ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Νέα καθυστέρηση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου! Τροποποιούν την ήδη εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μουσειολογική μελέτη!

Όταν στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2010 η  γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη δήλωνε από το Ηράκλειο ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου δεν θα είναι έτοιμο πριν από την άνοιξη του...2012, προφανώς δεν υπολόγιζε την… αλλαγή διεύθυνσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο!!!

Διαβάζω στο “ΚΡΗΤΟΛΟΓΙΟ” πολύ δυσάρεστα νέα σχετικά με την πορεία των μελετών που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν τα έργα και να ανοίξει τις πόρτες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στο κοινό. Νέα, που δυστυχώς επιβεβαιώνω και από άλλες πηγές.

Ως γνωστόν για να γίνει η έκθεση των αρχαίων αντικειμένων στο Μουσείο όπου έχει ολοκληρωθεί η επέκτασή του, απαιτούνται δύο μελέτες. Η μουσειολογική και η μουσειογραφική. Η πρώτη αναφέρει ποια αρχαία αντικείμενα θα εκτεθούν στο μουσείο, ενώ η δεύτερη θα ασχοληθεί με τον τρόπο έκθεσης, σε ποιες αίθουσες θα πάνε και πως θα φτιαχτούν οι προθήκες.

Η πρώτη μελέτη ολοκληρώθηκε από την τέως διευθύντρια του Μουσείου κ. Αθ. Κάντα, που τώρα έχει αναλάβει την ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και πέρασε πριν λίγο καιρό με θετική γνώμη από το ΚΑΣ, εγκρίθηκε και δόθηκε το πράσινο φως για τη μουσειογραφική μελέτη.

Ο νέος όμως διευθυντής του Μουσείου,κος Γ. Ρεθεμιωτάκης, φαίνεται ότι δε συμφωνεί με την ήδη εγκεκριμένη μελέτη, και έχει ζητήσει να γίνει τροποποίησή της από το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου. 

Το γεγονός αυτό  δημιουργεί ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ στην ολοκλήρωση των εργασιών του μουσείου, καθώς η ΝΕΑ μουσειολολική μελέτη, εφόσον και όποτε ολοκληρωθεί, ποιος ξέρει μετά από πόσους μήνες,  θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, το οποίο συνεδριάζει κατά πολύ αραιά χρονικά διαστήματα με θέματα απ’ όλη την Ελλάδα!

Όλα τα παραπάνω κάνουν την πρόβλεψη της κας Μενδώνη να μοιάζει αρκετά… αισιόδοξη, και εμάς να ευχόμαστε πλέον να λειτουργήσει πραγματικά την Άνοιξη του 2012 το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Είναι γνώστες των παραπάνω γεγονότων όμως οι πολιτικοί, θεσμικοί και επαγγελματικοί φορείς του Ηρακλείου; Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Αρναουτάκης και ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θανάσης Καρούντζος,  ο δήμαρχος Ηρακλείου κος Κουράκης, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι Τουριστικοί πράκτορες, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου γνωρίζουν για τις νέες αυτές εξελίξεις στο θέμα των μελετών του Μουσείου; Δέχονται να υπάρχουν επιπλέον καθυστερήσεις επειδή άλλαξε απλά η Δ/νση του μουσείου, και “ξύνισε” (όπως εύστοχα σχολιάζει το Κρητολόγιο) στη νέα διεύθυνση η ήδη εγκεκριμένη μελέτη;  Και προπάντων, η κα Μενδώνη, στην οποία υπάγεται οργανικά το Αρχαιολογικό Μουσείο, γνωρίζει την εξέλιξη, ή μάλλον την καθυστέρηση αυτή;

Και τι θα γίνει άραγε με τη χρηματοδότηση των έργων; 8.000.000 ευρώ έχουν δεσμευτεί για το μουσείο από το ΕΠΑΝ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης). Αν καθυστερήσουν κι άλλο οι απαιτούμενες μελέτες, δεν κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα αυτά, και να πάνε σε άλλα έργα που υπάρχουν ώριμες μελέτες;

Πέρα από το ότι η πλούσια σε ευρήματα έκθεση του μουσείου δεν είναι πλήρως προσβάσιμη από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης,  οι καιροί που διανύουμε δε σηκώνουν τέτοια παιχνίδια σε βάρος του μεγάλου ποσοστού των πολιτών του Ηρακλείου που ζουν από τον τουρισμό. Γιατί, κακά τα ψέματα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η συλλογή του αποτελούσε πόλο έλξης για τους επισκέπτες, και ένα επιπλέον λόγο για να επισκεφτούν την πόλη μας.

Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες τους. Και ο νέος διευθυντής του Μουσείου, και το Υπουργεί Πολιτισμού στο οποίο υπάγεται, και οι τοπικοί άρχοντες και φορείς. Πρέπει να βγουν πάλι οι πολίτες στους δρόμους για το μουσείο, για να ταρακουνηθούν κάποιοι; Γιατί αν χρειαστεί θα το κάνουν. Και αυτή τη φορά δε θα είναι μόνο καμιά 300αριά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου