ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Απ’ ευθείας αναθέσεις στο δήμο Ηρακλείου, κατόπιν εορτής!

Μ’ ένα μικρό θεματάκι από το δήμο Ηρακλείου θα ξεκινήσω τις Αυγουστιάτικες αναρτήσεις…

Έχω γράψει και άλλες φορές ότι οι απευθείας αναθέσεις είτε προμηθειών, είτε εργασιών είτε μελετών είτε έργων στο δήμο Ηρακλείου τείνουν να γίνουν κανόνας. Βέβαια η σχετική νομοθεσία δίνει αυτό το δικαίωμα στο δήμαρχο εφόσον οι προϋπολογισμοί δεν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εκεί που γίνεται όμως η “μπουγάδα” είναι κυρίως  στο ότι “σπάνε” οι προμήθειες ή τα έργα και οι μελέτες σε δύο, τρία ή και περισσότερα κομμάτια, για να πέσουν οι προϋπολογισμοί τους κάτω από τα επιτρεπτά όρια και να δοθούν απ’ ευθείας στου υμετέρους. Το άλλο που γίνεται, και που στάθηκε αφορμή για την παρούσα ανάρτηση, είναι πρώτα να εκτελούνται οι προμήθειες ή οι μελέτες και τα έργα, και εκ των υστέρων να γίνονται οι αναθέσεις.

Παρακάτω βλέπετε μια απόφαση από τη “διαύγεια” η οποία εκδόθηκε στις 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011, και αφορά την απ’ ευθείας ανάθεση γραφιστικών εργασιών για το φυλλάδιο του δήμου Ηρακλείου “Καλοκαίρι 2011”. Το φυλλάδιο αυτό όμως, που αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, έχει κυκλοφορήσει από τα τέλη ΙΟΥΝΙΟΥ, και βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου Ηρακλείου. Μάλιστα, από αυτό εδώ το ιστολόγιο αναρτήθηκε στις 4 Ιουλίου!

grafiti

Πρώτα λοιπόν έγιναν οι εργασίες για το φυλλάδιο, το οποίο τυπώθηκε και κυκλοφόρησε έγκαιρα, για να ενημερώσει τους δημότες και τους επισκέπτες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις , και μετά ανατέθηκαν επίσημα οι εργασίες!

Βέβαια τα παραπάνω, που πρέπει να τονίσω ότι δε συμβαίνουν μόνο στο δήμο Ηρακλείου, αλλά σε όλους σχεδόν τους δήμους, είναι ψιλά γράμματα για τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους. Η νομιμότητα και η τήρηση των κανόνων και των διαδικασιών παραμερίζεται όποτε τους βολεύει, προφανώς στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας! Γιατί η προφανέστατη δικαιολογία που υπάρχει για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν προλαβαίνανε να εκδώσουν το φυλλάδιο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, αν τηρούσαν τις νόμιμες διαδικασίες!

Όμως οι νόμοι και οι κανόνες δεν υπάρχουν για να εφαρμόζονται κατ’ επιλογήν μας, ακόμα και αν κατέχουμε δημόσια αξιώματα. Αντίθετα, οι αιρετοί θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στους δημότες όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας, ειδικά σε αυτή την περίοδο που το κράτος και οι δομές του στηρίζονται στην εφαρμογή των νόμων για να επαναφέρουν την Ελληνική οικονομία σε βιώσιμα επίπεδα.

2 σχόλια:

  1. Οι ηθικοί φραγμοί των πολιτικών είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν. Πισω απο ποσοστα τύπου 70% αγοράζουν και πουλουν ό,τι θέλουν και όποιον θέλουν, προωθούν φίλους και καταπίνουν εχθρούς. Αυτο που αναρωτιέμαι όμως είναι γιατί ο κάθε υπάλληλος των υπηρεσιών(που μαλιστα συνήθως είναι μόνιμος) χωρίς να τον υποχρεώνει ουσιαστικά κανείς (πέρα από τον αιώνιο φόβο απέναντι στην εξουσία) τους κάνει τη χάρη να προωθεί τέτοια θέματα; Αυτο το λέω γιατι σίγουρα η συγκαταθέση των υπηρεσιών στην αδιαφάνεια είναι απαραίτητη για να βγαίνουν τέτοια πράγματα στο "διαφάνεια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να συμπληρώσω στο άνω σχόλιο κι εγώ κάτι..
    1. Το 70% είναι το ποσοστό που τους βολεύει να μας λένε. Η αλήθεια είναι ότι το 70% αφορά αυτούς που ψήφισαν και όχι τους εγγεγραμμένους. Στο σύνολο των εγγεγραμμένων δημοτών, Κουράκη ψήφισε το 49% περίπου (κάτω από 50% σίγουρα) το υπόλοιπο ποσοστό (λίγο πάνω από τους μισούς), ή ψήφισε κάποιον άλλον ή δε γούσταρε κανέναν τους και δεν πήγε καθόλου να ψηφίσει!!!!!
    2. Δεν υπάρχει φόβος προς την εξουσία... υπάρχει "γλύψιμο", φόβος ξεβολέματος (η λεγόμενη μετακίνηση), αδιαφορία (από τη τσέπη τους θα τα δώσουν;) και φυσικά ατιμωρισία για ότι λάθος και αν κάνουν!!!!
    CHEERS

    ΑπάντησηΔιαγραφή