ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το “Αχτάρικα” και τη Βικελαία

Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για το τι χώρους έχει το κτίριο Αχτάρικα, και ποια θα είναι η χρήση τους, κρίνω σκόπιμο να σας παρουσιάσω ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που αφορά στην έγκριση της μελέτης αποκατάστασης του κτηρίου, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Ορισμένοι όμως έπεσαν από τα σύννεφα μόλις χτες, όταν ανακάλυψαν αυτά που δεν ήταν καθόλου κρυφά, αλλά ξεκάθαρα γράφονταν σε αυτή την απόφαση 3 χρόνια πριν. Και όλες οι δημοτικές παρατάξεις τα γνώριζαν, αφού είχαν ψηφίσει γι’ αυτά, είτε υπέρ, είτε κατά, είτε παρόν, όπως θα διαβάσετε στην απόφαση.  Κι έτσι θα μάθετε και ποιοι συμφωνούσαν να διαμορφωθεί έτσι το κτίριο, ποιοι διαφωνούσαν συνολικά, ποιοι διαφωνούσαν μόνο για το ισόγειο, ποιοι ψήφισαν λευκό μη θέλοντας να πάνε κόντρα στο ρεύμα και..ποιος ήταν απλός παρατηρητής της όλης υπόθεσης, ψηφίζοντας ΠΑΡΟΝ !

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΟ ΑΧΤΑΡΙΚΑ 182_2008

Στην απόφαση 1832 / 2008 του Δ.Σ. λοιπόν, υπάρχει το κτιριολογικό πρόγραμμα του κτηρίου, στο οποίο αναφέρονται ακριβώς οι χώροι ανά όροφο, τα τετραγωνικά τους και οι χρήσεις τους. Σας το παρουσιάζω και αυτό ξεχωριστά:

ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΤΙΡΙΟΥ “ΑΧΤΑΡΙΚΑ”

Οι παρακάτω επιφάνειες είναι τα μεικτά τετραγωνικά των χώρων.

ΙΣΟΓΕΙΟ     ΗΜΙΟΡΟΦΟΣ  
Κατάστημα 1 129,73τ.μ.   Κατάστημα 1 72,34 τ.μ
Κατάστημα 2(γωνία) 150,04 τμ.   Κατάστημα 2(γωνία) 140,2 τ.μ
Κατάστημα 3 29,3 τ.μ.   Κατάστημα 3 31,1 τ.μ
Παιδική Βιβλιοθήκη 186,4 τ.μ.   Παιδική Βιβλιοθήκη 69,71 τ.μ.
Υποδοχή - είσοδος 116 τ.μ.      
         
Α ΟΡΟΦΟΣ     Β ΟΡΟΦΟΣ  
Αναγνωστήριο- Βιβλιοστάσια 510,43 τ.μ   Αίθουσα 170 ατόμων 205,67τ.μ
Καταλογογράφηση 66,3 τ.μ   Υποδοχή αίθουσας 70 τ.μ.
      Βοηθητικά αίθουσας 43,78 τ.μ.
      Βιβλιοθήκη Σεφέρη-Βικέλα 110,5 τ.μ.
      Αρχείο Τζεδάκη-Σπανάκη 6ό,3 τ.μ.
      Γραφείο 52,53 τ.μ.
      Χώρος Περιοδικών 23 τ.μ.
         
Γ ΟΡΟΦΟΣ     ΥΠΟΓΕΙΟ  
Εντευκτήριο 84,66 τ.μ.   Αρχεία ΤΑΗ 315 τ.μ.
Οπτικοακουστικά Μέσα 110,65τ.μ   Εργαστήριο 90 τ.μ.
      Μικροφωτογράφηση 65,.0τ.μ.
      Μηχανολογικοί χώροι 180 τ.μ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι  ο 1ος, ο 2ος, ο 3ος όροφος, και μεγάλο τμήμα του υπογείου, θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα μικρό συνεδριακό κέντρο (Αίθουσα 170 ατόμων στον 2ο και 3ο όροφο – έχει ύψος 2 ορόφων).

Το εντευκτήριο του 3ου ορόφου που έχει εμβαδόν 84 τ.μ., δεν είναι εκτός των εγκαταστάσεων της Βιβλιοθήκης. Άρα εντάσσεται στη λειτουργία της βιβλιοθήκης, και μάλιστα βρίσκεται στον ίδιο όροφο με αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων. Θεωρώ ότι ένα εντευκτήριο, ένα αναψυκτήριο μέσα σε μια βιβλιοθήκη, που μάλιστα διαθέτει και συνεδριακή αίθουσα, είναι απαραίτητο.

Ας έρθουμε τώρα στα καταστήματα:

Το κατάστημα 1 που έχει εμβαδόν 130 τ.μ. με πατάρι 72 τ.μ. αναφέρεται ρητά στην τεχνική έκθεση της μελέτης ότι θα χρησιμοποιηθεί από τις εκδόσεις της Βικελαίας Βιβλιοθήκης για να πουλάει τα διάφορα συγγράμματά της, ψηφιακούς δίσκους, ή ότι άλλο εκδίδει. Αν τώρα ο δήμος Ηρακλείου αποφασίσει κάτι διαφορετικό, είναι άλλο καπέλο, και θα το δούμε τότε…

Το κατάστημα 3 είναι μόλις 29 τ.μ. με πατάρι 30 τ.μ. και είσοδο από τη στοά στη Δαιδάλου. Λίγο δύσκολο να γίνει καφετέρια, αφού μόνο η κουζίνα, ο πάγκος και η τουαλέτα της απαιτούν το μισό χώρο.

Το επίφοβο λοιπόν να γίνει καφετέρια (όπως δημοσιεύτηκε χτες) κατάστημα,  είναι το κατάστημα 2, με εμβαδόν 150 τ.μ. και πατάρι άλλα 140 τ.μ.  Γι’ αυτό δεν αναφέρεται ΤΙΠΟΤΑ στην τεχνική έκθεση της μελέτης. Υπάρχει βέβαια πρόβλεψη για αυτόνομες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επομένως μπορεί άνετα είτε να ενοικιαστεί, είτε να χρησιμοποιηθεί από τη Βικελαία.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΧΤΑΡΙΚΑ. ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ‘Η ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ.

Το τι κρύβεται στο μυαλό του Κουράκη, και τι σχέδια έχει για το κατάστημα του ισογείου του κτιρίου Αχτάρικα, δεν μπορώ να το γνωρίζω εγώ. Όμως δε θα είμαι αυτός που θα βγάλει συμπεράσματα χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις. Αν η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ έχει κάποια στοιχεία για  το θέμα, είναι υποχρέωσή της να τα δημοσιεύσει, για να υποστηρίξει το άρθρο της, που για μένα στερείται τεκμηρίωσης.

Τώρα, αν πρέπει ο χώρος αυτός του καταστήματος 2 να αποδοθεί και αυτός στη Βικελαία, πιθανότατα να είναι έτσι. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ότι ο υπόλοιπος χώρος που προβλέπεται γι’ αυτήν δεν επαρκεί. Δεν “τσιμπάω” με δηλώσεις τύπου “αυξάνεται ο χώρος της Βικελαίας από 1400 τ.μ. που ήταν, σε 2.800 τ.μ.” που θα διαβάσετε ή θα ακούσετε αύριο, γιατί αφενός υπάρχουν και άλλες χρήσεις π.χ. αίθουσα συνεδριάσεων και αφετέρου ο χώρος του κτηρίου έχει περιοριστεί από τις τεραστίων διαστάσεων (μετά την ενίσχυσή τους) κολώνες. Όμως σίγουρα ο χώρος που θα αποδοθεί στη Βικελαία θα είναι και μεγαλύτερος και πιο λειτουργικός από πριν.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΙ ΑΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ. Αυτή είναι η άποψή μου, και δεν έχει ούτε πράσινο, ούτε μπλε, ούτε κόκκινο χρώμα. Και σίγουρα δεν έχει ΚΙΤΡΙΝΟ, όπως ο τύπος της πόλης μας ή της χώρας μας. Τώρα, όσοι εκπλαγήκατε από το άρθρο μου αυτό, αλλά και το χτεσινό για το θέμα της Βικελαίας , ίσως να σας διαφεύγει ότι όσες φορές έχω κάνει κριτική στο δήμαρχο, το έχω κάνει με στοιχεία και με συλλογισμούς απόλυτα λογικούς. Ίσως επίσης σας διαφεύγει ότι ΔΕΝ είμαι πολιτικός για να λαμβάνω μέρος σε πολιτικά παιχνίδια, αλλά άτομο με ενδιαφέρον για τα κοινά.

Δεν έχω καμία ανάγκη να υπερασπιστώ το δήμαρχο Ηρακλείου. Και σίγουρα αυτός δεν έχει καμία ανάγκη να τον υπερασπιστώ εγώ! Έχω όμως ανάγκη όπου βλέπω ανακρίβειες και ψέματα, να προσπαθώ να τις διορθώσω και να φωτίσω λίγο παραπάνω την αλήθεια με όποιες γνώσεις και πληροφορίες έχω. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέσα από αυτό το ιστολόγιο. Είτε αυτό αποβαίνει υπέρ του Κουράκη, είτε κατά.

Όσο για εσάς τους λίγους,  που όταν αποκαλύπτω τα παιχνίδια του Κουράκη είμαι σωστός, αλλά όταν γράφω κάτι θετικό γι’ αυτόν αμέσως “κρύβονται σκοπιμότητες” πίσω από τα άρθρα μου, μάλλον βρισκόσαστε σε λάθος ιστολόγιο. ΤΟ ΜΠΛΕ  ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ του Ηρακλείου θα το βρείτε σε άλλα ηρακλειώτικα στέκια.  ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ λίγο παραπέρα. Το κουβαδάκι σας λοιπόν, και σ’ άλλη παραλία!!

7 σχόλια:

  1. Δίχως να διαφωνώ με αυτά που αναφέρεις παραπάνω, συνειδητοποιείς οτι έκατσες και έγραψες ένα κείμενο μόνο και μόνο για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου; Αυτό είναι το νόημα του blog σου; Να την λες σε κάθε ένα που διαφωνεί με εσένα; Δε μπορείς να δεχτείς κριτική και θίχτηκες;
    Και εσύ έγραψες για παράδειγμα για τις σκαλωσιές του "Γρηγόρης" στην οδό Ζωγράφου και αφιέρωσες ένα ολόκληρο θέμα σε αυτές δίχως να αναρωτηθείς για το αν όντως πρόκειται για διευκόλυνση της επιχείρησης ή εργασίες των επάνω ορόφων. Ακόμη και μετά την φανέρωση της αλήθειας δεν έγραψες ούτε ένα σχόλιο για το λάθος που είχες κάνει. Θα έπρεπε δηλαδή να βγει κάποιος τρίτος και οργισμένος να σου απαντήσει με τον τρόπο που γράφεις τις δυο τελευταίες παραγράφους σου;

    Χαλάρωσε, δε σε είπανε και καμπούρη. Εδώ, απ' οτι έχω καταλάβει, δεν είναι δικαστήριο. Απόψεις γράφονται και αν δεν αντέχεις την κριτική τότε κλείστο μια ώρα αρχίτερα.


    Υ.Γ. Ένας θαυμαστής της προσπάθειας σου. Έως τώρα. Μη μας τα χαλάσεις τώρα που σε συνηθίσαμε.



    "Ο Αναναίς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια και αναφέρεστε τόσο καλά στην απόφαση του ΔΣ και την σχολιάζετε πολύ εύστοχα με αρκετή γνώση για το τι θα γίνει επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτή ήταν η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το κτίριο. Παράλληλα με την μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος είχε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης προκειμένου να υπάρξει μια τεχνική μελέτη που να καλύψει τις ανάγκες μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης. Η Τεχνική Υπηρεσία (πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες) αν και ήξεραν ότι το ΠΚ δούλευε πάνω στη μελέτη αυτή και ενώ είχαν γίνει αρκετές συσκέψεις και γινόταν ανάλυση σε κάθε βήμα της μελέτης ώστε να μην ξεχαστεί τίποτα, η τεχνική υπηρεσία έφερε στο Δ.Σ. την εισήγηση για το κτίριο χωρίς να περιμένει την μελέτη του Π.Κ. Φυσικά όταν παραδόθηκε η μελέτη από το Π.Κ. ήταν πλέον αργά αφού τίποτα από ότι προβλέπεται σε αυτή την μελέτη δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση του Δ.Σ.. Αλήθεια το Δανειστικό Τμήμα πιο χώρο καταλαμβάνει; Το παιδικό τμήμα απαγορεύεται να έχει σκάλα. Το οπτικοακουστικό είναι ενσωματωμένο ως πατάρι στην αίθουσα εκδηλώσεων. Οι τοίχοι στο υπόγειο δεν θα μπορούν να δεχτούν βιβλιοθήκες αφού θα πρέπει να προβάλλονται τα τείχη. Λόγω της αύξησης του όγκου στις κολώνες μειώνεται ο ωφέλιμος χώρος. Πολύ φοβάμαι ότι όταν, και αν επιστρέψει η Βιβλιοθήκη στο Αχτάρικα δεν θα χωρέσει το υλικό της. Προτείνω, η μεταστέγαση όταν έρθει εκείνη η ώρα, πρέπει να γίνει ανά Τμήμα και τότε θα δούμε πραγματικά πόσο χώρο θα καταλαμβάνει το κάθε ένα. Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης και εφόσον περισσέψει χώρος τότε μόνο η δημοτική αρχή να σκεφτεί την αξιοποίηση του χώρου αυτού.
    Ως τότε ας κρατήσουμε τα κουβαδάκια μας και να παίζουμε στην ίδια παραλία με σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Αναναΐ,
    Φυσικά και το ιστολόγιο αυτό είναι για να γράφονται απόψεις. Αυτό δε σημαίνει ότι θα μένουν και αναπάντητες. Η ανάρτηση αυτή έγινε για να μάθει ο κόσμος που επισκέπτεται το ιστολόγιο την πραγματικότητα. Είναι μια παρουσίαση στην ουσία της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που αφορά στο θέμα του κτιρίου Ακτάρικά, και μια τεκμηρίωση της προηγούμενής μου ανάρτησης. Δεν ξέρω γιατί κράτησες εσύ μόνο ότι υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Φυσικά βέβαια και υπερασπίζομαι και την άποψή μου, αλλά και την προσπάθεια που κάνω μέσα από αυτό το ιστολόγιο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, πέρα από την ηθική ικανοποίηση ότι 10 άνθρωποι ενδιαφέρονται καθημερινά για το τι έχω να πω για τα θέματα της πόλης και της χώρας.
    Για τις σκαλωσιές του Γρηγόρη, μάλλον δεν είδες καλά τα σχόλια της ανάρτησης. Ρίξε μια ματιά (http://antipaloi.blogspot.com/2010/11/blog-post_2178.html) πιο προσεκτικά, και θα δεις ότι ζητάω συγνώμη στο τελευταίο σχόλιο της ανάρτησης. Όσο για το πότε θα το "κλείσω", σε ενημερώνω ότι παρά τις περιορισμένες τελευταία αναρτήσεις (λόγο χρόνου), δε σκοπεύω να το κάνω σύντομα. Και θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από μερικούς δυσαρεστημένους αναγνώστες ή πολιτικούς για να γίνει...

    Φίλε αναγνώστη με το 2ο σχόλιο,
    προφανώς γνωρίζεις "από μέσα" αυτά που λες, οπότε πιθανότατα να έχεις δίκιο. Η μέθοδος που περιγράφεις πάντως για την εισήγηση στο Δ.Σ. πριν ολοκληρωθεί η μελέτη από το Πανεπιστήμιο, μου θυμίζει πολύ "Μαμουλάκη". Τέλος, θα συμφωνήσω απόλυτα (άλλωστε το γράφω κι εγώ) με την άποψη να αξιοποιηθεί ο οποιοσδήποτε χώρος ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ περισσέψει από τη Βικελαία βιβλιοθήκη.
    Εγώ θα πάρω το σκαλιστήρι πάντως, γιατί έχω να σκαλίσω πολλά ακόμα στην παραλία αυτή. Πάρε εσύ αν θέλεις το φτυαράκι, και τα ξαναλέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναγνωρίζω και το δικό μου λάθος τότε Αντίπαλε που δεν ανέτρεξα να βρω το σχόλιό σου.


    Ένας από τους δέκα. ;)



    "Ο Αναναίς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σάββατο 19 Μαρτίου το πρωί στο Ράδιο Κρήτη ξαναέθεσε το θέμα της Βικελαίας ο Ανδρικάκης και φένεται ότι είναι υπαρκτό. Οι δηλώσεις του δημάρχου δεν ξεκαθαρίζουν τίποτα και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν μπαρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To θεμα της βικελαιας το σπρωχνει αρκετά ο Ανδρικάκης.. Και μονο λοιπον που κάποιος δημοσιογραφος ο οποιος ετρωγε ψωμι (ενα φεγγάρι υπευθυνος τύπου) απο τον δήμο αντιτίθεται σε εργασίες του δήμου εμένα με κανε να διαβάζω κάθε σχετικό θέμα του με επιφυλακτικότητα.

    Ξερετε πολοί "σκυλιάζουν" οταν τους πάρεις το ψωμί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σίγουρα όσα γράφονται παραπάνω για την Β.Δ.Β έχουν όλα ουσία.Γίνονται λόγω αγωνίας για το πλούσιο υλικό της και την σπουδαιότητα που έχει. Απλά θα ήθελα ως γνώστης περισσοτέρων λεπτομερειών για το Αχτάρικα να πω τα εξής: 1)Η αρχική πρόθεση του Δήμου ήταν να επισκευαστεί το κτίριο μερικώς ( δηλαδή ότι φαίνεται) και να τελειώνει. Βεβαίως έγινε κατόπιν πιέσεων των ανθρώπων της Βικελαίας.2)Τα σχέδια του υπάρχοντος κτιρίου έγιναν καθώς η ΒΔΒ ήταν στον ίδιο χώρο , και όπως καταλαβαίνει κανείς η όποιες αποτυπώσεις έγιναν για να αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα του κτιρίου ήταν αρκετά δύσκολη υπόθεση.3)Η οικονομική υποστήριξη του εγχειρήματος αυτού απο πλευράς Δήμου έγινε με πίεση του προυπολογισμού και του βαθμού επέμβασης στο κτίριο, πάντα προς τα κάτω.4)Οσο για τις οφειλές είναι αλήθεια και ακόμα χεωστάει στον προηγούμενο εργολάβο περίπου 1.120.000€

    ΑπάντησηΔιαγραφή