέψτε μου να ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ με τέτοιου είδους  δημοσιεύματα, που μόνο υποψίες μου δημιουργούν.

5 σχόλια:

  1. Επειδή οι καιροί είναι λίγο πονηροί και η αγάπη της τωρινής Λότζια για τα "φιλέτα" και τραπεζοκαθίσματα είναι κοινό μυστικό, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για αντίδραση σε τέτοιου είδους εξελίξεις.

    Ο Ανδρικάκης μάλλον κάτι θα ξέρει. Φάνηκε από τον τρόπο της μετακόμισης ότι την Βικελαία την έχουν λίγο γραμμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε διαφωνώ καθόλου με το να είμαστε υποψιασμένοι. Αν δεν είμαστε, χαθήκαμε!! Όχι όμως να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο, και να βαφτίζουμε καφετέριες και μπαρ αυτά που στα σχέδια ονομάζονται "καταστήματα γενικού ενδιαφέροντος". Θα μπορούσε ας πούμε να γράψει "ελπίζω τα καταστήματα αυτά να έχουν χρήση που να μην έρχεται σε αντίθεση με τη λειτουργία της Βικελαίας" ή ότι "ο Ηρακλειώτικος λαός να απαιτήσει τα συγκεκριμένα καταστήματα να μην έχουν χρήση καφετέριας" ή οτιδήποτε άλλο. Όχι όμως να τα έχει ήδη κάνει καφετέριες αυτός, χωρίς να έχει καν ξεκινήσει το έργο της διαμόρφωσης των αιθουσών του κτηρίου. Εκτός και αν υπάρχει κανένα συμβόλαιο ενοικίασης για το οποία γνωρίζει, και δε μας το λέει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απολύτως με την κριτική στο άρθρο της εφημερίδας και ιδιαίτερα στον τίτλο. Είναι προφανές ότι έχει στηθεί σκόπιμα έτσι ώστε να ασκήσει πίεση και ομολογώ ότι κι εγώ παρασύρθηκα εύκολα. Παρ' όλα αυτά, όμως, το αίτημα για την παραχώρηση όλου του κτηρίου στη Βικελαία παραμένει και εντείνεται με το χρόνο. Μια βιβλιοθήκη τέτοιου επιπέδου δεν έχει σκοπό μόνο την διατήρηση του αρχείου των θησαυρών, αλλά (για έμενα πρωτίστως) και την ανάπτυξη εξωστρεφών δραστηριοτήτων που να απευθύνονται στην κοινωνία. Και για να το κάνει αυτό σοβαρά, χρειάζεται χώρους. Το Αχτάρικα, λοιπόν, ας δωθεί ΟΛΟ στη βιβλιοθήκη και ας το αξιοποιήσει κατάλληλα. Και προχορώντας ακόμα παραπέρα, σε μερικά χρόνια θα μετακομίσουν και τα τελευταία Τμήματα του Πανεπιστημίου από τα κτήρια της Κνωσού στις Βούτες. Ας δωθούν, τότε, όλες οι εγκαταστάσεις, στη Βικελαία. Μη μείνουν σαν την αμερικάνικη βάση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεόφιλος Τρουλλινός15 Μαρτίου 2011 στις 1:04 μ.μ.

    Αγαπητέ αντίπαλε
    πριν να βιαστείς να σχολιάσεις, με τέτοιο μάλιστα απαξιωτικό τρόπο, το δημοσίευμα της εφ. ΠΑΤΡΙΣ για τη Βικελαία, ας περίμενες ένα δελτίο τύπου του Δημάρχου που να διέψευδε κατηγορηματικά το δημοσίευμα. Διάψευση όμως που δεν πήραμε 3 χρόνια τώρα που η δημοτική μας κίνηση "Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη" έθετε το ίδιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την κρίσιμη στιγμή που εγείρετε με πρωτοβουλία του κ. Ανδικάκη το φλέγον θέμα, που επιτέλους πρέπει όλη η Ηρακλειώτικη κοινωνία να συσπειρωθεί γύρω από το αίτημα της επαναφοράς της Βικελαίας Βιβλιοθήκης στο σύνολο των χώρων του κτιρίου Αχτάρικα, η δική σου απαξιωτική παρέμβαση υποβαθμίζει και τορπιλίζει το θέμα. Κι επειδή πράγματι οι καιροί είναι πονηροί, αλήθεια ποιά η σκοπιμότητα τέτοιας παρέμβασης εκ μέρους σου. Ειλικρινά μας αιφνιδιάζεις γιατί αλλιώς μας είχες συνηθίσει. Προφανώς δεν είσαι αφελής για να πιστεύεις πως υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν άλλα καταστήματα πλην καφετεριών και μπαρ, όταν σε όλους τους δρόμους της πόλης τα καταστήματα γενικού (άλλου) ενδιαφέροντος κλείνουν καθημερινά κατά δεκάδες και τα μόνα που ξεφυτρώνουν είναι καταστήματα αναψυχής. Το δικό μου σχόλιο στη δική σου ανωνυμία είναι επώνυμο, γιατί έτσι έχω μάθει να λειτουργώ, δημόσια και υπεύθυνα.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία του σχολίου μου
    Θεόφιλος Τρουλλινός
    πρώην δημοτικός σύμβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή εσείς κε Τρουλινέ συμφωνείτε με τον τίτλο της εφημερίδας; Εχει καμία σχέση με την πραγματικότητα; Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να αφυπνούμε τον κόσμο με ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΤΙΤΛΟΥΣ. Αντί της Βικελαίας θα γίνει μπαρ το κτήριο Αχτάρικα; Που βασίζει αυτή τη θέση; Εσείς που ήσασταν στο δημοτικό συμβούλιο, ξέρετε καλύτερα τι περιλαμβάνει η μελέτη. Αλλά το απόγευμα θα αναρτήσω ολόκληρη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για να μάθουν και οι υπόλοιποι.
    Όσο για τη δική μου στάση, επειδή κατάλαβα ότι ίσως με παρακολουθείτε, θα έπρεπε να ξέρετε ότι είμαι με αυτό που θεωρώ δίκαιο. Αφελής δεν είμαι, αλλά δεν είμαι και ψεύτης. Δε σημαίνει ότι επειδή έχω γράψει, και μάλιστα ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ πολλά για το δήμαρχο - το θέμα του κοινόχρηστου χώρου στο Τζάμπο ξεκίνησε από εδώ, τη στιγμή που ούτε εσείς, ούτε η παράταξή σας, ούτε καμία ΠΑΤΡΙΔΑ και κανένας κος Ανδρικάκης δεν είχε κάνει ούτε μία αναφορά - θα τον συκοφαντώ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    Στο θέμα του κτιρίου Ακτάρικα τώρα, μάζεψα κι άλλες πληροφορίες, και θα επανέλθω το βραδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή